Author Topic: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)  (Read 2490 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Outo Lintu

 • Guest
Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« on: July 26, 2012, 22:59:00 »
Harri Mularin kommenteista provosoituneena/inspiroituneena päätin luoda uuden ketjun. Toisena syynä on halu tällä ketjulla tuoda vaihtoehtoja eurolle (ja EU:lle). Siis niitä vaihtoehtoja, joita eurokriitikoiden kriitikot peräänkuuluttavat. Harri antaa ymmärtää (tällaisen käsityksen sain), että hän pitää idänkauppaa Suomelle tärkeänä, mutta ei kuitenkaan elintärkeänä. Harri haluaisi, että pysyttäisiin ainakin osana "Eurooppaa".


Ymmärrettävä näkemys. Samankaltaisia näkemyksiä viljellään joka puolella. Esimerkkinä Suomen Kuvalehden eräs pääkirjoitus; pääkirjoituksessa sanottiin, että eurokriitikot käyvät vaarallista populistista irtopisteiden keruuta euron ja EU:n kustannuksella. Samassa pääkirjoituksessa myös maalailtiin Suomelle synkkää tulevaisuutta "Venäjän etupiirinä", jos Suomi jatkaa "eurohäirikön" roolin vetämistä. Joka hiton tuutista meille toitotetaan, ettei vaihtoehtoa ole. Sanotaan, että tulee "tsunami" (tms. taloudellinen katastrofi), jos ei anneta pelastuspaketteja ja jos palataan markkaan etc. Jos nykyisen tilanteen annetaan jatkua, on odotettavissa jotain tsunamiakin pahempaa. Lopullinen romahdus ei välttämättä iske heti, vaan vähitellen. Vähitellen huomaammekin olevamme samassa (ellemme pahemmassa) tilanteessa, kuin olimme ennen toista maailmansotaa. Kukaan ei tiedä, mihin suuntaan tilanne kehittyy uusfrankkien imperiumin eteläisessä osassa ja sitten itse ytimessä.


Joka tapauksessa en usko, että on suomalaisten etujen mukaista pysyä eurossa yhtään pidempää. Uskon, että tulee aika, jolloin kauppakaan ei enää kulje länteen päin, vaan maa toisensa perään kääntyy protektionismiin sillä alueella. Itse uskon, että suomalaisten olisi tosiaan aika tarkastella asenteitaan ja pohtia idänkaupan mahdollisuutta. Historia on toki ikävä ja tapahtumat vielä tuoreessa muistissa. Nyt alkaa kuitenkin jo olla uuden sukupolven ja uuden aikakauden aika, joka toivon mukaan käsittelee historiansa ja keskustelee siitä ilman demonisointeja tai vähättelyjä. Jos suomalaiset eivät sorru russofobiaan eivätkä suomettuneisuuteen, voisi se merkitä uuden aikakauden alkua Suomen ja Venäjän suhteissa. En sano, että Suomen tulisi keskittyä vain itään päin. Vastapainoksi tulisi kauppa myös Pohjoismaiden ja Viron kanssa, ettei sitä suomettumisen vaaraa olisi eikä tulisi. Parhaimmassa tapauksessa lopulta koko Itämeren alueesta voisi tulla jälleen merkittävä talousalue (kunhan Saksa ja muut toipuvat kriiseistään). Muodostettaisiin eräänlainen Hansaliitto (tai vastaava). Erona olisi se, että yksikään maa ei pääsisi liikaa dominoimaan alueen kauppaa (ei Suur-Ruotsia, Suur-Saksaa eikä Suur-Venäjää).


Itämeren alue koskisi pääasiassa vain Itämeren alueen maita (Norja voisi toki halutessaan liittyä mukaan). Brittein saaret, Keski-Eurooppa, Länsi-Eurooppa jne. muodostaisivat omat talousalueensa. Sitten lopulta aikojen saatossa, kun vanhat kaunat ja kulttuuriin perustuvat pätemiset ollaan unohdettu, voisivat alueet jälleen yhdistyä ja alkaa muodostamaan laajempia kokonaisuuksia. Tässä voisi myös tapahtua kulttuurillista yhteneväisyyttä (todellista eurooppalaisuutta), jossa ei olisi sotilaallisia uhkia eivätkä pienet olisi vähäpätöisempiä, kuin suuret.


