Pysähdytään taas hetkeksi. Se, että Suojelupoliisi haluaa tarkkailla asiaa, ei tarkoita sitä, että Suomeen kohdistuisi akuutti terroriteon uhka. Paremminkin tuossa on ymmärtääkseni kyse huolestuneisuudesta sen suhteen, että Suomi saattaisi muotoutua vaikka vain välillisestikin terroristien tai heidän kanssaan kytköksissä olevien henkilöiden kauttakulkualueeksi tai tukialueeksi.
Ergo, kellään tuskin on yhtään mitään intressiä hyökätä Suomea vastaan, tai ei ainakaan millään somalialaisella ääriryhmällä. Se tietysti on hypoteettisesti mahdollista, että Suomen somaliyhteisössä voitaisiin yrittää harjoittaa värväystä tämänlaiseen toimintaan, ja että täältä lähtisi vapaaehtoisia, vaikka sitten vain yksi tai kaksi, Afrikan sarven taistelukentille.
Tavallisen suomalaisen turvallisuuteen se ei tietenkään tekisi sitä eikä tätä. Rehellisesti sanoen, yhdeksälle kymmenestä se olisi aivan yks hailee, ei sen merkillisempää kuin Marco Casagranden ja Jani Anttolan taannoiset Bosnia-Hertsegovinan-ekskursiot. Sen sijaan on noin miljoona syytä, miksi moinen episodi olisi paha juttu Suomen kansainvälisen maineen ja uskottavuuden kannalta, varsinkin kun pitää mielessä maamme geopoliittisen aseman erään terrorismiasioissa varsin raskaasti huohottavan karhun naapurissa. Lisäksi tietysti sopii muistaa, että terrorismin ympärillä pyörii kaikenlaista muutakin järjestäytynyttä rikollisuutta.
Omasta puolestani luotan sekä kotimaan turvallisuuselimiin että maamme somaliyhteisön tefloniseen asenteeseen näissä asioissa. Palataan siis vaihteeksi niihin sosiaalisiin ennaltaehkäisyn muotoihin, joista eräs nimimerkki jo rohkeni peräti otaksua minun olevan koko lailla oikeassa. Kirjoitin näin:
Miten kuvatunlainen kehitys sitten ehkäistään ennalta? Esimerkiksi iskemällä suoraan tuohon kasvualustaan ja edistämällä yhteisöllisyyden ja kansalaisylpeyden tunnetta kohderyhmän keskuudessa. Siinä vaiheessa, kun henkilöt kokevat kuuluvansa yhteisöön - sekä omaansa että siihen ympäröivään - niin heillä ei ole tarvetta jättää sitä liittyäkseen toiseen yhteisöön.
Sitten pari selvää kysymystä. Mikä edesauttaa yhteisöllisyyden ja kansalaisylpeyden tunteen muotoutumista kohderyhmän - so. Suomen somalien - keskuudessa? Vastaavasti, mikä ei sitä edesauta?
Cheers,
J. J.