Author Topic: Poliittinen kulttuuri suosii perussuomalaisia  (Read 2001 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Annushka

 • Guest
Poliittinen kulttuuri suosii perussuomalaisia
« on: November 23, 2010, 17:25:16 »
Oli tarkoitukseni heittää tämä Hesarin vieraskynä tänne jo hyvän aikaa sitten, mutta jotkut asiat vain tuppaavat jäämään. Aikani kuluksi tässä siis nyt. Kirjoituksen otsikko on sama kuin tämän ketjun: http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Poliittinen+kulttuuri+suosii+perussuomalaisia/1135261641408/?cmp=tm_etu_paakirjoitus. En lainaa koko tekstiä, joka on oudosta töksähtävyydestään huolimatta parin seikan osalta ihan kiintoisa. Aikalailla vanhaa argumentaatiota jo, mutta lainataanpa muutama kohta:

Quote
Suomessa jatkuu Kekkosen aikana syntynyt ja kaikkia Neuvostoliiton reunavaltioita leimannut poliittinen kulttuuri. Siihen kuuluu vaalien järjestäminen, mutta vaalien yhteydessä ei keskustella politiikan ydinkysymyksistä, eikä niiden katsota edes kuuluvan äänestäjille.

[...]

Johtopäätös tästä on: suomalaisen politiikan perusrakenteeseen kuuluu pyrkimys viimeiseen asti salata kaikkien poliittisten ratkaisujen poliittisuus.

Tuossa välissä on sitten jonkinlaista argumentaatiota suomalaisen poliittisen kulttuurin sopeutumaan pyrkivästä luonteesta. Tuo johtopäätös tuossa on siinä mielessä kiintoisa, että se on sama, mistä tiedän suomalaisen vasemmiston keskustelleen vähintään keskenään jo 90-luvulta lähtien - joskin jotenkin se ehkä kuivui hieman kasaan 2000-luvulle tultaessa. Mielenkiintoinen ajatus on minusta se, että Perussuomalaiset olisi jonkinlainen vastaus siihen, etteivät ratkaisut ole poliittisia vaan käytännön sanelemia (retoriikassa siis), mutta tietysti kyseessä onkin melko selkeästi arvopuolue.

Mutta itse mielenkiintoinen kysymys on se, muuttaako Perussuomalaiset suomalaista politiikkaa edes hetkeksi poliittisempaan suuntaan. Tuon vieraskynän kontekstissa näkisin, että enemmänkin Perussuomalaisiin yritetään sopeutua, siirrytään yleisellä arvoskaalalla jonkin verran oikealle ja jatketaan kuten ennenkin. Tämä suomalaisen poliittisen elämän ja keskustelun alkeellisuus (ei nyt pidä luulla ettei se voisi olla alkeellista monessa muussakin paikassa) on asia, joka onnistuu aina hämmentämään. Mikäli Perussuomalaiset olisivat asiallisempaa porukkaa, niin saattaisin pitää nimenomaan tätä aspektia heidän olemassaolossaan ja nykyisessä suosiossaan jossain määrin positiivisena: se ehkä pitää sisällään siemenen siitä, että todellista moniäänistä ja moniarvoista debattia voitaisiin joskus käydä ilman että se tulkitaan kansallisen edun vastaiseksi toiminnaksi.

« Last Edit: March 05, 2014, 01:54:36 by Vongoethe »

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Poliittinen kulttuuri suosii Perussuomalaisia
« Reply #1 on: November 23, 2010, 17:40:21 »
Mielestäni juurikin PS:laisissa saattaisi olla tavallista enemmän sen tyylistä ajattelua, että nuo tuolla vain huijaavat oman edun nimissä ja heillä on "totuus", joka suinkaan ei ole poliittinen. Toisaalta onko PS:llä mitään politiikkaa vai arvostellaanko siellä (lähestulkoon) pelkästään? Jos ei ole politiikkaakaan, niin tietenkin sitä on helppo olla epäpoliittinen "faktapuolue".

Ilmeisesti PS on kuitenkin siinä oikeassa, että kaikki vastakkainen politiikka on helppo leimata vain populismiksi, joka menee ainoan mahdollisen politiikan kanssa ristiin. Tämä on vain oma mielipiteeni, mutta monesti ainakin viime aikoinan kokoomuslaisten suusta on tullut sellaista tekstiä, että tämä on ainoa mahdollinen tie tai politiikka, kaikki muu on kommunismia tai mahdottomia ajatuksia, joissa kaikki menee pieleen. Ja itseasiassa on vedottu juuri teknisiin yksityiskohtiin, kuten ei ole rahaa, on suorastaan luonnonlakien vastaista tehdä noin, tuo ei ole todellisuutta yms.