Loppuhuomiona on sanottava, että mielestäni suomalaiset (kenties eteläpohjalaisia lukuun ottamatta) ovat kulttuurillisesti samankaltaisia, kuin venäläiset (tein tämän huomion Tallinnan laivalla); samanlainen melankolinen musiikkimaku ja (ajoittain) melankolinen elämänasenne, juominen ja ajoittain monotoninen puhetyyli (katselkaa huviksenne joskus venäläisiä tv-sarjoja ja kiinnittäkää huomiota miesten puhetyyliin).


Mielipiteitä? Ohessa oma subjektiivinen pohdiskeluni. Kaipaan ehdottomasti kaikkien tällä palstalla vaikuttavien  näkemyksiä. Ei haittaa, vaikka ei uskoisikaan muihin vaihtoehtoihin, kuin EU jne. aina voi käyttää mielikuvitusta, eks niin?

Offline Kaptah

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1145
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #1 on: July 27, 2012, 00:17:22 »
Pahoittelen pikaista vastausta, mutta vastaus se on pintapuolinenkin vastaus.

Quote
Uskon, että tulee aika, jolloin kauppakaan ei enää kulje länteen päin, vaan maa toisensa perään kääntyy protektionismiin sillä alueella. Itse uskon, että suomalaisten olisi tosiaan aika tarkastella asenteitaan ja pohtia idänkaupan mahdollisuutta.

En usko, että euroero tai EU-ero estää kaupankäyntiä Euro- ja EU-maiden kanssa. Ruotsi ei kuulu Euroon ja käy vimmatusti kauppaa euromaiden kanssa, Norja ja Sveitsi eivät kuulu EU:hun, mutta eipä se ole estänyt kaupankäyntiä. Miksi ihmeessä estäisikään, käytiinhän kauppaa ennen euroakin.

Jos tässä nyt jonkinlainen mielipide pitää muodostaa, niin äänestäisi eroa Eurosta. EU:n kohdalla kysymys on vaikeampi. Minulla ei ole riittävästi talouspoliittista osaamista ennustaa miten asiat tarkalleen ottaen menisivät, mutta pienemmältä pahalta se alkaa vaikuttaa. Kukapa olisi arvannut muutama vuosi takaperin, että eurossa pysyminen maksaa yli 30 miljardin takaukset? Se on yli 6000 euroa per lärvi, vauvasta vaariin, ja mitään ei ole vielä pelastettu. Siinä alkaa vaikuttaa rahanvaihto Saksanmatkaa varten tai kolikkoautomaattien uusiminen kovin halvalta.

EU:hun kuulumista miettiessäni tuli mieleeni, että mitä mitattavissa olevaa ja selvästi nähtävää EU-jäsenyys on Suomelle antanut? Ainakin Suomi on tunnetusti nettomaksaja, joten jotain konkreettista vastinettakin toivoisin asioille saatavan. Euroopan ytimessä vaikuttaminen ei minulle riitä selitykseksi.
Kaikki kehitys on muutosta, mutta kaikki muutos ei ole kehitystä.

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #2 on: July 27, 2012, 00:25:35 »
Tässä saattaa olla pari kieroa juttua...

Ensinnäkin, kova hoppu EU:hun ja euroon on voinut MY–S osaltaan johtua siitä, että haluttiin turvaa Venäjää vastaan...

Toiseksi, jos takaukset lankeaa, niin Suomen pankki voi siinä välissä tehdä tepposet ja sitten nähdään taas sitä inflaatiota + korkojen nousua yms... Pomppimista...
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #3 on: July 27, 2012, 00:29:55 »
Ajatellaanpa Viroa...

Viro kuuluu NATO:on, EU:hun ja euroon... Siellä menee hieman heikosti, ainakin joillain, toisilla voi mennä super hyvin. Virosta on ainakin hyötyneet suomalaiset yritykset ilmaisen työvoiman muodossa, mutta miten muuten?

Talouspolitiikkakin näyttää Chicagon koulukunnan koelabrotariolta. USA saattaakin olla maa, jonka Viro haluaa pitää tyytyväisenä. Syy voi hyvin olla Venäjä ja siitä koettu uhka.

