Author Topic: Blogeista poimittua  (Read 344348 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ilkka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 805
Re: Blogeista poimittua
« Reply #480 on: January 07, 2012, 10:55:42 »
Noista saunoista tuli mieleeni että eikös taajamissa/kaupungeissa jo aika monella nimenomaan ole sähkösauna nykyisin? Itse olen toki elellyt pääkaupunkikeskeisesti kylläkin mutta en minä nyt hirveästi muista puusaunoja nähneeni muuta kuin mökeillä/rintamamiestaloissa jne.

Esim. kaikissa kerrostaloissa lienee ainakin sähkösaunat ja tämä jo itsessään tiputtaa puusaunojen määrää nimenomaan taajama-alueilla...

Offline Warda

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2028
 • tunnustuksellinen rusinapullasynkretisti
Re: Blogeista poimittua
« Reply #481 on: January 07, 2012, 20:11:46 »
Sr:
Quote
Tietenkin kotona on mahdollista polttaa niin, että ne savukaasut menevät ulos, mutta valitettavasti kehitysmaissa, joissa juuri sitä lannanpolttoa harjoitetaan, ei ole varaa niihin puhtaampiin polttomenetelmiin.


Puhtaampia, köyhillekin mahdollisia pyrolyyttisiä liesiä on kyllä jo olemassa, mutta niitä ei ole toistaiseksi markkinoitu ja mainostettu kovastikaan. Osa niistä voidaan rakentaa myös kotikutoisesti, kierrätysmateriaalista (savi, vanhat metallikanisterit, kokistölkit jne..). Pyrolyyttisen lieden ideana on hyödyntää kuivatettu lanta, kotitalousjätteet ym. polttokelpoinen materiaali ja tuottaa sen avulla sekä sähköä "nollahiilisesti" eli mahdollisimman täydellisen palamisen avulla, että samanaikaisesti tuottaa lannoitteeksi kelpaavaa kivihiiltä viljelyksiin. Kivihiilen (biochair) avulla poltettaessa syntynyt hiilidioksidi saadan sidottua takaisin maaperään ja samalla köyhtyneeseen maaperään tuotetaan ravinteita.

http://worldstove.com/about-2/why-pyrolytic-stoves/

Tässä video kierrätysmetallista rakennetusta Lucia - liedestä, jossa voidaan polttaa kotitaloustähteistä/lannasta tms.  biomassasta tehtyjä pellettejä lähes savuttomasti.

http://www.youtube.com/watch?v=QsH_Gh-n2Mg&feature=player_embedded

Näitä löytyy netistä lisää... :)
 


"Jos Volvo-Markkanen perustaa nettiforumin, jossa hänen seuraajansa keskustelevat pankkien turvajärjestelmien kiertämisestä, kyllä sitäkin sanottaisiin pankkirosvoforumiksi, vaikka millaisella mölinällä sinne kirjoittavat sen kieltäisivät."
- Rasistikortti ja rikostuomiokortti yhdessä! Luuseri!

Offline sr

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3079
Re: Blogeista poimittua
« Reply #482 on: January 09, 2012, 11:08:59 »
Juu juu, samaa mieltä Sr, "hallitsematonta riistan riistometsästystä" tässä tuskin kukaan vihreäkään on mielestäsi kannattamassa. Minusta hieman tuntuu, että vänkäät kanssani vänkäämisen ilosta, ja yrität kaivella tikulla erimielisyyksiä.  ;)

Voit toki nähdä asian miten haluatkin. Etkös sinä jo tuolla alempana todennut nettiväittelyn jopa perustarpeeksi. Oli miten oli, mutta minun pointtini oli ainoastaan tuoda esiin seikkoja, jotka usein näiltä "joo, eletään luonnonmukaisesti ja tehdään niin kuin alkuperäiskansat/me joskus 200 vuotta sitten, niin maailma pelastuu" -juttuja vaivaa. Yleensä niissä pahin vika on siinä, ettei ymmärretä sitä, että jos joku toimii jossain 100 hengen yhteisössä, joka elää laajan koskemattoman luonnon ympäröimänä, niin se ei välttämättä laajennu siitä toimimaan 7 miljardin ihmisen maapallolle.

