Author Topic: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju  (Read 28973 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ilkka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 805
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #75 on: July 25, 2012, 18:02:48 »
Nonni, ratsuväki apuun vapauttamaan Syyria - amerikkalaisfirmojen leikkikentäksi.

Pienempi paha se on kuin islamistit, jos valitsemaan joutuu.

Niin, jos satut kuulumaan niihin, jotka hyötyvät miljardien ihmisten orjuuttamisesta länsimaisen elintason tuottamiseksi.

Mitäs, jos annettaisiin syyrialaisten päättää itse?

Tällä hetkellä taitaa Syyrian ilmavoimilla & raskaalla kalustolla olla puheenvuoro.

Offline Harran

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 781
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #76 on: July 25, 2012, 23:49:58 »
Muutama kommentti aiempien puhujien hajatelmiin:

Syyrian vallankumouksessa ei ole kysymys al-Qaidasta eikä islamisteista. Tätä propagandaa levittävät Syyrian roistoregiimi ja sen kansainväliset liittolaiset ja ystävät. Niitä sitten edelleen levittävät joko tahallaan tai tietämättömyyttään muutamat länsimaiset ääriliikkeet ja niitä uskovat hölmöt. Ensinnäkin Bäckmanin aatetoverit ja se osa laitavasemmistoa joka yhä kuvittelee Syyrian roistoregiimin olevan arabisosialismin ja PFLP:n ylin suojelija kun todellisuudessa kyseinen regiimi on Iranin islamistihallinnon ja kansallisautoritaarisen Venäjän lakeija. Toiseksi erilaiset islamofoobit ja siionistiset idiootit jotka yhä kuvittelevat että arabikevät on islamistinen vallankumous jossa robottien lailla ohjelmoitu "fanaattinen" arabinuoriso kumoaa "maltillisia" diktaattoreja ainoana tarkoituksenaan päästä heittäytymään itsemurhapommein vyötettyinä israelilaiseen tuleen. (Ihan kuin siihen olisi diktaattorien kumoamista tarvittu.)

Uudet al-Qaida-kierrokset propagandasodassa olivat tietysti ennustettavia eivätkä varmaan tähän jää. Eiköhän jossain vaiheessa Seymour Hersh taas saa syväkurkuiltaan (mm Hizbollahin poliittisen johdon kakkoselta ja Syyrian roistoregiimin Washingtonin-suurlähettiläältä) varmaa tietoa että Uppsalassa asuvan sekulaarin ja liberaalin kurdilaisen akateemikon takana onkin todellisuudessa verenhimoisena hampaitaan kiristelevä sunnalais-wahhabilainen kauhukabinetti. Muistakaamme vielä kuinka Hersh ja kumppanit väittivät koko maailmalle sekulaarin, länsimielisen Mustaqbal-puolueen nuorisojaoksen olevan "islamistinen militia" sillä perusteella että Hizbollahin hyökätessä sen (aseistamattomat) korttelivahdit käyttivät tunnuksenaan mustaa pantteria. Hui kauhistus.

Samojen tahojen mielestä jokainen maltillinen sunniliike on terroristinen myös siksi että sen jäsenillä on bisneksiä saudien kanssa, ovat tavanneet israelilaismielisiä jenkkejä tai (hui kauhistus) jopa itse israelilaisia Kyproksella, ja koska Bush ja koska Illuminati.

Samat propagandakierrokset pyöritettiin Tunisian kohdalla, Egyptin kohdalla, Libyan kohdalla jne. Eipä pitänyt paikkansa. Jos islamistien vaikutusvalta pelottaa niin Egyptin pitäisi monestakin syystä olla se kaikkein pelottavin paikka. Ja pelätä pitäisi alkaa nimenomaan siinä vaiheessa kun nuoriso ei ole kaduilla (enää). Tähän väliin pitää todeta että Syyrian vapaustaistelijat ovat hyvin huolissaan islamisteista ja siitä kuinka al-Qaida yrittää menetetyn maineensa pelastaakseen sekaantua tähänkin konfliktiin. Tämä on seuraava aatteellinen taistelu joka on käytävä sitten kun maa ensin on vapautettu. Toivottavasti pääosin rauhanomaisin ja sivistynein keinoin kuten Tunisiassa ja Libyassa. Mutta epäilemättä joitain välikohtauksia tulee ja vihollinen kyynisine ystävineen levittelee niitä maailmalle ikään kuin ne todistaisivat jotain ja diskreditoisivat vallankumouksen.