En ole tämän alan asiantuntija, mutta väitän, että jokseenkin esimerkiksi talouspolitiikan puolelta se luo itse omat perusteensa ja tekniset pakkonsa. Näin ollen talouspolitiikassa ei olekaan lyhyellä tähtäimellä paljoa vaihtoehtoja, mutta sitten joskus pidemmällä aikavälillä on.
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Poliittinen kulttuuri suosii Perussuomalaisia
« Reply #2 on: November 23, 2010, 18:08:00 »
Quote
Kaikki Suomen keskeiset puolueet ovat parin viime vuosikymmenen aikana osallistuneet politiikkaan, jolla aiemmin muiden mukana hilattu viidennes kansasta on pudotettu rattailta.

Tässä on pohdittavaa siellä vasuri suunnalla. Lipposen kaudella ei nostettu työttömyys, opinto, eläkkeitä,, jne tukia vuosiin , vaikka päällä oli eräs kaikkien aikojen nousukausista.
Aikaisemmin tyytymättömyys ei ole kanavoitunut oikein millekään poliittiselle ryhmälle. Nyt PS saa osansa kannatuksen nousuna.


 

Offline Kourumies

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3094
Re: Poliittinen kulttuuri suosii Perussuomalaisia
« Reply #3 on: November 23, 2010, 19:00:58 »


Mutta itse mielenkiintoinen kysymys on se, muuttaako Perussuomalaiset suomalaista politiikkaa edes hetkeksi poliittisempaan suuntaan. Tuon vieraskynän kontekstissa näkisin, että enemmänkin Perussuomalaisiin yritetään sopeutua, siirrytään yleisellä arvoskaalalla jonkin verran oikealle ja jatketaan kuten ennenkin.Tuossa olet aivan oikeassa ja tämä on se vaara, joka Perussuomalaisiin tai näiden rasistisiipeen liittyy. Aletaan sopeutua asioissa, joissa ei pitäisi sopeutua ollenkaan: hyväksytään se, että sellaisiin ryhmiin, joista Perussuomalaiset ideologiasyistään tykkäävät kyttyrää, kuuluvien ihmisten perusoikeuksia saa ihan pikkuisen loukata, Perussuomalaisten mieliksi. Ei haluta taistella yhteisten kansalaisoikeuksien puolesta, vaan annetaan perussuomalaisten rauhassa rapauttaa ne pilalle pikkuhiljaa hivuttaen.
Aiemmin nimellä Köyry Väyränen tunnettu artisti.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Poliittinen kulttuuri suosii Perussuomalaisia
« Reply #4 on: November 23, 2010, 20:53:55 »
Mutta itse mielenkiintoinen kysymys on se, muuttaako Perussuomalaiset suomalaista politiikkaa edes hetkeksi poliittisempaan suuntaan. Tuon vieraskynän kontekstissa näkisin, että enemmänkin Perussuomalaisiin yritetään sopeutua, siirrytään yleisellä arvoskaalalla jonkin verran oikealle ja jatketaan kuten ennenkin.

Osapuilleen tämänhän niinsanotut kriittiset ovatkin määritelleet tavoitteekseen, aivan julkisesti:

"Hymistelypuolueet voivat lopettaa kasvumme vain muuttamalla maahanmuuttopolitiikkaa, ja siinäkin tapauksessa me voitamme, emme tosin poliittisina toimijoina vaan suomalaisina. Meidän on oltava valmiita kumpaankin vaihtoehtoon: Tiukempaan vastarintaan tai oman liikkeen lopettamiseen tarpeettomana. Toivon Vanhasen ja Thorsin ymmärtävän, että valinta on heidän." (Scripta, 28.10.2008).

Erikoista on tietysti se, että tuo kaikki yllämainittu on jo käytännössä saavutettu, syistä minkä totesit; yksi jos toinenkin puolue on asettumassa jo aivan samoille raiteille. Herää tietysti kysymys, miksi nämä kellokkaat ovat edelleenkin puskemassa eduskuntaan, vaikka kaikki näyttää sujuvan vallan hyvin muutenkin heidän suunnitelmiensa mukaan. Tai ei siinä mitään ihmettelemistä ole, koska helpo pesti ja kunnon tulot houkuttelevat.

