Author Topic: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys  (Read 14474 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline TallulahBankhead

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 96
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #15 on: June 17, 2012, 19:40:46 »
Kas kun en ole taas lainkaan hämmästynyt että Kaptah käänsi tuon lauseeni näin..

Hommaforum onkin siis perustettu suomalaisen elämäntyylin ylistykseksi:D
Omasta puolestani sanon sen verran että rakastan tätä maata ja sen asukkaita, koen olevani kotonani täällä. En ole muuttanut  Yhdysvaltoihin vaikka sekin olisi elämäntilanteessani aika luontevaa.

Katselin eilen illalla (taas kerran) loistavaa Jorma Kääriäis- dokkaria "Yhden tähden hotelli" ja mietin miten hieno ja omalaatuinen kansa olemmekaan.

Offline J.

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 56
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #16 on: June 17, 2012, 19:44:46 »

Suomenruotsalaiset eivät ole etninen vaan kielellinen vähemmistö. En tietenkään väitä, että etniseksi vähemmistöksi kutsuttavilla olisi aina yhtään sen enempää/vähempää eroa valtaväestöön, mutta näin meillä nyt on sovittu, että kaikki ovat suomalaisia, mutta puhuvat kahta eri kieltä. Ryūkyūlaiset Japanissa taas asuvat omalla saariryhmällään ja ovat alkuperäiskansoihin luettava etninen ryhmä, joilla oli oma itsenäinen kuningaskuntakin aikoinaan.

Kyllä suomenruotsalaisetkin ovat etninen ryhmä. Hekin ovat tosin tietysti suomalaisia kansalaisuusmielessä, kuten kaikki eri etnisten ryhmien edustajat joilla on Suomen kansalaisuus. Menneisyyden kuningaskunnat taas eivät liity etnisyyteen mitenkään. Se on melkein puhtaasti identiteettikysymys.

Brandöt

 • Guest
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #17 on: June 17, 2012, 19:45:57 »
Ensiajatuksia:

- Onko tuo johtopäätös lopussa omaa pohdintaasi vai sieltä artikkelista? Siis mihin se artikkeli loppuu? Olisi kiva lukea kokonaisuudessaan.

Joo, sori - olin sekavasti laittanut sinne mukaan omia ajatuksia; tuloksena artikkelin ja oman pohdinnan vuoropuhelua.  :P Lisäsin tekstiin heittomerkit, nyt näkyy mihin artikkelin teksti loppuu - välissä voi olla (vähäisissä määrin) vielä omaa pohdintaa, mutta niiden pitäisi näkyä sulkujen sisäisenä tekstinä tms.

Quote from: Mikael Lönnroth
- Putnamin löydykset eivät eurooppalaisen tutkimusryhmän mukaan päde EU-maissa. Tiedä sitten kumpi on oikeassa vai voivatko kummatkin olla.

Luultavasti ovat ulotettavissa tännekin (miksi eivät olisi?).

Quote from: Mikael Lönnroth
- Minkä kokoluokan vaikutuksista puhutaan? Onko maahanmuuttajien läsnäololla jo ollut sosiaalisen pääoman heikentymisen muodossa vaikutusta  esim kantasuomalaisten tai suomenruotsalaisten keski-ikään Suomessa? Entä Ruotsissa?

Ei tätä näin yks' yhteen (tietenkään) voida tutkia ja osoittaa - silloinhan se ei olisi lainkaan poliittisesti korrekti tutkimus, mutta jokainen voi laskea yksi ynnä yksi ja tehdä tästä omat johtopäätöksensä.

Quote from: Mikael Lönnroth
Onko kantaruotsalaisten keski-ikä ja terveys huonontunut vai parantunut viimeisten 30v aikana?

Luultavasti parantunut terveydenhuollon ja lääketeollisuuden kehittymisen takia. Eivät kai asiat koskaan näin yksinkertaisia ole.

Brandöt

 • Guest
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #18 on: June 17, 2012, 19:52:39 »
Toivoisin tälle Brändötin avausfilialle stoppia modejen taholta. Kiitos. Brändis voi aivan hyvin esittellä sulokirjojaan/artikkeleitaan ja tuntojaan niistä, sille varatussa ketjussa.