Quote
Siinäpä vasta pähkinä purtavaksi. Aivan uusi asia tuo kesy possu ja sen teurastus näin niinkuin hieman globaalimmassa mittakaavassa.  ;) :D Liekö tuokin tietotaito silkkaa fiktiota tai jo hautaan mennyttä Astrid Lingrenin mukana? http://www.iltalehti.fi/teevee/200906099738919_tv.shtml

Eh? Tuossa jutussa puhutaan kesypossun pitämisestä, ei sen teurastamisesta. En ihan ymmärrä sen relevanssia tähän (etenkään, kun Eemeli-kirjat sijoittuvat maalaisyhteiskuntaan, ei urbaaniin).

En epäile lainkaan, etteikö teknisesti nykymaailmassa osattaisi sikaa ottaa hengiltä. Ajatukseni oli ennemminkin se, että a) tavalliselta kaupunkilaiselta voipi mennä sisu kurkkuun, kun sitä lemmikiksi muuttunutta sikaa pitäisi ryhtyä panemaan päiviltä ja b) siitä syntyy iso läjä lihaa, joka varmasti maalaisyhteiskunnassa on osattu hoitaa (lihaa on suolattu, myyty eteenpäin, jne.) Kaupunkiyhteiskunnassa kuitenkaan ei a) haluta syödä sitä samaa suolalihaa seuraavia paria kuukautta, b) ei ole oikein kunnon tiloja edes sen varastointiin hygieenisesti ja c) kotona teurastetun sian jälleenmyyntiarvo ei ole kummoinen.

Quote
Quote
Quote
Ylenmääräinen, nykyisenkaltainen lihansyönti ei ole terveellistä, tarpeellista eikä ympäristöystävällistä.

Hmm, miten määritellään "tarpeellinen"? Selvästikin ihmiset siitä tykkäävät, kun sitä tekevät. Jos lähdetään sille linjalle, että mikä tahansa toiminto, joka ei täytä perustarpeita (ruoka, juoma, lämmin suoja, seksi) ei ole tarpeellista, niin sinuna lopettaisin tämän nettikirjoittelun, koska se se vasta tarpeetonta onkin  

Ja siis kaikki, mistä tykkäämme, on tarpeellista?  :)

Tarpeellista voidaan objektiivisesti sanoa olevan minusta nuo muutamat antamani perustarpeet. Jos sen päälle halutaan "tarpeellisten" asioiden listaa ryhtyä laajentamaan, niin se joudutaan sitten tekemään subjektiivisesti ja tullaan juuri tuohon kirjoittaamaasi. Anekdoottina voin kertoa sen, kun oma lapseni sanoi:"Minä tarvitsen suklaata".

Quote
Tämä ainakin tyydyttää minun perustavanlaatuisen vänkäystarpeeni, en sitten tiedä mitä tarvetta sinä tässä olet tyydyttämässä. Lihansyönti ei ole ihmisen perustarve, proteiineja saa muustakin ravinnosta.

Niin, vänkäystäkin voi harjoittaa muilla tavoin. Tämä on vain sinulle mukava. Samoin lihansyönti on sitä harrastaville heistä itsestään mukavin tapa hankkia proteiineja.