Ei tämä kaikkea selitä, mutta eittämättä sillä voi olla pikkuriikkinen vaikutus. Turvallisuuspolitiikkaa talouspolitiikan yli?
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #4 on: July 27, 2012, 00:36:00 »
Pahoittelen pikaista vastausta, mutta vastaus se on pintapuolinenkin vastaus.

Quote
Uskon, että tulee aika, jolloin kauppakaan ei enää kulje länteen päin, vaan maa toisensa perään kääntyy protektionismiin sillä alueella. Itse uskon, että suomalaisten olisi tosiaan aika tarkastella asenteitaan ja pohtia idänkaupan mahdollisuutta.

En usko, että euroero tai EU-ero estää kaupankäyntiä Euro- ja EU-maiden kanssa. Ruotsi ei kuulu Euroon ja käy vimmatusti kauppaa euromaiden kanssa, Norja ja Sveitsi eivät kuulu EU:hun, mutta eipä se ole estänyt kaupankäyntiä. Miksi ihmeessä estäisikään, käytiinhän kauppaa ennen euroakin.

Tuo argumentti ei vain kestä hieman syvempää tarkastelua ja muutenkin Norja&Sveitsi kannattaisi unohtaa, koska näillä mailla on täysin erilainen talouden pohja kuin Suomella. Jos meilläkin olisi öljyä tai natsikultaa voitaisiin varmasti pitää vaikka Persuksi kutsuttua valuuttaa ja pakottaa vielä muutkin ostamaan meiltä sitä käyttäen. Ruotsi tai Tanska ovat parempia vertailukohteita, mutta niidenkin kohdalla konteksti on täysin erilainen. Maat jättäytyivät ulos eurosta kun se perustettiin, joten konteksti, jossa ne toimivat on täysin erilainen. Jälkiviisasteluna voidaan toki pohtia, että olisiko Suomenkin tuolloin pitänyt järjestää kansanäänestys ja sen tuloksena ehkä jäädä ulos? Sitä vaihtoehtoa meillä ei kuitenkaan ole, että voisimme mennä aikakoneella 2000-luvun alkuun ja elää sitten ikään kuin olisimme koko ajan omanneet oman valuutan. Suomi ei enää elä siinä todellisuudessa vaan on kiinteästi integroitunut euro-alueeseen. Meillä ei siis oikeastaan ole yhtään verrokkimaata, joka olisi integroitunut euroon ja sitten eronnut siitä.

EU-jäsenyys sinänsä on ollut hyvä asia Suomelle, aivan kuin se on ollut sitä Ruotsille ja Tanskallekin. Mikäli integroituminen länteen pois Venäjän kynsistä tai vapaa liikkuvuus sekä ihmisten että tavaroiden kohdalla eivät ole konkreettisia asioita, en tiedä, mikä voisi olla? Kysymys koskee siis vain euroa.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Outo Lintu

 • Guest
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #5 on: July 27, 2012, 00:38:34 »
Username 1:


Itsellänikin on vähän sellainen ymmärrys, että Venäjän pelosta tässä suurelta osin on (ainakin ollut) kysymys. Muistaakseni Suomi tosiaan jätti hakemuksensa melkein heti Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Viimeistään kyseessä oleva Suomen Kuvalehden pääkirjoitus ja Kokoomus-poliitikkojen ulostulot (Venäjä, Venäjä, Venäjä) vahvistavat mielestäni tätä kuvitelmaa. Herää kuitenkin kysymys, millä tavoin nykyinen lännettyminen eroaa  taannoisesta suomettumisesta?

Harri

 • Guest
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #6 on: July 27, 2012, 00:38:49 »

EU:hun kuulumista miettiessäni tuli mieleeni, että mitä mitattavissa olevaa ja selvästi nähtävää EU-jäsenyys on Suomelle antanut? Ainakin Suomi on tunnetusti nettomaksaja, joten jotain konkreettista vastinettakin toivoisin asioille saatavan. Euroopan ytimessä vaikuttaminen ei minulle riitä selitykseksi.


Minua kiinnostavat esimerkiksi ympäristöasiat. Kyllä, me voimme esimerkiksi suojella vanhoja metsiämme ilman EU:a mutta sitten on paljon kysymyksiä, jotka ratkotaan globaalisti tai sitten jätetään ratkomatta. Eurooppa on just ja just riittävän kokoinen yksikkö edes neuvottelemaan notta ratkotaanko.