"Sulokirjojaan"?  :D

Minusta tämä oli sen verran merkittävä tutkimusasetelma ja lopputulos - etenkin näin maahanmuuttokeskustelun kontekstissa, että se ansaitsi ehdottomasti tulla käsitellyksi omalla aitiopaikallaan.

Offline TallulahBankhead

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 96
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #19 on: June 17, 2012, 19:53:10 »
"Luultavasti parantunut terveydenhuollon ja lääketeollisuuden kehittymisen takia. Eivät kai asiat koskaan näin yksinkertaisia ole."

No onpa hyvä sentään että Ruotsissa "holtittomasta maahanmuutosta huolimatta" infrastruktuuri ei ole vielä romahtanut vaan terveydenhuolto ja lääketeollisuus ovat Brändötin  mielestäkin  "kehittyneet".. Nämä kun on just niitä asioita joilla maiden hyvinvointia mitataan:)

Offline O.skar

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 359
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #20 on: June 17, 2012, 20:52:09 »
Toisaalta siellä ollaan yleisesti sitä mieltä että meillä on hyvä maa, kansa ja kulttuuri

Ollaanko? Minun näkökulmastani kansanosa, joka tätä maata, kansaa ja kulttuuria vihaa, löytyy ns. nuivista. Sieltä tulee kommentteja, joiden mukaan oikeuslaitoksemme on paska, maata johtaa politiikasta virkamiehistön kautta lehdistöön ulottuva kaikenkattava mafiamainen salaliitto, vapauksia ja oikeuksia ei ole vaan ajatusrikoksista tuomitaan rankemmin kuin murhista ja väärinajattelijoita suorastaan jahdataan, kulttuurimme on niin heikko että se kuolee väistämättä nykyiselläkin maahanmuuttajamäärällä, koko yhteiskunta on suorastaan romahtamassa, toisen kansalliskielen opiskelu murentaa itsetunnon ja olemmepa joidenkin mielestä käytännössä sodassa.

Jos tuo on isänmaansa rakastamista, en halua tietää mikä on sen vihaamista.

Brandöt

 • Guest
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #21 on: June 17, 2012, 21:19:38 »
Lisää otteita ko. kirjasta:

"Yhteishengen tunne on ehkä kaikkein tärkein yhteisön ominaisuus. Yhteishenki perustuu yhteiseen historiaan, johon on mahtunut epäonnistumisia ja onnistumisia. Historialla tarkoitetaan tässä yhteistä kulttuuritaustaa, sillä yhdenkään yhteisöön kuuluvan ei tarvitse itse elää kyseistä historiaa, vaan pelkkä tietoisuus yhteisistä kokemuksista riittää. Suomalaiset tuntevat parhaiten "talvisodan hengen", jonka voima yhdisti poliittiset liikkeet laidasta laitaan ja yhtenäisti koko kansan".

"Laajimman määritelmän mukaan sosiaalinen pääoma tarkoittaa yhteiskunnan sosiaalisiin rakenteisiin juurtuneita normeja ja sosiaalisia suhteita, jotka antavat ihmisille mahdollisuuden koordinoida toimintaansa haluttujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Laajat määritelmät eivät sido käsitettä kansalaisyhteisöön, jonne se mielestäni kuuluu.

Paljon suppeampi määritelmä on peräisin Putnamilta: hän tarkoittaa sosiaalisella pääomalla kansalaisten keskinäistä luottamusta, normeja ja verkostoja, jotka parantavat yhteiskunnan toimintaa. Putnam tarkasteli sosiaalista pääomaa horisontaalisena verkostona, joka sitoi toimijat (kansalaiset) toisiinsa."

"Sosiaalisten verkostojen tutkimuksia varten sosiaalisen pääoman käsite voidaan vielä jakaa yhteisön suunnasta ilmiötä tarkastelevaan normiperusteiseen ja yksilöiden kannalta tarkastelevaan välineelliseen lajiin. Edellinen tarkoittaa suunnilleen samaa mitä Putnamilainen yhteisöllisyys. Suljetun verkoston idea on kuitenkin peräisin Colemanilta ja tarkoittaa mallia, jossa vuorovaikutusverkosto on suljettu social closure -malliksi. Mitä tiiviimpi yksilöiden ja toimijoiden välinen suhdeverkosto on, sitä enemmän siihen kerääntyy sosiaalista pääomaa, joka puolestaan edistää kaikkien yksilöiden hyvinvointia."