Noista kahdesta on muuten paljon helpompi osoittaa, että netissä vänkääminen ei ole mikään perustarve edes siinä, missä lihansyönti. Lihaa on syöty koko ihmiskunnan historian ajan (joidenkin tutkijoiden mukaan lihan mukaan ottaminen ruokavalioon mahdollisti juuri aivojen koon kasvun). Sen sijaan nettiväittelyä on harjoitettu vain jotain pari vuosikymmentä.
« Last Edit: January 09, 2012, 11:17:24 by sr »
With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -Steven Weinberg

Romu

 • Guest
Re: Blogeista poimittua
« Reply #483 on: January 12, 2012, 16:33:48 »
http://www.kaleva.fi/uutiset/vieras/eu-viha-yhdistaa-rasisteja-ja-nationalisteja/924904

Liisa Jaakonsaari valottaa, mikä yhdistää Euroopan rasisteja maahanmuuttokriitikoita ja nationalisteja, ja millaisia puolueita siihen Soinin monesti mainostamaan Vapaa ja Demokraattinen Eurooppa -ryhmään oikein kuuluukaan.

Offline Warda

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2028
 • tunnustuksellinen rusinapullasynkretisti
Re: Blogeista poimittua
« Reply #484 on: January 13, 2012, 00:31:55 »
Sr
Quote
Tarpeellista voidaan objektiivisesti sanoa olevan minusta nuo muutamat antamani perustarpeet. Jos sen päälle halutaan "tarpeellisten" asioiden listaa ryhtyä laajentamaan, niin se joudutaan sitten tekemään subjektiivisesti ja tullaan juuri tuohon kirjoittaamaasi. Anekdoottina voin kertoa sen, kun oma lapseni sanoi:"Minä tarvitsen suklaata".


Minunkin lapseni "tarvitsevat" suklaata ym. kivaa, mutta olennaisempiakin asioita: "minä tarviin isiä kotona!". (Yritti myös selittää isille, ettei töihin voi mennä kun "ulkona on niin liukasta ja kova myrsky". Lapsen tarve -> Tasa-arvoa työelämään, pidemmät isyyslomat, vanhemmuuden ja etenkin isyyden arvostamista lisää jne...)

Toiset tarpeistamme ovat yleisen hyvinvoinnin ja onnellisuuden kannalta perustavampia kuin toiset ja näitä tarpeita on mahdollista arvioida muutoinkin, kuin subjektiivisista näkökulmista. On olemassa tiettyjä, yleisiä onnen avaimia, joita ns. fyysiset perustarpeet (riittävä ruoka ja lämpö) eivät suinkaan yksin riitä takaamaan...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Onnellisuustutkimus

http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2009/09/myonteinen_elamanasenne_tekee_ihmisen_onnelliseksi_990517.html
http://www.markkuojanen.com/sivut/psykologia/onnellisuus/onnellisuuden-vaatimuksesta.php
Quote
Oli miten oli, mutta minun pointtini oli ainoastaan tuoda esiin seikkoja, jotka usein näiltä "joo, eletään luonnonmukaisesti ja tehdään niin kuin alkuperäiskansat/me joskus 200 vuotta sitten, niin maailma pelastuu" -juttuja vaivaa. Yleensä niissä pahin vika on siinä, ettei ymmärretä sitä, että jos joku toimii jossain 100 hengen yhteisössä, joka elää laajan koskemattoman luonnon ympäröimänä, niin se ei välttämättä laajennu siitä toimimaan 7 miljardin ihmisen maapallolle.

Ei kai tällä palstalla kukaan tuollaista linkolalaista linjaa ole vetänyt? :) Itse kuulun "paluu 60-luvun kulutustasoon" - porukkaan. (Onkohan meitä muitakin, haloo?). Hitaampaa kuluttamista siis. Suursikaloista nollahiilisiä sähköntuottajia unohtamatta, että valtaosa maailman väestöstä EI elä teollisesti tuotetun lihan ruokatalouksissa, vaan kasvattaa niitä suhteellisen vähähiilisiä pihapossuja ja parveke/pihakanojaan.

20-tunnin työviikko kuulostaisi mainiolta, kunhan ruokaa, puhdasta vettä ja lämpöä olisi riittävästi.
http://www.iltalehti.fi/talous/2012011115062300_ta.shtml?fb_ref=flb_y&fb_source=other_oneline
« Last Edit: January 13, 2012, 00:40:20 by Warda »
"Jos Volvo-Markkanen perustaa nettiforumin, jossa hänen seuraajansa keskustelevat pankkien turvajärjestelmien kiertämisestä, kyllä sitäkin sanottaisiin pankkirosvoforumiksi, vaikka millaisella mölinällä sinne kirjoittavat sen kieltäisivät."
- Rasistikortti ja rikostuomiokortti yhdessä! Luuseri!

