Keskustelu > Maahanmuutto ja monikulttuurisuus

Diasporayhteisö ja sota

(1/14) > >>

Jussi Jalonen:
Hyvä on, sitten se diaspora-ekstremismiä käsittelevä postitus, varsinkin koska Ajankohtaisessa Kakkosessa käsiteltiin juuri samaa asiaa. Wali Hashin loppukevennys tosin oli varmaankin aivan paikallaan.

Somalien diasporan suhde kotimaansa tapahtumiin ja siirtolaisyhteisöissä tapahtunut rekrytointi kotimaan taistelukentille on aiheuttanut huolta muun muassa Kanadassa. Edellä linkitetyssä artikkelissa kuvatut tapaukset paljastavat, että kyseessä on ilmeisesti klassinen diasporassa syntynyt ääriliike, jossa ei välttämättä tarvitse olla mitään järkeä. Tekstissä mainittu kanadansomalien moskeijavastaava Omar Kireh on todennut hämmentyneenä, miten alunperin maan pohjoisosista lähtöisin olevat miehet ovatkin liittyneet Somalian eteläosissa taisteleviin sikäläisiin joukkoihin. Selitys on kaiketi siinä, että lähes koko ikänsä diasporassa kasvaneet nuoret eivät välttämättä edes tajua mitään vanhempiensa kotimaan sekavasta valtapolitiikasta. Hulluinta on, että he ulkomailla miltei koko elämänsä ajan asuneina yleensä viitsivät siitä piitata senkään vertaa, mutta kaiketi asiaan vaikuttaa myös jonkinlainen muotoutumassa oleva pan-somalialainen nationalismi, joka voi nähtävästi ainakin joskus sysätä hyvinkin integroituneet nuoret kaverit osallistumaan moiseen toimintaan.

Siirtolaisten keskuudessa vaikuttavista ääriliikkeistä on tietysti paljon ennakkotapauksia. Vanhan IRA:n suhteet amerikanirlantilaisiin, aiemmin mainitsemani serbien, kroaattien ja albaanien siirtolaisyhteisöistä Balkanin sotiin lähteneet rekryytit, vieläpä Yhdysvalloissa oleskelleet ja myöhemmin vuosina 1917-1918 Suomeen vallankumousta ja sisällissotaa käynnistämään palanneet sosialistit ovat historiallisesti tuttuja esimerkkejä. Ajankohtaisessa Kakkosessa toisaalta nostettiin aivan oikein esiin myös mahdollisuus siitä, että diasporayhteisöt voivat myös tukea sitä rauhanomaista ratkaisua siellä vanhassa kotimaassaan. Tietystikään heillä ei tarvitse välttämättä olla siihen mitään velvoitetta, mutta on luonnollista, että entisen kotimaan asiat painavat siirtolaisten mieltä vielä pitkään.

Henkilökohtaisesti en usko, että suoranainen diaspora-ekstremismi voisi olla mikään kovinkaan aktuaali tai ainakaan laajan mittakaavan ongelma Suomessa. Käsittääkseni muut vastaavassa asemassa olleet ryhmät, kuten kurdit ja tamilit, eivät ole moiselle tässä maassa altistuneet. Suomi on sitä paitsi näissäkin asioissa paljolti marginaalissa.

Mutta tämä näin avauksena. Muita arvioita?


Cheers,

J. J.

Pyy:
Ei nyt suoraan aiheesta vaan Ajankohtaisesta kakkosesta huomioimisen arvoista. Maahanmuuttokriittiset vähän väliä vaativat eri muslimiyhteisöiltä tiukkaa irtisanoutumista/tuomitsemista mitä terrori-iskuihin tulee. Tämän jakson imaami teki sen harvinaisen selvästi: paratiisiin ei terroristeilla ole asiaa. Lisäksi haastateltava nuorukainen totesi kuinka mahdolliset värvätyksi houkutellut eivät tiedä islamista mitään.

Arvaan, että kriittinen skene on ehtinyt kuitata nämä näkemykset propagandana, "vääräuskoisille saa valehdella" jne. Mikään olkiukko arvaukseni ei ole, tällaista epäilyä motiiveista silloin kun terrori julkisesti tuomitaan löytyy huomattavan paljon.

Oami:
Vääräuskoisen näkökulmasta pitää sitten valita, ketä imaamia uskoo. Niitä kun löytyy molempia mielipiteitä, toiset valitettavasti saavat toisia enemmän palstatilaa - minkäpä sillekään tekee.

Jussi Jalonen:

--- Quote from: Pyy on April 07, 2010, 00:32:47 --- Ei nyt suoraan aiheesta vaan Ajankohtaisesta kakkosesta huomioimisen arvoista. Maahanmuuttokriittiset vähän väliä vaativat eri muslimiyhteisöiltä tiukkaa irtisanoutumista/tuomitsemista mitä terrori-iskuihin tulee. Tämän jakson imaami teki sen harvinaisen selvästi: paratiisiin ei terroristeilla ole asiaa. Lisäksi haastateltava nuorukainen totesi kuinka mahdolliset värvätyksi houkutellut eivät tiedä islamista mitään.
--- End quote ---

Tuossa kanadalaisessa artikkelissa sivuttiin aivan samaa asiaa, ja yhteisön uskonnollinen johtaja oli kaikkein järkyttynein siitä, miten Al-Shabaab oli ulottanut värväystoimintansa Torontoon. Tekstissähän mainittiin sekin, että sikäläisen siirtolaisyhteisön vanhempi polvi ei ole tähän asti osannut edes yhdistää minkäänlaista uskonnollista ulottuvuutta vanhan kotimaan taisteluihin. Heidän silmissään se on enemmänkin vain osin klaanirajoja noudattava heimosota, ja he itsekään eivät käsitä miten muutamat nuoremman polven edustajat, joilla ei ole edes mitään kosketusta kotimaan mutkikkaaseen tilanteeseen, ovat noihin kuvioihin ajautuneet.

Suomen somaliyhteisö näyttäisi kyllä ohjelman perusteella olevan aika hyvin ajan tasalla tässä asiassa, enkä itse pitäisi todennäköisenä että kukaan olisi harhautettavissa. Sitten on toisaalta se pragmaattinen puoli, eli Suomi tuskin edes olisi niin tärkeä värväyksen kohdemaa. Ruotsin passin omistavia henkilöitä islamistien riveissä tosin on ainakin kerran havaittu.


Cheers,

J. J.

Steffers:

--- Quote from: Oami on April 07, 2010, 00:42:24 ---Vääräuskoisen näkökulmasta pitää sitten valita, ketä imaamia uskoo. Niitä kun löytyy molempia mielipiteitä, toiset valitettavasti saavat toisia enemmän palstatilaa - minkäpä sillekään tekee.

--- End quote ---

Niin, onneksi länsimaissakin on paljon ihmisiä jotka ovat valmiita osallistumaan siihen diskurssiin että vain ne radikaaleimmat imaamit edustavat oikeaa islamia. Näitä länsimaalaisia kutsutaan myös maahanmuuttokriittisiksi...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version