(Itse asiassa Putnamin tutkimustulosten mielenkiintoinen ruodinta jatkuu tässä monta sivullista, en nyt ala kaikkea naputtelemaan ylös..)

"Malmössä tehty laaja väestötutkimus puolestaan vahvisti, että heikko yhteisöllisyys eli vähäinen sosiaalinen osallistuminen liittyi vapaa-ajan liikunnan puutteeseen". (< Malmössä heikkoa yhteisöllisyyttä.. hmm.. mistäköhän tämä voisi kertoa.)

"Vähemmistöillä - etenkin siirtolaisilla - on paljon sopeutumisongelmia. He joutuvat asumaan keskimääräistä huonommin, uuteen kulttuuriin sopeutuminen on henkisesti erittäin ahdistavaa, ja turvattomuus hallitsee tunneskaalaa vuosia".

"Jättäessään kotiseutunsa muuttajat olivat keskimäärin suhteellisen terveitä, joten huono terveys ei aja muuttajia hakeutumaan uusiin elinoloihin, vaan hyvinvoinnin heikkeneminen ja terveyden menetys tapahtuvat vasta muuton kohdemaassa."

"..sanoisin, että sosiaalinen pääoma on samaa kuin yhteisöhenki. Siksi se ei ole yhteisötoimintaa eikä siitä seuraavaa käyttäytymistä vaan niitä edeltävä ja Fukuyaman etsimä piilevä (latentti) ominaisuus. (<- Kiitos tästä.)

Offline Kaptah

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1145
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #22 on: June 17, 2012, 23:16:14 »
Myönnän, että tuo heittoni oli puoliksi vitsi. Keksinpä juuri sellaisen nyrkkisäännön että nuivaskene rutisee enemmän maan johtamisesta ja päätöksistä, kun taas joissain piireissä tuntuu olevan kovassa huudossa haukkua rivikansalaisia ja elämäntapaa.

Molemmissa on kieltämättä aihettakin rutinaan, mutta toisaalta olen vilpittömästi sitä mieltä, että Suomi on yksi maailman parhaita maita, eikä se johdu mistään muusta kuin täkäläisistä ihmisistä, niin päättäjistä kuin kansastakin, ja täkäläisestä tavasta hoitaa asioita niin yksinään, perheen kesken, kylän kesken kuin valtakunnallisestikin.
Kaikki kehitys on muutosta, mutta kaikki muutos ei ole kehitystä.

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #23 on: June 17, 2012, 23:27:12 »
Positiivinen elämänasenne kai yleensä korreloi hyvän terveyden ja pitkäikäisyyden kanssa. Hommaforumilaisilla ei tässä suhteessa kovin vahvasti mene. Koko konstruktiohan on äärimmäisen kielteinen ja negatiivinen.

Toisaalta siellä ollaan yleisesti sitä mieltä että meillä on hyvä maa, kansa ja kulttuuri, kun taas tältä palstalta löytyy useampia kirjoittajia, joiden mielestä kaikki on päin persettä, olemme väkivaltaisia, juoppoja, rumia ja sisäsiittoisia.

Ei sekään varmaan juuri auvoisia eläkepäiviä lisää, kun pitää kanssaihmisiään niin vihata.

Aijaa. Löytyykö tältä palstalta mielestäsi paljonkin ihmisiä, jotka iloitsevat toisten suomalaisten raiskaamisesta, haluavat tunkea väärinajattelijat suohautoihin ja julistavat toiset kansanpettureiksi?
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #24 on: June 17, 2012, 23:39:21 »

Suomenruotsalaiset eivät ole etninen vaan kielellinen vähemmistö. En tietenkään väitä, että etniseksi vähemmistöksi kutsuttavilla olisi aina yhtään sen enempää/vähempää eroa valtaväestöön, mutta näin meillä nyt on sovittu, että kaikki ovat suomalaisia, mutta puhuvat kahta eri kieltä. Ryūkyūlaiset Japanissa taas asuvat omalla saariryhmällään ja ovat alkuperäiskansoihin luettava etninen ryhmä, joilla oli oma itsenäinen kuningaskuntakin aikoinaan.

Kyllä suomenruotsalaisetkin ovat etninen ryhmä. Hekin ovat tosin tietysti suomalaisia kansalaisuusmielessä, kuten kaikki eri etnisten ryhmien edustajat joilla on Suomen kansalaisuus. Menneisyyden kuningaskunnat taas eivät liity etnisyyteen mitenkään. Se on melkein puhtaasti identiteettikysymys.