Offline Mikael Lönnroth

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1308
  • Maailmanpuolue
Re: Blogeista poimittua
« Reply #485 on: January 15, 2012, 10:47:10 »
Kommentoin kansanedustaja Reijo Tossavaisen blogia perussuomalaisten keskeisimmästä ongelmasta (niin kuin minä sen näen): http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94214-demarit-romahtavat-perussuomalaisten-vaikutuksesta-t%C3%A4n%C3%A4-vuonna-politiikan-murroskausi-jatkuu#comment-1324559
Maailmanpuolueen jä sen - tarvitaan lisää <-- (myös Facebookissa)

Timo Anttila

 • Guest
Re: Blogeista poimittua
« Reply #486 on: January 15, 2012, 15:52:12 »
Nuori, halla-aholainen libertanisti jälleen tiukkana: http://kansojenherra.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94227-kulttuurin-tuhoava-voima

Huomioarvoinen on ko. höpönassun näkemys "voimakkaasti poikkeavista kulttuureista"!
« Last Edit: January 15, 2012, 15:58:56 by Timo Anttila »

Offline Mikael Lönnroth

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1308
  • Maailmanpuolue
Re: Blogeista poimittua
« Reply #487 on: January 15, 2012, 20:32:16 »
Tunnen oman oloni perussuomalaisena Suomessa samana, kuin olisin juutalainen 30-luvun Saksassa.
http://opellinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94184-tunnen-oman-oloni-perussuomalaisena-suomessa-samana-kuin-olisin-juutalainen-30-luvun-saksassa
Maailmanpuolueen jä sen - tarvitaan lisää <-- (myös Facebookissa)

Offline Ilkka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 805
Re: Blogeista poimittua
« Reply #488 on: January 15, 2012, 20:48:44 »
Vain pakollinen sininen PS-merkki hihasta enää uupuu!!

Offline Reija Härkönen

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 676
Re: Blogeista poimittua
« Reply #489 on: January 15, 2012, 21:13:00 »
Vain pakollinen sininen PS-merkki hihasta enää uupuu!!

Tämä on kaikki osa perussuomalaisten uusfasistista kulttuurikamppailua. Taistellaan siitä, kuka saa sanoa ketä ja miksi. Nyt kun heitä syytetään rasismista, he yrittävät kiihkeästi kääntää asian toisin päin ja syyttää muita samasta asiasta, mediaa vääristelystä ja "eliitin" totuuden julistamisesta, demokraattisen maan oikeuslaitosta  poliittisesta salaliitosta itseään vastaan ja kaikkia mahdollisia elimiä itseään kohtaan suunnatusta syrjinnästä. Tällä metodilla he ehkä saavat taas uusia kannattajia ihmisistä, jotka haluavat asettua "heikon ja sorretun" puolelle. Kaiken tämän takana on tarve toteuttaa politiikkaa, joka on nyky-yhteiskunnassa - ja on ollut jo tuhansia vuosia - yleisen moraalin ja etiikan vastaista. Ihmisyyden vastaista. He haluavat asettaa omien pelkojensa ja mieltymystensä pohjalta ihmisiä jonoihin, hylätä toiset ja hyväksyä toiset.

