Author Topic: Uskonnot ja politiikka  (Read 969 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Outo Lintu

  • Guest
Uskonnot ja politiikka
« on: May 11, 2010, 11:50:34 »
Tuli tässä pohdittua ja mietiskeltyä sellaista, että mahtoiko islaminuskoisilla olla varhaisessa vaiheessa samantyyppisiä, kirkolliskokouksiin verrattavissa olevia poliittisia kokoontumisia ja niin sanottuja uudelleentulkintoja, kuin kristityillä? Tiedän vain, että Koraani koottiin suullisena perimätietona ja osittain hajanaisena ja hieman myöhemmin mukaan tulivat dervissit (sufilaiset mystikot).
Katson, että juuri nuo kristittyjen kirkolliskokoukset (325-787) olivat kaiken pahan alku ja juuri, jotka siten edesauttoivat jo varhaisessa vaiheessa hyvän sanoman osittaista saastumista. Kirkolliskokouksissahan muun muassa tuomittiin harhaopiksi esimerkiksi areioalaisuus (tietyllä tapaa islamin edeltäjä, jos puhutaan Jeesuksen määrittelystä), joka piti Jeesusta luotuna, ei kirjaimellisesti "Isästä" syntyneenä. Lisäksi noissa kokouksissahan määriteltiin lopullisesti, mitä Raamattuun tulee ja mitä jätetään pois. Tämäkin oli silkkaa politiikkaa. Kristinusko voisi olla paljon erilaisempi, jos kaikki kirjat oltaisiin otettu mukaan. Ja mitä tulee vaikkapa naispappeuteen, jota ortodoksit ja katolilaiset eivät suvaitse, tiettyjen tahojen mukaan Raamattu ei estä naispappeutta ja vaatimus pappien selibaatista on ilmeisesti varsin myöhäistä perua.
Kristinuskoon on siis mitä ilmeisemmin liittynyt poliittista toimintaa jo varhaisessa vaiheessa. Olisinkin kiinnostunut tietämään, missä määrin tämä näkyy islamilaisessa käytännössä jne? Toisin sanoen, onko myös islamin sanoma saastunut tietyllä tapaa, kun siihenkin liittyi jonkin verran poliittista toimintaa?
« Last Edit: May 11, 2010, 14:47:47 by Outo Lintu »

Offline Warda

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2028
  • tunnustuksellinen rusinapullasynkretisti
Re: Uskonnot ja politiikka
« Reply #1 on: May 12, 2010, 23:38:42 »
On muslimiryhmiä, joiden mielestä on, ja tästä "saastumisesta" tai "alkuperäisestä uskonnosta erkaantumisesta" syytetään islamilaisen kulttuurin kukoistuskautta seurannutta kulttuurin, tieteen ja taiteen rappiota. Syy länsimaiden tieteelliseen ja taloudelliseen etulyöntiasemaan nähdään itsessä ja "uskonnosta luopumisessa".

Tässä eräs syy siihen, miksi useissa islamilaisissa maissa on 60-70 -luvuilla pukeuduttu länsimaisittain nykytilanteeseen verrattuna. Länsimaiden kulttuurin ja tapojen kopiointi toi CocaColan jokaiseen falafel-kioskiin, muttei toivottua taloudellista kehitystä, demokratiaa saati tasa-arvoa yhteiskuntaan laajemmin - globaalista tasa-arvoistumisesta puhumattakaan.


edit: näin islamin koulukunnat nähdään suomalaisella muslimien nettifoorumilla:
http://tulevaisuus.org/artikkelit/islam-koulukunnat-aloittelijoille.php
« Last Edit: May 13, 2010, 00:06:22 by Warda »
"Jos Volvo-Markkanen perustaa nettiforumin, jossa hänen seuraajansa keskustelevat pankkien turvajärjestelmien kiertämisestä, kyllä sitäkin sanottaisiin pankkirosvoforumiksi, vaikka millaisella mölinällä sinne kirjoittavat sen kieltäisivät."
- Rasistikortti ja rikostuomiokortti yhdessä! Luuseri!