Author Topic: Unkari harkitsee kansalaisuuden myöntämistä ulkounkarilaisille  (Read 1127 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jussi Jalonen

  • Guest
Koska tälläkin palstalla on sivuttu Unkarin politiikkaa ja etenkin paikallisen äärioikeistoliikkeen nousua, oheinen uutinen saattanee kiinnostaa lukijoita.

Unkarin keskustaoikeistolainen hallitus on siis parhaillaan elvyttämässä vanhaa projektia kaksoiskansalaisuuden tarjoamisesta maan rajojen ulkopuolilla asuville unkarilaisille. Useimmat muistanevat, että vuoden 1920 Trianonin rauhan seurauksena huomattava osa unkarilaisista jäi isänmaansa uudelleen vedettyjen rajojen ulkopuolelle. Tätä nykyä suurimmat vähemmistöt majailevat Romaniassa, Slovakiassa sekä Vojvodinan alueella Serbiassa.

Siteeraan linkitettyä bloggausta keskeisiltä osiltaan:

Short version: the new, center-right Hungarian government is reviving the plan to offer Hungarian citizenship and passports to ethnic Hungarians living outside Hungary. Like many center-right parties, Fidesz tries to position itself as the party of true, red-blooded patriotism (in contrast to the cosmopolitan, vaguely internationalist center-left). This proposal is red meat for the party’s base. It’s also an effort to expand that base, since Hungarian passport holders will of course be able to vote in Hungarian elections -" and (Fidesz assumes) will tend to vote for the nationalist party that gave them dual citizenship.

And finally, it’s a flanking move against Hungary’s other right-wing party, the ultra-nationalist, xenophobic, openly racist Jobbik. The Socialists and Greens got smashed so badly in the last election that they’re not a serious threat to Fidesz; Jobbik, on the other hand, competes directly for many of the same rural voters. So a nice high-profile "patriotic- initiative like this is an excellent way for Fidesz to burnish its nationalist credentials. These are the motivating factors behind the proposal.


"Suoran demokratian" ja "kansallismielisyyden" kohtalonyhteyden nimeen vannovia saattanee kiinnostaa se, että kyseisestä asiasta järjestettiin Unkarissa kuusi vuotta sitten peräti kansanäänestys. Tulos oli kielteinen kaksoiskansalaisuuksien myöntämisen kannalta - tosin lähinnä siitä syystä, ettei riittävän moni ollut edes kiinnostunut asiasta äänestämisestä. Vain 38% äänioikeutetuista laahusti uurnille, vaikkakin heistä sopivasti sentään 51% oli sitä mieltä, että passien myöntäminen viidelle miljoonalle rajantakaiselle heimoveljelle olisi periaatteessa hyvä idea.

Aloitteen ongelma on tietysti sen provosoiva vaikutus Romaniaan ja Slovakiaan, joista kummallakaan tosin ei ole oman politiikkansa vuoksi sanottavammin varaa kritisoida etäisen veljeskansamme hallituksen ratkaisuja. Kuvion kiinnostavin osuus onkin, että Fidesz - joka siis on meikäläisen Kokoomuksen toveri europarlamentissa - on valmis ottamaan peräti ulkopoliittisen riskin yrittäessään torjua Jobbikin vaikutusta tyyrpuurin äärilaidalla.Cheers,

J. J.

Outo Lintu

  • Guest
Eikös Virossa ollut jotain samankaltaista meneillään Baltian maiden itsenäistyessä Neuvostoliiton vallasta? Ulkovirolaiset saivat automaattisesti kansalaisuuden, kun taas maassa oleskelleet, ja jopa syntyneet venäläiset olivat heikommilla. Unkarin kansallismieliset eivät tosin voi käyttää retoriikkana "vapautumista vieraasta vallasta". Paitsi tietenkin joku poikkeuksellisen mielikuvituksen omaava voisi sanoa: "Unkari on nyt vapautunut epäisänmaallisen vallan (ei-oikeistolaisen) ikeestä ja on nyt oikeasti isänmaallisten käsissä, jotka arvostavat kaikkia unkarilaisia tasapuolisesti, joten ulkounkarilaiset tervetuloa! Romanit ja romanialaiset, yäääkk, eiku tota.. teidän tarvii vaan todistella vähän enemmän, eks Romania ois kuitenkin parempi?"
Kansallisuus-nistit on kansallisuus-nistejä vaikka voissa paistais.
« Last Edit: May 05, 2010, 01:09:48 by Outo Lintu »

Jussi Jalonen

  • Guest
Eikös Virossa ollut jotain samankaltaista meneillään Baltian maiden itsenäistyessä Neuvostoliiton vallasta? Ulkovirolaiset saivat automaattisesti kansalaisuuden, kun taas maassa oleskelleet, ja jopa syntyneet venäläiset olivat heikommilla.

