Author Topic: TalousS: Maahanmuutto on luokkakysymys [Britanniassa]  (Read 968 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cls

  • Guest
TalousS: Maahanmuutto on luokkakysymys [Britanniassa]
« on: June 11, 2010, 18:48:08 »
Quote
Maahanmuutto on luokkakysymys
Maahanmuuttajien ansiosta hyvinvoiva britti nauttii edullisista ravintoloista, kivasta kotisiivouksesta, puutarhureista, lastenhoitajista ja kohtuuhintaisista kotiremonteista. Työväki puolestaan kärvistelee minimipalkalla ja sulloutuu entistä ahtaammille asuinalueille.

Anna Mård, Lontoo
11.6.2010 07:29


Me immigrantit olemme täällä Britanniassa iso ongelma. Melkein kaikki mikä maassa mättää on tavalla tai toisella meidän syytämme olipa puhuja lähes kuka hyvänsä. Minäkin kavahdan aina, kun aiheesta ryhdytään keskustelemaan.

Silti minulla on helppoa, koska en ole "oikea immigrantti-. Saan synninpäästön monestakin syystä, mutta etenkin siksi, etten kilpaile brittien kanssa brittiläisistä työpaikoista. Alkuasukkaiden joukosta kun ei löydy kovin montaa suomeksi kirjoittavaa toimittajaa.

Minä kuulun myös siihen joukkoon, joka hyötyy muista maahanmuuttajista, koska en joudu työssäni kilpailemaan heidän kanssaan eivätkä he polje palkkioitani. Nautin siitä, että muut immigrantit pitävät palveluiden hinnat alhaisina.

Yksi immigrantti pesee autoni, kun piipahdan supermarketissa, toinen palvelee minua hymyillen ravintolassa, kolmas ajaa lentokenttätaksia, neljäs korjaa teinikuljettajien aiheuttamat autoni peltirytyt, viides hymyilee lähikaupan kassalla...

Minusta maahanmuutto on mitä mainioin asia!

Immigrantitkin ovat käsittääkseni ihan kivoja, vaikka ystäväpiiriini ei yhtään oikeaa immigranttia kuulukaan. He eivät nimittäin asu kotikadullani eivätkä heidän lapsensa käy samaa koulua minun lasteni kanssa, joten emme ole sattuneet tutustumaan.

Kilpailu kurjistaa
köyhimpiä

Britannia heräsi viimeistään keväisten parlamenttivaalien aikana huomaamaan, että maahanmuutto on luokkakysymys. Liberaali, hyvinvoiva keskiluokka kerää kaikki sen tuomat edut eikä juurikaan kärsi sen haitoista.

Toki iso osa keskiluokankin briteistä pitää maahanmuuttoa ongelmana, mutta he haikailevat pikemminkin katoavien perinteiden ja tapojen kuin katoavien työpaikkojen ja asuntojen perään. Taloudellisesti hekin kuuluvat maahanmuuton voittajiin.

Maahanmuuton haitat näkyvät perheissä, joiden tulot jäävät keskiarvon alapuolelle ja joiden asuinalueet ovat keskimääräistä edullisempia. Kyllä hekin voivat nauttia immigranttien tarjoamista edullisista palveluista, mutta kun he eivät ole palveluiden suurkuluttajia, hyöty jää vähäiseksi.

Palveluiden edullisuudesta on harvinaisen vähän iloa, jos on itse se edullisten palveluiden tarjoaja. Kauppaan, ravintolaan tai rakennuksille haluava huomaa pian, että maahanmuuton ansiosta tarjolla on vain minimipalkkaista työtä.

Edulliset palvelut tuottavat suoranaista surua sille, joka jää työnhaussa kakkoseksi, kun pirteä puolalainen tai reipas romanialainen saa paikan.

Maahanmuuton haitat näkyvät myös työväenluokan asuinalueilla, kun immigrantit kilpailevat niin vuokra-asunnoista kuin edullisimmista omistusasunnoistakin alkuasukkaiden kanssa. Immigranttien lapset kansoittavat näiden alueiden kouluja ja terveydenhoitopalvelut ruuhkaantuvat.

Ihan sama ilmiö on Suomessakin. Kansalaisen sosiaalinen asema ja tulotaso ratkaisevat sen, kuuluuko hän maahanmuuton voittajiin vai häviäjiin.

Englantia on
osattava


Britannian uusi hallitus haluaa tiukentaa maahanmuuttosääntöjä. Liberaalit ja konservatiivit - joiden kannattajat kuuluvat maahanmuuton hyötyjiin - ovat huomanneet, että aikaisemman hallituksen politiikka kurjisti työväkeä, sen omaa kannattajakuntaa.

Maahanmuuttosääntöjen ensimmäinen tiukennus ei kuitenkaan helpota työpaikoistaan taistelevien asemaa millään lailla. Britannia ei enää salli maassa jo asuvien immigranttien hakevan itselleen kielitaidottomia puolisoita alkuperäisistä kotimaistaan.

Käytännössä rajat sulkeutuvat lähinnä aasialaisilta naisilta ja joiltakin muslimimiehiltä. Työmarkkinoilla tällä ei ole juuri mitään merkitystä, mutta brittiläisen elämäntavan puolustajilla on nyt syytä hymyyn.

Englannissa vierallessani huomasin luokkajaon hyvin selkeästi. Kuten sielläkin, niin humanitaarinen maahanmuutto tulee jokseenkin varmasti luomaan Suomeenkin alaluokan, koska aloja joille huonosti kieltä osaavat kelpaavat on vain muutamia ja näiltä aloilta suomalaisten osuus vähenee koko ajan.

Miten tämä vältetään katkeroittamatta suomalaisia esim. liiallisuuksiin menevällä maahanmuuttajien positiivisella syrjinnällä? Miten estetään asenteiden yleinen kiristyminen paremmin kuin muualla Euroopassa? Onko seurauksena konfliktialtis luokkayhteiskunta?

Toope

  • Guest
Re: TalousS: Maahanmuutto on luokkakysymys [Britanniassa]
« Reply #1 on: June 11, 2010, 19:13:39 »
Luokkajaolla ei ole mitään tekemistä maahanmuuton kanssa; tällaiset ovat vain harhoja. Olisiko jotain oikeaa esimerkkiä? (mieluiten sellaista, jossa ammattivasurit ja kokkareet ovat paarialuokkaa...)