Author Topic: Suuri romanikeskustelu  (Read 24656 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline turha jätkä

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 351
Suuri romanikeskustelu
« on: April 20, 2010, 17:49:11 »
Taas aavistuksen provoavaa settiä. Eli Warda kyseli miten Romanian ja Bulgarian romaneja voisi auttaa? Nopeasti vieraiden tuloa odottaessa muutama huomio.

Keskeisin lähtökohta on minusta se, että olosuhteet eivät suoraan selitä ihmisten toimintaa. Kaikki vastaavasti köyhät eivät lähde kerjuulle. Suurin syy siihen, että romanit kiertävät ympäriinsä on se, että moinen toiminta on heidän mielestään aivan perusteltua, järkevää ja normaalia. Karkea yleistys: Romanikulttuurissa ei ole samanlaista pitkäjänteisyyden ajatusta kuin monessa muussa. Pelkästään käsitys ajasta on erilainen. Sellainen väite, että pitäisi ensin mennä vuosiksi kouluun ja sitten ehkä saa töitä josta saa rahaa, tuntuu aivan järjettömältä, jos rahan voi saada nopeasti jotain epämääräistä bisnestä tekemällä. Siis tuo nyt oli karkea yleistys, mutta ihan aikuisten oikeasti uskon, että romanikulttuurissa on tietty ero normaaliin eurooppalaiseen ajatteluun verrattuna.

Jos siis tavoitteena on ns. normalisoida romanien asema, pitää edetä kahdella rintamalla. Pitää toisaalta koettaa kitkeä romanikulttuurista sellaisia ajattelu- ja toimintamalleja, jotka vaikeuttavat esim. romanien koulunkäyntiä. Samaan aikaan meidän pitäisi painostaa EU:a sekä näitä tiettyjä valtioita auttamaan romaneja. On aivan kiistämätön tosiasia, että erityisesti noissa maissa romanit kohtaavat räikeää sortoa. Ei siis voida asettaa vaatimuksia vain romaneille, pitää samaan aikaan taistelle rasismia vastaan ja taata riittävästi resursseja romanien auttamiseen. Esim. Suomessa osa romaneista on havahtunut siihen, että ilman koulutusta ei ole tulevaisuutta. Nämä aktiiviset romanit ovat ryhtyneet promoamaan omilleen koulutusta, ja samaan aikaan yhteiskunta on tullut vastaan ja alkanut palkkaamaan erityisiä koulunkäyntiavustajia jne. Mielestäni tuo on ainoa malli millä romanit voivat pidemmän päälle integroitua. Ilman koulutusta ei ole tulevaisuutta.

Jossain Romaniassa ja Bulgariassa odottaa ihan eri mittaluokan projekti. Mitä sitten Suomi ja suomalaiset voisivat tehdä? Minun käsittääkseni näissä maissa toimii erilaisia järjestöjä, jotka esim. koettavat hankkia maata romaneille. Tuollainen toiminta + koulujen ja muun infran rakentaminen mahdollistaa sen, että romanit voivat asettua aloilleen. Mutta siis pelkkä apu ei riitä, ihmisillä pitää olla oma halu elää tietyllä tavalla.

Kiirehdin lisäksi myöntämään, että kirjoitukseni taustalla on tietty arvoasetelma: Pidän parempana sitä, että ihmiset elelevät omissa maissaan, hankkivat toimeentulonsa perinteisillä keinoilla, kuin että he elävät kiertelevää elämää kerjäämässä. Uskon väitteeni olevan kuitenkin siinä mielessä perusteltu, että esim. vapaa liikkuvuus -porukka kaiken aikaa argumentoi romanien köyhyydellä. Köyhyyttä ei voi poistaa kerjäämällä, se poistuu vain juurtumalla omiin yhteiskuntiin. Toki joku valopää voi väittää vastaan niin, että köyhyyttä voi poistaa myös lähtemällä siirtolaiseksi. Totta, mutta toimeentulon hankkiminen esim. Suomesta vaatii tiettyä koulutustasoa, jota näillä ihmisillä ei ole. Eli taas palataan siihen, että ongelma pitää ratkaista näissä lähtömaissa.
Myötäihminen

Outo Lintu

 • Guest
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #1 on: April 20, 2010, 18:36:29 »
Huomaa kuitenkin se, että monessa maassa romaneita ei haluta töihin, koska heihin suhtaudutaan ennakkoluuloisesti jo ennalta käsin. Sanot myös, että kaikkien tulisi elää omassa maassaan. Mutta, kun romaneilla ei ole omaa maata! Romanit ovat vähän, kuin juutalaisia, erotuksena, että juutalaisilla on nykyisin oma valtio, joka tosin luotiin paikallisväestön kustannuksella (palestiinalaiset). Romanit vaeltavat diasporassa vailla omaa valtiota ympäri maailmaa, heidän päälleen syljetään, kukaan ei mielellään ottaisi heitä vastaan.