Offline mh

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1704
Re: Blogeista poimittua
« Reply #490 on: January 15, 2012, 22:25:43 »
Juu juu, samaa mieltä Sr, "hallitsematonta riistan riistometsästystä" tässä tuskin kukaan vihreäkään on mielestäsi kannattamassa. Minusta hieman tuntuu, että vänkäät kanssani vänkäämisen ilosta, ja yrität kaivella tikulla erimielisyyksiä.  ;)

Voit toki nähdä asian miten haluatkin. Etkös sinä jo tuolla alempana todennut nettiväittelyn jopa perustarpeeksi. Oli miten oli, mutta minun pointtini oli ainoastaan tuoda esiin seikkoja, jotka usein näiltä "joo, eletään luonnonmukaisesti ja tehdään niin kuin alkuperäiskansat/me joskus 200 vuotta sitten, niin maailma pelastuu" -juttuja vaivaa. Yleensä niissä pahin vika on siinä, ettei ymmärretä sitä, että jos joku toimii jossain 100 hengen yhteisössä, joka elää laajan koskemattoman luonnon ympäröimänä, niin se ei välttämättä laajennu siitä toimimaan 7 miljardin ihmisen maapallolle.
Kyse ei olekaan siitä, että alkuperäiskansoja/"me 200 vuotta sitten" matkittaisiin sellaisenaan, vaan että siitä tavasta elää otettaisiin oppia, mikä on aivan eri asia.

Offline sr

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3079
Re: Blogeista poimittua
« Reply #491 on: January 16, 2012, 11:35:27 »
Juu juu, samaa mieltä Sr, "hallitsematonta riistan riistometsästystä" tässä tuskin kukaan vihreäkään on mielestäsi kannattamassa. Minusta hieman tuntuu, että vänkäät kanssani vänkäämisen ilosta, ja yrität kaivella tikulla erimielisyyksiä.  ;)

Voit toki nähdä asian miten haluatkin. Etkös sinä jo tuolla alempana todennut nettiväittelyn jopa perustarpeeksi. Oli miten oli, mutta minun pointtini oli ainoastaan tuoda esiin seikkoja, jotka usein näiltä "joo, eletään luonnonmukaisesti ja tehdään niin kuin alkuperäiskansat/me joskus 200 vuotta sitten, niin maailma pelastuu" -juttuja vaivaa. Yleensä niissä pahin vika on siinä, ettei ymmärretä sitä, että jos joku toimii jossain 100 hengen yhteisössä, joka elää laajan koskemattoman luonnon ympäröimänä, niin se ei välttämättä laajennu siitä toimimaan 7 miljardin ihmisen maapallolle.
Kyse ei olekaan siitä, että alkuperäiskansoja/"me 200 vuotta sitten" matkittaisiin sellaisenaan, vaan että siitä tavasta elää otettaisiin oppia, mikä on aivan eri asia.

Minusta kyse on juuri siitä matkimisesta. Warda ehdotti pienmetsästystä lihanhankkimiskeinoksi. Tämä on toimiva keino silloin, kun eletään luonnon ympäröimänä ja riistaa riittää. Jos tätä ruvetaan urbaaneissa olosuhteissa harrastamaan, niin seurauksena on välittömästi kaikkien eläinkantojen romahdus. Urbaanien ihmisten lihanhimon voi tyydyttää järkevästi vain sillä, että lihaa kasvatetaan keskitetysti, jolloin sen haittavaikutukset pysyvät rajallisina ja eläintiheys voidaan pitää keinotekoisesti paljon korkeampana kuin, mitä se mitenkään luonnossa voisi olla.

Nämä "otetaan oppia alkuperäiskansoista" -haaveilijat lähtevät siitä, että alkuperäiskansat elävät jotenkin harmoniassa luonnon kanssa. Voihan näin ehkä sanoa joidenkin kaskiviljelyä harrastavien viidakon keskellä asuvien alkuperäiskansojen kohdalla, mutta tämä johtuu vain siitä, että heitä on niin vähän, että luonto pystyy kestämään heidän aiheuttamansa rasituksen, ei siitä, että heidän keinonsa olisivat oleellisesti luontoa paremmin huomioon ottavia. Jos heidän asukastiheytensä nostettaisiin sille tasolle, joka se on kehittyneissä yhteiskunnissa, tuho olisi todennäköisesti paljon totaalisempi kuin se, mitä me saamme aikaiseksi.

