Author Topic: Norjan terrori-iskut  (Read 217400 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Esa Kärnä

 • Guest
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #390 on: July 25, 2011, 18:22:57 »
Kirjoitin tänään blogin jossa yritän tehdä jonkinlaista yhteenvetoa Norjan iskun synnyttämistä ajatuksista. Teksti on varsin pitkä ja siksi tässä vain lyhyt lainaus:

"Jotkut sitten väittävät että Norjan tapahtumat johtuivat siitä kun maahanmuutosta ei ole keskusteltu julkisuudessa riittävästi. Mikä asia on jäänyt keskustelematta?

Huolestuttavaa on se, että luonnonmullistuksiin, sisällissotiin ja nälänhätään liittyvät kansainvaellukset aletaan nähdä oman hallituksen syynä, kuten nyt tapahtui Norjassa. Euroopassa on rakennettu rauhaa jo yli viisikymmentä vuotta. Silti nykyajan sananvapaus synnyttää juuri netin keskustelupalstojen kautta sellaisia ylilyöntejä, että tarpeeksi monta kertaa toistettuna tekemällä tehdyt uhkakuvat kohdistuvat silmittömän väkivallan muodossa maan omiin kansalaisiin. Norjan tappaja imi itseensä vihaa ja vainoharhaisia viholliskuvia juuri niiltä keskustelusivuilta joilla hän itsekin kirjoitti aktiivisesti viime vuodet. Kukaan ei puuttunut asiaan tai alkanut tarkistaa miehen taustoja esimerkiksi asekokoelman osalta, koska ajatellaan että kaikki tämä kuuluu sananvapauteen ja pohjoismaiseen elämänmuotoon.

Ihmiset ovat turtuneet siihen sanojen raakuuteen millä oman maan hallitusta arvostellaan ja siinä sivussa leimataan viholliseksi kaikki ne jotka eivät kannata omaa ideologiaa.

Vaaran merkit olivat näkyvissä jo monta vuotta. Oli heikkoa signaalia ja oli sitten myös todella räikeää ja vahvaa signaalia. Kukaan ei välittänyt. Tämän uuden vuosituhannen tyyliksi on muodostunut se että kaikki käy siihen asti, kunnes jossain paukkuu ja tapahtuu jotain todella peruuttamatonta.

Koska tulee se aika että ihmiset uskaltavat puuttua näihin vaaran merkkeihin? Jokaiselle meistä oma kotimaa on rakas isänmaa, eikä omia maanmiehiä saa vihata."

Esa Kärnä

Koko teksti: http://sunnuntaikolumnisti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/78928-aariliikkeet-tekevat-omista-kansalaisista-vihollisia

"Eihän maahanmuutto pienelle piirille ole jäänytkään. Kaikkihan me sen maksamaan joudumme ja vain maahanmuuttoklusterissa työskentelevät keräävät hyödyt.
Kysyt mistä ei ole puhuttu maahanmuuttoon liittyen.
Rikollisuudesta, lakiemme vastaisista tulijoiden kulttuuriin kuuluvista tavoista. Kuluista emme saa tietoa millään, sillä ne on hajautettu niin moneen sektoriin, että maahanmuuttoministerin mukaan niitä ei ollut rahapulan vuoksi mahdollista selvittääkään.
Perheidenyhdistämisen perusteista ja järkevyydestä.
Ikätestauksista, tulijoiden kantaväestöä paremmasta asemasta asuntojonoissa. Haluttomuudesta opiskella kieltä. Huonoista ja röyhkeistä tavoista kohdella naisia.
Onhan noita, mutta päättäjien kommentointi kulkee linjaa asian vierestä, hiukan vielä sivummalta ja ihan mettästä.

Pitäisi olla päivänselvää, että lisääntynyt maahanmuuttokritiikki ei ole esittäjiensä syntymässä saama ominaisuus, vaan johtuu epätyydyttävästä toteutuksesta ja noudatetun sinisilmäisyyden aiheuttamista kongnitiivisista dissonansseista.

Monta vuotta meni pelkän rasistinatsihuutelun merkeissä, jos joku uskalsi epäillä valittua linjaa."

Kari Timolavi

Tuo jäljempänä siteerattu blogiini tullut kommentti on taas mielestäni hyvä yhteenveto niistä asioista jotka mielletään maahanmuuttoon liittyviksi epäkohdiksi.

Vihreistä vielä sen verran, että eihän mikään puolue ole yksi tasapäinen ryhmä, vaan näkemyksiä löytyy joka suuntaan. Itse arvostan Eero Paloheimon kirjoituksia maahanmuutosta ja kehitysavusta. Kun en ole koskaan käynyt Afrikassa, niin pari vuotta sitten oli sekä riemastuttava että puhutteleva kokemus lukea hänen kirja sen maanosan kuvioista viranomaistasolla. Kehitysavussa moni markka menee suoraan kankkulan kaivoon:

"Eero Paloheimon tuoreimmassa kirjassa Tämä on Afrikka kerrotaan suorasukaisesti ja riemastuttavasti tämän päivän Afrikasta: täysistä busseista ja kuoppaisista teistä, maaseudun kylistä ja kaupunkien slummeista, AIDS-pelosta ja prostutioiduista, vuorigorilloista ja kalastusretkistä, vaalihumusta ja pakolaisleireistä, unohtamatta suomalaisministeriön virkamiehiäkään. Paloheimon värikkäät jutut vievät lukijan matkalle Afrikan ytimeen, ja tarinoiden rikkaasta mosaiikista hahmottuu myös vakava, yhteiskunnallinen viesti.

