Author Topic: Venäjä  (Read 1675 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Annushka

 • Guest
Venäjä
« on: October 11, 2010, 20:01:49 »
Siirrän tämän Jussi Halla-ahon kirjoitukset -ketjusta alkunsa saaneen keskustelun omaksi aiheekseen.

Annushka.

Kun nyt vaikutat asioista edes jotain tietävän, niin uhraisitko aikaasi itseäsi alemmalle elämänmuodolle, eli minulle ja kertoisitko, että onko ne kommunistit nyt tosissaan vahvoilla siellä Venäjällä vai eikö?

Ja jos nykykommunistit pääsisivät valtaan, niin mitenkä meno siellä ehkä saattaisi kenties muuttua ja mennä?

Aika laaja kysymys. Tiedän jotain näistä asioista sekä työn että harrastusten pohjilta, mutta korostan etten missään nimessä ole kovinkaan suuri asiantuntija. Huomioni tulisi siis ottaa ensisijaisesti yksityisen ihmisen yksittäisinä observointeina, joihin mielellään saa kommentoida.

Lyhyeksi yhteenvedoksi Venäjän meisingeistä tässä suhteessa voisin sanoa, että moni kokee tietynlaista nostalgiaa neuvostoaikoja kohtaan. Nuoremmissa tätä nostalgiaa on ymmärrettävästi paljon vähemmän, ja eräänlaisena vastareaktiona muotiin on tullut jo vuosia sitten aika kovaakin retoriikkaa suosiva nationalismi, josta Suomessa näkyvin muoto on varmasti taannoin jonkin verran kohua aiheuttanut Putinia ihannoiva Nashi-liike (jonka suhteen voidaan erikseen keskustella siitä, kuinka pitkälle tämä yltiökansallismielisyys on enää Kremlin hyppysissä). "Demokratia" on käsitteenä Venäjällä huonossa huudossa, se koetaan asiana, jota kokeiltiin jo, eikä onnistunut. "Demokratia" on siis eräällä tavalla yhtä kuin Jeltsinin kausi - turvaton, epävarma, väkivaltainen oligarkkianarkia.

Putinin ja Medvedevin puolue Yhtenäinen Venäjä nauttii aivan aidostikin suurta kansansuosiota. Se edustaa kuria, järjestystä, turvallisuutta, palkkoja, rikollisuuden parempaa hallintaa. Tässä mielenkiintoisena sivujuonteena voisi jossain välissä tarkastella Putin-Medveded -kaksikon välistä dynamiikkaa. Putinin siirtyminen pääministeriksi oli asia, jota lännessä pidettiin yleisesti jonkinlaisena teknisenä manööverinä, joka mahdollisti Putinin jatkamisen vallassa. Vertailevan valtio-opin kannalta analysoituna todella vahva ja kansansuosiota nauttiva pääministeri taas on mahdollisuus vakauttaa yleisesti hyvin epätasapainoisena pidetyn perustuslain tuottamaa ongelmaa valtarakenteessa (pääministerillä ei käytännössä ole itsenäistä asemaa). Epäilyistä huolimatta Medvedev on ajoittain kuitenkin osoittanut myös erimielisyyttä Putinin kanssa. Retorisesti nämä kaksi ovat hyvin erilaisia; siinä missä Putin esitteli itseään johtajana joka käy viikolla valtionyhtiöiden johdon kokouksissa huutamassa, haukkumassa ja uhkaamassa kastraatiolla kaikkia jotka eivät heti työskentele isänmaan hyväksi yhtä lujasti kuin hän, Medvedev antaa haastatteluja rakkauden tärkeydestä elämässä.

Tämä kaikki ei tarkoita sitä, etteikö Yhtenäinen Venäjä ja käytännössä presidentti/pääministeri hallitse Venäjää kovin ottein ja länsimaisten demokratioiden vinkkelistä varsin kestämättömillä tavoilla. Tämä ulottuu myös vaaleihin sekaantumiseen tavalla jota ei voida pitää demokraattisena.

Venäjän Kommunistinen Puolue on maan toiseksi suurin puolue huolimatta sen taantumisesta noin 12% kannatuksen tienoille. Sekin ajan hengessä korostaa isänmaallisuutta. Minun näkemykseni on se, että vaikka kommunisteilla on ihan kohtuulliset analyysit siitä, mikä meni vikaan noin ajanjaksolla 1980-2000, heillä on paljon vähemmän koherentteja näkemyksiä siitä, mitä pitäisi tehdä, jos sellainen epätodennäköinen sattumus kävisi, että he nostaisivat kannatustaan roimasti. Aiemmin kommunistit keskittyivät vain Leninin palvontaan (Venäjällä on muuten säännöllisesti esitetty vaatimuksia Lenin-sedän hautaamisesta ja mausoleumin sulkemisesta, mutta edes Putin ei rohkene ryhtyä sellaiseen, sillä vaikka kommunistien kannatus ei tuon suurempi ole, Lenin on kansallissankari aika paljon useammalle). Muutama vuosi sitten kuitenkin kävi niin, että Venäjän kommunistinen puolue alkoi suorittaa tietynlaista Stalinin rehabilitointia poliittisessa keskustelussa. Paljolti tämän takia olen sitä mieltä, että Venäjän kommunistit ovat lähinnä uhka, eivät demokraattinen voima Venäjällä, siitäkin huolimatta että Kreml melko läpinäkyvästikin pyrkii sorsimaan heitä vaaleissa vastoin yleisiä sääntöjä.

