Author Topic: Tutkimus digitaalisesta populismista Euroopassa  (Read 882 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jussi O:

  • Guest
Tutkimus digitaalisesta populismista Euroopassa
« on: November 17, 2011, 03:23:18 »
Tällainen on ilmestynyt, englanniksi: http://www.demos.co.uk/publications/thenewfaceofdigitalpopulism

10000 nettivastaajaa 12 maassa, siitä selvinnee jo jotain. (Tutkimuksen otteesta en mene sanomaan mitään, kun en ole vielä ehtinyt lukea enkä ihan heti ehtinekään.)

Jalonen, tulepa ja tiivistä... kun kuitenkin luet tuon :)

Edit:

Sen verran silmäisin, että näköjään tuossa käydään läpi sitä, mitä (uusnationalististen) populistipuolueiden Facebook-kannattajat sanovat syistä kannatukselleen ja keitä he ovat. (Ei äkkiseltään oikein mitään, mitä touhua pari vuotta seurannut ei jo tietäisi tai ainakin haistaisi. Vai onko?) Tiivistelmä tuloksista löytyy sivuilta 18-21.

Tämmöisen tutkimuksen ongelma on, että se tutkii vain sitä, miten kannattajat itse itsensä näkevät. Toisin sanoen vähän sama kuin mentäisiin kysymään H-foorumilta, että oletteko rasisteja. No emme ole, suojelemme kansallista identiteettiä, kritisoimme maahanmuuttoa, emme oikein pidä muslimeista ja näemmä islamin uhkana, olemme jaloja eurooppalaisen sananvapauden ym. suojelijoita, emme arvosta poliittista eliittiä, oikeuslaitokseen emme luota mutta armeijaan ja poliisiin kyllä. Ja kolme neljäsosaa meistä on miehiä.

Kerronnantutkimuksen termein - kun siitä jotain tiedän - tutkimuksessa otetaan populistipuolueiden kannattajat 'luotettavina kertojina', mikä on tietysti ihan hyvä lähtökohta kartoitettaessa heidän tapaansa järkeistää huolenaiheitaan ja poliittisia kantojaan, mutta ei se kerro sinänsä mitään siitä, perustuvatko huolenaiheet ja kannattajien olettamat syy-seuraus-suhteet todellisuuteen vaiko vain propagandistisen retoriikan ja siitä opittujen selitysmallien läpimenoon.

Tämmöistä tuli mieleen ensi vilaisulla. Olen kiinnostunut kuulemaan muiden käsityksiä tästä tutkimuksesta (tai ainakin hutkimuksesta, he kyllä itsekin korostavat, että tämä on kovin alustavaa).« Last Edit: November 17, 2011, 04:39:47 by Jussi O: »