Komppaan osin Sr:ää.
Mutta mutta - lukeeko jonkun uimahallin ilmoitustaululla todellakin "maahanmuuttajavuoro"? En ole kuullutkaan. Mamuvuoroja mainostetaan kovaäänisesti erityisesti Hommaforumilla ja Lännen uppoamisesta kiihottuvien nettikommentoijien puheenvuoroissa, ei tietääkseni ainakaan uimahallien virallisissa tiedotuslehtisissä tai nettisivuilla.
No, en tiedä ilmoitustaulusta, mutta
Vartti (kai joku paikallislehti, johon ainakin Hesari näyttää luottavan, koska linkin osoitteessa on hs.fi) käyttää seuraavaa ilmausta:"Martinlaakson uimahallissa aloitetaan ensi vuoden alussa maahanmuuttajille tarkoitetut uintivuorot." Tietenkin toimittajat ovat usein laiskoja sen selvittämisessä, mitä oikein on tehty, mutta en nyt kuitenkaan usko, että kyseinen toimittaja on tuota sanaa jostain Hommaforumilta käynyt poimimassa. Tuon jutun mukaan myös Korsossa järjestetään maahanmuuttajille varattuja uimavuoroja.
Joo, olen ihan samaa mieltä, että tuo nimeäminen ontuu.
Niin, peruskysymys on nyt siitä, että onko kyse vain kököstä nimeämisestä, jota kukaan Vantaan hallinnossa ei ollut sen enempää pohtinut, vai siitä, että oikeasti halutaan antaa etuoikeuksia juuri maahanmuuttajille. Jos edellisestä, niin nimitys kannattaisi kunnan muuttaa pikimmiten, ettei anna kuvaa siitä, että kyse olisikin tuosta jälkimmäisestä. Jos on kyse tuosta jälkimmäisestä, niin hommalaisten älämölölle on minusta jonkinlaisia perusteita, vaikkei ehkä siinä mitassa, mitä sitä on harrastettu.
Ja tietenkin on mahdollista kolmaskin vaihtoehto, eli ettei missään Vantaan virallisissa papereissa mainita sitä, että kyse olisi maahanmuuttajavuorosta, vaan kyseinen nimitys vain naisille varatusta verhoilla suojatusta vuorosta on syntynyt vain siitä, että kyseinen vuoro on syntynyt maahanmuuttajilta tulleesta pyynnöstä ja sitten toimittajat ovat jutuissaan vain lyhyyden vuoksi alkaneet kutsua sitä maahanmuuttajavuoroksi. Sinällään "maahanmuuttajavuoro" on varsin harhaanjohtava, koska oletettavasti maahanmuuttajamiehet eivät sinne saa mennä yhtään sen enempää kuin suomalaismiehetkään.
Ei tuolle varmaan mitään absoluuttista ja yksinkertaista ratkaisua ole. Eikä "jumin" määrä myöskään mikään vakio. Tutkimustietoa eri kulttuureista on varmasti saatavilla, josta selviää jotain?
Kulttuureista toki on, mutta juuri tässä kanittaa se, että kyse on yksilöistä. Täälläkin on useaan kertaan mainittu vaikkapa muslimeista, jotka vetävät viinaa siinä, missä muutkin. Toisaalta löytyy varmasti sellaisia kantasuomalaisia, jotka eivät halua koskea alkoholiin missään tapauksessa (esim. alkoholistit, jotka koittavat päästä kuiville). Voiko siis sillä perusteella, että muslimikulttuurissa usein alkoholin juominen on ehdottomasti kiellettyä, päätellä, että kaikille muslimeille se olisi tuollainen "jumi" tai toisaalta siitä, että Suomessa juominen on varsin tavallista, se ei voisi olla sellaista kellekään suomalaiselle?
Mikä on pointtini? Se, että minusta tuollaiset jumit voivat hyvin olla henkilökohtaisia, enkä näe perustetta sille, että näitä kohdeltaisiin yhtään sen vähempiarvoisempina kuin laajempien ihmisryhmien ylläpitämiä jumeja. Itselläni on joitain ruoka-aineita, joita en suostu syömään siksi, että ne minusta maistuvat pahoilta, joitain toisia taas en syö siksi, etten pidä niitä terveellisinä itselleni. En näe mitään syytä, miksi minun pitäisi saada itkupotkuraivari joka kerta, kun minulle sellaista tarjotaan, jotta saisin välttää niiden syömisen yhtään sen enempää kuin vaikkapa muslimien sianlihan kohdalla.
Tähän liittyen kuulin jokin aika sitten siitä, että jossain suomalaiskoulussa siirryttiin ruokavalioiden suhteen siihen järjestelyyn, että vain allergiat ja uskonnolliset syyt oikeuttivat erityisruokavalioon. Eli siis vegetaristit, jotka vain haluavat välttää lihan syömistä, eivät saaneet enää kasvisruokaa. Jotkut vegetaristivanhemmat sitten ilmoittivat kouluun harrastavansa uskontoa, joka kieltää lihan syönnin. Minusta tässä jälleen on kyse siitä naurettavuudesta, että uskonto asetetaan muiden ajatusten yläpuolelle oikeuttamaan erityisoikeuksia. Tällaisella ajattelulla ei ole mitään sijaa sekulaarissa yhteiskunnassa.