Tietty me voidaan heittaytyä vapaamatkustajaksi ja teeskenellä että ei Suomen tekemisillä muutenkaan ole mitään väliä. Tällä tavalla tosin tuhotaan ihanasti paitsi mainetta niin myös markkinoita. Kuinka järkevää tässä olis ylipäätään aloittaa euroopalaisten kansallisvaltioiden keskinäinen kilpajuoksu paskimmista standardeista?

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #7 on: July 27, 2012, 00:42:28 »
Outolintu.

Lännettyminen lienee kuitenkin huomattavasti vapaehtoisempaa eikä luvassa ole ainakaan yhtä totalitaristisia järjestelmiä kuin Putinin demokratia...

Tosin itsenäisyyden varmistamiseksikin tämä ratkaisu lienee parempi.
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Offline Kaptah

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1145
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #8 on: July 27, 2012, 00:43:42 »
Julmuri, on totta että mennyttä emme voi muuttaa. Nyt joudumme kuitenkin valitsemaan kahdesta pahasta pienemmän, ja epäilisin että se on ero eurosta. Väitänpä jopa, ettei minun arvaukseni ole kovin paljon huonompi kuin talousviisaiden. Ei tällaista tilannetta ole tainnut ennen olla, niin samankaltaista että voisi verrata tai ennustaa miten käy.

Minusta kuitenkin näyttää siltä, että euroon kuulumisen hinta on todella, todella, todella kova niin poliittisesti kuin taloudellisestikin. Tällä tarkoitan sitä, että talouskatastrofin pelossa nuijitaan läpi "välttämättömiä" päätöksiä. En pidä mitenkään realistisena, että ongelmavaltiot parantavat tapansa, maksavat velkansa ja kaikki on taas hyvin. Kehtaako joku oikeasti väittää uskovansa näin?
Kaikki kehitys on muutosta, mutta kaikki muutos ei ole kehitystä.

Harri

 • Guest
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #9 on: July 27, 2012, 01:00:19 »

 En pidä mitenkään realistisena, että ongelmavaltiot parantavat tapansa, maksavat velkansa ja kaikki on taas hyvin. Kehtaako joku oikeasti väittää uskovansa näin?


No en mä ainakaan usko. Se on kyllä Euroopan ja euromaiden tappio, mutta poliittinen todellisuus on mikä on. Oma "osaaminen" on myös mitä on ja se vähäkin kaiketi Soininvaaralta apinoitua  Ei mitään vitun meloneja, lippalakeja, lakritseja tai banaaneja vaan  mielestäni aidon analyyttista pohdintaa mikä meni pieleen ja miksi eurolla ei luultavammin ole tulevaisuutta. Valitettavasti.

www.soininvaara.fi

 

Offline mh

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1704
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #10 on: July 27, 2012, 01:13:03 »
Huutelen täältä pusikosta, että jostain syystä tämä koko kysymys ei oikein hetkauta minua millään tavalla.

Vastaan: emmätiiä, iha sama.

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #11 on: July 27, 2012, 01:44:33 »
Julmuri, on totta että mennyttä emme voi muuttaa. Nyt joudumme kuitenkin valitsemaan kahdesta pahasta pienemmän, ja epäilisin että se on ero eurosta. Väitänpä jopa, ettei minun arvaukseni ole kovin paljon huonompi kuin talousviisaiden. Ei tällaista tilannetta ole tainnut ennen olla, niin samankaltaista että voisi verrata tai ennustaa miten käy.

Ero eurosta olisi  melkoisen peruuttamaton vaihtoehto, joten se tehdään vasta jos mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Nykyinen globaali talouskriisi ei kuitenkaan johdu eurosta vaan se olisi tullut joka tapauksessa. 30-luvulla ei ollut yhteisiä valuuttoja, mutta lama koetteli silti rankasti koko maailmaa ja paljon, paljon aiemmastakin historiasta löytyy talouskuplia. Yhteistä näille kaikille on, ettei kovista kohtaloista huolimatta maailmanloppua ole silti tullut, joten uskoisin, ettei niin käy nytkään.