No, voi tietenkin ajatella, että heidän asukastiheytensä ei juuri pääse nousemaan korkeaksi siksi, että heidän ruuan hankkimisensa on niin tehotonta. Mutta jos tämä on se, mitä meidän pitäisi ottaa oppia, niin sitten tätä ehdottavien pitää myös ottaa kontolleen ne miljardit nälkään kuolevat, mitkä seuraavat siitä, että tieten tahtoen huononnamme ruuan tuotantomme tehoa.

Kai jokainen ymmärtää sen, että tärkein syy sille, miksi emme enää elä kuin luonnonkansat tai sellaisessa idyllisessä omavaraisessa maaseutuyhteiskunnassa kuin 200 vuotta sitten, on ennen kaikkea siinä, että meidän esi-isiemme mielestä teknologinen kehitys, työn jakaminen ja parempi materiaalinen elintaso olivat parannuksia siihen elämään, mitä he elivät. Vielä puoli vuosisataa sitten Suomessakin oli paljon parin hehtaarin peltoja viljeleviä pienviljelijöitä, mutta he elivät varsin surkeaa elämää verrattuna niihin, jotka ripustivat viikatteen naulaan ja lähtivät kaupunkiin töihin. Kaupungistuminen ei ole tapahtunut kenenkään pakottamana, vaan ennen kaikkea siksi, että ihmiset ovat nähneet sen itselleen parempana vaihtoehtona.

Palaan vielä vaikkapa siihen pihapossuun. Ei senkään hoitaminen täysin vaivatonta ole, vaan sanotaan, että niihin hoitotoimiin (ruokinta, paskan luonti, ym. siivoaminen) menee viikossa varmaan ainakin pari tuntia. Jos sitä possua sitten pitää vuoden (en tiedä, kauanko sian täyskokoiseksi kasvaminen kestää, mutta tuossa joku arvio), niin tuosta tulee sellaiset 100 tuntia työtä. Jos possusta sitten saisi 100 kg lihaa, niin siinä työn hinnaksi syntyisi 1kg lihaa/h. Ja tässä ei ole edes otettu huomioon sitä, että pikkupossusta on varmaan pitänyt maksaa jotain ja sitten se teurastaminenkin on oma vaivansa ja vielä kaiken päälle sen pitämisessä on aina riskinä, että se sairastuu ja kuolee johonkin ennen teurastusikään tulemista. Pointti on joka tapauksessa se, että samanlaisille tuntipalkoille pääsee nyky-yhteiskunnassa aika helposti, minkä vuoksi ihmiset ennemmin tekevät niitä töitään ja ostavat sitten possunlihan valmiiksi pakattuna puolen kilon paketissa 5 e/kg.
With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -Steven Weinberg

Offline Mikael Lönnroth

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1308
  • Maailmanpuolue
Re: Blogeista poimittua
« Reply #492 on: January 16, 2012, 15:20:06 »
Juu juu, samaa mieltä Sr, "hallitsematonta riistan riistometsästystä" tässä tuskin kukaan vihreäkään on mielestäsi kannattamassa. Minusta hieman tuntuu, että vänkäät kanssani vänkäämisen ilosta, ja yrität kaivella tikulla erimielisyyksiä.  ;)

