Ei tehdä tästä EU-ketjua, mutta olen kyllä tuosta pitkälti samaa mieltä.
Minusta ongelma kaikenlaisissa sinänsä hyväntahtoisissa ja viattoman oloisissa kielloissa ja pakoissa on se, että niiden toteuttaminen ja valvonta sekä vievät tavallisen ihmisen rahoja että toisaalta lisäävät niiden ihmisten absoluuttista ja suhteellista lukumäärää, jotka eivät oikeastaan tee mitään yleisesti hyödyllistä vaan joiden palkka maksetaan niiden koko ajan harvenevien ihmisten tuottamista varoista, jotka tekevät jotain sellaista, josta joku on myös vapaaehtoisesti valmis maksamaan. En todellakaan ole minkään yövartijavaltion kannattaja ja julkisella sektorilla on valtavasti ihmisiä, jotka tekevät hyödyllistä työtä. Siitä huolimatta kaiken maailman
pyöriäistarkkailijat ovat aivan järjetöntä touhua, vaikka tuo nyt onkin vain hyvin pieni osa.
Hyvin hiomaton näkemykseni siitä miten voidaan arvioida onko julkisen sektorin virkamies kuinka hyödyllinen on se, että jos häntä ei maksettaisi verovaroin, olisiko joku tai jotkut valmiit palkkaamaan hänet omilla rahoillaan. Esimerkiksi opetus, sairaanhoito ja poliisi varmaankin maksettaisiin sitten talkoilla tai omasta pussista. Toki myös monia, monia, monia muita.
Tuosta byrokratian ja pakkojen lisäämisestä otin esimerkiksi pakolliset alkolukot koulutakseihin ja ajokorttiuudistuksen, jonka seurauksena tietääkseni ajokortin hinta nousi yleisesti ja etenkin kuorma-autokortin ajamisesta tuli tuhottoman hintaista ja samaan aikaan armeijassa ajettu kuorma-autokortti ei enää kelpaakaan siviililiikenteessä. Molemmissa pyritään sinänsä parantamaan liikenneturvallisuutta, mutta lopputulos kummastakin on elämän vaikeutuminen. Koulukyydit ovat jo muutenkin monessa kunnassa ongelma, ja läheskään kaikki taksiyrittäjät eivät halua maksaa alkolukon asennusta autoonsa vaan mieluummin sitten luopuvat koulukyydeistä. Lopputulos on, että koulukyytien tarjonta kapenee ja hinnat nousevat. En tiedä että koulutaksikuskien ajeleminen kännissä olisi mikään sen laajuinen ongelma, että tällaista hintaa kannattaisi sen ratkomisesta maksaa. Lisäksi tällaisten lakien valvonta, tekeminen, valmistelu yms lisäävät taas niitä virkamiehiä, joiden palkkaa kukaan ei oikeastaan olisi valmis omasta pussistaan maksamaan.
Tuosta ajokorttiuudistuksesta sen verran, että tietääkeni tämä tehtiin jotta saataisiin yhtenäistettyä ajokorttisysteemejä EU:n kanssa. Mihinkään ongelmaan tässä ei tietääkseni puututtu. Minulla ei ole tiedossa, että juuri kortin saaneet kuorma-autonkuljettajat olisivat mikään kovin merkittävä riskitekijä liikenteessä. Varmasti hiukan riskialttiimpia kuin kymmenen vuotta ajaneet, mutta sitä tilannetta ei kyllä muuteta viidellä ylimääräisellä ajotunnilla. Tästäkin lopputulos on se, että ajokortti-ikäisen lapsen vanhemmat tai se lapsi itse joutuvat maksamaan pirusti enemmän, jotta saadaan se kuorma-autokortti, mikä ennenkin. Merkittävä osa kuorma-autokorteista on ennen ajettu armeijassa, mutta nyt se ei enää kelpaakaan. Miksi ihmeessä ei, olivatko armeijassa koulutetut suurikin riski liikenteessä? No, eivät olleet. Suuria voittajia tässä ovat lähinnä autokoulut. Luultavasti autokoululiitto on tarjonnut hyvää asiantuntija-apua lakia uudistaville virkamiehille, tai sitten poliitikot ja virkamiehet vain ovat tyhmiä.
