Saa miettiä, että täyttääkö homma kulttilahkon tunnusmerkistön.
Sitä voi miettiä vaikka tämän avulla:
Kultinarviointikaavake (
P.E.I. Bonewits), arvosteluasteikko 1-10 per kohta, suuremmat pisteet = vaarallisempi kultti. Huomautuksena: tämä on täysin hiomaton pikakäännös, eli kapulaisuutta löytyy taatusti, samoin kuin typoja. Tämä on tehty alunperin nimenomaan uskonnollisia kultteja silmälläpitäen, joten aivan kaikki kohdat eivät ole välttämättä merkityksellisiä. Alkuperäistekstin "leader(s)" on nyt yksinkertaistettu "johtajaksi".
1. Sisäinen kontrolli: Missä määrin johtaja harjoitta poliittista ja sosiaalista kontrollia alaisiinsa nähden; jäsenten selkeästi määriteltyjen järjestöllisten oikeuksien puute.
2. Ulkoinen kontrolli: Missä määrin tavoitellaan tai on saavutettu ulkoista poliittista ja sosiaalista vaikutusvaltaa; mikä painoarvo annetaan jäsenten ulkoisen poliittisen ja sosiaalisen käyttäytymisen ohjaamiselle.
3. Johtajan itse määritelty viisaus/tieto; kuinka paljon johtaja julistaa tai antaa ymmärtää olevansa erehtymätön päätöksissä tai doktriinin/pyhien kirjoitusten tulkinnassa; kuinka paljon on varmentamattomia ja/tai todentamattomissa olevia väitettyjä ansioita.
4. Jäsenten johtajalleen tunnustaman viisauden/tiedon määrä; kuinka paljon johtajan tekemiin päätöksiin tai doktriinien/pyhien kirjoitusten tulkintoihin luotetaan; jäsenten sisäisiin tai ulkoisiin kriitikoihin ja/tai todentamisyrityksiin kohdistama vihamielisyys.
5. Dogma: Opetettujen todellisuuskäsitteiden jäykkyys; doktriinin joustamattomuuden tai "fundamentalismin" määrä; relativismia tai situationalismia vastaan suunnattu vihamielisyys.
6. Rekrytointi: Uusien jäsenien hankintaan panostaminen; julistustyön määrä; kaikilla jäsenillä velvollisuus tuoda uusia jäseniä.
7. Kulissiryhmät: Pääorganisaatiosta poikkeavia nimiä käyttävien alajärjestöjen määrä, erityisesti tilanteissa joissa yhteydet ovat salattuja.
8. Varallisuus: Ryhmän haluaman tai hankkiman varallisuuden (raha, omaisuus) määrä; jäsenten lahjoitusten painotus; johtajan taloudellinen elämänlaatu verrattuna tavallisiin jäseniin.
9. Ei-tantristisissa ryhmissä tapahtuva johtajan harjoittama jäsenten seksuaalinen manipulointi; missä määrin rajoitetaan jäsenten seksuaalisuutta - sukupuolisen suuntautumisen, käyttäytymisen ja/tai sukupuolikumppanien valintaa.
10. Seksuaalinen suosikkijärjestelmä: Missä määrin johtajan kanssa harjoitetut sukupuoliaktit edesauttavat etenemistä tai tuovat parempaa kohtelua (ei-tantristisissa ryhmissä).
11. Sensuuri: Missä määrin rajoitetaan jäsenten altistumista ryhmän, sen doktriinien tai johtajan ulkopuolisille mielipiteille.
12. Eristys: Missä määrin rajoitetaan jäsenten ja ulkopuolisten - mukaanlukien perhe, ystävät ja rakastajat - välitä kommunikaatiota.
13. Pudokkaiden kontrolli: Ryhmästä lähtemisen estämiseksi tai pudokkaiden palauttamiseksi nähdyn vaivan intensiteetti.
14. Väkivalta: Missä määrin väkivalta hyväksytään, kun sitä käytetään ryhmän, sen doktriinien tai johtajan puolesta tai taholta.
15. Paranoia: Todellisten tai kuviteltujen vihollisten pelon määrä; vastustajien voiman liioittelu; salaliittoteorioiden yleisyys.
16. Synkeys: Ryhmään, sen doktriineihin tai johtajaan kohdistuvien vitsien hyväksymättömyyden määrä.
17. Oman tahdon luovuttaminen: Annettu painoarvo sille, ettei jäsenten tarvitse olla vastuussa henkilökohtaisista päätöksistään (~ vastuun ulkoistamisen painoarvo); ryhmän, sen doktriinien tai johtajan luoman henkilökohtaisen itsevarmuuden vähenemisen aste.
18. Tekopyhyys: missä määrin hyväksytään ryhmän yleisesti moraalittomiksi tai epäeettisiksi katsomat teot, jos ne tehdään ryhmän, sen doktriinien tai johtajan taholta tai puolesta: halukkuus rikkoa ryhmän julistamia periaatteita poliittisen, psykologisen, sosiaalisen, taloudellisen, sotilaallisen tai muun hyödyn eteen.