Author Topic: Virolaisten vainoamisesta  (Read 1138 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jussi Jalonen

  • Guest
Virolaisten vainoamisesta
« on: November 03, 2010, 13:05:56 »
Tämän voisi oikeastaan pistää lyhyenä toteamuksena uutisketjuun, mutta mielestäni episodi ansaitsee oman aihealueensa. Kyse on siis tästä tapauksesta.

Iivi Anna Masso, jonka erääseen Kanadan muslimeja koskevaan kommenttiin tulin suhtauduneeksi viimeksi hieman skeptisesti, kirjoittaa tästä aiheesta mielestäni erittäin hyvin. Masson tekemää latenttia vertailua en menisi suoralta kädeltä allekirjoittamaan - vastaavia provokaatioita on tosiaan nähty muidenkin siirtolaisryhmien kohdalla, ilman että ne ovat edes silloinkaan ylittäneet uutiskynnystä - mutta hänen huomionsa siitä, miten valtamedia ja eräs internet-forum ovat löytäneet yhteisen kielen, on kekseliäs ja osuva. Lisäksi on tosiaan aiheellista muistuttaa, että asia on vakava, ja Masso tekee sen hyvin ja onnistuneesti.

Samaten myös tuo Masson viittaama Höglundin kirjoitus kannattaa lukaista. Sanottakoon miehestä ja hänen menettelytavoistaan nyt muuten mitä tahansa, niin onnistuu hän kirjoittamaan usein asiaakin.

Aiheeseen liittyen voin omasta puolestani mainita, miten yläasteaikoinani istuin vuosina 1990-1991 oppilasjäsenenä koulun johtokunnassa. Luokallani oli tuolloin virolainen tyttö, jonka nuorempi veli kävi seiskaluokkaa samassa koulussa. Molempien saapumista kouluun käsiteltiin lähinnä ilmoitusasiana johtokunnassa, sen verran että molempien todettiin osaavan suomea. Tämä ei estänyt erästä hyvin fiksua johtokunnan tribuunia tokaisemasta alivuokralaisiksi asettuneen perheen asuinpaikan tullessa puheeksi "Jaaha, siihenkin talouteen on sitten saatu omat kotiryssät".

Masso on ottanut puheeksi Helsingin Sanomien leimaavan kirjoittelun rikollisista ja rakennusmiehistä; Höglund puolestaan on puhunut "antifasisteista" ja pitkän linjan Viro-vihamielisyydestä. Mikäli jonkun elementin itse vielä lisäisin tähän aiheeseen, niin mieleen tulee erään kaupunginvaltuutetun tuore julkinen kiivas väittely osaksi nimenomaan virolaisen taustan omaavan kirjailijan kanssa. Ottelu tosin tapahtui vasta tämän häirintäepisodin jälkeen, mutta televisiossa nähty filologin katkera vaahtoaminen maahanmuuttajain kokeman syrjinnän kuvitteellisuudesta asettuu väkisinkin outoon valoon tämän vastikään saadun kouriintuntuvan esimerkin jälkimainingeissa.Best,

J. J.
« Last Edit: November 03, 2010, 13:07:57 by Jussi Jalonen »

Offline Steffers

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 191
Re: Virolaisten vainoamisesta
« Reply #1 on: November 03, 2010, 13:21:56 »
Esimerkiksi lapussa olevasta vaakunasta ja Jalosen postissa olevasta kotiryssä-kommentista voidaan huomata, että virolaisvastaisuuden taustat ovat pitkälti samat kuin venäläisvastaisuudessa, ja virolaisvastainen retoriikka on oikeastaan venäläisvastaisen toisinto - virolaiset nähdään semiryssinä, venäläis- ja neuvostovallan turmelemina ja kierouttamina ihmisinä. Samat stereotyypit, mitä virolaisista on (rikollisia, huoria, ylimielisiä, vie meidän duunit) ovat myös vanhoja venäläisstereotyyppejä. Se, että Virolla ja Venäjällä on ulkopoliittista kränää, ei haittaa - arabit ja persialaisetkin ovat ottaneet matsia yli tuhannen vuoden ajan, mutta ei se estä Skini-Makea pitämästä molempia rättipäinä. Höglundkin viittaa tähän virolaisvastaisuuden taustaan kirjoituksessaan.