Offline metrics

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1255
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #2 on: April 20, 2010, 19:41:39 »
Romanit vaeltavat diasporassa vailla omaa valtiota ympäri maailmaa, heidän päälleen syljetään, kukaan ei mielellään ottaisi heitä vastaan...

Diasporassa? Mistä? Mikä/kuka heidät ajaa/ajoi liikkeelle? Olen ollut siinä ymmärryksessä, että nomadinen elämäntapa kuuluu heidän kulttuuriinsa.

Outo Lintu

 • Guest
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #3 on: April 20, 2010, 20:34:55 »
Mistä tiedämme, minkä takia nykyiset romanit ovat hajallaan? Hehän ovat virallisten tietojen mukaan Intiasta lähtöisin. Kenties heidät on ajettu sieltä pois??

Kuuma peruna

 • Guest
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #4 on: April 20, 2010, 21:47:38 »
Romaneihin suhtaudutaan epäluuloisesti, koska he ovat "muita". Samalla tavalla romaneihin suhtauduttiin 50-luvun Suomessa kuin nykyään Romaniassa.

Jos ette usko, niin suosittelen tutustumaan Kari Suomalaisen tuon ajan 50-luvun pilapiirroskirjoihin. Kari suhtautui romaneihin aika nuivasti, mutta esitti piirroksissaan senaikaista elämäntapaa ja suhtautumista.

Offline turha jätkä

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 351
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #5 on: April 20, 2010, 21:50:03 »
Huomaa kuitenkin se, että monessa maassa romaneita ei haluta töihin, koska heihin suhtaudutaan ennakkoluuloisesti jo ennalta käsin.

Aivan totta. Ennakkoluuloja on Suomessa, jostain Bulgariasta puhumattakaan. Kuten edellä sanoin, pitäisi ideaalitilanteessa pystyä etenemään kahdella rintamalla samanaikaisesti: toisaalta koetetaan integroida romaneja romanikulttuuria muuttamalla, ja toisaalta samaan aikaan aktiivisesti toimitaan rasismia ja syrjintää vastaan. Vain jompaa kumpaa edistämällä ei voida vaikuttaa tehokkaasti.

Kulttuurin muuttamisessa on minun nähdäkseni toimittava erinomaisen ovelasti ja kärsivällisesti. Pitää aktiivisesti promota romanikulttuurin positiivisia puolia, järjestää romanikulttuuritapahtumia jossa fiilistellään romanimusiikkia, antaa apurahoja romanitaitelijoille, pitää seminaareja, opettaa romanihistorian kursseja yliopistossa jne jne. Samaan aikaan koetetaan keinolla jos toisella saada romanilapset kouluun ja esim. tukea aikuiskoulutusta.

Quote
Sanot myös, että kaikkien tulisi elää omassa maassaan. Mutta, kun romaneilla ei ole omaa maata!

Minusta Suomessa asuvat romanit ovat suomalaisia ja Bulgariassa asuvat bulgarialaisia. Ihan kuten saamelaisetkin ovat suomalaisia.
Myötäihminen

Outo Lintu

 • Guest
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #6 on: April 20, 2010, 22:18:56 »
"Kulttuurin muuttamisessa on minun nähdäkseni toimittava erinomaisen ovelasti ja kärsivällisesti. Pitää aktiivisesti promota romanikulttuurin positiivisia puolia, järjestää romanikulttuuritapahtumia jossa fiilistellään romanimusiikkia, antaa apurahoja romanitaitelijoille, pitää seminaareja, opettaa romanihistorian kursseja yliopistossa jne jne. Samaan aikaan koetetaan keinolla jos toisella saada romanilapset kouluun ja esim. tukea aikuiskoulutusta"

-Tai saada edes osapuolet neuvottelemaa ja tutustumaan ihan arkipäivän tasolla. Veikkaan, että hyvin harva nuivaksi tunnustautuva tuntee romaneita ynnä muita vähemmistöjä arkipäivän tasolla, ainoastaan lehtijuttuina, tilastolukuina ja spottaamalla heidät kadulla kävelijöiden massasta.

Kuuma peruna

 • Guest
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #7 on: April 21, 2010, 00:15:54 »
toisaalta koetetaan integroida romaneja romanikulttuuria muuttamalla, ja toisaalta samaan aikaan aktiivisesti toimitaan rasismia ja syrjintää vastaan. Vain jompaa kumpaa edistämällä ei voida vaikuttaa tehokkaasti.

Sinulla ei ole tietenkään ratkaisua, jos sinulla on itse kehitetty ongelma jostain?