Yksi tällainen projekti on nykyääbn kommunistien suurin kilpailija, Oikeudenmukainen Venäjä. Tämä puolue ajaa jonkinlaista sosialismia ja on pyrkinyt ryhmittäytymään sosialidemokraattiseen perinteeseen. Suomenkin demarit ovat aktiivisesti luoneet suhteita tähän puolueeseen. Oikeudenmukainen Venäjä kuitenkin sekä tukee Putinin politiikkaa duumassa avoimesti, että mitä ilmeisimmin nauttii Kremlin erilaisia tukia voidakseen kampittaa kommunisteja vaaleissa.

Summa summarum. Venäjälle ei voi syntyä järkevää demokratiaa, ennen kuin sellaiselle on aidosti olemassa yhteiskunnallinen tilaus ja tahto. Näin ei ole, eikä taida olla näköpiirissäkään. Ei ole olemassa yhtään relevantin kokoista poliittista liikettä, joka sellaista aidosti ajaisi.

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Venäjä
« Reply #1 on: October 12, 2010, 07:05:59 »
Kiitoksia Annushka! Kaipa tämä jonkun verran selvensi asiaa.  ;D
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Annushka

 • Guest
Re: Venäjä
« Reply #2 on: October 12, 2010, 12:33:58 »
Kiitoksia Annushka! Kaipa tämä jonkun verran selvensi asiaa.  ;D

Mno en ollut enkä ole täysin selvillä kohderyhmän tietotasosta kun vastasin, joten lähdin aika perusasioista liikkeelle. Muistelin jotain näkemiäni hommalaisten käsityksiä aiheesta. Jos olisit kaivannut syvällisempää analyysiä, niin hihkaise toki.

Outo Lintu

 • Guest
Re: Venäjä
« Reply #3 on: October 13, 2010, 09:41:22 »
Onko Venäjällä vakavasti otettavaa oppositiota olemassa ja jos on, onko sekään edes tosissaan (esim. Toinen Venäjä ja taannoinen shakkimestari)?

Annushka

 • Guest
Re: Venäjä
« Reply #4 on: October 13, 2010, 11:34:04 »
Onko Venäjällä vakavasti otettavaa oppositiota olemassa ja jos on, onko sekään edes tosissaan (esim. Toinen Venäjä ja taannoinen shakkimestari)?

Ei. Kasparov toimii sen minkä voi, eikä se ole paljoa. Toinen Venäjä on paperiorganisaatio, joka ei pystyisikään koskaan sopimaan mistään yhteisestä ohjelmasta.

Erikseen on kysymys sitten se, että minkä ihmeen tähden vaikkapa kansalaisoikeuksia vaativat mielenosoitukset pitää kieltää ja hajottaa monesti väkivalloin. Siis tarkoitan, että useimmiten näiden liikkeiden koko ja sitä myöten relevanssi Kremlin kannalta on hyvin minimaalinen. Kieltämisellä, hajottamisoperaatioilla ja vangitsemisilla ne saavat itse asiassa enemmän näkyvyyttä kuin muuten saisivat. Tämä Kremlin lähes hysteerinen suhtautuminen mihin tahansa oppositioon on kieltämättä aika jännittävä ilmiö.

Offline Steffers

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 191
Re: Venäjä
« Reply #5 on: October 13, 2010, 12:38:00 »
Veikkaisin että Toiseen Venäjään sun muihin reagoidaan niin kovasti siksi, että käsittääkseni melko suuri osa venäläisistä pitää näitä tyyppejä pelleinä, elitisteinä, länsivaltojen/juutalaissalaliiton kätyreinä jne. ja saa ehkä jotain pölhöpopulistista nautintoa siitä että näitä kurmotetaan. Suomessakin keskustelupalstoilla näkee joskus oikeistolaista reaktiota mielenosoituksiin tyyliin "vitun rastapäähipit, haisevat pahalle ja polttavat ganjabista, tarvitaan mellakkapoliiseja, kumiluoteja, pamppuja, verenvuodatusta jne."

Annushka

 • Guest
Re: Venäjä
« Reply #6 on: October 13, 2010, 19:09:50 »
Veikkaisin että Toiseen Venäjään sun muihin reagoidaan niin kovasti siksi, että käsittääkseni melko suuri osa venäläisistä pitää näitä tyyppejä pelleinä, elitisteinä, länsivaltojen/juutalaissalaliiton kätyreinä jne. ja saa ehkä jotain pölhöpopulistista nautintoa siitä että näitä kurmotetaan. Suomessakin keskustelupalstoilla näkee joskus oikeistolaista reaktiota mielenosoituksiin tyyliin "vitun rastapäähipit, haisevat pahalle ja polttavat ganjabista, tarvitaan mellakkapoliiseja, kumiluoteja, pamppuja, verenvuodatusta jne."

Onhan siinä selkeästi tällaisia toisintavia elementtejä. Liittyy yleiseen hallintokulttuurin aika vahvasti. Onhan meillä suomessakin vaikutteita tästä paljon, esimerkiksi aika tsaarinaikaisessa virkamieskulttuurissa. Sinänsähän tämä totaalinen moniarvoisuuden puuttuminen Venäjällä myös tuottaa sitä kulttuurista erityispiirrettä, että joka tapauksessa toisinajattelijat ovat usein sankarillisten marttyyreiden myyttisessä asemassa, varsinkin jos ymmärtävät kuolla nuorena johonkin riuduttavaan.