Euron "kalleus" on suhteellista. Kysymys on lähinnä siitä, että miten kansallisia etuja suojellaan ylikansallisessa rahaliitossa. Esimerkiksi helsinkiläisen näkökulmasta on hyvin kyseenalaista miksi kotimaisen muuttotappioalueen tukeminen kansallisessa valuutassa helpottaisi hänen elämäänsä enemmän kuin Kreikan kansainvälisessä. Lopulta on kuitenkin kyse samasta asiasta. Varmaankin on laskettava, että ainakin osa lainoista on käytännössä tukia, mutta kyllä varmasti jotain takaisinkin voidaan saada.

Suomi varmaan selviäisi pitkällä tähtäimellä eurosta eroamisesta, mutta itse uskon, että tilanteen tasoittumiseen menisi useita vuosia, jotka olisivat todella raskaita.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Offline Kuntsa

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 129
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #12 on: July 27, 2012, 03:25:38 »
Julmuri, on totta että mennyttä emme voi muuttaa. Nyt joudumme kuitenkin valitsemaan kahdesta pahasta pienemmän, ja epäilisin että se on ero eurosta. Väitänpä jopa, ettei minun arvaukseni ole kovin paljon huonompi kuin talousviisaiden. Ei tällaista tilannetta ole tainnut ennen olla, niin samankaltaista että voisi verrata tai ennustaa miten käy.

Minusta kuitenkin näyttää siltä, että euroon kuulumisen hinta on todella, todella, todella kova niin poliittisesti kuin taloudellisestikin.

Mitä taloudellisia riskejä näistä takausvastuista on? Ne ovat euromääräisiä, koita muistaa. Joko euroalue selviää ja takausvastuut eivät laukea tai se levähtää ja viime töiksi EKP:sta lennätetään mustilla helikoptereilla paalikaupalla 10 miljardin euron seteleitä välttämättömien euromenojen maksamiseksi. Paska iskeytyy tuulettimeen vain siinä Soini-tapauksessa, että erotaan euroalueesta, todetaan että ei leikitä teidän kanssa - sit yks kaks euroalue selviää ja eurovelat alkaa revalvoitumaan sellaista 50 % kuukausivauhtia uusmarkkaan verrattuna.

Quote
Tällä tarkoitan sitä, että talouskatastrofin pelossa nuijitaan läpi "välttämättömiä" päätöksiä.

Tämä on tietty ongelma, mutta tunnettua toki on että EU tekee päätöksiä kanalauman päättäväisyydellä (Jutta siellä kukkona kanojen seassa). En nyt oikein ota uskoakseni että mitään kovin ihmeellistä saadaan nuijittua.

Quote
En pidä mitenkään realistisena, että ongelmavaltiot parantavat tapansa, maksavat velkansa ja kaikki on taas hyvin. Kehtaako joku oikeasti väittää uskovansa näin?

Mitäs pahoja tapoja Espanjalla oli? Ai niin, siellä tehtiin asuntoja oikein urakalla. En mä nyt myöskään jaksa uskoa, että kukaan kovin äkkiä rupeaa Espanjassa gryndaamaan samaan tahtiin.
SS-miehet ovat natseja.

Offline Tapio Peltonen

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 55
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #13 on: July 27, 2012, 07:44:34 »
[
Mitä taloudellisia riskejä näistä takausvastuista on? Ne ovat euromääräisiä, koita muistaa. Joko euroalue selviää ja takausvastuut eivät laukea tai se levähtää ja viime töiksi EKP:sta lennätetään mustilla helikoptereilla paalikaupalla 10 miljardin euron seteleitä välttämättömien euromenojen maksamiseksi. Paska iskeytyy tuulettimeen vain siinä Soini-tapauksessa, että erotaan euroalueesta, todetaan että ei leikitä teidän kanssa - sit yks kaks euroalue selviää ja eurovelat alkaa revalvoitumaan sellaista 50 % kuukausivauhtia uusmarkkaan verrattuna.


Takausvastuita ei päästetä laukeamaan. Tää on ihan itsestäänselvyys. Suomen asemalla ei ole tämän kanssa mitään tekemistä, kyse on siitä että sellaiset pienet maat kuin Ranska ja Saksa menevät tuhannen konkurssiin takaustensa kanssa jos vastuut laukeavat.

Näin ollen pelottelu takauksilla on aiheesta ohi puhumista.

