Author Topic: Kuinka suuren rikoksen olisit valmis tekemään...  (Read 1473 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Kuinka suuren rikoksen olisit valmis tekemään...
« on: September 19, 2012, 07:37:44 »
Tämä siis ei liity edes uusliberalismiin eikä asiaan liity kapitalismikritiikkiä...

Kysymys kuuluu...

Kuinka suuren ja millaisen rikoksen olisit valmis tekemään työnantajasi/pomosi vaatimuksesta?
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Offline Kaptah

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1145
Re: Kuinka suuren rikoksen olisit valmis tekemään...
« Reply #1 on: September 19, 2012, 08:18:56 »
En juuri minkäänlaista.

Joskus olen autoillut ammatikseni ja olen mm. jättänyt lakisääteisen lepotauon pitämättä viedessäni varaosaa tehtaaseen, joka oli jouduttu pysäyttämään varaosaa odoteltaessa ja joka minuutti maksoi varmaan tuhansia tai ainakin satoja euroja. Pomo ei tätä toki vaatinut, vaan katsoin itse että jos ei ole tietoakaan väsymyksestä niin kokonaishyöty on suurempi kuin riski.

Muita lain rikkomisia työntekemisen vuoksi en keksi enkä myöskään helpolla tekisi. Väitän olevani aika jääräpäinen ja vahvan omantunnon omaava tyyppi.
Kaikki kehitys on muutosta, mutta kaikki muutos ei ole kehitystä.

Offline Harran

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 781
Re: Kuinka suuren rikoksen olisit valmis tekemään...
« Reply #2 on: September 19, 2012, 16:41:56 »
Olisi erittäin epätodennäköistä että suostuisi tekemään minkäänlaista rikosta vain koska pomo vaatii. Voisin kuvitella näin tapahtuvan vain jos he onnistuisivat vakuuttamaan minut tai jos itse heistä riippumatta vakuuttuisin jostain seuraavista:

1. Että olisin niin tietämätön että minut höynäytettäisiin tekemään jotain minkä luulin olevan laillista.
2. Että "rikos" ei todellisuudessa olisikaan rikos eikä siitä olisi yksittäistapauksena pahoja seurauksia (esim Kaptahin esimerkin ymmärrettävä laiminlyönti).
3. Että rikos olisi tarpeellinen vielä suuremman rikoksen tai hirveämpien seurausten estämiseksi.

Kohdissa 1-2 kyse olisi todennäköisesti vähäpätöisistä asioista koska uskoisin vakavampien asioiden kohdalla hälytyskellojeni soivan kohdassa 1 niin että ainakin selvittäisin asian perin juurin, ja kohdassa 2 on samaten vaikea kuvitella tilanteen menevän kovin vakavaksi.

Kohdassa 3 olisin valmis johonkin hyvinkin vakavaan. Jos vaikka olisin istunut tehokkaan tarkkuuskiväärin kanssa katsomassa Breivikiä Utöyalla en varmaankaan olisi totellut eksplisiittistäkään määräystä odottaa lupaa Oslosta tai mistä lie. Mutta tämähän olisikin ollut päinvastoin kuin Usernamen skenaariossa, eli en olisi ampunut päällikön määräyksestä vaan siksi että olisin nähnyt ampumattomuuden siinä tilanteessa suurempana rikoksena.

Sodissa ihmiset tekevät kauheuksia esimiehen käskystä, myös sotarikoksia. Toisaalta käskystä kieltäytyjää odottaisi usein sotaoikeus tai teloitus siihen paikkaan joten en kadehdi tällaiseen tilanteeseen joutuvia. Itse ottaisin mieluummin niskalaukauksen kuin esim murhaisin viattomia siviilejä. Tietysti yrittäisin jo sitä ennen teoillani ohjata tilanteen niin ettei tuollaiseen tilanteeseen joutuisi koska siihen joutuminen jo kertoo että on päätynyt väärälle puolelle.

