Lisää otteita ko. kirjasta:
"Yhteishengen tunne on ehkä kaikkein tärkein yhteisön ominaisuus. Yhteishenki perustuu yhteiseen historiaan, johon on mahtunut epäonnistumisia ja onnistumisia. Historialla tarkoitetaan tässä yhteistä kulttuuritaustaa, sillä yhdenkään yhteisöön kuuluvan ei tarvitse itse elää kyseistä historiaa, vaan pelkkä tietoisuus yhteisistä kokemuksista riittää. Suomalaiset tuntevat parhaiten "talvisodan hengen", jonka voima yhdisti poliittiset liikkeet laidasta laitaan ja yhtenäisti koko kansan".
"Laajimman määritelmän mukaan sosiaalinen pääoma tarkoittaa yhteiskunnan sosiaalisiin rakenteisiin juurtuneita normeja ja sosiaalisia suhteita, jotka antavat ihmisille mahdollisuuden koordinoida toimintaansa haluttujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Laajat määritelmät eivät sido käsitettä kansalaisyhteisöön, jonne se mielestäni kuuluu.
Paljon suppeampi määritelmä on peräisin Putnamilta: hän tarkoittaa sosiaalisella pääomalla kansalaisten keskinäistä luottamusta, normeja ja verkostoja, jotka parantavat yhteiskunnan toimintaa. Putnam tarkasteli sosiaalista pääomaa horisontaalisena verkostona, joka sitoi toimijat (kansalaiset) toisiinsa."
"Sosiaalisten verkostojen tutkimuksia varten sosiaalisen pääoman käsite voidaan vielä jakaa yhteisön suunnasta ilmiötä tarkastelevaan normiperusteiseen ja yksilöiden kannalta tarkastelevaan välineelliseen lajiin. Edellinen tarkoittaa suunnilleen samaa mitä Putnamilainen yhteisöllisyys. Suljetun verkoston idea on kuitenkin peräisin Colemanilta ja tarkoittaa mallia, jossa vuorovaikutusverkosto on suljettu social closure -malliksi. Mitä tiiviimpi yksilöiden ja toimijoiden välinen suhdeverkosto on, sitä enemmän siihen kerääntyy sosiaalista pääomaa, joka puolestaan edistää kaikkien yksilöiden hyvinvointia."
(Itse asiassa Putnamin tutkimustulosten mielenkiintoinen ruodinta jatkuu tässä monta sivullista, en nyt ala kaikkea naputtelemaan ylös..)
"Malmössä tehty laaja väestötutkimus puolestaan vahvisti, että heikko yhteisöllisyys eli vähäinen sosiaalinen osallistuminen liittyi vapaa-ajan liikunnan puutteeseen". (< Malmössä heikkoa yhteisöllisyyttä.. hmm.. mistäköhän tämä voisi kertoa.)
"Vähemmistöillä - etenkin siirtolaisilla - on paljon sopeutumisongelmia. He joutuvat asumaan keskimääräistä huonommin, uuteen kulttuuriin sopeutuminen on henkisesti erittäin ahdistavaa, ja turvattomuus hallitsee tunneskaalaa vuosia".
"Jättäessään kotiseutunsa muuttajat olivat keskimäärin suhteellisen terveitä, joten huono terveys ei aja muuttajia hakeutumaan uusiin elinoloihin, vaan hyvinvoinnin heikkeneminen ja terveyden menetys tapahtuvat vasta muuton kohdemaassa."
"..sanoisin, että sosiaalinen pääoma on samaa kuin yhteisöhenki. Siksi se ei ole yhteisötoimintaa eikä siitä seuraavaa käyttäytymistä vaan niitä edeltävä ja Fukuyaman etsimä piilevä (latentti) ominaisuus. (<- Kiitos tästä.)