Syyrian nykyinen regiimi (joka tullaan kumoamaan) on hyvin tunnetusti tukenut jihadisteja Irakissa, terroristeja ja ääriliikkeitä kaikissa muissakin naapurimaissaan ja liitossa Iranin ja Hizbollahin kanssa. Se tukisi mielellään edelleen myös Hamasia mutta Hamas on ottanut etäisyyttä pysyäkseen väleissä kansainvälisen Muslimiveljeskunnan kanssa. Veljeskunnan jonka ulkopoliittisesti maltillisen kansallinen organisaatio on ollut Syyrian Muslimiveljeskunta. Syyrian Ikhwan on tietääkseni ainoa Muslimiveljeskunnan kansallinen organisaatio joka on julkisesti kontemploinut rauhansopimuksen Israelin kanssa olevan hyväksyttävä tavoite. Egyptiläiset veljeskuntalaiset ovat oppineet elämään sen kanssa de facto ja siellä järjestöstä löytyy monta faktiota jotka haluaisivat mielellään romuttaa koko rauhansopimuksen.

Amerikkalaiset eivät ole tekemässä invaasiota Syyriaan. Toki monet syyrialaiset olisivat toivottaneet ratsuväen tervetulleeksi, ehkä sillä oltaisiin ajoissa toteutettuna pelastettu tuhansia ihmishenkiä mutta länsimaat tekivät syyrialaisille selväksi etteivät aio sellaiseen ryhtyä. Syinä eivät olleet islamistit (joilla ei ole suurta sotilaallista merkitystä) vaan Venäjä, Venäjän Syyrialle toimittama massiivinen sotilaallinen kapasiteetti sekä länsimainen heikkous ja väsymys Libyan kalliin (mutta onnistuneen) operaation jälkeen.

Ei se mitään. Apu tietysti kelpaa ja sivistyneiltä tahoilta tuleva apu kelpaa paljon enemmän kuin kaikenlaisten epämääräisten ja epäluotettavien organisaatioiden apu. Mutta Syyrian vapaustaistelijat hyväksyvät tosiasiat ja sen ettei heidän sotansa ole välttämättä kaikkien, edes kaikkien hyvien ihmisten sota. Vähin mitä toivotaan on että nämä eivät auta vihollista. Neutraalisuus on siis hyväksyttävää. Ystävät toki muistetaan, ja auttaa voi muillakin tavoilla kuin sotilaallisesti, ja niin tällä hetkellä kymmenet maat tekevätkin, niin länsimaat kuin Turkki ja arabimaatkin.

Syyrian kansa tulee muistamaan että raskas kalusto ja joukkotuhoaseet joilla kansaa surmataan ovat Venäjän toimittamia. Että kemiallisten ja biologisten aseiden ohjelmat olivat Venäjän, Iranin ja Pohjois-Korean avustamia. Että Iranin ja Hizbollahin tiedustelupalvelut osallistuivat syyrialaisten aktivistien metsästykseen ja murhaamiseen myös Syyrian ulkopuolella. Että tietyt länsimaiset yhtiöt ja poliitikot ovat osallistuneet tai olleet tietoisia Syyrian regiimin rikoksista ja kompromettoituneet tavalla jonka tulisi saattaa heidät moraaliseen tai joissain tapauksissa juridiseen vastuuseen kotimaissaan.

Myös propagandasodasta ja siihen osallistuneista tullaan tekemään analyysejä ja johtopäätöksiä. Elämme 2010-lukua, joka tarkoittaa sitä että edes teineille ei enää rankaisematta vittuilla. Mies joka oli viime kädessä vastuussa Hamza al-Khatibin (ja tuhansien muiden) kiduttamisesta ja murhaamisesta on lähetetty sinne mihin kuuluu. Ehkä maailmasta tulee parempi paikka. Ehkä ei. Ehkä viholliset keksivät yhä uusia sortokeinoja. Todennäköisesti keksivät. Mutta siksipä kansalaisten pitää huolehtia sivistyksen ja vapauden puolustuksesta sielläkin missä niiden puolustaminen ei äkkiseltään vaikuta (vielä) kuolemanvakavalta asialta.

Kukin toimikoon omalla tavallaan ja omantuntonsa mukaan. Kuka paikallisesti, kuka kansallisesti, kuka alueellisesti tai globaalisti. Kukin kykyjensä mukaan ja sen mukaan mitä osakseen on tullut. Elämä jossa vain mukisematta alistutaan julmuuteen ja tyranniaan, olipa se minkätahansalaista tyranniaa, poliittista, uskonnollista, korruptiota, ei ole elämää laisinkaan. Vakaus joka perustuu murhaamiseen ja kidutukseen ei ole vakautta. Rauha joka perustuu jatkuvaan epäoikeudenmukaisuuteen ja mielivaltaan ei ole rauhaa.

