Siis ohjelma tavoitti raportin mukaan yhteensä 16 000 ihmistä, 6000 kaupunkislummissa ja 10 000 maaseudulla, jonka mukaan hintaa yhden ihmisen sanitaatiotarpeiden hoitamiselle tuli reilut 10 euroa.
Toivottavasti tuo on nyt tuonut pysyvän ratkaisun tuohon ongelmaan. Itse olen käynyt juuri tuolla Sambiassa ja siellä yksi tyyppi kommentoi juuri kehitysapua niin, että se on usein "lusikalla syöttämistä", eli auttaa vähän aikaa, mutta mitään pysyvää ei jää jäljelle. Hänen esimerkkinsä oli se, että joku kehitysapujärjestö oli hankkinut riistanvalvojille (siis niille, jotka jahtaavat salametsästäjiä) moottoripyörät. Seuraus oli se, että jonkin aikaa he niillä päristelivät, mutta sitten moottoripyörät menivät rikki, eikä niitä kukaan osannut korjata. Hänen mielestään, jos jotain olisi haluttu auttaa, olisi pitänyt hankkia tavallisia polkupyöriä, joita ne riistanvalvojat olisivat itse osanneet pitää kunnossa, vaikka tämä ei tietenkään olisi ollut yhtä hienolta kuulostavaa kehitysapua, kuin moottoripyörät.
Tunnen myös yhden suomalaisen, joka oli aikoinaan rakentamassa isoa vesivoimalaitosta Sambiaan, joka sekin alkuun pelitti ensin ihan hyvin, mutta sitten sitä ajettiin väärin, koneet menivät paskaksi, eikä kukaan osannut niitä korjata.
Toivottavasti näin ei käy niiden huussien kohdalla. Tai sanotaan niin, että toivottavasti joku (esim. Huusi ry.) harrastaa jonkinlaista seurantaa näiden projektiensa suhteen ja esim. kymmenen vuoden päästä käy katsomassa, onko tuo saniteettipuoli edelleen samalla tolalla kuin se oli heidän projektinsa loppuessa. Oleellista tämän kannalta on minusta se, että huussien rakentaminen ja etenkin niiden ylläpito on sellaista bisnestä, että jonkun siellä kohdemaassa kannattaa ryhtyä sille alalle, jolloin touhu pyörii osana muuta taloutta. Jos touhu jää sen kehitysapua tarjoavan osapuolen varaan, niin tämä ei ole kestävää, vaikka se jonkun aikaa tuloksia tuottaakin (ja vaikkapa jotkut rokotuskamppanjat voi ehkä olla tehokkaintakin vain yksinkertaisesti järjestää suoraan siten, että ulkoa tulee rokotteet ja rokottajat ja sitten koko kansa rokotetaan ja sama toistetaan sitten kymmenen vuoden päästä).
Huussien valmistamisen lisäksi tuohonhan kuului huussien suunnittelua sekä paikan päällä tapahtuvaa koulutusta, käsipumppukaivojen rakentamista, kompostit ja ylipäätään koko jätteen elinkaari ravinteeksi ym.
Toivottavasti se koulutus sisälsi tosiaan sen, että kyseisestä touhusta voi joku hankkia elantonsa ilman ulkopuolista materiaali- tai osaamisapua. Silloin touhulla on jotain mahdollisuuksia tulla pysyväksi parannukseksi.