Voit toki nähdä asian miten haluatkin. Etkös sinä jo tuolla alempana todennut nettiväittelyn jopa perustarpeeksi. Oli miten oli, mutta minun pointtini oli ainoastaan tuoda esiin seikkoja, jotka usein näiltä "joo, eletään luonnonmukaisesti ja tehdään niin kuin alkuperäiskansat/me joskus 200 vuotta sitten, niin maailma pelastuu" -juttuja vaivaa. Yleensä niissä pahin vika on siinä, ettei ymmärretä sitä, että jos joku toimii jossain 100 hengen yhteisössä, joka elää laajan koskemattoman luonnon ympäröimänä, niin se ei välttämättä laajennu siitä toimimaan 7 miljardin ihmisen maapallolle.
Kyse ei olekaan siitä, että alkuperäiskansoja/"me 200 vuotta sitten" matkittaisiin sellaisenaan, vaan että siitä tavasta elää otettaisiin oppia, mikä on aivan eri asia.
Nämä "otetaan oppia alkuperäiskansoista" -haaveilijat lähtevät siitä, että alkuperäiskansat elävät jotenkin harmoniassa luonnon kanssa. Voihan näin ehkä sanoa joidenkin kaskiviljelyä harrastavien viidakon keskellä asuvien alkuperäiskansojen kohdalla, mutta tämä johtuu vain siitä, että heitä on niin vähän, että luonto pystyy kestämään heidän aiheuttamansa rasituksen, ei siitä, että heidän keinonsa olisivat oleellisesti luontoa paremmin huomioon ottavia. Jos heidän asukastiheytensä nostettaisiin sille tasolle, joka se on kehittyneissä yhteiskunnissa, tuho olisi todennäköisesti paljon totaalisempi kuin se, mitä me saamme aikaiseksi.

Tämäpä on mielenkiintoinen keskustelu. Onko väite siis se, että kaupungeissa elävät kautta linjan kuormittavat vähemmän luontoa kuin alkuperäiskansat tai ihmiset, jotka yrittävät elää ekologista maaseutuyhteisöelämää?

EDIT: Vai/ja, että ekologinen maaseutueläminen voi olla vähemmän kuormittavaa kuin kaupunkieläminen mutta sitä ei syystä X ja Y pysty tekemään kuin marginaalinen osa väestöstä ennen kuin siitä tulee enemmän kuormittavaa?
« Last Edit: January 16, 2012, 15:55:16 by Mikael Lönnroth »
Maailmanpuolueen jä sen - tarvitaan lisää <-- (myös Facebookissa)

Offline karma-la

 • Newbie
 • *
 • Posts: 20
Re: Blogeista poimittua
« Reply #493 on: January 16, 2012, 15:56:33 »
Tämä kyllä kirvoitti tänään melkoiset naurut, kommentteineen.  ;D

http://tarujousia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94263-haluatko-valtaa-ryhdy-feministiksi

Vaikka aihe on feminismi, on tämä pakko laittaa tänne - kuuluuhan tämä naisten asema noin perusagendana tiettyjen piirien hommailuun. 

Sivuhuomautuksena: Taru Jousia noin yleisesti näyttää US:n puolella olevan hyvin kärsivällinen kommentoija ja bloggaaja, "herra"seurassakin.

Offline sr

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3079
Re: Blogeista poimittua
« Reply #494 on: January 16, 2012, 16:04:57 »
Juu juu, samaa mieltä Sr, "hallitsematonta riistan riistometsästystä" tässä tuskin kukaan vihreäkään on mielestäsi kannattamassa. Minusta hieman tuntuu, että vänkäät kanssani vänkäämisen ilosta, ja yrität kaivella tikulla erimielisyyksiä.  ;)

Voit toki nähdä asian miten haluatkin. Etkös sinä jo tuolla alempana todennut nettiväittelyn jopa perustarpeeksi. Oli miten oli, mutta minun pointtini oli ainoastaan tuoda esiin seikkoja, jotka usein näiltä "joo, eletään luonnonmukaisesti ja tehdään niin kuin alkuperäiskansat/me joskus 200 vuotta sitten, niin maailma pelastuu" -juttuja vaivaa. Yleensä niissä pahin vika on siinä, ettei ymmärretä sitä, että jos joku toimii jossain 100 hengen yhteisössä, joka elää laajan koskemattoman luonnon ympäröimänä, niin se ei välttämättä laajennu siitä toimimaan 7 miljardin ihmisen maapallolle.
Kyse ei olekaan siitä, että alkuperäiskansoja/"me 200 vuotta sitten" matkittaisiin sellaisenaan, vaan että siitä tavasta elää otettaisiin oppia, mikä on aivan eri asia.
Nämä "otetaan oppia alkuperäiskansoista" -haaveilijat lähtevät siitä, että alkuperäiskansat elävät jotenkin harmoniassa luonnon kanssa. Voihan näin ehkä sanoa joidenkin kaskiviljelyä harrastavien viidakon keskellä asuvien alkuperäiskansojen kohdalla, mutta tämä johtuu vain siitä, että heitä on niin vähän, että luonto pystyy kestämään heidän aiheuttamansa rasituksen, ei siitä, että heidän keinonsa olisivat oleellisesti luontoa paremmin huomioon ottavia. Jos heidän asukastiheytensä nostettaisiin sille tasolle, joka se on kehittyneissä yhteiskunnissa, tuho olisi todennäköisesti paljon totaalisempi kuin se, mitä me saamme aikaiseksi.