Offline Ilkka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 805
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #77 on: July 25, 2012, 23:57:03 »
Komanneksi viimeinen korttipakka, jäljellä vain Iran & Saudi-Arabia.

Offline Harran

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 781
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #78 on: July 26, 2012, 00:11:26 »
Komanneksi viimeinen korttipakka, jäljellä vain Iran & Saudi-Arabia.

Syyria tulee kyllä innostamaan Iranin vallankumouksellisia. Saudi-Arabian en usko olevan ihan samassa tilassa, rikkaat liian rikkaita ja köyhät liian konservatiivisia. Luulen että siellä enemmän evoluutio- kuin revoluutiotie. Sen sijaan Sudanissa voisi rytistä, Algeriassa riippuu siitä tuleeko nyt uudistuksille katetta.

Offline Ilkka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 805
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #79 on: July 26, 2012, 00:20:10 »
Komanneksi viimeinen korttipakka, jäljellä vain Iran & Saudi-Arabia.

Syyria tulee kyllä innostamaan Iranin vallankumouksellisia. Saudi-Arabian en usko olevan ihan samassa tilassa, rikkaat liian rikkaita ja köyhät liian konservatiivisia. Luulen että siellä enemmän evoluutio- kuin revoluutiotie. Sen sijaan Sudanissa voisi rytistä, Algeriassa riippuu siitä tuleeko nyt uudistuksille katetta.

Viimeiset kolme niistä joilla valtaa.

Offline Harran

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 781
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #80 on: July 28, 2012, 16:03:13 »
Anttilaa varsinkin saattaa kiinnostaa tämä poikkeuksellisen viisaan ja suvaitsevaisen jesuiittaveljeskunnan papin haastattelu. Vuosikaudet hän teki Pyhän Mooseksen luostarissa ainutlaatuista työtä eri uskontoryhmiin kuuluvien nuorten dialogin ja yhteiselon hyväksi, antaen luostarinsa avoimessa keskustelujen talossa suojapaikan vapaille keskusteluille, niin hengellisille kuin ei-hengellisille. Tarkoituksena toinen toistensa parempi ymmärtäminen ja rinnakkaisuus, ei uskontojen sekoittaminen tai paremmuusjärjestykseen laittaminen. Monet kävivät kaukaisistakin kaupungeista saakka, myös ei-uskovat, sen ilmapiirin vuoksi joka tuossa henkisessä keitaassa vallitsi. Italialaiselle ystävälleni hän tunnusti kerran että ellei hän olisi jo nuorena kokenut suurta rakkaustarinaa Nasaretin Jeesukseen olisi hän voinut loogisesti päätyä islamilaiseen teologiaan. Mutta hän siis löytää aivan riittävän tilan uskolleen ja ajatuksilleen katolisen kirkon piiristä. Hän teki arvovaltaisella tasolla jo kauan sitten sitä mitä meidän pikku talomme taigalla on yrittänyt tehdä, muutaman hengen voimin ja paljon juniorimmalla tasolla.

Alkoholiton Lager

 • Guest
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #81 on: July 29, 2012, 11:21:47 »
Onks tää joku Hesarin keskustelupalsta kun täällä söpötetään vasta-salaliittoteorioita ja käytetään jatkuvasti sanoja kuten regiimi, invaasio ja islamisti?

Offline Vongoethe

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6073
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #82 on: July 29, 2012, 12:00:36 »
Onks tää joku Hesarin keskustelupalsta kun täällä söpötetään vasta-salaliittoteorioita ja käytetään jatkuvasti sanoja kuten regiimi, invaasio ja islamisti?


On vissiin jäänyt Jouko Piho -moodi päälle, pysyväisluontoisesti.

Vaan meilläpä on salainen ase: Anttilan Timo ja Timon kissa.
Solitudinem faciunt, pacem appellant.