Bäckmania nyt yleensä ottaen pidetään lähinnä omituisena hulluna jolla ei Suomessa ole käytännössä mitään sisäpoliittista merkitystä. En sitten tiedä kuunnellaanko Bäckmania missään piireissä ulkomailla. Sinänsä Bäckmanista tulee mieleen että siinä meillä on ihan oikea, todellinen toisinajattelija - toisinajattelijuus kun ei välttämättä ole positiivinen määre...
« Last Edit: November 03, 2010, 13:24:45 by Steffers »

Annushka

  • Guest
Re: Virolaisten vainoamisesta
« Reply #2 on: November 03, 2010, 18:03:03 »
Mietin hetken ja toisenkin, että ottaisinko tähän yhtään mitään kantaa. Tämä on väistämättä nimittäin hieman tasapainottelua. En nyt etsinyt kyseistä Höglundin blogikirjoitusta käsiini, mutta oletan sen sisältävän hyvinkin kärkästä mielipidettä vasemmistolaisista antifasisteista. Masson itsensä tausta hänen vaatiessaan vasemmistolta reaktiota asiaan (osaltaan kyllä ihan oikeutetusti, nähdäkseni) avautuu ehkä vähän enemmän sitäkin kautta, että hän tuli 2000-luvun alussa kirjoittaneeksi Vasemmistoliitolle demokratiapamfletin.

Minusta käsitys vasemmiston virovastaisuudesta on osaltaan myytti. Ei täysin, on siinä jonkin verran perääkin, ja moni tuntemani vasemmistolainen on kyllä lukenut esimerkiksi Oksasen Puhdistuksen jonkinlaisena natsien puolestapuhumisena, mitä se ei mielestäni ole. Se ajatus, että vasemmistolla olisi Neuvostoliiton hajoamisesta johtuva ongelmallinen asenne/suhde Viroon ja virolaisiin on kuitenkin hieman yliampuva toteamus - vaikkakin tietysti Bäckmanin kaltaiset hahmot varmasti vetoavat jonkinlaiseen osaan selviävistä korpikommunisteista. Dosentilla on kuitenkin lähtenyt niin sanotusti mopo lapasesta asian kanssa sen verran reippaasti, että valtavirtainen vasemmisto ei kyllä käsittääkseni korvaansa lotkauta niille argumenteille.

Suomalaisen vasemmistolla oli lisäkseni, en tiedä voidaanko sanoa kiinteät, mutta ainakin vilkkaat yhteydet Neuvosto-Viroon ja virolaisiin, siinä määrin, että siltä riitti hyvinkin paljon sympatiaa ja jopa aika konkreettista pientä (yksityishenkilöinä) tapahtuvaa toimintaa Viron itsenäistymispyrkimyksien tukemiseen. Tässä, kuten monessa muussakin kysymyksessä, niin aikanaan Moskovan kuin jälkikäteen vasemmistoa neuvostouskovaisiksi leimaavien taholta, tapahtuu aika systemaattinen kansallistunteen ja itsenäisyyden tärkeyden aliarvioiminen. Oma tuntemukseni tästä on, että myös suomalaisen vasemmiston sisällä oli vähintään suuntaus, jolle (neuvosto)kommunismi oli itsenäisyydelle alisteinen arvo.

Tästä kaikesta syntyy kuitenkin sellainen ongelma, että jos nyky-Viron politiikkaa esimerkiksi Venäjän suhteen pitää perusteiltaan epäedullisina kaikille osapuolille, ei oikeastaan kannata olla vasemmistolainen, koska tällainen näkemys tulkitaan välittömästi jonkinlaiseksi neukkutraumaksi. Tästäkin huolimatta minusta Viron ja muidenkin Baltian maiden harjoittama politiikka on hieman valitettavaa - siis laajemmassa eurooppalaisessa kontekstissa tietynlaisen Venäjä-vihamielisyyden paitsi tuomista esimerkiksi EU-tason poliittiselle areenalle, niin myös sen vaatimista, että näiden lähtökohtien tulisi vaikuttaa suhteettoman paljon unionin politiikassa.

Täytyy päätteeksi sanoa, että nähdäkseni ei ole mitään henkistä estettä sille, ettei vasemmisto voisi ja etteikö sen pitäisikin ottaa kantaa virolaisia kohtaan esiintyvään vihamielisyyteen Suomessa. Viron poliittisen eliitin päsmäröinti kun ei ole mikään taakka, jota Suomessa asuvien/käyvien tuhansien virolaisten ihmisten täytyisi vasemmiston tai kenenkään muun mielestä kantaa.