Ahtisaaren perustelut ovat valideja. Milosevicin hallinnon alle ei voinut jättää mitään aluetta, jossa hän pääsisi toteuttamaan väkivaltaista agendaansa. Tämä sanottuna, Kosovo on yhtälainen osa Serbiaa kuin mikä tahansa Suomen maakunta on Suomea ja sen ottaminen pois Serbialta on täysin samanlainen toimenpide.
Hyvin kyseenalainen väite koska Kosovo on väkivalloin liitetty osaksi Serbiaa albaaneilta jotka eivät väkivalloin valloittaneet sitä serbeiltä. Jos Suomi olisi esimerkiksi yrittänyt tehdä Ahvenanmaalla kansanmurhan ja etnisen puhdistuksen pitäisin varsin selvänä ettei ahvenanmaalaisia voisi pakottaa pysymään osana Suomea. Yleensä kansanmurhan yrittäminen on sen tason luottamuksenkatkaisutoimi ettei sen jälkeen enää kannattaisi yrittää pakkoliittoa jonkin niin epärealistisen perusteen kuin kerran väkisin piirrettyjen rajojen muuttumattomuuden vuoksi.
Sitäpaitsi Kosovoa ei otettu pois Serbialta vaan se itsenäistyi laillisesti ja vieläpä Jugoslavian lakien mukaan. Milosevic oli se joka yksipuolisesti yritti muuttaa lait ja pelisäännöt. Kosovo vertautuu siis paremmin Suomen itsenäistymiseen Venäjän imperiumista. Sinun logiikallasi Suomi olisi tietysti pitänyt jättää osaksi imperiumia kuten mikä tahansa Venäjän maakunta. Mainittakoon tosin vielä erona Kosovon puolesta että Venäjä ei 1900-luvulla yrittänyt toteuttaa Suomessa kansanmurhaa eikä etnistä puhdistusta. Jotkut Bobrikovin sensuuritoimet olivat pientä verrattuna siihen mitä useat serbihallinnot (jo kauan ennen Miloseviciä) tekivät Kosovossa.
Kosovo ei ollut Jugoslavian osavaltio vaan maakunta, jolle tosin oli annettu Vojvodinan tapaan osavaltion päätäntävalta, koska näin haluttiin padota serbien vaikutusvaltaa liittovaltiossa. Suomi ei ole koskaan ollut perinteinen osa Venäjää eikä Suomi ole koskaan ollut Venäjän maakunta, mutta Kosovo on ollut aivan tavallinen osa Serbiaa ja väestöpohja enemmistöltään serbialaisia. Vertauksesi vääristelee historiaa aika tavalla.
Kosovon ongelmat kärjistyivät jo 1980-luvun alussa ja jo silloin tuhansia serbejä ajettiin sieltä maanpakoon. Tämän jälkeen 80-luvulla maa oli voimakkaasti salaisen poliisin valvonnassa, joka kovilla otteilla yritti tukahduttaa molempien osapuolten nationalistisia pyrkimyksiä. Milosevicin noustua valtaan tämä tietysti muuttui, mutta pitää muistaa, että myös USA piti KLA:ta terroristijärjestönä ja syyt sen ottamiseen pois terroristien listalta ovat edelleen salaisia. Myös YK:n turvallisuusneuvosto pitää KLA:ta terroristijärjestönä ja sen "track record" onkin kaikkea muuta kuin puhdas.
Kosovon erillisyys Albaniasta oli nimenomaan ulkovaltioiden vaatimus koska kaikkialla toisteltiin hysteerisiä myyttejä Suur-Albaniasta. Olisihan se varmaan ollut kauhea apokalypsi jos Kosovo olisikin liittynyt kolmantena osana Albaniaan.
Jos Kosovo olisi liitetty Albaniaan, silloinhan olisi ollut kyse nimenomaan sodalla laajentumisesta, minkä YK:n peruskirja kategorisesti kieltää.
Höpöhöpö, tuo on tuota Gates of Vienna -tyylin historiaa. Suosittelen että matkustat katsomaan. Käy samalla naapurimaissakin ja vertaile. Ainoa alue Kosovossa jossa ei pääse liikkumaan vapaasti on kas kummaa Mitrovican pohjoispuolinen serbialue. Sen sijaan Serbia ei ole millään tavalla tyydyttävästi taannut albaanialueidensa kuten Preshevon asukkaiden ihmisoikeuksia ja omistusoikeuksia enkä suosittele kellekään Kosovon albaanille huoletonta seikkailemista Belgradissa.
Lopuksi joudun toteamaan etten hyväksy ajatustapaasi että jonkun kansan kulttuurihistoria on arvokkaampaa kuin toisen ja sillä perusteella kokonainen toinen kansa voitaisiin määrätä alistumaan ensinmainitun sortovaltaan muutaman luostarin tähden. Sellainen on ilmiselvää imperialismia. Samoilla perusteilla Ruotsi voisi vaatia koko Suomea itselleen ja Venäjäkin melkoista osaa.
Jos jättäisit ne GoV jutut ihan suosiolla pois tältä palstalta ja osoitat ne niille, joille ne kuuluvat etkä asettele sanoja suuhuni. Syytteesi "toisen kansan sortovaltaan alistumisesta" tai "toisen kansan kulttuurihistorian dissaamisesta" on kirjoittamani valossa suorastaan alhaista. Olen käynyt alueella useampaankin kertaan, tosin en Kosovossa vaan Kroatiassa, Bosniassa ja kerran kävin Republika Sprskassakin. Kehoitan huomaamaan myöskin, että ei edes Bosniassa päädytty ratkaisuun, jossa yksi alueen valtakansoista olisi jätetty huomiotta, vaikka perustelut olisivat olleet huomattavasti Kosovoa paremmat.
Mikään muualle osoittamasi analogia ei sovi millään tavoin tähän tapaukseen, koska Venäjän tai Ruotsin ja Suomen yhteydessä ei koskaan ole ollut kyse siitä, että Suomi olisi ollut
enimmäkseen toisen vallan kansan asuttama alunperin. Kosovossa taas albaanit ovat kehittyneet pienestä vähemmistöstä enemmistöksi pidemmällä historian aikajanalla vasta aika hiljattain.
Kuten siis kirjoitin jo aiemmin, Ahtisaaren perustelut olivat validit siinä mielessä, ettei Milosevicin hallinnon alle enää voitu jättää tätä aluetta. Oikea ratkaisu olisi siis kuitenkin ollut itsehallinto Serbian alaisuudessa, mistä sinä sait jostain syystä päähäsi alkaa syyttämään minua jostain "sortovaltaan alistumisesta".