Author Topic: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?  (Read 25992 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kaptah

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1145
Quote
Torontosta liikkeelle lähteneelle protestille antoi sysäyksen poliisin sovinistinen kommentti, jonka mukaan naisten pitäisi välttää "lutkamaista" pukeutumista, mikäli he eivät halua joutua seksuaalirikoksien uhreiksi. Yliopistossa puhuneen torontolaispoliisin "sitä saa mitä tilaa" -asenne raivostutti kuulijat, jotka päättivät pistää stopin naisten syyllistämiselle. Syntyi lutkaliike, jonka ensimmäinen protesti järjestettiin Torontossa huhtikuussa.

Tästä ja monista muista lukemistani teksteistä tulee sellainen käsitys, että liikkeen tarkoitus on vastustaa neuvoja, joilla vähennetään raiskauksen uhriksi joutumisen riskiä. Se on mielestäni täysin älyvapaata. Torontolaisen poliisin kommentti ei ollut sovinistinen, vaan käytännön arkijärkeä. Poliisin mielestä raiskaus ei ole uhrin vika, mutta uhriksi joutumisen riskiin voi vaikuttaa. Jos tätä ei saa ääneen sanoa, niin johan nyt on kumma.

Flirttaileva, humalainen, vihjaileva ja paljastavasti pukeutunut nainen, joka lähtee toisen kämpille baarista joutuu varmasti todennäköisemmin raiskatuksi kuin järjen päässä pitävä, kohtuullisesti ottava ja omasta turvallisuudestaan jonkinlaisen vastuun ottava. Tietenkään ketään ei pitäisi raiskata, mutta raiskauksia tapahtuu ja nainen voi hyvin helposti itse vaikuttaa riskiin. Maailma ei ole täydellinen, mutta se ei ole sen vika joka sen sanoo.

Mikäli lutkaliikkeen tausta ja viesti tosiaan on se kuin mitä minä olen ymmärtänyt, on kyseessä maailmanhistorian laajimmalle levinnyt viestintuojan teloitustapaus.
Kaikki kehitys on muutosta, mutta kaikki muutos ei ole kehitystä.

Offline Tönnies

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 378
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #1 on: August 06, 2011, 09:27:55 »
Ymmärtääkseni tässä on laajemmin kyse siitä, että raiskausten uhreja syyllistetään edelleen (mm. poliisin toimesta) ja tällöin esimerkiksi rikosilmoituksen tekemiselle on äärimmäisen korkea kynnys, kun pelko uudesta nöyryytyksestä on jatkuvasti taustalla.

Noin laajemmalla tasolla en itsekään ymmärrä, miksi hyvinkin maltilliset kehotukset arkijärjen käyttöön otetaan niin suurella raivolla vastaan. Tosiasia on että tällaisia juttuja tapahtuu ja niitä voinee välttää jonkin verran esimerkiksi terveellä arvostelukyvyllä.
"Itse näen tämän skinitoiminnan vastavoimana maahanmuutajajengien vuosia jatkuneelle ja mediassa vaietulle terrorille." - nimimerkki Harry Vestbacka, HS.fi 02.11.2010

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #2 on: August 06, 2011, 09:34:37 »
Flirttaileva, humalainen, vihjaileva ja paljastavasti pukeutunut nainen, joka lähtee toisen kämpille baarista joutuu varmasti todennäköisemmin raiskatuksi kuin järjen päässä pitävä, kohtuullisesti ottava ja omasta turvallisuudestaan jonkinlaisen vastuun ottava.


Pukeutumisen osalta olet väärässä, sillä naisen asusteilla ei todistettavasti ole juuri mitään tekemistä raiskatuksi joutumisen kanssa.

Esimerkiksi vaikkapa Theresa M. Beiner on viitannut tutkimuksiin, joissa todetaan raiskaajien kiinnittävän enemmän huomiota naisen mahdolliseen passiivisuuteen ja alistuvaan olemukseen. Vastaavasti tällä käytöksellä on tilastollisesti yleensä suora yhteys ruumista kattavammin verhoavaan vaatetukseen. Yksikään nainen ei ole joutunut raiskatuksi asusteidensa vuoksi; kyse on syyllisen keksimästä puolustuksesta missä siirretään vastuu uhrille. Tämän nyt luulisi kai muutenkin olevan selvä asia?

Mitä taas tulee noihin muihin mainitsemiisi seikkoihin - joista kieltämättä etenkin juopumusaste voi vaikuttaa siihen päällekarkauksen uhriksi joutumisen riskiin, etenkin jos nainen liikkuu yksinään - niin tämänpäiväisessä kulkueessa on kyse nimenomaan pukeutumisesta, ei siis noista muista asioista. Ymmärrätkö? Kulkueeseen saapuvat naiset eivät siis oletettavasti ole juovuksissa, eivät harrasta flirttailua tai vihjailua, eivätkä ainakaan lähde kesken paraatin niiden paikalle saapuneiden miesten matkaan. Paraati ei ole mikään vastuuttomuuden ylistys.

