Kun aikoinaan kirjoittelin M11:n tavoiteohjelmaa, kirjoitin sinne tämän avauksen aihepiiriä koskien mm. alla olevat kappaleet (tässä osin lyhennettynä).
Pointtina niissä on myös esim. nimimerkki "Julmurin" esiin nostamat seikat, esim. se, että terveet aikuiset käykööt koulunsa, tehkööt työtä ja elättäkööt itsensä ja perheensä. Jos oma panostus, kyvyt tai halut eivät riitä huippuduuneihin ja -liksoihin, sitten tehdään niitä "paskahommia" (en ole muuten ikinä ymmärtänyt tätä termiä, kyllä kaikki rehellinen työ on arvostettavaa) ja tyydytään siihen ansiotasoon, mikä siitä seuraa. Näin tämä oli muuten vielä minun nuoruudessani 80-luvulla.
Monella kansalaisella - mikä näkyy tässäkin ketjussa - ei muuten näytä olevan mitään käsitystä, kuinka vähän joissain töissä - esim. jossain kaupan kassalla - saa liksaa. Takuuvarmasti houkutus jäädä Siwan kassalta kotiin lorvimaan on suuri, jos kuukausi"ansiossa" ei ole kuin satasen, parin ero, kun jää yhteiskunnan elätettäväksi. Olen kuullut tämän kymmeniä kertoja nykyisten ja entisten oppilaitteni suusta, joten pakko siinä on ainakin jotain perää olla, vaikka usein väitetäänkin, että kyse olisi vain "marginaalisesta ongelmasta".
Mutta näin kirjoittelin aikoinaan Muutoksen tavoiteohjelmaan:
2.2.5 Kansalaisen velvollisuudet
Kansalaisen perusoikeudet nähdään helposti vain vapautena tai oikeutena tehdä tai olla tekemättä jotain. Oikeuksia ei voi kuitenkaan olla ilman velvollisuuksia. Kansalaisen tärkein velvollisuus on noudattaa lakia. Muita keskeisiä velvollisuuksia ovat oppivelvollisuus, kansakunnan varallisuutta ja yhteiskunnallista hyvinvointia kartuttavan palkkatyön tekeminen, säädettyjen verojen maksaminen, maanpuolustusvelvollisuus sekä vanhempien velvollisuus huolehtia lapsistaan.
Lisäksi kansalaisten tulee kunnioittaa toisten oikeuksia ja omalta osaltaan osallistua yhteiskunnallisen vaurauden, vakauden ja hyvinvoinnin luomiseen.
2.2.7 Sosiaaliturva
Lähtökohtaisesti perustuslaki korostaa jokaisen ensisijaista vastuuta pitää huolta omasta ja huollettaviensa toimeentulosta. Kaikki eivät tähän kuitenkaan kykene. Siksi eräät sosiaaliset oikeudet ovat perustuslakiin kirjattuja kansalaisen perusoikeuksia.
Perustuslain mukaisia sosiaalisia oikeuksia ovat oikeus vähimmäistoimeentuloon, oikeus perustoimeentulon turvaan riskitilanteissa, oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä asumiseen liittyvät oikeudet.
Perustuslaki takaa ihmisarvoisen elämän kannalta välttämättömän toimeentulon ja huolenpidon. Vähimmäisturvan tasoa ei ole määritelty, vaan minimiturva sisältää tapauskohtaista tarveharkintaa. Erityisesti vammaisten ja vanhusten sosiaalisten oikeuksien toteutumisessa on havaittu olevan merkittäviä puutteita. Näihin epäkohtiin ja niiden korjaamiseen tulee jatkossa kiinnittää riittävästi huomiota.
Sosiaaliturvaan liittyy olennaisesti kysymys siitä, mikä on yhteiskunnan ja mikä yksilön oma vastuu. Muutos 2011 korostaa yksilön omaa vastuuta. Valtion pitää kuitenkin turvata jokaiselle kansalaiselle kohtuullisen elämisen perusedellytykset, vähimmäistoimeentulo ja riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.
Sosiaaliturvan pitää olla luonteeltaan kannustavaa ja ohjata kansalaisia hakeutumaan palkkatyöhön. Liian korkea sosiaaliturva aiheuttaa helposti tilanteen, jossa sosiaaliturvalla eläminen on työntekoa huomattavasti kannattavampaa. Tämä synnyttää erilaisia kannustinloukkuja ja edelleen rakenteellista työttömyyttä. Tällaiset epäterveet järjestelmät on purettava ja työnteosta tehtävä aina sosiaaliturvaa huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto. Osana kannustinloukkujen purkamista avoimille työmarkkinoille sijoittumattomille työikäisille ja (osa)työkykyisille järjestetään mielekästä, pysyvää, yleishyödyllistä työtä, jolla heidät sitoutetaan yhteiskunnan jäseniksi ja jonka avulla heidän työpanoksensa koituu yhteiskunnan hyväksi.
*****
Ja jottei jäisi taas kerran pelkiksi tyhjiksi sanoiksi, niin pari konkreettista toimenpide-ehdotusta:
1. Alle 1000 euroa kuukaudessa tienaavilta ansiotulovero kokonaan veke.
2. Työttömille mahdollisuus ansaita vuoden aikajaksolla 6kk:n ajan 500 ekeä kuukaudessa ilman, että heidän tukiaan aletaan raplata. Mitään tukia.