Offline turha jätkä

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 351
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #8 on: April 21, 2010, 00:22:29 »
toisaalta koetetaan integroida romaneja romanikulttuuria muuttamalla, ja toisaalta samaan aikaan aktiivisesti toimitaan rasismia ja syrjintää vastaan. Vain jompaa kumpaa edistämällä ei voida vaikuttaa tehokkaasti.

Sinulla ei ole tietenkään ratkaisua, jos sinulla on itse kehitetty ongelma jostain?

Nyt en ihan tajunnut.
Myötäihminen

Offline Virkamies

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1647
 • En sitten laupeutunut
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #9 on: April 21, 2010, 09:25:20 »
Mistä tiedämme, minkä takia nykyiset romanit ovat hajallaan? Hehän ovat virallisten tietojen mukaan Intiasta lähtöisin. Kenties heidät on ajettu sieltä pois??

Ymmärtääkseni lähtö liittyy turkkilaisen hallinnon valtaannousuun Intian pohjoisosissa yhdennellätoista vuosisadalla. Näkisin, että on vaikea sanoa täsmälleen, että onko kyseessä ollut omaehtoinen lähtö vai onko heidät ajettu sieltä.
Irrelevanttia, koska mantsurian kalahuuhkaja.

Offline Turjake

 • Newbie
 • *
 • Posts: 22
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #10 on: April 21, 2010, 11:53:28 »
Tervehdys kaikille. Olen näitä vanhoja hommalaisia, joskin kirjoitin siellä eri nimimerkillä. Asiallinen maahanmuuttokeskustelu on kuitenkin käynyt siellä vaikeaksi sarkastisia onelinereita ("suojaväri", "koska rasssssissmi") suoltavan peesaajavammaiston vuoksi. Täällä näyttää olevan vähemmän ummehtunut tunnelma ja paremmat edellytykset aiheen käsittelemiseen.

Jos aloitan lainaamalla Osmo Soininvaaran mietteen:

Romanien elämää tulee helpottaa heidän kotimaassaan, mutta tämä taakka ei voi jäädä Romanian ja Bulgarian kannettavaksi. Kulut pitää jakaa Euroopan maiden kesken. Tästä on EU-maiden sovittava keskenään. Tämän vastapainona voisi hyväksyä "syrjivän- lain, joka kieltää ammattimaisen kerjäämisen. Kerjääminen oli Suomessa kiellettyä kaupunkien järjestyssäännöissä ennen järjestyslain säätämistä.

http://www.soininvaara.fi/2010/01/20/mita-tehda-romaneille/

Mitä mieltä tällaisesta lähtökohdasta?
Mitä mieltä?

Offline Kourumies

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3094
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #11 on: April 21, 2010, 12:07:46 »
Tervehdys kaikille. Olen näitä vanhoja hommalaisia, joskin kirjoitin siellä eri nimimerkillä. Asiallinen maahanmuuttokeskustelu on kuitenkin käynyt siellä vaikeaksi sarkastisia onelinereita ("suojaväri", "koska rasssssissmi") suoltavan peesaajavammaiston vuoksi. Täällä näyttää olevan vähemmän ummehtunut tunnelma ja paremmat edellytykset aiheen käsittelemiseen.

Jos aloitan lainaamalla Osmo Soininvaaran mietteen:

Romanien elämää tulee helpottaa heidän kotimaassaan, mutta tämä taakka ei voi jäädä Romanian ja Bulgarian kannettavaksi. Kulut pitää jakaa Euroopan maiden kesken. Tästä on EU-maiden sovittava keskenään. Tämän vastapainona voisi hyväksyä "syrjivän- lain, joka kieltää ammattimaisen kerjäämisen. Kerjääminen oli Suomessa kiellettyä kaupunkien järjestyssäännöissä ennen järjestyslain säätämistä.

http://www.soininvaara.fi/2010/01/20/mita-tehda-romaneille/

Mitä mieltä tällaisesta lähtökohdasta?


Niin no, jos Romania ja Bulgaria ovat jäseniä eivätkä pysty ratkaisemaan ongelmaa yksinään, niin kai se EU on juuri tällaisia asioita selvittämään perustettu, vallankin jos ongelmat valuvat koko yhteisön alueelle.


Mitä sitten tulee kerjäämisen kieltävään lakiin, se on tietysti mahdollinen, koska siinähän kielletään kerjuu kaikilta, ei vain tietyn ryhmän edustajilta. Joten ei siinä syrjinnästä ainakaan ole kyse.
Aiemmin nimellä Köyry Väyränen tunnettu artisti.

Kuuma peruna

 • Guest
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #12 on: April 21, 2010, 12:31:35 »
Eikö siellä Hesassa ole enää suomalaisia kerjäläisiä? Olin 80-luvulla Helsingin ydinkeskustassa töissä, ja silloin ei kerjäläisiin voinut olla törmäämättä. Ja aivan suojavärillisiä suomalaisia ne olivat, ei ainuttakaan romania eivätkä kaikki edes juoppoja.