Toivottavasti tämä nyt tuli selväksi, ettet aivan turhan tähden lähde tyrkylle keskustaan. Kyse on siis tosiaan vain kulkueesta, jolla painotetaan naisen oikeutta pukeutua ainakin noin suurin piirtein miten hän haluaa, ilman syyllistämistä. Siis lain rajoissa tietysti, vaikka totta kai viuhahtamalla voi myös vaikuttaa.


Best,

J. J.
« Last Edit: August 06, 2011, 09:40:18 by Jussi Jalonen »

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #3 on: August 06, 2011, 09:39:22 »
Noin laajemmalla tasolla en itsekään ymmärrä, miksi hyvinkin maltilliset kehotukset arkijärjen käyttöön otetaan niin suurella raivolla vastaan. Tosiasia on että tällaisia juttuja tapahtuu ja niitä voinee välttää jonkin verran esimerkiksi terveellä arvostelukyvyllä.


No kyllä, tästä asiasta olen aivan samaa mieltä. Itse asiassa suurin osa esimerkiksi niistä Maria Vuennon antamista suosituksista, jotka aikoinaan raivostuttivat Naisasialiitto Unionin niin verisesti, olivat sellaisia neuvoja joita ainakin itse pitäisin oikein hyvinä vinkkeinä myös nuorille miehille. Oli aika omituista kun suomalaisen poliisin suositukset siitä, miten oman turvallisuutensa vuoksi ei kannata lähteä noin vain aivan tuntemattomien matkaan, liikkua juovuksissa yksinään tai sammua aivan mihin sattuu, leimattiin välittömästi "naista alistavaksi diskurssiksi".

Mutta kuten todettu, tämä tosin ei varsinaisesti liity tähän kulkueeseen ja sen motiiveihin.Best,

J. J.
« Last Edit: August 06, 2011, 09:41:32 by Jussi Jalonen »

Offline Kaptah

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1145
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #4 on: August 06, 2011, 09:54:56 »
Äläs nyt Jussi suutu.

Monelle tuntuu olevan hankala erottaa maalaisjärjen mukaiset neuvot oman turvallisuuden vuoksi ja syyllistäminen. En mitenkään usko että yksikään suomalainen poliisi on ikinä sanonut että oma oli vikasi, kun joku tulee raiskausilmoitusta tekemään. Jos etukäteen varoitetaan lähtemästä kännissä tuntemattomien mukaan, niin onko se nyt sitten syyllistämistä?

Jos kyseessä on tosiaan vain vaatetuspolitiikka, niin alan jo ymmärtää. Totta kai jokaisella on oikeus pukeutua provosoivastikin halutessaan. Toivoisin kuitenkin että tuolla marssilla osoitettaisiin mieltä enemmänkin niitä ihmisiä vastaan, joiden mielestä paljastavasti pukeutunut kaunis nainen on vapaata riistaa kuin niitä vastaan, joiden mielestä joku voi näin kuvitella. Toivottavasti pointtini ymmärrettiin.
Kaikki kehitys on muutosta, mutta kaikki muutos ei ole kehitystä.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #5 on: August 06, 2011, 10:08:01 »
Äläs nyt Jussi suutu.

Jaa minä? Lähinnä naureskelen.


Monelle tuntuu olevan hankala erottaa maalaisjärjen mukaiset neuvot oman turvallisuuden vuoksi ja syyllistäminen. En mitenkään usko että yksikään suomalainen poliisi on ikinä sanonut että oma oli vikasi, kun joku tulee raiskausilmoitusta tekemään.

No, se torontolainen poliisi - nimeltään muuten Michael Sanguinetti - kuitenkin tuli sanoneeksi nimenomaan juuri näin. Mikä sitten tietysti synnytti tämän liikehdinnän.

Vaatetukseen palatakseni, minä en tiedä mitä "lutkamainen" pukeutuminen oikeastaan on, mutta hyvin monet suomalaisnaiset ovat aina viime vuosiin asti pukeutuneet minusta vain yksiselitteisen huonosti ja tyylittömästi. Kouluissa olisi pitänyt opettaa kunnolla stailausta. Tässä naisten huonossa pukeutumisessa jos missä muuten on näkynyt vasemmistolaisen feminismin perintö, joka onnistui muuttamaan monet kauniitkin suomalaiset naiset täydellisiksi harmaavarpusiksi, paljon tehokkaammin kuin vaikkapa körttiläisyys. Toista se on esimerkiksi Puolassa, missä naiset ovat osanneet aina pukeutua naisellisesti, ja ovat kommunismin murtumisen jälkeen myös rohkeasti tehneet niin.