Oleellista on tällä hetkellä tajuta, että kasvavan asiantuntijajoukon mielipide on, ettei euron hajoamista voida enää estää. Nimimerkki kessu on ansiokkaasti tuonut esiin Soininvaaran blogin kommenteissa sitä, että mikäli euron hajoamista pidetään missään määrin mahdollisena, siihen tulisi varautua ja vahinkoja tulisi pyrkiä ennakkotoimilla minimoimaan.

Offline Kaptah

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1145
Re: Vaihtoehto eurolle (ja EU:lle)
« Reply #14 on: July 27, 2012, 08:05:04 »
Quote
Ero eurosta olisi  melkoisen peruuttamaton vaihtoehto, joten se tehdään vasta jos mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Nykyinen globaali talouskriisi ei kuitenkaan johdu eurosta vaan se olisi tullut joka tapauksessa. 30-luvulla ei ollut yhteisiä valuuttoja, mutta lama koetteli silti rankasti koko maailmaa ja paljon, paljon aiemmastakin historiasta löytyy talouskuplia. Yhteistä näille kaikille on, ettei kovista kohtaloista huolimatta maailmanloppua ole silti tullut, joten uskoisin, ettei niin käy nytkään.
Totta, ero olisi kova ratkaisu. Minusta vain näyttää siltä, että myös eurossa pysyminen on kova ratkaisu ja sen hinta saattaa olla aika kova. Talouskriisi ei tosiaan johdu eurosta, mutta euro estää sen ratkaisemisen sillä systeemillä, millä niitä on tähän asti ratkaistu. Kuplia ja kriisejä on aina ollut ja tulee varmasti aina olemaankin, niin kauan kuin tällä planeetalla joku kädellinen vaeltaa.
En minäkään maailmanloppuun usko, mutta minusta talouskatastrofissakin on ihan riittävästi uhkakuvaa.

Quote
Euron "kalleus" on suhteellista. Kysymys on lähinnä siitä, että miten kansallisia etuja suojellaan ylikansallisessa rahaliitossa. Esimerkiksi helsinkiläisen näkökulmasta on hyvin kyseenalaista miksi kotimaisen muuttotappioalueen tukeminen kansallisessa valuutassa helpottaisi hänen elämäänsä enemmän kuin Kreikan kansainvälisessä.
Tuo vertaus aluepolitiikan aiheuttamiin rahansiirtoihin on hyvä, mutta siinä on se ero, että Helsinkiläisillä ja Kainuulaisilla on paljon enemmän solidaarisuutta toisilleen. Minusta yksi tämän kriisin pahimpia seurauksia tähän asti on ollut se, että asiansa hyvin hoitaneita maita on alkanut vituttamaan ankarasti paikkailla toisten täkäläisittäin katsottuna täysin holtittoman rahankäytön jälkiä, ja asiansa ryssineitä vituttaa kuunnella moralisointia ja komentelua. Se ei ole ihan pieni ongelma prosessissa, jonka yksi suuri tarkoitus oli tuoda yhtenäisyyttä ja yhteenkuuluvuutta.

Quote
Lopulta on kuitenkin kyse samasta asiasta. Varmaankin on laskettava, että ainakin osa lainoista on käytännössä tukia, mutta kyllä varmasti jotain takaisinkin voidaan saada.
Saatetaan, ehkä. Mahdollisesti. Pidän kyllä ihan mahdollisena sitäkin, että tästä seuraa koko Euroopan laajuinen todellinen taloussekoilu. Kun ongelmamaat eroavat eurosta, päättävät jättää velkansa maksamatta ja takuut lankeavat maksettaviksi, on Suomen joko maksettava aivan saatanallisia summia uutta velkaa, luultavasti korkoluokitus nousee jne. Toinen vaihtoehto on ottaa sitten sama asenne ja ilmoittaa ettei meillä ole mitään aikomuksia maksaa näitä velkoja. Siitä seuraakin sitten jännittäviä aikoja.

Quote
Suomi varmaan selviäisi pitkällä tähtäimellä eurosta eroamisesta, mutta itse uskon, että tilanteen tasoittumiseen menisi useita vuosia, jotka olisivat todella raskaita.
Saattaa olla, mutta epäiletkö etteivät lähivuodet ole raskaita? Minusta näyttää siltä, että myös eurossa pysymisestä voi tulla todella, todella, todella raskasta ja kallista.
Kaikki kehitys on muutosta, mutta kaikki muutos ei ole kehitystä.