Koska en ole kategoorisen imperatiivin kannattaja joudun ratkaisemaan tilannekohtaisesti, arvioimaan kunkin vaihtoehdon seuraukset ja valitsemaan niistä parhaan (tai vähiten huonon). Tekemättä jättäminenkin on teko ja siitä lankeaa moraalinen vastuu joten vastuun väistäminen kategoorisella imperatiivilla on moraalista epärehellisyyttä. Meillä on aina moraalinen velvollisuus valita vaihtoehdoista paras (tai vähiten huono). Esimerkiksi ihmishenkiä suojellessa voi tulla tilanteita (toisissa paikoissa todennäköisemmin kuin toisissa) joissa lain rikkominen ja tarvittaessa seurausten kantaminen siitä on parempi kuin paikalliseen lakiin vedoten olla tekemättä mitään.

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Kuinka suuren rikoksen olisit valmis tekemään...
« Reply #3 on: September 19, 2012, 17:30:58 »
Itse ottaisin mieluummin niskalaukauksen kuin esim murhaisin viattomia siviilejä. Tietysti yrittäisin jo sitä ennen teoillani ohjata tilanteen niin ettei tuollaiseen tilanteeseen joutuisi koska siihen joutuminen jo kertoo että on päätynyt väärälle puolelle.

Minäkin ajattelen nyt noin, mutta sodan raaistamana sitä voisi aivan hyvin ajatella toisin. Muistanet Oliver Stonen Platoonista tilanteen, jossa sotilaat menevät kylään, jonka he haluavat uskoa olevan Viet kongin tukikohta, koska he ovat aikaisemmin löytäneet kaverinsa puuhun sidottuna ja kuoliaaksi kidutettuna. Epäilisin, että sodissa ihmiset sortuvat sotarikoksiin juuri siksi niin helposti, että sodassa ei demonisoida vain vihollisen sotilaita vaan myös siviileitä.

Ottaisinko siis niskalaukauksen? Vai tottelisinko, koska "eihän nyt noilla vihollisen paskiaisilla mitään väliä ole"? Vai kilahtaisiko päässäni ja lataisin ilman käskyäkin jos vain tietäisin selviäväni tilanteesta, "tässä kosto tapetuista kavereistani, sinä varmasti ilmiannoit heidät viholliselle, kuole sika!"?
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Harri

 • Guest
Re: Kuinka suuren rikoksen olisit valmis tekemään...
« Reply #4 on: September 20, 2012, 02:47:52 »
Mun mielestä tätä kysymystä voisi laajentaa, että kuinka paljon suostut valehtelemaan työnantajasi/pomon käskystä?

Meitsi noin niinku periaatteessa diggaa kympillä kivijalkakauppoja tai ylipäätään erikoismyymälöitä. Mutta kun merkistä tai mallista riippumatta samassa liikkeessä kuulee, että ko. tuote on henkilökohtaisesti hyväksi havaittu, niin luulisi tyhmemmänkin tajuavan. Tietty vois hyväksyä tämän tavan koska se nyt vain kuuluu asiaan. Ei jaksais.

Puhelinmyyjät nyt tietysti ovat oma lukunsa. "Kulut on maksettu puolestasi bälä bälä ym jne." Jos joku ei vielä tiennyt, niin kolmeksi vuodeksi kerralleen seuraavan linkin kautta niistä pääsee varsin tehokkaasti eroon -- > http://www.asml.fi/rajoituspalvelut/kuluttajille/puhelintarjonnan_rajoituspalvelu

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Kuinka suuren rikoksen olisit valmis tekemään...
« Reply #5 on: September 21, 2012, 10:05:00 »
Tuli muuten mieleen erään tuttuni kokemus pienen vähittäismyymälän työharjoittelijana.

Heti ensimmäisenä kumottiin luulot oppikirja-asiakaspalvelusta ja opetettiin huijaamaan asiakasta, ei vain valehtelemalla tuotteesta vaan myös kuluttajan oikeuksista.

Tuli mieleen että myymälän sotastrategia oli vierittää mahdollisesti kiinni jäätyään syy harjoittelijan osaamattomuuden piikkiin, jolloin oma maine pysyy puhtaana...

Näin se kesäloma toimii...
Monikulttuurisuus on rikkaus.