Timo Anttila

 • Guest
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #83 on: July 29, 2012, 22:06:29 »
Anttilaa varsinkin saattaa kiinnostaa tämä poikkeuksellisen viisaan ja suvaitsevaisen jesuiittaveljeskunnan papin haastattelu. Vuosikaudet hän teki Pyhän Mooseksen luostarissa ainutlaatuista työtä eri uskontoryhmiin kuuluvien nuorten dialogin ja yhteiselon hyväksi, antaen luostarinsa avoimessa keskustelujen talossa suojapaikan vapaille keskusteluille, niin hengellisille kuin ei-hengellisille. Tarkoituksena toinen toistensa parempi ymmärtäminen ja rinnakkaisuus, ei uskontojen sekoittaminen tai paremmuusjärjestykseen laittaminen. Monet kävivät kaukaisistakin kaupungeista saakka, myös ei-uskovat, sen ilmapiirin vuoksi joka tuossa henkisessä keitaassa vallitsi. Italialaiselle ystävälleni hän tunnusti kerran että ellei hän olisi jo nuorena kokenut suurta rakkaustarinaa Nasaretin Jeesukseen olisi hän voinut loogisesti päätyä islamilaiseen teologiaan. Mutta hän siis löytää aivan riittävän tilan uskolleen ja ajatuksilleen katolisen kirkon piiristä. Hän teki arvovaltaisella tasolla jo kauan sitten sitä mitä meidän pikku talomme taigalla on yrittänyt tehdä, muutaman hengen voimin ja paljon juniorimmalla tasolla.

Kävin muuten tutustumassa ko. mieheen ja hänen jälleenrakentamaansa vuorilla sijaitsevaan Mar Musa-luostariin silloin ammoin Syyriassa. Totta puhut, hieno mies.

Offline Harran

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 781
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #84 on: July 30, 2012, 10:37:00 »
Kävin muuten tutustumassa ko. mieheen ja hänen jälleenrakentamaansa vuorilla sijaitsevaan Mar Musa-luostariin silloin ammoin Syyriassa. Totta puhut, hieno mies.

Tuohan on hienoa! Saattaa silloin myös olla että ainakin vanhemmissa sukupolvissa meillä on jopa yhteisiä tuttuja.

Onks tää joku Hesarin keskustelupalsta kun täällä söpötetään vasta-salaliittoteorioita ja käytetään jatkuvasti sanoja kuten regiimi, invaasio ja islamisti?

Jaa mitähän tämä sössötys oli tarkoittavinaan? En tiennytkään että Hesarin keskustelupalstalla käytetään sivistyssanoja, lähinnä se on vaikuttanut sellaiselta trollien temmellyskentältä etten sitä lähde edes lukemaan kun itse artikkelienkin lukeminen tekee tiukkaa, niistä on usein vain se lisäarvo että tietää mitä suomalaiset ovat tietävinään. Viittaan lähinnä Syyria-uutisointiin, kotimaanasioista tietysti luen suomalaislehdistä.

Pahoittelen jos olen käyttänyt liikaa anglismeja. Kirjoitan tänne usein kiireessä enkä oikolue omia kirjoituksiani. Sinänsä olisi mielenkiintoista tietää millä sanoilla haluaisit korvata nuo kolme inhokkisanaasi?

Regiimi ei ole sama kuin hallitus koska hallitus viittaa vain muodolliseen ihmisjoukkoon (josta useimmilla ei Syyriassa ole todellista valtaa), regiimi taas tarkoittaa koko järjestelmää, Syyrian tapauksessa autoritaarista systeemiä jossa valta yhdellä vähemmistölahkolla, eri turvallisuuspalvelujen kautta, ja jossa perustuslaki on syrjäytetty poikkeustilalla (sotatila Israelin kanssa verukkeena). Arabian kielen nizam tarkoittaa sekä hallitusta että regiimiä (järjestelmää). Syyrian vallankumouksen tavoitteena ei ole vain vaihtaa hallitusta vaan kumota regiimi.

Invaasion voi ehkä korvata hyökkäyksellä. Islamismille ei ole olemassa pätevää suomenkielistä vaihtoehtoa. Vain islamistien ja islamofoobien mielikuvituksessa islam ja islamismi ovat sama asia. Olen kyllä suuri suomen kielen ystävä mutta aina en näe syytä sille miksi pitäisi väkisin suomentaa jotain mille ei ole tarkkaa vastinetta suomen kielessä.

Jos haluat vähätellä minun tai jonkun toisen kirjoittajan kirjoituksia "salaliittoteorioiksi" niin olisi parempi esittää jotain perusteita. En ole kirjoitellut salaliittoteorioita vaan osapuolten näkemyksiä tilanteesta sekä tietysti omia näkemyksiäni. Jos kontribuutioni ei kiinnosta ne voi jättää lukematta. Uskon kuitenkin että ei kovin moni tällä(kään) foorumilla samaan pysty joten odottelen mutuilun sijaan päteviä vasta-argumentteja. Jos sellaisia on.

