Author Topic: Pohdintaa kulttuurin olemuksesta.  (Read 1038 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Username1

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4383
  • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Pohdintaa kulttuurin olemuksesta.
« on: November 25, 2010, 13:18:13 »
Pitäisikö käydä itse kulttuurin käsitettä hieman tarkemmin läpi? Mitä se itseasiassa on ja missä se on?

Jos puhumme kettutyttökulttuurista, niin se voi tarkoittaa monenlaisia tekoja, joista yksi liitetään viharikoksiin. Viha siis syntyy siitä, että nähdään tarhaajan kiduttavan eläimiä, mutta ei välittävän tästä toiminnasta. Nyt kysynkin, jos esimerkiksi puhumme kettutyttökulttuurista, niin mistä itseasiassa puhumme? Onko kettutyttökulttuuri ihmisissä vai onko se jotain, jota toteutetaan, jonkinlainen käyttäytymiskaava tai käyttäytymistapayhtymä (vrt. oireyhtymä!)?

Jos siis kulttuurista puhuttaessa tarkoitetaan vain tiettyjä käyttäytymis/tapamalleja, niin meistä tuskin kukaan noudattaa niitä orjallisesti, se ei ole ihmisissä, vaan on vain kasa tapoja, jota ei välttämättä kukaan edes tee. Pitääkö tai onko edes järkevää tehdä tälläistä erottelua? Tarkoittaa siis sitä, että nyt kulttuuri on tämä, näin tietyt ihmiset toimiva (kuvaillaan tilaa) ja tämä tapakokonaisuus on nimeltään x-kulttuuri.

Jos ja kun meni liian sekavaksi, niin selitän sen heti pois, en tunne kulttuurin käsitettä ja siihen liittyviä asioita. Jos joku tuntee käsitteen paremmin, niin tämän ketjun tarkoitus olisi luoda kuvaa siitä, mitä eria sioita kulttuuri on ja miten sen merkitys eri asiayhteyksissä muuttuu.

Mielipiteitä? Vielä parempi, tietoa?
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Offline Kellottaja

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 839
Re: Pohdintaa kulttuurin olemuksesta.
« Reply #1 on: November 25, 2010, 17:11:18 »
Etymologisesti  sana -kulttuuri- tulee latinan verbistä colere, viljellä, sekä siitä edelleen johdetusta substantiivista cultura, joka tarkoittaa viljelystä. Roomalainen poliitikko ja filosofi Cicero otti käyttöön käsitteen animi cultura, -hengen viljely-. -Wiki

Kun nomadeina vaeltelimme ympäri maapalloa , ilman rajoja; ruuan, suojan ja vuodenaikojen mukaan. Meillä oli kulttuuri, mutta varmaan siitä ajettiin puhumaan vasta maanviljelyn alettua. Hengen viljely käsite  kuvaa sen ajan ajattelun eroa. Kulttuuri on jotain hengen luomaa, ei luonnon.
Olemme kaikki kosmisen evoluution tähtilapsia, kun synnymme. Kasvatuksen myötä myös "kulttuurievoluution".
Niin asiaan. Kun ihminen syntyy hänellä ei ole kulttuurin luomaa "käyttöjärjestelmää", vaan kulttuuri opitaan ulkoapäin. Koulutus, kasvatus, perhe, uskonto, tavat(nykyään nyös tekniikka, viihdeteollisuus, kansainvälinen kauppa) määrittelevät tietyn mosaiikin josta yksilö poimii jonkinlaisen kokonaisuuden. Jos geenit muokkaavat biologisen perustan, niin kulttuuri on se mikä "meemeinä" siirtyy seuraaville sukupolville.

Synnynnäisiä ominaisuuksia ei oikein ole syytä kritisoida, mutta kulttuuri, joka esim. loukkaa ihmisoikeuksia on opittu asia. Esim. Madventuresissa yhdessä jaksossa pikku lasten selkään poltettiin "kyttyröitä", who am I to judge? Jos joku syntyy kyttyrä selässä se on ihan OK, mutta kulttuuri jossa lapsi tolla tavoin kidutetaan ei ole jees. Perusteluna ei käy, että me ollaan tehty näin jo 600 vuotta tai et kaikki hullut ja tyhmät teot kulttuurin nimissä ovat oikein.

---------
Nykyään palkataan brändityöryhmä, joka keksii hienoja sloganeita:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/106909-kovaa-suomi-hehkutusta-%E2%80%93-%E2%80%9Ddrink-finland%E2%80%9D
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Maabr%C3%A4ndin+ydin+Suomessa+homma+toimii/1135261910900
« Last Edit: November 25, 2010, 17:28:08 by Kellottaja »