Author Topic: Miten saada 100 % yhteiskuntahyöty ihmisistä?  (Read 2692 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Username1

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4383
  • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Miten saada 100 % yhteiskuntahyöty ihmisistä?
« Reply #15 on: October 13, 2010, 17:31:19 »
Virkamies.

Kappas, tulkitsin ja luin niin sanotusti juosten Annushkan lainauksen sinulta. Pahoitteluni.
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Annushka

  • Guest
Re: Miten saada 100 % yhteiskuntahyöty ihmisistä?
« Reply #16 on: October 13, 2010, 19:05:06 »
Toisten vapaudet rajoittavat toisten oikeuksia ja toisinpäin. Smithiin ja Lockeen jämähtäminen on vähän kuin teekutsuilisi.

Riippunee aika lailla siitä, miten määritellään "oikeus". Jos oikeuksiin otetaan vain negatiivisia oikeuksia (eli on oikeus johonkin, kunhan se ei samalla aiheuta muille rajoituksia oikeuksiinsa), niin en ole samaa mieltä. Jos taas lähdetään tuolle virkamiehen viittaamalle sosialistiselle tielle ja otetaan oikeuksiin mukaan positiviisia oikeuksia, eli lasketaan mukaan oikeuksia, joiden toteuttamiseen vaaditaan muiden oikeuksiin puuttumista (esim. kerätään veroilla rahaa, jota käytetään noiden mahdollisuuksien tuottamiseen niille, joilla ei siihen ole muuten varaa), niin tietenkin tuo sitten pätee.

Esimerkkinä vaikkapa oikeudesta, joka ei rajoita toisten oikeuksia, olisi vaikkapa homojen oikeus avioliittoon. Se, että homo menee avioliittoon, ei luonnollisesti rajoita kenenkään muun oikeuksia millään tavoin.

Kiitoksia tästä valaisevasta rautalangasta. Olin kyllä olettanut, että alkuperäisessä retoriikassani vapaus (jostakin) ja oikeus (johonkin) olisivat ikään kuin riittäneet selventämään mitä käsitteitä tarkoitan. Oikeus johonkinhan on nimenomaisesti positiivinen, ei negatiivinen vapaus.

Tietysti tosimaailmassa nämä menevät usein päällekkäin, ja monien positiivisten vapauksien kanssa voidaan sanoa, että niiden rajoittava vaikutus muihin on vähintäänkin minimaalinen.

Käytännössähän mikään systeemi ei toimi pelkkien negatiivisten vapauksien varassa, enkä ymmärrä miksi sellaista pitäisi edes tavoitella.

Offline Username1

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4383
  • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Miten saada 100 % yhteiskuntahyöty ihmisistä?
« Reply #17 on: October 13, 2010, 19:19:36 »
Varmaan sen takia, koska libertaristisen anarkokapitalismin mukaan ei ole olemassa muuta kuin negatiivisia vapauksia.  :o
Monikulttuurisuus on rikkaus.