Suomenruotsalaiset eivät ole etninen ryhmä. Väitteesi siitä, että he olisivat verrannollisia kansalaisuuden saaneisiin maahanmuuttajiin on epätosi. On vain suomalaisia, jotka puhuvat eri kieltä, se ei verrannollinen esim. ranskalaistaustaisen kanssa, joka on saanut Suomen kansalaisuuden. Hän on silti etnisesti ranskalainen. Suomenruotsalainen taas ei ole etnisesti ruotsalainen kuin kämyjen märissä unissa vaan hän on etnisesti suomalainen kuten suomenkielinenkin suomalainen.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Offline J.

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 56
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #25 on: June 17, 2012, 23:56:41 »

Suomenruotsalaiset eivät ole etninen vaan kielellinen vähemmistö. En tietenkään väitä, että etniseksi vähemmistöksi kutsuttavilla olisi aina yhtään sen enempää/vähempää eroa valtaväestöön, mutta näin meillä nyt on sovittu, että kaikki ovat suomalaisia, mutta puhuvat kahta eri kieltä. Ryūkyūlaiset Japanissa taas asuvat omalla saariryhmällään ja ovat alkuperäiskansoihin luettava etninen ryhmä, joilla oli oma itsenäinen kuningaskuntakin aikoinaan.

Kyllä suomenruotsalaisetkin ovat etninen ryhmä. Hekin ovat tosin tietysti suomalaisia kansalaisuusmielessä, kuten kaikki eri etnisten ryhmien edustajat joilla on Suomen kansalaisuus. Menneisyyden kuningaskunnat taas eivät liity etnisyyteen mitenkään. Se on melkein puhtaasti identiteettikysymys.
Suomenruotsalaiset eivät ole etninen ryhmä. Väitteesi siitä, että he olisivat verrannollisia kansalaisuuden saaneisiin maahanmuuttajiin on epätosi. On vain suomalaisia, jotka puhuvat eri kieltä, se ei verrannollinen esim. ranskalaistaustaisen kanssa, joka on saanut Suomen kansalaisuuden. Hän on silti etnisesti ranskalainen. Suomenruotsalainen taas ei ole etnisesti ruotsalainen kuin kämyjen märissä unissa vaan hän on etnisesti suomalainen kuten suomenkielinenkin suomalainen.

Mikähän on mielestäsi etnisyyden määritelmä?

Hauska kuulla että olen kämy ihan vaan jos koen kuuluvani eri "etniseen" ryhmään kanssasi.

Offline mh

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1704
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #26 on: June 18, 2012, 01:51:25 »
Kävin tuossa Tukholmassa. En jaksanut mittailla kalloja, kun ihon pigmentistä välittämättä kaikki vaikuttivat ihan ruotsalaisilta. Monenkirjavaa sakkia.

Pitihän sitä käydä katsomassa niitä metron päätepysäkeiltä löytyviä lähiöitäkin. Kovin oli hiljaista kesäisenä viikonloppuiltana, mitä nyt me muutamat haisevat barbaarit joimme itsemme humalaan julkisella paikalla sekä saimme tietenkin jonkinlaista henkistä tyydytystä siitä miten ne ruotsalaiset, väristä välittämättä, olivat varmaan sitä mieltä, että en finne igen.

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #27 on: June 18, 2012, 07:30:22 »
"Elinvoimaa yhteisöistä" tulee minulle jatkuvasti mieleen "kraft durch freude" :D

Mikähän on mielestäsi etnisyyden määritelmä?

-Den finlandssvenska kulturens djupa integration i det finländska samhället återspeglas också av det faktum att finlandssvenskarna som folkgrupp i hög grad identifierar sig som en språklig minoritet och inte som en folkgrupp med särskilda karakteristika, som till exempel samer och romer.Quote
Hauska kuulla että olen kämy ihan vaan jos koen kuuluvani eri "etniseen" ryhmään kanssasi.

En minä sanonut sinua kämyksi vaan, että kämyilyssä on kovasti kannatusta sillä, että suomenruotsalaiset olisivat eri "etnisyyttä" eli ei suomalaisia laisinkaan vaan maahanmuuttajien kaltaista "vierasta ainesta". Silloin olisi helpompi perustella kaikenlaista.

