En ole pariin vuoteen seurannut, mutta siis näköjään eläkerahastoissa on arviolta 130 miljardia nykyään. Ilmeisesti finanssikriisi ja Kreikan uppoaminen eivät ole lohkaisseet arvoa aivan kauhean pahasti, kun se muistaakseni vielä viitisen vuotta sitten oli alle 100 miljardia.
Riippuvat käytännössä melko paljon pörssikursseista. Tippui finanssikriisin aikoihin takaisin sataan ja on nyt runsaat 120mrd.
Eläkerahastojen varathan ovat olemassa virallisesti sitä varten, että niillä voidaan joskus maksaa eläkkeitä. Varat, jotka rahastoidaan, kerätään siis tietysti siten että työeläkemaksut ovat suuremmat kuin maksettaviin eläkkeisiin menevät rahat.
Ei se ihan niin mene. Suomen systeemi toimii hieman monimutkaisemmin. Työeläkemaksut eivät riitä ihan kaikkeen eläkemenoihin vaan sitä subventoidaan verovaroista. On olemassa silti rahastoimisvelvoite, jotta voitaisiin jotenkin edes kuvitella, että pystyisimme kustantamaan suurille ikäluokille eläkkeet tällä tasolla kuin olemme nyt luvanneet kykenevämme.
Suomen systeemi on osittain rahastoiva ja osittain syödään nykyisten palkansaajien maksamia maksuja. Monissa muissa maissa on kokonaan rahastoiva systeemi ja siellä varoja on vielä enemmän säästössä. Silti kukaan ei oikein usko, että niistä varoista jäisi jotain säästöön vaan lähes kaikki pelkäävät, että valtio joutuu ottamaan lisää velkaa kyetäkseen takaamaan kaikille eläkkeet.
En mene vannomaan tilanteesta nyt, mutta vielä muutama vuosi sitten oli niin, että näistä rahastoista ei maksettu yhtäkään eläkettä Suomessa, ei siis pääomasta eikä tietysti tuotoistakaan. Itse asiassahan rahastojen tuotot voi taas puolestaan rahastoida. Kun puhutaan yhteissummasta joka on suurempi kuin valtion velka, voinee olettaa että nämä rahastointipäätökset ovat aika kovaa politiikkaa.
Kovempaa politiikkaa on vielä viedä eteenpäin järjestelmää joka ei ole täysin rahastoitettu ja jossa kuitenkin luvataan eläköitymässä oleville ihmisille taattuja eläke-etuuksia..
Minulla on sellainen käsitys, että ei ole olemassa mitään päätöstä tai suunnitelmaa siitä, aiotaanko ja milloin näitä rahoja käyttää esimerkiksi eläkkeisiin. Tässä mielessä siis tietysti on aivan perusteltua laskea ne vain valtion varallisuudeksi.
Niin no, toki voidaan tehdä eläkelaitosten omaisuuden kansallistava laki vaikka huomennna ja päättää siitä, että ne rahat olisivatkin valtion varoja.
Ihmettelen hieman, että miksi OECD:n nettovelkalaskelmissa on otettu ilmeisesti suomalaiset eläkerahastot lieventämään velkataakkaa, mutta sitten taas maissa, joissa eläkerahastot ovat vielä suuremmat, ei tätä kevennystä tehdä. Jos nopeasti luen, niin esimerkiksi yhdysvaltain eläkerahastoja ei ole laitettu lieventämään nettovelkataakkaa kuin ehkä valtion eläkerahastojen osalta. No, en tiedä, pitäisi kaiketi nähdä OECD:n tilastoijien kriteerit paremmin, jotta ymmärtäisi.
Summa summarum, on melko typerää sanoa, että onhan meillä 130mrd piilossa pahan päivän varalta, jos samalla ei sanota sitä ääneen, että ne rahat on säästetty vielä isompaa menoerää varten. Toivottavasti tuo 130mrd riittää edes jollain tavoin lieventämään sitä tuskaa, mitä tulevaisuudessa on tarjolla. Siitä on nähdäkseni melko turhaa odottaa velkataakan lieventäjää ja on todella älyllisesti epärehellistä ottaa Suomen eläkerahastot valtiontalouteen kuuluviksi, jos sitä ei tee muiden maiden kohdalla tasapuolisesti.