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #85 on: July 31, 2012, 02:12:08 »
Yleisön ärtymyksen vuoksi olen yrittänyt pysytellä erossa niistä aiheista jotka ovat kovin läheisiä ja joissa median uutisointi on löysää huttua. Ikävä kyllä joudun tähän puuttumaan. Yritä olla ottamatta henkilökohtaisesti koska ethän sinä ole syyllinen siihen mitä netistä luet ja mihin logiikkaan sen suhteen uskot.

Kyllä tästä vielä sota saadaan aikaan.

Jos et ole huomannut Syyriassa on ollut sota jo varsin pitkään. 20 000 surmattua ihmistä ja siihen päälle 70 000 kadonnutta ja 250 000 tiedetysti turvallisuusjoukkojen vangitsemaa: potentiaalisesti kuolonuhrien määrä voi siis olla jopa 340 000 luokkaa. Vertaa sitä esimerkiksi Israelin ja Hizbollahin välisen kesän 2006 sodan uhrilukuun joka oli vähän päälle 1000. Myös kaupunkien ja infrastruktuurin tuho alkaa olla jo moninkertainen.

Totta. Olin ehkä hieman epätarkka. Tarkoitin tuolla tietysti sitä, että sota leviää muuallekin.

Quote
Oppositioon kuuluu kirjavaa porukkaa. Toistaiseksi ovat olleet varsin kunniallisia ja kurinalaisia. Paljon enemmän kannattaisi olla huolissaan siitä kirjavasta porukasta joka on regiimin puolella ja jolla siis on nuo joukkotuhoaseet hallussa. Lisäkostoiskuihin varmasti pyrkivät.

Opposition mainstream-ryhmien edustajat ovat olleet varsin maltillisia lausunnoissaan ja uskoisin heillä olevan jo jonkinlainen "pöydän alla" tehty sopimus Israelin kanssa, miten käytännön asiat järjestetään tulevaisuudessa. Ongelmana ovat ne ryhmät, jotka haluavatkin sytyttää palon, joka laajenee Syyrian rajojen ulkopuolelle. Assadin hallinnon rikollisten aseiden joutuminen heidän käsiinsä olisi merkittävä turvallisuusriski kaikille maailman ihmisille.

Quote
Kuluneiden viikkojen aikana Vapaan Syyrian armeija otti haltuunsa raja-asemia ja keskeisiä reittejä joita pitkin regiimi olisi voinut Venäjän ja Iranin avulla siirtää pois maasta joukkotuhoaseita, avainhenkilöitä, vankeja ja tiedusteluarkistoja. Nämä toimet tehtiin siksi että Irakin ja Libyan tapahtumista opittiin, niissähän Venäjä auttoi regiimejä siirtämään suuria määriä arkaluontoisia resursseja maasta pois ja myös kriittinen aseistus saatettiin vääriin käsiin. Tietysti reittien avaaminen naapurimaihin palveli samalla humanitaarisia tarpeita, pakolaisten pääsyä turvaan ja avustusten pääsyä maan sisään.

Tuo on varsin todennäköistä ja on myös viimeinen paikka, missä Saddamilta peräisin olevia myrkkyjä ja aseita on mahdollista olla. Jossain vaiheessa esitettiin arveluja, että arkaluonteista materiaalia olisi Bagdadin romahtaessa siirretty Syyriaan.

Quote
Israelin kannattaisi olla ensisijaisesti huolissaan Hizbollahista joka vaikuttaa uskottavalta syylliseltä Burgasin iskuun ja joka on kiistatta Israelin vihollinen ja kiinteä osa Iranin ja Syyrian regiimien sota- ja tiedustelukoneistoa, itse asiassa juuri se Israelia kohti osoittava keihäänkärki. Myöskin huomattavasti suorituskykyisempi kuin mikään sunnalainen ääriryhmä alueella. Jälkimmäiset ovat lähinnä muutaman kymmenen miehen marginaaliryhmiä ja kykenevät lähinnä terrorismiin. Hizbollah sen sijaan pystyy Syyrian tai Iranin regiimin niin käskiessä ampumaan ohjuksia (ja niiden mukana vaikka kemiallisia aseita) pitkin poikin Galileaa, huonolla osumatarkkuudella kait Eilatiin asti.

