Author Topic: Rangaistuspolitiikka  (Read 17005 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Harran

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 781
Re: Rangaistuspolitiikka
« Reply #45 on: January 27, 2013, 18:50:18 »
Onko Harran pääosin tyytyväinen rikosten seuraamuksiin?

En. Minusta kidutusta ei pidä hyväksyä missään oloissa ja kuolemantuomio on tarpeeton rauhan oloissa mutta muuten rikosseuraamuksissa olisi paljon lisävaraa ankaran oikeamieliseen piiskan käyttöön.

Suurimmat epäkohdat ovat mielestäni väkivaltarikollisuuden suhde omaisuusrikollisuuteen ja varsinkin uhrittomaan rikollisuuteen sekä suhtautuminen tapa- ja ammattirikollisuuteen. Minusta väkivalta tulisi aina tuomita lähtökohtaisesti ankarammin kuin omaisuusrikollisuus. Nykyisellään moraalisesti hyvinkin epäselvistä talous- ja konkurssiasioista tulee paljon raskaampia seuraamuksia kuin moraalisesti yksiselitteisen tuomittavista henkirikoksista.

Toinen suuri epäkohta on poliisi- ja rikosseuraamusresurssien kohdentaminen. Ne tulisi kohdentaa erityisesti järjestäytyneeseen, ammattimaiseen ja taparikollisuuteen. Tämä onnistuisi parhaiten koventamalla tuntuvasti rikoksenuusimisesta koituvia seurauksia. Ehdonalaisen tulisi olla käytössä lähinnä alaikäisille ja ensikertalaisille, ei pääsääntö. Vankilaan kuuluvat nimenomaan ne jotka ovat selvästi osoittaneet etteivät kykene elämään yhteiskunnassa lakien mukaan vaan tuottavat jatkuvasti vaaraa ja vahinkoa kanssaihmisille. Sen sijaan ensikertalainen ei minusta kuulu vankilaan ellei rikos ole poikkeuksellisen vakava tai julma.