Taas aavistuksen provoavaa settiä. Eli Warda kyseli miten Romanian ja Bulgarian romaneja voisi auttaa? Nopeasti vieraiden tuloa odottaessa muutama huomio.
Keskeisin lähtökohta on minusta se, että olosuhteet eivät suoraan selitä ihmisten toimintaa. Kaikki vastaavasti köyhät eivät lähde kerjuulle. Suurin syy siihen, että romanit kiertävät ympäriinsä on se, että moinen toiminta on heidän mielestään aivan perusteltua, järkevää ja normaalia. Karkea yleistys: Romanikulttuurissa ei ole samanlaista pitkäjänteisyyden ajatusta kuin monessa muussa. Pelkästään käsitys ajasta on erilainen. Sellainen väite, että pitäisi ensin mennä vuosiksi kouluun ja sitten ehkä saa töitä josta saa rahaa, tuntuu aivan järjettömältä, jos rahan voi saada nopeasti jotain epämääräistä bisnestä tekemällä. Siis tuo nyt oli karkea yleistys, mutta ihan aikuisten oikeasti uskon, että romanikulttuurissa on tietty ero normaaliin eurooppalaiseen ajatteluun verrattuna.
Jos siis tavoitteena on ns. normalisoida romanien asema, pitää edetä kahdella rintamalla. Pitää toisaalta koettaa kitkeä romanikulttuurista sellaisia ajattelu- ja toimintamalleja, jotka vaikeuttavat esim. romanien koulunkäyntiä. Samaan aikaan meidän pitäisi painostaa EU:a sekä näitä tiettyjä valtioita auttamaan romaneja. On aivan kiistämätön tosiasia, että erityisesti noissa maissa romanit kohtaavat räikeää sortoa. Ei siis voida asettaa vaatimuksia vain romaneille, pitää samaan aikaan taistelle rasismia vastaan ja taata riittävästi resursseja romanien auttamiseen. Esim. Suomessa osa romaneista on havahtunut siihen, että ilman koulutusta ei ole tulevaisuutta. Nämä aktiiviset romanit ovat ryhtyneet promoamaan omilleen koulutusta, ja samaan aikaan yhteiskunta on tullut vastaan ja alkanut palkkaamaan erityisiä koulunkäyntiavustajia jne. Mielestäni tuo on ainoa malli millä romanit voivat pidemmän päälle integroitua. Ilman koulutusta ei ole tulevaisuutta.
Jossain Romaniassa ja Bulgariassa odottaa ihan eri mittaluokan projekti. Mitä sitten Suomi ja suomalaiset voisivat tehdä? Minun käsittääkseni näissä maissa toimii erilaisia järjestöjä, jotka esim. koettavat hankkia maata romaneille. Tuollainen toiminta + koulujen ja muun infran rakentaminen mahdollistaa sen, että romanit voivat asettua aloilleen. Mutta siis pelkkä apu ei riitä, ihmisillä pitää olla oma halu elää tietyllä tavalla.
Kiirehdin lisäksi myöntämään, että kirjoitukseni taustalla on tietty arvoasetelma: Pidän parempana sitä, että ihmiset elelevät omissa maissaan, hankkivat toimeentulonsa perinteisillä keinoilla, kuin että he elävät kiertelevää elämää kerjäämässä. Uskon väitteeni olevan kuitenkin siinä mielessä perusteltu, että esim. vapaa liikkuvuus -porukka kaiken aikaa argumentoi romanien köyhyydellä. Köyhyyttä ei voi poistaa kerjäämällä, se poistuu vain juurtumalla omiin yhteiskuntiin. Toki joku valopää voi väittää vastaan niin, että köyhyyttä voi poistaa myös lähtemällä siirtolaiseksi. Totta, mutta toimeentulon hankkiminen esim. Suomesta vaatii tiettyä koulutustasoa, jota näillä ihmisillä ei ole. Eli taas palataan siihen, että ongelma pitää ratkaista näissä lähtömaissa.