Ei nyt aivan niinkään. Virossa on tietysti tavallaan jus sanguinis-periaate - aivan kuten Suomessakin ja monessa muussa länsimaassa -  mutta kansalaisuuspolitiikan polttopisteessä ei ollut niinkään "etnisyys", vaan vuosi 1940. Ratkaisevana tekijänä oli se, olivatko henkilö tai hänen vanhempansa Viron kansalaisia jo ennen neuvostomiehitystä. Perinteisen venäläisen vähemmistön edustajat ja heidän jälkeläisensä saivat tietysti kansalaisuuden ilman muuta.

Neuvostomiehityksen aikana maahan asettuneiden ja heidän jälkeläistensä piti hakea kansalaisuutta ja täyttää Viron asettamat ehdot. Kansalaisuuden saaminen ei ole ollut mahdotonta tai liian hankalaa, onhan sen hankkinut onnistuneesti 150 000 henkeä.

Viron tapauksessa on myös syytä muistaa, että Neuvostoliiton romahtaessa kaikki maan asukkaat menettivät senhetkisen kansalaisuutensa, joka oli Neuvostoliiton kansalaisuus. Uusi rekisteröinti suoritettiin aluksi sotienvälisen ajan kansalaisuuden mukaan, ja sen jälkeen laadittiin ehdot kaikille muille, maassa oleilleet vanhan neuvostoarmeijan sotilashenkilöt tietysti poislukien. Sopii myös muistaa, että Jeltsin yritti vielä käyttää viimeisten venäläisten joukkojen vetäytymistä Virosta painostuskeinona vaikuttaakseen Viron kansalaisuuslakiin.

Unkarin kansallismieliset eivät tosin voi käyttää retoriikkana "vapautumista vieraasta vallasta".

Tämä nyt on sikäli kiinnostava aloite, että Fidesz suhtautui viimeksi hallituksessa ollessaan näihin ehdotuksiin vastentahtoisesti. Kyseessä on loppujen lopuksi toimenpide, jolla on vain symbolista arvoa. Kansallisesti orientoituneillekaan se ei ole yksiselitteisen hyväksyttävä ratkaisu, koska aloitehan pitää sisällään idean rajantakaisten unkarilaisalueiden mahdollisesta evakuoimisesta. Menneisyydessä on lisäksi pelätty ehdotuksen aiheuttaman massamuuton kustannuksia ja taakkaa Unkarin taloudelle, ja viime vuosien talouskriisin huomioiden onkin aika erikoista, että aloite esitellään juuri nyt.

Ilmeinen selitys on tosiaan, että Jobbikin vahvistettua asemiaan puhtaalla rasismilla ja muukalaisvihalla on maan keskustaoikeisto päättänyt yrittää hienoista nokittamista salonkikelpoisella, mutta silti rohkealla ja perinteisen kansallistuntoisemmalla, osaksi samaan äänestäjäkuntaan vetoavalla aloitteella.

Suomalaista vertauskuvaa on hankala keksiä, mutta kaipa meillä päin lähin vastine olisi, jos vaikkapa PS:n "maahanmuuttokriittiset" ja "pakkoruotsia" vastustavat kannanotot sysäisivät Keskustan tai Kokoomuksen keksimään jotain säväyttävämpää ja ottamaan omaan ohjelmaansa neuvottelut Venäjän kanssa Tarton rauhan rajojen palauttamisesta.

Cheers,

J. J.

Outo Lintu

  • Guest
Fine, eli kyseessä siis ilmeisesti vain populistinen ja ääniä kalasteleva ele, jolla taataan, että ääniä tulee ja äärilaita pidetään kurissa.