Terrorismin vaara nousee aivan uusiin ulottuvuuksiin silloin jos käsiin saadaan kunnon aseita. Hezbollah on sen verta valtavirtaan jo sitoutunut liike, että en uskoisi sen käyttävän kemiallisia aseita Israelia vastaan vaan on turvallisempaa ammuskella vähän katjusoja välillä ja sitten hehkuttaa "jumalaista voittoa", kansansuosio kasvaa. Vaikka liike on syntynyt vastustamaan Israelin miehitystä Libanonissa, nykyisin se tuntuisi olevan enemmänkin populistinen poliittinen liike, jonka johtajat haluavat lähinnä pönkittää omaa asemaansa. Heidän asemaansa taas palvelee parhaiten satunnainen mittelö Israelin kanssa, ei sota, jossa toinen osapuoli pyyhitään maailmasta.

Quote
Tarkastelen asiaa ensisijaisesti Syyrian kansan näkökulmasta mutta koska tiedän miten paljon Israelin intressi sinulle merkitsee yritän analysoida sitäkin, toivottavasti uskot että teen sen mitä suurimmalla kiihkottomuudella ja vaikka olenkin Israel-kriittinen ymmärrän juutalaisten intressit oman valtionsa olemassaoloon ja sen turvallisuuden takaamiseen.

Tämä huomioitu.

Quote
Jos siis Israelin pidemmän tähtäimen suunnitelma olisi päästä rauhaan ympäröivien maiden kanssa ja jotenkin normalisoida kansainvälinen asemansa, kuten tietysti toivon, sen kannattaisi hankkiutua eroon vahingollisesta status quosta ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Pettymyksekseni Israel vaikuttaa olleen hyvin haluton tähän läpi koko arabikevään, ja jos olisin israelilainen pitäisin tätä suurena virheenä, mahdollisuuksien menettämisenä.

Minusta on hyvin ymmärrettävää, että Israel on paineessa arabikevään mahdollisista seurauksissta ympäröivien maiden hallinnoissa, koska sotatilasta huolimatta se on aiemmin voinut luottaa arabidiktaattorien toimivan ennustettavalla tavalla. Tapahtumat esim. Egyptissä tuskin ovat rohkaisseet, mutta tulevaisuus näyttää mihin suuntaan asiat lähtevät. Demokraattinen muutos arabimaissa on Israelin suhteen paljastanut sen ikävän tosiasian, ettei alueen valtakansa ole valmis myöntämään omia virheitään.

Vuoden 2000 tapahtumat muokkasivat Israelin politiikkaa suuntaan, jossa kovan linjan oikeistolaiset pitävät valtaa. Hieman maltillisemman Olmertin kaudellakaan ei yrityksistä huolimatta neuvottelutietä saatu kunnolla auki ja ainoaksi saavutukseksi jäi Annapolisin julkilausuma, jossa molemmat osapuolet ilmoittivat sitoumuksensa kahden valtion ratkaisuun. Ongelmana kuitenkin on ja pysyy, että kahden valtion ratkaisu sellaisena kuin se yleensä halutaan käsittää, enemmän tai vähemmän kuoli Arafatin venkoilun myötä. Samanlaista momentumia kuin sillä oli vuonna 2000 on hyvin vaikea saada uudelleen aikaan.

Quote
Jos Israel ei halua toimia rakentavasti vaan haluaa odottaa mitä tuleman pitää ja vasta sitten tehdä mitä mielestään tehdä täytyy, se voi yhä odottaa Syyrian oppositiolta suht neutraalia asennetta, kunhan ei auta aktiivisesti vihollista.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, yhteyksiä varmasti on pidetty. Tiedetään, että tuolla ilmansuunnalla neuvottelut Israelin kanssa täytyy pitää epävirallisina ja suljettujen ovien takana, mutta epäilemättä niitä kokoajan käydään. Juutalaisvaltiolla on varmasti omat asiamiehensä, jotka tunnustelevat opposition suuntaan ja valmistelevat suhteita Assadin jälkeiseen Syyriaan.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Offline Harran

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 781
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #86 on: August 03, 2012, 20:32:30 »
BBC:llä pitkästä aikaan tolkullisesti ja terveellä järjellä kirjoitettu artikkeli jihadistien uhasta Syyrian konfliktissa. Kirjoittaja alan asiantuntija.

Opposition mainstream-ryhmien edustajat ovat olleet varsin maltillisia lausunnoissaan ja uskoisin heillä olevan jo jonkinlainen "pöydän alla" tehty sopimus Israelin kanssa, miten käytännön asiat järjestetään tulevaisuudessa.

Ei välttämättä sopimusta mutta melko varmasti kommunikaatiota, vähintään välikäsien kautta jos ei suoraan.