Tosin onhan täälläkin edistystä tapahtunut kun uusi nuorten naisten sukupolvi on huomannut, ettei ulkonäköönsä panostaminen ole mikään rikos omaa sukupuoltaan vastaan.Best,

J. J.

Jussi O:

 • Guest
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #6 on: August 06, 2011, 10:37:02 »
Tässä naisten huonossa pukeutumisessa jos missä muuten on näkynyt vasemmistolaisen feminismin perintö, joka onnistui muuttamaan monet kauniitkin suomalaiset naiset täydellisiksi harmaavarpusiksi, paljon tehokkaammin kuin vaikkapa körttiläisyys. Toista se on esimerkiksi Puolassa, missä naiset ovat osanneet aina pukeutua naisellisesti, ja ovat kommunismin murtumisen jälkeen myös rohkeasti tehneet niin.

Tosin onhan täälläkin edistystä tapahtunut kun uusi nuorten naisten sukupolvi on huomannut, ettei ulkonäköönsä panostaminen ole mikään rikos omaa sukupuoltaan vastaan.

Arvon kaimain hyvä, tähän asti ok, mutta nyt meni kyllä päin seiniä. Määrittelepä "naisellisuus". Ja kysy sitten, kenen ehdoin teit sen. Mistä kulttuurisesta katsantokannasta lähtien. Kenenkäs eli millaisen katsojan silmässä se kauneus ja harmaavarpuseus nyt tässä oli. Erityisesti käsite "ulkonäköönsä panostaminen" tarkoittaa kovin perspektiivisiä asioita ja kovin monia muitakin asioita kuin feminiinisyys-maskuliinisuus- tai mies-nainen-akselia. Kaikkien "miesten" mielestä "ulkonäköönsä panostavat" "naiselliset" naiset eivät ole kauniita. (Vaihda lainausmerkittömyyden paikkaa kokeeksi kaikilla mahdollisilla tavoilla.)

Omaan mieleeni tulisi miettiä myös esim. Puola-esimerkkiisi liittyen sitä, miten materiaaliset (ekonomiset) olosuhteet kenties vaikuttavat siihen, miksi "toista se on Puolassa" eli miksi naisten on tarve pukeutua "naisellisesti". Kenen on ns. hyvä eli paree sosiaalisen aseman ja toimeentulon ennustettavuutta saadakseen esittää ja mitä, ja miksi.
« Last Edit: August 06, 2011, 10:49:26 by Jussi O: »

Annushka

 • Guest
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #7 on: August 06, 2011, 12:28:12 »
Minä en ymmärrä tätä hyvin laajasti keskustelupalstoilla esiintyvää ajatusta siitä, että naisten ei pitäisi pukeutua kuten huora tai "provosoivasti". Prostituoidunko siis saa raiskata?

Offline Stas

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 81
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #8 on: August 06, 2011, 12:32:21 »
Typerää provoilua. Minä toivoisin pikemminkin, että miehet reippaammin lähestyisivät naisia, etenkin kaltaisiani b-luokan naisia. Harvoin ketään raiskataan ja niistäkin raiskauksista osa on naisen keksimä kosto miestä vastaan. Helsingissä olen kulkenut kadulla lähes alasti, eikä kukaan lähesty. Olen kulkenut puistoissa pilkkopimeässä ja siellä on ollut miehiä, eikä ketään kiinnostanut raiskata minua. Itse asiassa niitä kiinnosti kalastaminen.
"Kim Anthoni: Josef Göbbels opetti maailmalle seuraavan totuuden. Kun valhetta jaksaa toistaa tarpeeksi kauan, se muuttuu todeksi. Sama prosessi on nyt käynnissäJussi Halla-Ahoa vastaan"

Offline Kaptah

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1145
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #9 on: August 06, 2011, 12:37:40 »
Minä en ymmärrä tätä hyvin laajasti keskustelupalstoilla esiintyvää ajatusta siitä, että naisten ei pitäisi pukeutua kuten huora tai "provosoivasti". Prostituoidunko siis saa raiskata?

Enpä ole moiseen ajatukseen törmännyt. Mikäli se nyt vielä jollekulle jäi epäselväksi niin minusta alastonta, flirttailevaa ja humalaistakaan naista ei saa raiskata missään tapauksessa, mutta on myös typerää ehdoin tahdoin ajautua tilanteisiin, joissa raiskatuksi tulemisen riski on suuri.

Ja ei, prostituoituakaan ei saa raiskata.
Kaikki kehitys on muutosta, mutta kaikki muutos ei ole kehitystä.