Työkaveri oli antanut yhdelle naiselle lounassetelin kun tämä oli valittanut nälkäänsä. Vastaanotto oli ollut nuiva.

Huhu kiersi, että citykäytävässä päivystänyt papparainen oli joutunut oikeuteen pahoinpitelyn todistajaksi, ja ansionmenetysten korvauksena ukkeli oli vaatinut 4000 markkaa. En sitten tiedä oliko tuo totta, mutta ohikulkiessani näin, että hänelle annettiin aika paljon fyffeä.

Asenne oli silloin että pitää niille antaa, ei sitä koskaan tiedä koska itse on samassa jamassa.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #13 on: April 21, 2010, 12:36:39 »
Jos aloitan lainaamalla Osmo Soininvaaran mietteen:

Romanien elämää tulee helpottaa heidän kotimaassaan, mutta tämä taakka ei voi jäädä Romanian ja Bulgarian kannettavaksi. Kulut pitää jakaa Euroopan maiden kesken. Tästä on EU-maiden sovittava keskenään.

Olen sen verran tyly, että mielestäni tässä asiassa kannattaisi käyttää keppiäkin. Toisin sanoen, Euroopan Unionin sisällä pitäisi pystyä noudattamaan jonkinlaista ostrakismia niiden jäsenvaltioiden kohdalla, jotka syrjivät omia kansalaisiaan.

Esimerkkinä voi mainita, miten Kanada asetti viime vuonna viisumipakon TÅ¡ekistä tuleville matkustajille. Käsittääkseni tavoite ei ollut yksinomaan salvata Kanadaan tulevien romanien maahantuloa - samaan aikaan 85% hakijoista sai kuitenkin turvapaikan Kanadasta - vaan lähettää viesti, että Kanada reagoi TÅ¡ekin tasavallassa tapahtuvaan syrjintään romaneja kohtaan asettamalla kaikille TÅ¡ekin kansalaisille viisumipakon. Kollektiivinen pakote ja tahdikas viesti suhtautumisesta maassa tapahtuviin asioihin.

Euroopan Unionin sisällä vastaavien pakotteiden asettaminen on tietysti hankalampaa, mutta luulisi Suomellakin olevan mahdollisuuksia ottaa jyrkkä asenne ja ainakin paukuttaa kenkää katederissa.

Tämän vastapainona voisi hyväksyä "syrjivän- lain, joka kieltää ammattimaisen kerjäämisen. Kerjääminen oli Suomessa kiellettyä kaupunkien järjestyssäännöissä ennen järjestyslain säätämistä.

Olen muuten ihmetellyt, miksei moista lakia ole säädetty, tai miksei pääkaupungilla ole moiseen kieltoon enää mahdollisuuksia tavallisten järjestyssääntöjen puitteissa. Julkisen juopottelun ja katuprostituution kieltäminen ei ollut kymmenisen vuotta sitten Helsingissä mikään ongelma. Huvittavaa on sekin, ettei tuo vuoden 1999 kielto tietenkään poistanut sen paremmin alkoholismin kuin prostituutionkaan negatiivisia lieveilmiöitä, koska molempia toimiahan voi joka tapauksessa harrastaa yksityisasunnoissa. Sen sijaan julkisen kerjäämisen kieltäminen eliminoisi ongelman laakista, koska kerjääminenhän on väistämättä riippuvaista julkisesta toiminnasta. Kukaan ei voi kerjätä kotioloissaan.

Katusoittamisen voisi toki kiellon jälkeenkin mahdollistaa vielä erityisesti luvanvaraisena. Miimikoille ja performanssitaiteilijoille sen sijaan kannatan ehdotonta totaalikieltoa, mielellään vankeustuomion uhalla.


Cheers,

J. J.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Suuri romanikeskustelu
« Reply #14 on: April 21, 2010, 12:58:19 »
Eikö siellä Hesassa ole enää suomalaisia kerjäläisiä?

On siellä, esimerkiksi heti Aleksanterinkadulla. Tai ainakin joka kerta kun itse pääkaupungissa käyn, niin samat - yleensä naispuoliset - kasvot tulevat vastaan. Kotimaisina ja kielitaitoisina he tarraavat innolla hihaan ja ovat hyvinkin päällekäyviä, saattavatpa pyytää jopa tarjoamaan kahvit.

Asenne oli silloin että pitää niille antaa, ei sitä koskaan tiedä koska itse on samassa jamassa.

Pitää paikkansa, ollaan kaikki kuitenkin yhteisesti sorron lapsia.


Cheers,

J. J.