Tietenkin on varmaan kaltaisiasi suomenruotsalaisia muitakin, jotka kokevat kuuluvansa eri etniseen ryhmään. Yleisesti suomenruotsalaisia ei kuitenkaan pidetä etnisenä ryhmänä, koska silloin he eivät olisi suomalaisia.

Etnisen ryhmän tunnusmerkistöön kuuluu mielestäni ainakin se, ettei sitä voi vaihtaa "vetämällä rastia ruutuun" kuten kieliryhmän kohdalla.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Offline Mikael Lönnroth

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1308
  • Maailmanpuolue
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #28 on: June 18, 2012, 09:11:27 »
"Elinvoimaa yhteisöistä" tulee minulle jatkuvasti mieleen "kraft durch freude" :D

Mikähän on mielestäsi etnisyyden määritelmä?

-Den finlandssvenska kulturens djupa integration i det finländska samhället återspeglas också av det faktum att finlandssvenskarna som folkgrupp i hög grad identifierar sig som en språklig minoritet och inte som en folkgrupp med särskilda karakteristika, som till exempel samer och romer.

Tuo on kyllä monien suomenruotsalaisten osalta totta mutta jos jotain objektiivista määritelmää tuolle etnisyydelle lähtee hakemaan niin yhtäkkiä sen mukaan ollaankin etninen ryhmä (omaan kieleen ja osittain omaan muuhun kulttuuriin perustuen).

Lisäksi omakohtaisesta kokemusarkusta voin sanoa, että alueella jossa minä olen kasvanut sitä pesäeroa suomalaisiin on kyllä luotu melko vastaavalla tavalla kuin pesäeroa mm. "mustalaisiin". Toki tässä rasistisessa hengessä mustalaiset ovat olleet vielä vähemmän arvostettu ihmisryhmä kuin  suomalaiset, joista niistäkään siis ei olla oltu kovin mairittelevaa mieltä. Tämä on onneksi kuitenkin muuttunut aika paljon minun elinaikanani ja taitaapi aika paljon haihtua olemattomiin kun minua edeltävä sukupolvi jättää maan.
Maailmanpuolueen jä sen - tarvitaan lisää <-- (myös Facebookissa)

AV

 • Guest
Re: Elinvoimaa yhteisöistä ~ sosiaalinen pääoma ja terveys
« Reply #29 on: June 18, 2012, 09:41:20 »
Toisaalta siellä ollaan yleisesti sitä mieltä että meillä on hyvä maa, kansa ja kulttuuri

Ollaanko? Minun näkökulmastani kansanosa, joka tätä maata, kansaa ja kulttuuria vihaa, löytyy ns. nuivista. Sieltä tulee kommentteja, joiden mukaan oikeuslaitoksemme on paska, maata johtaa politiikasta virkamiehistön kautta lehdistöön ulottuva kaikenkattava mafiamainen salaliitto, vapauksia ja oikeuksia ei ole vaan ajatusrikoksista tuomitaan rankemmin kuin murhista ja väärinajattelijoita suorastaan jahdataan, kulttuurimme on niin heikko että se kuolee väistämättä nykyiselläkin maahanmuuttajamäärällä, koko yhteiskunta on suorastaan romahtamassa, toisen kansalliskielen opiskelu murentaa itsetunnon ja olemmepa joidenkin mielestä käytännössä sodassa.

Jos tuo on isänmaansa rakastamista, en halua tietää mikä on sen vihaamista.


Todellakin. Missään en ole nähnyt valitettavan, kuinka kamalalla tolalla asiat Suomessa nykyisellään ovat. Ja aina vaan kamalampaa on heidän kristallipallonsa mukaan tulossa, jos asiota ei saada pikaisesti muutettua nuivien haluamaan suuntaan.  :'(

Ja eipä tuo Suomen kansakaan tunnu monia nuivia miellyttävän - osa kun pitäisi haastaa valtakunnan oikeuteen maanpetoksesta tai viedä jopa saunan taakse. Aika hurjaa rakkautta tuo tuommoinen!  ;D Tietysti tuonkin voi vielä selitellä parhain päin, kun vain pitää mielessäään ketkä kaikki eivät innokkaimpien nuivien mielestä siihen oikeaan kansaan edes kuulu.  ;)