Kuorma-autokortille ropsahtaa syyskuusta alkaen roimasti lisää hintaa. Kun kortin on ennen saanut noin 2500 eurolla, voi autokouluopinnoistaan tulevaisuudessa joutua pulittamaan jopa 8000 euroa. (Kaptahin huom, itse maksoin 1500)
Hinnanmuutos johtuu EU:n edellyttämästä koulutuksen monipuolistamisesta ja opetuksen tuntimäärien moninkertaistumisesta.
Autokouluissa varaudutaankin nyt ryntäykseen loppukesän kuorma-autokursseille. Jos opetus aloitetaan ennen syksyä, niin C-kortin voi suorittaa korkeammasta hinnasta huolimatta vielä vanhoilla tuntimäärillä.
Liikenneopettaja Jarmo Jokilampi kertoo, että ruuhkat näkyvät jo nyt. Ajokokeet ovat täynnä pitkälle elokuun loppupuolelle saakka, ja kokeisiin on yli neljän viikon jono. Niinpä nyt autokoulussa aloittava kuorma-autokuski ei enää ehdi halvoille hinnoille.
Muutos tuo mukanaan myös ammattipätevyyspäivitykset.
- Syyskuun jälkeen ammatikseen kuorma-autoa ajava kuski tarvitsee aina ammattipätevyyskoulutuksen, mikä voi parhaimmillaan tarkoittaa jopa 280 opetustuntia, Jokilampi laskee.
Tähän asti tavallisen C-kortin omistava kuljettaja on saanut vapaasti tehdä töitä kuljetusalalla heti kortin saatuaan. Jatkossa yksityiskortti ja ammattikortti eriytetään, ja yksityiskortilla ajava, ammattipätevyyskoulutuksen väliin jättänyt kuski saa kuljettaa kuorma-autoa vain yksityistarkoituksessa.
Kokeneetkin kuskit koulutetaan uudestaan
Ammattiosaamiseen panostetaan nyt kunnolla. Uudistus tulee koskemaan myös kaikkia vanhoja kuljettajia. Kuskit, joilla on tällä hetkellä kuorma-autokortti joutuvat päivittämään osaamisensa vuoteen 2012 mennessä.
- Jatkossa kaikki kuljetusalan ammattilaiset Euroopan laajuisesti käyvät 35 tunnin päivityskoulutuksessa aina viiden vuoden välein, Jokilampi kertoo.
Uudistus tulee todennäköisesti näkymään hetkellisenä kuljettajapulana.
- Suomessa on noin 100 000 kuljetusalan ammattilaista, jotka tarvitsevat kaikki ammattipätevyyskoulutuksen. Yrityksille tämä on iso kakku. Ongelmia syntyy myös siitä, ettei kesätyöntekijöitä ole enää saatavilla, kun nuorilla kuskeilla ei ole ammattilaislupia. Myös kuljetusmaksut tulevat luultavasti nousemaan ainakin hetkellisesti.
Hankaluuksista huolimatta Jarmo Jokilampi näkee muutoksen hyvät puolet.
- On hyvä, että vaativaan työhön perehdytetään tarkemmin ja pidetään kuskien taitoja ajan tasalla. Päämääränä on kuitenkin liikenneturvallisuuden parantaminen. Ala kehittyy koko ajan.
Vaikka suurimmat muutokset koskevat ammattilaiskorttia, lisääntyvät myös yksityiskorttien opetustuntimäärät. Tulevaisuudessa opetusta on kaksin- tai jopa kolminkertainen määrä nykyiseen verrattuna.
Henkilöautokoulutukseen ei ole tiedossa muutoksia.
- Tuskin henkilöautokortin hankkimista tullaan hankaloittamaan. Suomi on iso maa, ja monessa paikassa yksityisautoilu on ainoa tapa päästä paikasta toiseen, sanoo Jarmo Jokilampi.
Itse olen ajellut silloin tällöin kuorma-autoa lisätienesteinä, mutta enpä taida ajella enää. Mitään ongelmaa ei taideta tällä ratkaista, mutta byrokratiaa ja pakollisia maksuja on lisätty ja työllistymismahdollisuuksia ja yleisesti ihmisten elämää on tehty vaikeammaksi, kalliimmaksi ja valvotummaksi.