Offline turha jätkä

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 351
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #10 on: August 06, 2011, 12:42:44 »

Tästä ja monista muista lukemistani teksteistä tulee sellainen käsitys, että liikkeen tarkoitus on vastustaa neuvoja, joilla vähennetään raiskauksen uhriksi joutumisen riskiä. Se on mielestäni täysin älyvapaata.

Minusta on täysin perusteltua ja järkevää aktiivisesti toimia sen puolesta, että naiset saavat vapaasti pukeutua miten haluavat ilman pelkoa väkivallasta. Minusta nuo siis marssivat hyvän asian puolesta. Se että pyrkii näin toimimaan paremman maailman puolesta ei tietenkään tarkoita sitä, että kannattaisi olla pälli ja jättää terve järki himaan radalle lähtiessä. En siis näe mitään paheksuttavaa myöskään poliisien kommenteissa.
Myötäihminen

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #11 on: August 06, 2011, 12:58:18 »
Määrittelepä "naisellisuus". Ja kysy sitten, kenen ehdoin teit sen. Mistä kulttuurisesta katsantokannasta lähtien. Kenenkäs eli millaisen katsojan silmässä se kauneus ja harmaavarpuseus nyt tässä oli.

Ihan subjektiivisesti totesin, muuta en yrittänyt ilmaistakaan. Valaistukseksi voin kertoa, että äitini oli malli ja tuotesuunnittelija, joten olen jossain määrin perinyt hänen silmänsä muodille.

Kai nyt sen kuitenkin myönnät, että menneisyydessä on kotimaisessakin feminismissä ilmennyt tiettyä puritaanista paheksuntaa sitä kohtaan, että nainen käyttää vaikkapa huulipunaa tai korkokenkiä? Näin siitäkin huolimatta, että kyseessä voi tosiaan olla naisen oma valinta. Mutta kuten tulin sanoneeksi, tuosta lukkiutuneesta näkemyksestä on onneksi jo päästy vähitellen eroon. Oikeastaan tämän lauantaisen kulkueen voi myös nähdä samalla erääksi ilmentymäksi siitä, miten uuden aallon feminismi on tehnyt pesäeroa siihen vanhaan, eikö?Best,

J. J.

Annushka

 • Guest
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #12 on: August 06, 2011, 13:33:49 »
Enpä ole moiseen ajatukseen törmännyt. Mikäli se nyt vielä jollekulle jäi epäselväksi niin minusta alastonta, flirttailevaa ja humalaistakaan naista ei saa raiskata missään tapauksessa, mutta on myös typerää ehdoin tahdoin ajautua tilanteisiin, joissa raiskatuksi tulemisen riski on suuri.

No kovasti tuo pukeutuminen ja käytös kuitenkin näytti kiinnostavan tuossa aloitusviestissäsi:

Flirttaileva, humalainen, vihjaileva ja paljastavasti pukeutunut nainen

Ehkäpä jonkinlainen kaapu ratkaisisi ongelman? Minusta on hassua miten haastavaa naisen pukeutumiseen on suhtautua muuten kuin tietämällä paremmin miten se tulisi tehdä.

Offline Taha Islam

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1968
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #13 on: August 06, 2011, 13:48:32 »
Minusta on hassua miten haastavaa naisen pukeutumiseen on suhtautua muuten kuin tietämällä paremmin miten se tulisi tehdä.

Minusta on hassua, että pukeutumisen yhteiskunnallisia vaikutuksia ei tunnusteta lainkaan. Ihminen nyt vaan altis ympäristönsä vaikutteille ja vaikka aivojen toimintaa ei tunnetakaan läpikotaisin niin tiedetään, että miehen aivot reagoivat seksikkääseen naiseen tavalla, jota moni pitää ei-toivottavana.
"Minusta Linkolan ajatukset ovat vastenmielisiäja misantrooppisia, mutta en oikein voi olla hänen kanssan eri mieltäkään." Tuntematon humanisti 2012

Annushka

 • Guest
Re: Lutkamarssi - tarpeellinen vastaliike vai typerää provoilua?
« Reply #14 on: August 06, 2011, 13:52:47 »
Minusta on hassua miten haastavaa naisen pukeutumiseen on suhtautua muuten kuin tietämällä paremmin miten se tulisi tehdä.

Minusta on hassua, että pukeutumisen yhteiskunnallisia vaikutuksia ei tunnusteta lainkaan. Ihminen nyt vaan altis ympäristönsä vaikutteille ja vaikka aivojen toimintaa ei tunnetakaan läpikotaisin niin tiedetään, että miehen aivot reagoivat seksikkääseen naiseen tavalla, jota moni pitää ei-toivottavana.

Esimerkiksi kirjoittamalla siitä blogissaan, http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/torrottovat-rinnat-sekoittavat-kalervo-kummolaa/art-1288339786169.html