Ongelmana ovat ne ryhmät, jotka haluavatkin sytyttää palon, joka laajenee Syyrian rajojen ulkopuolelle. Assadin hallinnon rikollisten aseiden joutuminen heidän käsiinsä olisi merkittävä turvallisuusriski kaikille maailman ihmisille.

Aina ja kaikissa tilanteissa on ryhmiä jotka haluavat aiheuttaa ongelmia ja sytyttää paloja.

Assadin hallinnon erityisaseet joutuvat tällaisten käsiin vain jos ja kun Syyrian, Iranin tai Venäjän nykyhallinnot niin haluavat. Ne eivät joudu -vahingossa- millekään 15 miehen jihadistiryhmälle.

Joukkotuhoaseiden päätymistä pienille sirpaleisille terroristiryhmille on liioiteltu uhkakuvana huomattavasti. Jos niiden käyttäminen olisi niin helppoa kuin kuvitellaan, niitä olisi jo käytetty. Joukkotuhoaseiden hankkiminen tai edes valmistaminen ei ole niin vaikeaa kuin kuvitellaan. Paljon vaikeampaa on tuottaa massatuhoa sellaisilla. Kemiallisten aseiden ilmalevitys on hankalaa ilman ilmavoimia. Vesilähteen myrkyttäminen taas huomataan nopeasti ensimmäisten sairastuessa tai kuollessa, jäljitetään ja torjutaan. Niinpä myrkkyjä onkin käytetty lähinnä kohdennettuihin salamurhiin. Pernaruttokirjeet olivat ja menivät, vain muutama kuolonuhri.

Tosiasia on että kyllä valtiot edelleenkin ovat vaarallisin uhka maailman ihmisille. Silloin kun jossain vallitsee näennäinen kaaos (eli länsimaissa ei ymmärretä riittävän hyvin mitä tapahtuu), on olemassa suuri uhka että valtiot pystyvät tekemään asioita jäämättä tyhjentävästi kiinni niistä.

Tähän on lisättävä että tiettyjen toimijoiden (esim Syyrian oppositio) kohdalla pelkät huhut riittävät tuottamaan niille mittavaa imagohaittaa ja siksi niitä huhuja levitetäänkin. Toiset toimijat (esim kaikki Syyrian opposition viholliset) voivat käytännössä tehdä mitä tahansa ilman että siitä koituu niille sanottavampaa lisäimagohaittaa, kunhan eivät jää todistettavasti kiinni syyllisyydestään, ja silloinkin vain jos todisteet lisäksi levitetään laajasti länsimaisissa medioissa ja niiden pohjalta toimitaan.

Tuo on varsin todennäköistä ja on myös viimeinen paikka, missä Saddamilta peräisin olevia myrkkyjä ja aseita on mahdollista olla. Jossain vaiheessa esitettiin arveluja, että arkaluonteista materiaalia olisi Bagdadin romahtaessa siirretty Syyriaan.

Tiedetään ja on todistettu että jotain siirrettiin Irakista Syyriaan heti kun Saddamin hallinnon kaatuminen alkoi näyttää selvältä. Tiedetään että tämän jälkeen Syyriassa oli aseohjelma jossa tehtiin yhteistyötä Iranin ja Pohjois-Korean kanssa ja jossa tapahtui jotain sellaista että Israel päätti pommittaa syrjäisellä aavikolla Hasakan ja Deir az-Zourin välimaastossa olleen tehtaan. Tiedetään niin ikään että tämän iskun jälkeen Venäjä toimitti kiireellä Syyrialle huipputason ilmatorjuntakaluston.

Terrorismin vaara nousee aivan uusiin ulottuvuuksiin silloin jos käsiin saadaan kunnon aseita. Hezbollah on sen verta valtavirtaan jo sitoutunut liike, että en uskoisi sen käyttävän kemiallisia aseita Israelia vastaan vaan on turvallisempaa ammuskella vähän katjusoja välillä ja sitten hehkuttaa "jumalaista voittoa", kansansuosio kasvaa. Vaikka liike on syntynyt vastustamaan Israelin miehitystä Libanonissa, nykyisin se tuntuisi olevan enemmänkin populistinen poliittinen liike, jonka johtajat haluavat lähinnä pönkittää omaa asemaansa. Heidän asemaansa taas palvelee parhaiten satunnainen mittelö Israelin kanssa, ei sota, jossa toinen osapuoli pyyhitään maailmasta.