Tämäpä on mielenkiintoinen keskustelu. Onko väite siis se, että kaupungeissa elävät kautta linjan kuormittavat vähemmän luontoa kuin alkuperäiskansat tai ihmiset, jotka yrittävät elää ekologista maaseutuyhteisöelämää?

Kyllä ja ei. Alkuperäiskansat eivät varmaan kuormita luontoa yhtä paljoa kuin kaupunkilaisväestö, koska a) heidän teknologiansa on niin alkeellista, että sillä ei saa aikaiseksi suurta luonnon tuhoa, vaikka ei mitään pidäkkeitä sen suhteen olisikaan ja b) heidän asukastiheytensä on niin alhainen, että tuhon tuottaminen jää sen kynnyksen alle, minkä luonnon uudistuminen kestää.

Tuo a) kohta ei siis ole mikään vapaa valinta, vaan alkuperäiskansat lähes aina ottavat käyttöön teknologiaa, kun sitä heille tarjotaan. Eskimot eivät enää metsästä hylkeitä millään jousipyssyillä tms., vaan ampuma-aseilla. Sen vuoksi teknologian vapaaehtoinen down-shiftaaminen sille tasolle, että emme voisi kuluttaa luontoa, on aika epärealistinen ajatus.

Lisäksi jos ne kaikki kaupunkilaiset alkaisivat elää alkuperäiskansojen tavoin, heidän olisi pakko asua paljon tiiviimmin ja silloin luonto ei kestäisi kuormitusta edes sillä alkeellisella teknologian tasolla ja tuho olisi todennäköisesti hyvin suuri sekä luonnolle (kun tämä 7 miljardinen heinäsirkkaparvi kaluaisi maapallon tyhjiin) että ihmiselle (se alkuperäiskansatyyliin ravinnon hankinta ei tuosta luonnon raiskaamisesta huolimatta sittenkään riittäisi kaikkien ruokkimiseen).

Itse pidän siis ihmisten kaupunkeihin pakkaamista (missä olemme ohittaneet tai ohitamme pian globaalisti 50%:n rajapyykin) ekologisesti kokonaisuuden kannalta järkevänä, vaikka se tarkoittaakin, että jotkut alueet (etenkin ne kaupungit ja niiden lähiympäristö) kärsivät siksi paljon enemmän kuin ne alueet, missä alkuperäiskansat asuvat. Tämä siksi, että tämä ihmisten sullominen pienelle alalle ja heille ruuan tuottaminen teollisesti mahdollisimman tehokkaasti mahdollistaa sitten sen, että osa luontoa voidaan jättää kokonaan ihmisen vaikutuksen ulkopuolelle. Itse siis näen ennemmin pienen osan maapallon pinta-alasta tehoviljeltynä kuin suuren osan luomuna. Nämä ovat ne todelliset vaihtoehdot. Jos luomu oikeasti pystyisi tuottamaan samanlaisia hehtaarisatoja kuin tehoviljely, eivät maanviljelijät käyttäisi tehoviljelyä vaan luomua. Se ei kuitenkaan pysty ja siksi valittavana ovat nuo.
With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -Steven Weinberg