Sitten on vielä sekin omituisuus, että todistettavasti on niitäkin ihmisiä, jotka eivät pelkää islaminuskoa. Mistä ihmeestä johtuu, että huivipäinen pikkutyttö tai joku pieni rukoushuone eivät aiheuta esimerkiksi minussa ainakaan mitään pelon tunteita? Ikävät uutiset uskontojen uhreista ja kaikenlaisten lievästi sanottuna katsannoltaan rajoittuneiden "oppineiden" kyseenalaiset kannanotot eivät nekään herätä minussa pelkoa, vaan ainoastaan närkästystä, mikä taas on eri asia.
Itse en islamia erityisesti pelkää, mutta pidän mahdollisena kahta eri pelon syytä.
1. Terrorismi. Islamistiseen terrorismiin liittyy eräänlainen fanaattisuus, jota ei juuri muussa terrorismissa esiinny. 911 onnistui hyvin juuri siksi, että poiketen kaikista aiemmista lentokonekaappauksista, niillä terroristeilla ei tavoite ollut laskeutua jonnekin ja sitten neuvotella jostain poliittisista vaatimuksista, vaan vain tappaa mahdollisimman paljon ihmisiä täysin välittämättä siitä, mitä itselle siinä käy. Tämä aiheuttaa pelotusta paristakin syystä. Ensinnäkin terroristin, jolla ei ole mitään itsesuojeluvaistoa, torjuminen on hyvin paljon vaikeampaa kuin sellaisen, joka koittaa päästä iskusta itse ulos hengissä ja jäämättä jälkikäteen kiinni. Toiseksi terroristi, jonka kohteena on mahdollisimman suuren siviiliuhrimäärän aiheuttaminen maksimoidakseen poliittisen vaikutuksensa, on paljon pelottavampi kuin terroristi, joka kyllä tekee terroristi-iskuja, mutta joka ymmärtää, että tappaa siinä viattomia siviilejä ja että tämä on ainakin jollain tasolla väärin. Nämä toisaalla listatut eurooppalaiset separatistiterroristit yleensä ennemminkin koittavat välttää iskuja, jossa kuolee paljon sivullisia, koska tällaiset iskut syövät heidän omaa kannatustaan. IRA:n Omaghn pommi oli yksi tekijöistä, joka sai pohjoisirlantilaiset kummallakin puolella sanomaan, että nyt riittää.
Itse en tätä pidä erityisen rationaalisena pelkona siksi, että edelleen riski kuolla terrori-iskussa on äärimmäisen pieni verrattuna suunnilleen melkein mihin muuhun tahansa uhkaan, mutta ymmärrän se psykologisen vaikutuksen, koska ihminen tuppaa yliarvostamaan uhkia, a) joihin itsellä on hyvin vähän mahdollista vaikuttaa ja b) joissa yksittäisen tapauksen uhrimäärä on suuri. Sama selittää vaikkapa ydinvoiman vastustamisen suosion.
2. Demokraattisen prosessin käyttö islamilaisten arvojen saamiseksi koskemaan muitakin kuin muslimeita. Nämä pelot perustuvat tietenkin niihin demografiaennusteisiin, jotka näyttävät muslimien poliittisen voiman kasvua Euroopassa toisaalta maahanmuuton, toisaalta korkeampien syntyvyyslukujen vuoksi. Kun tämä yhdistetään siihen, että katsotaan, minkälaisia lakeja on voimassa muslimienemmistöisissä maissa, vaikkapa Pakistanissa, touhu pelottaa liberalismista huolta kantavia.
Tämäkään ei ole erityisen rationaalinen pelko siinä mielessä, että ne demograafiset muutokset tarvitsevat aika pitkän ajan ennen kuin muslmienemmistö toteutuu ja siten vaativat, ettei sinä aikana tapahdu mitään muutoksia. Lisäksi tässä oletetaan, että muslimien asenteet ovat kiveen hakattuja eivätkä muutu sekulaarimmiksi heidän asuessa liberaaleissa länsimaisissa demokratioissa.