Kuten jo totesin terrorismi on vaarallisinta silloin kun sen takana on valtioita. Hizbollahin terrorismi on tietysti juuri tällaista. Hizbollah on Iranin keihäänkärki arabimaihin ja tärkeä pelikortti Israelia vastaan, eikä Iranilla ole mitään aikomusta heittää sitä menemään suorassa hyökkäyksessä Israelia vastaan. Niinpä on erittäin epätodennäköistä että Hizbollah ryhtyisi tuollaiseen suoraan joukkotuhoasehyökkäykseen. Sen sijaan joukkotuhoaseiden uhka tietysti lisättäisiin mieluusti Israelin vastaisen pelotteen arsenaaliin. Ei Irankaan pyri ydinaseen hankintaan siksi että se heti ampuisi sillä Israelia vaan siksi että ydinase antaisi koskemattomuuden Iranin nykyhallinnolle ja Venäjän hegemonialle alueella.

Minua ihmetyttää paljon enemmän miksi Israel ei ole halunnut heikentää Hizbollahin asemaa Libanonissa 2006 jälkeen vaan pikemminkin päinvastoin toimillaan edistänyt Hizbollahin ja Syyrian nykyhallinnon valtaanpaluuta Libanonissa.

Minusta on hyvin ymmärrettävää, että Israel on paineessa arabikevään mahdollisista seurauksissta ympäröivien maiden hallinnoissa, koska sotatilasta huolimatta se on aiemmin voinut luottaa arabidiktaattorien toimivan ennustettavalla tavalla. Tapahtumat esim. Egyptissä tuskin ovat rohkaisseet, mutta tulevaisuus näyttää mihin suuntaan asiat lähtevät. Demokraattinen muutos arabimaissa on Israelin suhteen paljastanut sen ikävän tosiasian, ettei alueen valtakansa ole valmis myöntämään omia virheitään.

Jos ja kun näin on se paljastaa Israelin strategian lyhytnäköisyyden ja jokaisen israelilaisen pitäisi olla siitä erittäin huolissaan.

On lapsellista yleistää -virheet- koko arabikansaan. On myös lapsellista kuvitella että arabit ryhtyisivät tykkäämään Israelista ilman että Israel tekee mitään osoittaakseen että asennetta siihen kannattaisi muuttaa. Arabikevät olisi tähän tarjonnut mahdollisuuden sillä arabimaissa vaihtuvat nyt sekä sukupolvet että poliittiset diskurssit. Israel on musertavan johdonmukaisesti jättänyt tilaisuutensa käyttämättä.

Ongelmana kuitenkin on ja pysyy, että kahden valtion ratkaisu sellaisena kuin se yleensä halutaan käsittää, enemmän tai vähemmän kuoli Arafatin venkoilun myötä. Samanlaista momentumia kuin sillä oli vuonna 2000 on hyvin vaikea saada uudelleen aikaan.

Virallisesti Israel on kuitenkin kahden valtion ratkaisun kannalla. Israel ei nimittäin ole sama asia kuin sen kiihkoilevat siionistiset ihailijat Amerikassa ja Euroopassa.

Israel on myös jättänyt tehokkaasti käyttämättä tilaisuuden erottaa arabimaiden poliittiset prioriteetit Palestiina-fiksaatioista. Oikeastaan tuntuu että Israelin ystävät tekevät kaikkensa nostaakseen Palestiina-fiksaation aivan kaikkialla takaisin keskiöön.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, yhteyksiä varmasti on pidetty. Tiedetään, että tuolla ilmansuunnalla neuvottelut Israelin kanssa täytyy pitää epävirallisina ja suljettujen ovien takana, mutta epäilemättä niitä kokoajan käydään. Juutalaisvaltiolla on varmasti omat asiamiehensä, jotka tunnustelevat opposition suuntaan ja valmistelevat suhteita Assadin jälkeiseen Syyriaan.

Ne asiamiehet eivät aina ole juutalaisia / israelilaisia.


Timo Anttila

 • Guest
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #88 on: August 28, 2012, 21:53:45 »
"Kristityt Libanoniin ja alawiitit helvettiin!", näin kertovat Alepposta Armeniaan paenneet armenialaiset eräiden opposition edustajien julistaneen.

Offline Harran

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 781
Re: Vuoristo-Karabagh/Syyria -ketju
« Reply #89 on: August 28, 2012, 22:17:03 »
"Kristityt Libanoniin ja alawiitit helvettiin!", näin kertovat Alepposta Armeniaan paenneet armenialaiset eräiden opposition edustajien julistaneen.

Ja tämän perusteella olet valmis uskomaan mitä? Kuulostaa muuten tyypilliseltä baathisti-lauseelta.