Author Topic: Paluumuuttajat  (Read 2830 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sr

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3079
Paluumuuttajat
« on: January 28, 2014, 17:55:13 »
Vongoethe postasi tilastopalstalle tämän:
"Maahanmuutosta puhuttaessa tulisi aina muistaa suomalaiset paluumuuttajat. Vuosien 2000-2009 aikana  Suomeen on muuttanut ulkomailta yhteensä noin 218 000 henkilöä. Heistä joka kolmas oli Suomessa syntynyt  eli ns. paluumuuttaja. Vuosittain suomalaiset itse ovat ylivoimaisesti suurin maahanmuuttajaryhmä. Tämä tosiasia tahtoo monesti unohtua maahanmuutosta keskusteltaessa. Jos keskustelu painottuu vain ulkonäöltään kantaväestöstä poikkeaviin ihmisiin, ollaan pahasti sivuraiteilla."

Mihinkähän keskusteluun tässä oikein haluttaisiin puuttua?

Olisivatkohan samat valopäät korostamassa sitä, että Suomen rajat ylittävistä ihmisistä iso osa on suomalaisia, joten vaikkapa laittomista maahantulijoista puhuttaessa pitäisi muistaa mainita kaikki suomalaiset turistit, jotka palaavat valtakunnan rajojen yli maahan?

Jos keskustelu painottuu "ulkonäöltään kantaväestöstä poikkeaviin ihmisiin", niin sitten todennäköisesti kyseiset keskustelijat ovat kiinnostuneita keskustelemaan näistä maahanmuuttajista, eivätkä esim. suomalaisista paluumuuttajista tai virolaisista maahanmuuttajista. En tiedä, minkä suhteen tässä nyt "ollaan sivuraiteilla". Se maahanmuuttajia koskeva keskustelu, mitä yleensä käydään, liittyy siihen, olisiko esim. humanitääristä maahanmuuttoa kiristettävä tai olisiko Suomen esim. erottava EU:sta EU-maista tulevan maahanmuuton vuoksi. Kummankaan kysymyksen suhteen suomalaisilla paluumuuttajilla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Oikeastaan olisin kiinnostunut kuulemaan, mikä on sellainen maahanmuuttopolitiikan haara, josta keskusteltaessa suomalaisella paluumuutolla on johonkin jotain merkitystä.

Itselleni tällaisesta tulee oikeastaan mieleen vain se, että joku haluaisi rajoittaa nettomaahanmuuttoa (kuten Britanniassa pääministeri Cameron on sanonut haluavansa tehdä), mutta minun on vaikea ymmärtää, miksi nettomaahanmuutto olisi millään tavoin järkevä minimointikohde, koska sitä saisi painettua alas esim. sillä, että koittaisi lisätä aivovuotoa Suomesta.
With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -Steven Weinberg

Offline Vongoethe

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6073
Re: Paluumuuttajat
« Reply #1 on: January 28, 2014, 18:28:55 »
Solitudinem faciunt, pacem appellant.