Author Topic: todellisuus.org sääntökirja  (Read 27898 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline admin

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Posts: 23
todellisuus.org sääntökirja
« on: April 01, 2010, 09:56:29 »
Keskustelupalstalle tulevia viestejä ei etukäteen seulota, tarkasteta tai muokata. Palstaa valvotaan jälkikäteismoderoinnin avulla, ja mahdolliset lainvastaiset viestit poistetaan.

Keskustelupalstalle kirjoittavat nimimerkit ovat itse juridisessa vastuussa viestiensä sisällöstä, ja tarvittaessa moderaattorit luovuttavat poliisille kirjoittajan yksilöintiin tarvittavat tunnistetiedot, jos niitä pyydetään.

Jokaisessa palstalla olevassa viestissä on ns. raportointinappula (notify), jonka avulla lukijat voivat ilmoittaa moderaattoreille lainvastaisista ja asiattomista viesteistä ja pyytää niiden poistamista.

Keskustelupalstaa koskevat palautteet ja ehdotukset pyydetään kirjoittamaan omaan osioonsa keskustelupalstan kehittämisestä. Rekisteröityneet käyttäjät voivat antaa moderaattoreille palautetta myös tähän tarkoitukseen varatussa keskusteluketjussa tai yksityisviestillä.
Nämä säännöt on laadittu, jotta keskustelu Todellisuudessa olisi mahdollisimman sujuvaa ja laadukasta.

Moderaattorit valvovat näiden sääntöjen noudattamista. Sääntöjen perusteella kirjoituksia voidaan poistaa ja kirjoitusoikeuksia peruuttaa joko määräaikaisesti tai pysyvästi.

1 §
Jokainen uusi käyttäjä on heti hyväksymisensä jälkeen moderaattoreiden erityistarkkailussa. Mikäli viesteistä ilmenee, että käyttäjällä ei ole mitään annettavaa keskustelupalstalle, tai että hän rikkoo palstan sääntöjä, voidaan kirjoitusoikeudet poistaa ilman varoitusta.

2 §
Kaikki viestit on kirjoitettava oikealle, niille tarkoitetulle alueelle. Yleiseen keskusteluun voi kirjoittaa sellaisista aiheista, jotka eivät kuulu millekään muista osioista.

3 §
Keskustelu yhdestä aiheesta tulee käydä saman otsikon alla. Moderaattorit voivat tarvittaessa muuttaa ketjun otsikon vastaamaan aihetta. Ennen uuden otsikon avaamista kirjoittajan tulee tarkistaa otsikkolistasta tai search-toimintoa käyttäen onko keskustelua aiheesta jo toisaalla.

4 §
Kirjoitetuilta viesteiltä odotetaan jotain uutta sisältöä keskusteltavana olevaan aiheeseen. Miettikää hetki ennen kuin painatte .lähetä.-nappulaa: onko viestissänne todellakin annettavaa ketjuun. Sisällöttömiin viesteihin puututaan erityisesti silloin, kun ne häiritsevät ketjun alkuperäistä keskustelua. Chattaamista ja muuta jutustelua varten on omat kanavansa, ne eivät kuulu keskustelupalstalle.

5 §
Viestien kieli- ja kirjoitusasun edellytetään olevan sellaista, että teksti on helposti luettavaa. Ota huomioon myös viestisi lukijat. Täydellistä tekstiä ei keneltäkään edellytetä.

6 §
Kohtele muita kirjoittajia niin kuin tahtoisit itseäsi kohdeltavan. Henkilökohtaiset loukkaukset ovat rangaistavia.

7 §
Odotamme kaikkien kirjoittajien noudattavan yleistä netikettiä ja ymmärtävän hyvän maun käsitteen. Mauttomuuksiin syyllistyneitä tullaan rankaisemaan. Kirosanojen käyttö viesteissä on sallittua; olettaen että viestissä on muutakin asiaa niiden lisäksi.

8 §
Huhuja käsiteltäessä on syytä tehdä selväksi onko kyse omista arvailuista ja toiveista vai todellisista tiedoista.

9 §
Trollaaminen on kiellettyä. Tällä tarkoitetaan viestejä, joilla pyritään tietoisesti saamaan lukijoiden ja kanssakirjoittajien tunteet kuohumaan.

10 §
Nimimerkin ja hänen oikean nimensä yhdistäminen tai aiheeseen liittyvä vihjailu sekä arvuuttelu ovat poikkeuksetta äärimmäisen rangaistavia.

11 §
Toisen kirjoittajan tekstin lainaamisen yhteydessä tekstin muuttaminen on kiellettyä. Lainausta voi lyhentää, mutta alkuperäisen ajatuksen tulee säilyä lyhennyksestä huolimatta.

12 §
Mainostaminen on kiellettyä. Ylläpito voi kuitenkin antaa erillisen luvan mainontaan erityistapauksissa, kuten tapahtumailmoitukset.

13 §
Kaikki laissa kielletty toiminta ja siihen yllyttäminen tai kehottaminen on kiellettyä. Tällaista toimintaa on kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja syrjintä, joista on säädetty rikoslaissa ja yhdenvertaisuuslaissa. Henkilöön, ihmisryhmään tai kansanryhmään kohdistuviin rasistisiin, uhkaaviin, vihamielisiin, halventaviin tai nöyryyttäviin viesteihin tullaan puuttumaan ankarasti.