Sitä en tiedä, merkitseekö näiden tavoitteiden mahdollinen valtavirtaistuminen yhteiskunnan siirtymistä nimenomaan "jonkin verran oikealle", mutta tietysti olen huomannut jo ajat sitten, että omat käsitykseni oikeasta ja vasemmasta eivät täsmää nykyisessä poliittisessa tähtijärjestelmässä. Itse tosin sanoisin, että se tuskin on siirtymistä sen paremmin oikealle kuin vasempaankaan; paremminkin se on siirtymistä vain, mh, jonnekin.

Väärä ratkaisu se silti on, kuten sanoit. Se vain on sellainen, mitä Suomen poliittisessa järjestelmässä on totuttu noudattamaan maailman sivu, olipa kyseessä sitten tasavallan suojelulakien säätäminen tai kommunistien syleileminen kuoliaiksi. Enkä kyllä usko, että systeemi siitä miksikään muuttuu.

Tuossa linkitetyssä Hesarin kirjoituksessa oli yksi kiinnostava osa:

Quote
Suuri osa kansan köyhimmästä viidenneksestä aikoo äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa perussuomalaisia. Niin aikovat tehdä myös monet niistä, jotka tuntevat olevansa vaarassa suistua yhtä huonoon jamaan.

Tämä palauttaa mieleen kommentin siitä, miten tasainen 12% työttömyyslukema ei ole poliittinen ongelma, koska 88% työvoimasta on duunissa. Sen sijaan työttömyyslukema, joka on 8% ja nousussa, on ongelma, koska hallitusta vastustavat sekä työttömiksi jääneet 8% ja myös ne 92%, joista kaikki pelkäävät olevansa seuraavina vuorossa.
Best,

J. J.
« Last Edit: November 23, 2010, 20:57:56 by Jussi Jalonen »

Offline Kourumies

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3094
Re: Poliittinen kulttuuri suosii Perussuomalaisia
« Reply #5 on: November 23, 2010, 21:50:47 »


Väärä ratkaisu se silti on, kuten sanoit. Se vain on sellainen, mitä Suomen poliittisessa järjestelmässä on totuttu noudattamaan maailman sivu, olipa kyseessä sitten tasavallan suojelulakien säätäminen tai kommunistien syleileminen kuoliaiksi. Enkä kyllä usko, että systeemi siitä miksikään muuttuu.Tästä vain voidaan tehdä se synkkä johtopäätös, että meidän kaikkien perusoikeudet ovat kaupan. Kaikki me kuulumme johonkin vähemmistöön, jota jokin uusi Homma tai joku uusi Halla-aho voi saada päähänsä vainota, emmekä voi luottaa siihen, että poliittinen establishment suojelisi perusoikeuksiamme, koska sillä on suurempi kiire syleillä kuoliaaksi perusoikeuksiemme loukkaajia.

Jos "demokratia" on sitä, että mikä tahansa netissä rähjäävä vihaa lietsova alakulttuuri voi pakottaa poliitikot kumartelemaan edessään ja jättämään uhrit oman onnensa nojaan, niin sellaista demokratiaa minä en suoraan sanoen pidä enää minkään arvoisena enkä luota siihen, ja toivon ettei kukaan muukaan olisi kyllin naiivi luottaakseen siihen.

Tulee tosiaan sellainen olo, että pragmaattinen sotilasdiktatuurikin olisi parempi, koska se olisi luultavasti ennustettacampi - siinä olisi oletettavasti säännöt, joita noudattamalla voisi välttyä internoiduksi joutumiselta,

Tämä ei sitten ollut trollausta, ylläpito.
« Last Edit: November 23, 2010, 21:56:24 by Köyry Väyränen »
Aiemmin nimellä Köyry Väyränen tunnettu artisti.

Annushka

 • Guest
Re: Poliittinen kulttuuri suosii Perussuomalaisia
« Reply #6 on: November 24, 2010, 14:55:11 »
Tuossa olet aivan oikeassa ja tämä on se vaara, joka Perussuomalaisiin tai näiden rasistisiipeen liittyy. Aletaan sopeutua asioissa, joissa ei pitäisi sopeutua ollenkaan: hyväksytään se, että sellaisiin ryhmiin, joista Perussuomalaiset ideologiasyistään tykkäävät kyttyrää, kuuluvien ihmisten perusoikeuksia saa ihan pikkuisen loukata, Perussuomalaisten mieliksi. Ei haluta taistella yhteisten kansalaisoikeuksien puolesta, vaan annetaan perussuomalaisten rauhassa rapauttaa ne pilalle pikkuhiljaa hivuttaen.

Tässähän on pari sellaista näkökohtaa, jotka voisi ottaa huomioon. On aika yleinen tapa käsitellä ongelmallisia populistiliikkeitä siten, että antaa niille hieman liekaa ja parhaassa tapauksessa vastuuta, niin kyllä se siitä kuivahtaa kokoon. Tämä vain saattaa lipsahtaa hansikkaasta joissain olosuhteissa, ja siinä oleellinen käännekohta on ymmärtääkseni se, kun mainittu ongelmallinen populistiliike alkaa saada keskiluokan kannatusta ja sitä kautta väistämättä jonkin valtapuolueen hyväksynnän/suunnanmuutoksen. Näistä tilanteista voi sitten syntyä enemmän tai vähemmän katastrofaalisia ajanjaksoja. Tämä liittyy tavallaan myös Jalosen esiin nostamaan ajatukseen potentiaalisen työttömyyden kytköksestä tällaiseen kehitykseen.

Olen samaa mieltä, että suomalaiset puolueet ovat pitkälti päästäneet homman hanskasta siinä mielessä, että todellakin näillä kannatusluvuilla meillä voi olla ensi vuoden huhtikuussa eduskunnassa sellaista porukkaa, joiden mielipiteitä ja käyttäytymistä voi vain kauhulla arvailla. Suomen Sisua, entistä IKL-aktiivia, roturealisteja ja sen sellaisia, joilla ei ole juurikaan käsitystä politiikan tekemisistä ja joilla on lievästi sanottuna yksisilmäinen ymmärrys ihmisen elämän kaikenlaisista osa-alueista ja vaiheista.

Sitä en tiedä, merkitseekö näiden tavoitteiden mahdollinen valtavirtaistuminen yhteiskunnan siirtymistä nimenomaan "jonkin verran oikealle", mutta tietysti olen huomannut jo ajat sitten, että omat käsitykseni oikeasta ja vasemmasta eivät täsmää nykyisessä poliittisessa tähtijärjestelmässä. Itse tosin sanoisin, että se tuskin on siirtymistä sen paremmin oikealle kuin vasempaankaan; paremminkin se on siirtymistä vain, mh, jonnekin.

No en käy tästä väittelemään jo siksikin, että voinemme olla osapuilleen yhtä mieltä siitä, että suunta on joka tapauksessa idiotismi, hoippuipa se sitten tasapainon kanssa ongelmia kokevan vahvasti päihtyneen kansallismielisen kanta-asukkaan tyylillä välillä enemmän oikealle ja välillä hieman vasemmalle.

Tosiasiassahan Perussuomalaisissa tai hummafoorumilla tai sen ympärille syntyineissä muissa liikkeistä ei ole mitään yhtenäistä linjaa oikeisto-vasemmisto -ajattelussa. Jos nyt tämän ketjun perusajatuksen kautta katsotaan sitä, niin ei ole mitään tarvettakaan olla. Oikeiston ja vasemmiston välinen ero ja merkitys on kaventunut ja jossain määrin voisi sanoa tahallaan kavennettu jo pitkään, ja on siirrytty ihan valtapuolueiden toimesta puhtaaseen mielikuvapolitiikkaan, jossa Kokoomus voi mainostaa itseään sirpillä ja vasaralla ja vasemmistopuolueet voivat keskittyä markkinatalouden vahvistamiseen. Tämä liittyy tietysti siihenkin, että kun ratkaisuja ei esitetä poliittisina valintoina, niin mitä merkitystä mahdolliselle oikeisto-vasemmistojaolle muka jää noin äänestäjän kannalta? Kysymys sijoittumisesta tuolle akselille ei siis ole Perussuomalaisille minkäänlainen ongelma.

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Poliittinen kulttuuri suosii Perussuomalaisia
« Reply #7 on: November 24, 2010, 16:34:12 »
Annushka.

Eikös tämän kaiken hullutuksen se mukavin puoli ole, että ihmiset kiinnostuvat taas politiikasta? Jos aiheet, ratkaisut yms. jutut olisivat liian monimutkaisia ja liian vähän välittömiä tunnekohauksia aiheuttava, niin suuri osa jäisi nukkumaan.

Ei voi tietenkään yleistää kaikkiin, mutta maahanmuuttokriittisten silmissä nyt on tapahtunut juuri jotain sen kaltaista, että on eletty vain jossain suuressa tunnenosteessa ja vain hyysätty hoivavietin sokaisemana ihmisiä eikä olla nähty millaisiin ongelmiin se on johtanut. Ja nyt itseasiassa he tuovat tähän idiotismiin järkeä.

Mikä sitten on nykyistä idiotismia ja mitä me saamme tulevaisuuden idiotismin lisäksi? Se jää nähtäväksi.
Monikulttuurisuus on rikkaus.