Oliko tuohon tilastoitu kaikki ne ylikansoitetut kehitysmaat, joinne tulvii miljoonittain pakolaisia naapurimaista?
Siis ne alueet, missä on eniten siirtynyttä väestöä ulkopuolelta? En ehtinyt vielä lukea...
Oliko luvuissa hakijat vai pysyvän turvapaikan saaneet?
Tässähän törmätään jo pelkästään ylihienojen byrokraattisten määritelmien (pakolainen, turvapaikanhakija, työperäinen maahanmuuttaja) epäpätevyyteen varsinaisissa kriisipesäkkeissä ja elävässä elämässä. Mutta esim. afgaanipakolaisia viimeisen 20-vuoden konfliktien jäljiltä oli Pakistanissa maaliskuussa 2009 jäljellä vielä 1,7 miljoonaa (UNHCR). Luku pitää sisällään vain afganistanin kansalaisiksi rekisteröidyt, mutta joka tietää yhtään mitään köyhistä kehitysmaista tietää myös, että rekisteröinti ei kerro koko totuutta. Iranissa vastaava luku on hieman alle 1 miljoonaa. Näihin lukuihin eivät sisälly työperäiset maahanmuuttajat.
Molemmissa tapauksissa pakolaisuus aiheuttaa valtavia paineita jo valmiiksi köyhille isäntämaille ja pakolaisuuden lieveilmiöt näkyvät kielteisesti pakolaisten terveydessä, perheissä, rikollisuudessa, huumeidenkäytössä ja alttiudessa radikalisoitumiselle. Itse olen pitkään ollut sitä mieltä, että afgaanit tulisivat paremmin toimeen Afganistanissa kuin pakolaisina Iranissa, Pakistanissa tai länsimaissa, mutta tämä argumentti ei valitettavasti pelaa hengenheimolaiseni Wardan pussiin tässä väittelyssä! Sorge!

Mutta luvuista kuitenkin käy ilmi, että olet oikeassa perusteesissäsi - kriisipesäkkeitä ympäröivät maat ottavat vastaan aina ylivoimaisesti eniten pakolaisia ja joutuvat myös maksamaan niistä kaikkein kalleimman hinnan (taloudellisen sekä sosiaalisen).