Laissa kiellettyjä ovat myös muun muassa tekijänoikeusrikkomus ja kunnianloukkaus. älä kopioi esimerkiksi medioiden artikkeleita tai musiikkikappaleiden sanoituksia sellaisenaan keskustelupalstalle, vaan käytä linkitystä. älä aseta saataville laittomia kopioita esim. tietokoneohjelmista, musiikista tai elokuvista äläkä kysele keskustelupalstalla sellaisten perään. Toisen henkilön halventaminen tai loukkaaminen esittämällä valheellisia tietoja, vihjauksia tai perättömiä syytöksiä on palstalla kielletty ja siihen puututaan, samoin kuin toisten kirjoittajien nimittelyyn ja muihin henkilökohtaisuuksiin.

14 §
Allekirjoitus ei saa olla kolmea tavallista riviä korkeampi. Kaikki tätä pidemmät allekirjoitukset tullaan poistamaan.

15 §
Kuvia saa käyttää palstalla ainoastaan palstan liitteinä. Kuvan lähde tulee ilmoittaa.

16 §
Kullakin kirjoittajalla saa olla käytössään vain yksi nimimerkki. Mikäli kirjoittajan havaitaan käyttävän samanaikaisesti useita nimimerkkejä, tullaan hänen kirjoitusoikeutensa poistamaan eikä uusia myönnetä.

17 §
Moderaattorit päättävät harkintansa mukaan kaikkien sellaisten asioiden sallimisesta tai kieltämisestä, joita ei ole näissä säännöissä erikseen mainittu.

18§
Anonyymiproxyjen käyttäminen foorumilla on kiellettyä. Siitä voidaan kuitenkin tinkiä perustelluissa tapauksissa, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että uusi keskustelija ottaa yhteyttä ylläpitoon rekisteröinnin yhteydessä ja ilmoittaa halustaan keskustella anonyymiproxyn välityksellä.

Seuraavat säännöt koskevat vain keskustelua Maahanmuutto ja monikulttuurisuus -alueella.

1 §
Väittäessään jotakin on tuotava ilmi perustuuko väite "mutuun", omaan kokemukseen, kuulopuheeseen vai kirjalliseen lähteeseen.

Keskeisten väitteiden osalta lähteet tulisi aina mainita, vähemmän keskeisten osalta lähteet tulisi antaa pyydettäessä.

Ylläpito voi lisätä kirjoituksiin lähdepyyntömerkintöjä, jonka jälkeen merkintöjä saaneiden kirjoittajien on ennen muun keskustelun jatkamista lisättävä pyydetyt lähteet tai muutettava väitteitä.

2 §
Keskustelussa on pyrittävä dialogiin, joka tarkoittaa mm. asiallisten kysymysten esittämistä ja kanssakeskustelijoiden asiallisiin kysymyksiin vastaamista silloin kun tämä on mahdollista.

Keskustelun ohjaamiseksi ylläpito voi nostaa esille sellaiset oleelliset ja asialliset kysymykset, joihin ei toistuvista yrityksistä huolimatta ole vastattu, ja halutessaan myös edellyttää, että niihin vastataan ennen muun keskustelun jatkamista.

3 §
Henkilölle, joka ylläpitäjän mielestä rikkoo Asiallinen keskustelu -alueen sääntöjä, annetaan varoitus. Mikäli varoitettu henkilö riikkoo sääntöjä uudestaan viikon sisällä hänelle annetaan toinen varoitus, ja tämän jälkeen kolmannesta rikkomuksesta vähintään yhden viikon kirjoituskielto. Muussa tapauksessa yksittäinen varoitus raukeaa viikon kuluttua sen antopäivästä.

Todellisuuden moderaattorit
« Last Edit: July 03, 2012, 17:44:28 by Julmuri »

Offline Teemu Hiilinen

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 247
  • Teemun blogi
Re: todellisuus.org sääntökirja
« Reply #1 on: April 11, 2010, 18:01:37 »
Sääntöihin lisätty sääntö §18.
Vantaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja
Vasemmiston ehdokas Uudeltamaalta
Teemun kotisivu

Offline Teemu Hiilinen

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 247
  • Teemun blogi
Re: todellisuus.org sääntökirja
« Reply #2 on: May 29, 2010, 13:59:10 »
Muistuttaisin säännöstä numero 18. Anonyymiproxyjen käyttäminen on jälleen yleistynyt uusien tulokkaiden kanssa. Yksityisviestillä on lähetetty viestejä ko. henkilöille. Jos muutosta ei tapahdu vapaaehtoisesti, niin ylläpidon on pakko puuttua asiaan sääntöjen puitteissa.
Vantaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja
Vasemmiston ehdokas Uudeltamaalta
Teemun kotisivu

Offline Mikael Lönnroth

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1308
  • Maailmanpuolue
Re: todellisuus.org sääntökirja
« Reply #3 on: January 14, 2012, 14:08:58 »
Lisätty Asiallinen keskustelu -alueen säännöt, jotka ovat koekäytössä 15.1.2012 - 15.4.2012.
Maailmanpuolueen jä sen - tarvitaan lisää <-- (myös Facebookissa)

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: todellisuus.org sääntökirja
« Reply #4 on: July 03, 2012, 17:45:20 »
Sääntöä 18§ muutettu yleisön pyynnöstä.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla