Author Topic: Toronton vaalit & siirtolaispoliittinen keskustelu Suomessa ja Kanadassa  (Read 1222 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jussi Jalonen

 • Guest
Suomella ja Kanadalla - sekä etenkin Torontolla ja Helsingillä - on paljon enemmän yhteistä kuin äkkiä luulisi. Torontolainen kaupunginvaltuutettu Rob Ford on pormestarinvaalien alla kyselyjen mukaan hyvässä nosteessa ja suoriutunut peräti johtavaksi ehdokkaaksi. Miehen henkilöhistorian huomioiden tämä on melkoinen saavutus.

Ford kampanjoi paljolti siirtolaisvastaisella ohjelmalla, missä toistuvat samat näkemykset joita Suomessakin on viljelty. Tai ei nyt oikeastaan aivan samat, Ford ei ilmeisestikään ole sanonut muslimeista erityisesti mitään, ainoastaan siirtolaisista noin yleensä. Kanadalainen Globe and Mail ottaa artikkelissaan kantaa Fordin ohjelmaan pyrkien osoittamaan yhteyden kaupunkiin kohdistuneen muuttoliikkeen ja talouskasvun välillä, sekä myös sen, että kaupungin ongelmat eivät liity siirtolaisuuden mahdollisiin rasitteisiin. En nyt ota tässä kantaa puoleen tai toiseen, koska en ole minkään sortin spesialisti Toronton julkistaloudellisissa asioissa. On vain kiinnostavaa, että keskustelu aiheesta noudattaa lähestulkoon samaa kaavaa kuin Suomessakin, vieläpä artikkelin kommenttiosastolla riekkuvia Fordia tukevia nimimerkkipostittajia myöten.

Eräs huomautus on artikkelissa mielestäni kiinnostava. Fordin ohjelma tähtää vain ja ainoastaan leikkauksiin, ei siihen, miten synnytettäisiin uutta vaurautta ja luotaisiin uutta kasvua. Talouskuri on perusteltua sinänsä, mutta mitä sen jälkeen? Tätä sopisi kysyä myös muutamilta suomalaisilta politiikkaan pyrkiviltä. Mitä he aikovat tehdä ja millaista talouspolitiikkaa he aikovat toteuttaa, että tässä maassa syntyisi uutta varallisuutta ja uutta vaurautta? Nykyistä poliittista keskustelua seuratessa vaikuttaa lähinnä siltä, että eniten ääntä pitävien populistipuolueiden (joihin lasken mukaan demarit) ainoa tavoite on keksiä jonkinlaisia stop-gap-menetelmiä, joilla voitaisiin lunastaa julkiselle sektorille edes hiukan lisäaikaa seuraavien vaalien ylitse. Toistuva jankutus huoltosuhteesta on edustavin esimerkki tästä ajattelusta.

Kiintoisaa on sekin, että Globe and Mail pelaa artikkelissaan Detroit-kortin, mutta tällä kertaa muuttoliikkeen ja siirtolaisuuden puolesta: "If you prize empty roads, of course you can always move to Detroit".

Kun nyt kerran mainitsin Kanadan ja Suomen yhtäläisyyksistä, voisi kai vielä todeta että Rob Fordilla on tässä maassa myös kaksoisolento. Miamin poliisin nappaama Fordin valokuva stemmaa aika hyvin erään Hommawikin puolelta löytyvän merkittävän maahanmuuttokriittisen vaikuttajan potretin kanssa.Best,

J. J.

Offline turha jätkä

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 351
Miamin poliisin nappaama Fordin valokuva stemmaa aika hyvin erään Hommawikin puolelta löytyvän merkittävän maahanmuuttokriittisen vaikuttajan potretin kanssa.

Totta :-)
Myötäihminen

Offline Warda

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2028
 • tunnustuksellinen rusinapullasynkretisti
Kuin kaksi marjaa. Lieneekö tässä syytä ryhtyä mittaamaan kallonmuotoa yms. potentiaalisen nuivan määrittelemiseksi? ::) ;)

t. (edelleenkin) maahanmuuttokeskusteluun tympiintynyt, laiskaakin laiskempi ja mitään hitusenkaan syvällistä sanottavaa tuottamaton "mode"  :)
"Jos Volvo-Markkanen perustaa nettiforumin, jossa hänen seuraajansa keskustelevat pankkien turvajärjestelmien kiertämisestä, kyllä sitäkin sanottaisiin pankkirosvoforumiksi, vaikka millaisella mölinällä sinne kirjoittavat sen kieltäisivät."
- Rasistikortti ja rikostuomiokortti yhdessä! Luuseri!

Jussi Jalonen

 • Guest
Ei nyt niin, että Toronton vaalit olisivat mikään maailman tärkein asia, mutta kun tämä ketju nyt tuli silloin avattua, niin päivitetään sitä myös.

Yksinumeroisilla kannatuslukemilla pormestarinvaaleissa kampanjoinut Sarah Thomson on heittänyt pyyhkeen kehään ja tukenut George Smithermania, ilmeisenä tavoitteenaan rakentaa tehokasta Anyone but Ford-kampanjaa. Huomionarvoista on sekin, että leikkausohjelmaa ajavan siirtolaisvastaisen Fordin kannatusluvut ovat laskussa, ja Smitherman onkin nyt yllättäen mielipidetiedustelujen voittajakandidaatti, tosin vain parin prosentin erolla.

Vaalithan ovat 25. lokakuuta. Sivumennen, tuo aloitusviestissäni mainitsema Fordille esitetty kysymys siitä, onko hänellä minkäänlaista ohjelmaa uuden varallisuuden tai vaurauden synnyttämiseksi, vai onko hänen ainoa tavoitteensa leikkaukset, on sellainen, minkä voisi esittää myös Vesa-Matti Saarakkalalle hänen viimeisimmän julkisen kannanottonsa jälkeen.Best,

J. J.

Offline Vohobitti

 • Newbie
 • *
 • Posts: 39
Sivumennen, tuo aloitusviestissäni mainitsema Fordille esitetty kysymys siitä, onko hänellä minkäänlaista ohjelmaa uuden varallisuuden tai vaurauden synnyttämiseksi, vai onko hänen ainoa tavoitteensa leikkaukset, on sellainen, minkä voisi esittää myös Vesa-Matti Saarakkalalle hänen viimeisimmän julkisen kannanottonsa jälkeen.

Yllättävän moni ihminen uskoo siihen, että talous kasvaa kuin itsestään jos kaikki esteet eli valtio poistetaan. Kait tällainen käsitys tulee jostain fysiikasta ja kappaleen putoamisesta. Ongelmahan on vain se, että tällaisella ajattelulla ei ole mitään tekemistä yhteiskunnan tai talouden tosiasioiden kanssa. Mutta tällaisille Saarakkaloille on turhaa mennä kysymään, että miksi sitten valtiota yleensäkään tarvitaan, jos markkinat hoitaa kuin luonnostaan kaiken; miksi ihminen on pakotettava olemaan vapaa, jos ihminen on luonnostaan vapaa?

Niin, ja sitten on tietenkin mielenkiintoista udella mitä tekemistä tällä kaikella on maahanmuuton kanssa. Jos markkinat toimivat kuin luonnostaan ja uutta varallisuutta syntyy valtion puuttumatta mihinkään, niin miksi ihmisten muuttamista paikasta a paikkaan b pitäisi sittenkin jotenkin rajoittaa tai kontrolloida? Eikö ihmistenkin vapaa liikkuminen tuota parhaan mahdollisen lopputuloksen?