Kirjan lopussa on monipuolinen tietopaketti ja tekijän oma ratkaisu kysymykseen, johon hän matkoillaan etsi vastausta: mitä Afrikalle pitäisi tehdä?"

Tuohon lyhyeen kirjan kuvaukseen lisäisin arviota lukukokemuksesta sen verran, että Paloheimon kirjoitusten perusteella suuri osa kehitysapua tehneistä on tyytymättömiä valittuihin keinoihin.

Luultavasti analogia maahanmuuttokriittisiin löytyy sitä kautta, että myös maahanmuuttoa hoidetaan viranomaistoimintana erilaisilla hanketyöntekijän nimikkeillä. Tämä tällainen maahanmuuttoteollisuus antaa tavallisille kansalaisille vaikutelman siitä, että omien pienituloisten hädällä ei ole niin väliä kunhan vain haalitaan mamuja maahan. Tosivihreänä ei tietenkään voi ymmärtää sitä ympäristönäkökulmaa, mikä sitten liittyy siihen kun ihmisiä tuodaan reittilentokoneella maapallon toiselta puolelta. Miksi ei auteta paikallisesti?

Harri

 • Guest
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #391 on: July 25, 2011, 18:30:04 »

Achtung, tässäpä näytettä Suomen johtavalta poliittiselta forumilta:


Jep. Kullervo K. puolestaan:

Jussi Jalosen ei ehkä ole se oikea persoona heittämään ensimmäistä kiveä tähän suuntaan. Etenkin kun tämä ehta äärioikeistolainen istuu vasemmistoanarkistien kanssa samassa lasikopissa.

edit. Vongoethe näemmä lisäilee noita poimintoja viestiinsä pätkittäin, joten tämäkin sieltä nyt löytyy. Jääköön nyt kuitenkin.
« Last Edit: July 25, 2011, 18:32:18 by Harri Mulari »

Timo Anttila

 • Guest
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #392 on: July 25, 2011, 19:03:16 »

Achtung, tässäpä näytettä Suomen johtavalta poliittiselta forumilta:


Jep. Kullervo K. puolestaan:

Jussi Jalosen ei ehkä ole se oikea persoona heittämään ensimmäistä kiveä tähän suuntaan. Etenkin kun tämä ehta äärioikeistolainen istuu vasemmistoanarkistien kanssa samassa lasikopissa.

edit. Vongoethe näemmä lisäilee noita poimintoja viestiinsä pätkittäin, joten tämäkin sieltä nyt löytyy. Jääköön nyt kuitenkin.

Kuunelkaamme tarkemmin, mitä nämä Homman suuret, kunnialliset ja humaanit miehet. Nämä leinotheinotidatkullervot ja heidän lakeijansa itse-asiassa sanovatkaan:

"Olemme ontot miehet
olemme täytetyt miehet
yhteen nojatenpäät täynnä olkia.
Voi!
Kuivuneet äänemme,
kun yhdessä kuiskaamme
ovat heikot ja tarkoituksettomat
kuin tuuli kuivassa ruohossa
tai rottien askeleet lasin siruillakuivassa kellarissamme
."


Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #393 on: July 25, 2011, 20:36:51 »
Palauttaakseni ketjun sen aiheeseen, puolalainen liberaalikatolinen viikkolehti Tygodnik Powszechny on julkaissut teemanumeron Norjan tapahtumista. Päätoimittaja, isä Adam Boniecki on laatinut hyvin riipaisevan pääkirjoituksen "Psychopaci są wśr³d nas" ("Psykopaatit ovat keskellämme"). Suomennan tähän vain yhden virkkeen pääkirjoituksesta, koska siinä tiivistyy se velvoite, mikä itseään kristityksi kutsuvan ihmisen tulee tiedostaa: "Słowa nie są niewinne" - "Sanat eivät ole viattomia".

Lehti sisältää myös artikkelin "Breivik, dziecko epoki" ("Breivik, aikakautensa lapsi"), jonka olen kirjoittanut minä, koska sitä minulta jo lauantaina pyydettiin.Best,

J. J.

Offline Ville Leskinen

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 73
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #394 on: July 25, 2011, 21:02:32 »
Lehti sisältää myös artikkelin "Breivik, dziecko epoki" ("Breivik, aikakautensa lapsi"), jonka olen kirjoittanut minä, koska sitä minulta jo lauantaina pyydettiin.

Saako tästä käännetyn version myös?

(Tervehdys Jussi)

Jussi O:

 • Guest
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #395 on: July 25, 2011, 21:21:44 »

Olisiko englanniksi tämä? The Massacre and its Context

Jokohan Pekka Mannisen upea pienoisessee on linkattu? They never do violence before they do

« Last Edit: July 25, 2011, 21:23:36 by Jussi O: »

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #396 on: July 25, 2011, 21:28:48 »
Olisiko englanniksi tämä?
The Massacre and its Context

Se on tosiaan tuo aivan sama teksti, pyysin lehdeltä lupaa julkaista englanninkielinen käännös yhteisblogissamme. Kirjoitukset ovat käytännössä identtiset, paitsi että tuo kappale, missä professori Vihavainen mainitaan puuttuu puolankielisestä versiosta kokonaan. Siinähän käsitellään lähes yksinomaan suomalaisia kommentteja. Samaten myös viimeinen kappale on jätetty pois, kuten myös nuo toiseksi viimeisessä kappaleessa mainitut esimerkit siitä, miten maltillinenkin politiikka on alkanut heijastaa ääritahojen vaatimuksia kautta Euroopan.

Mannisen kirjoitus on ravisteleva, mikä on hyvä asia.


(Tervehdys Jussi)


Tervetuloa taas!Best,

J. J.
« Last Edit: July 25, 2011, 21:30:34 by Jussi Jalonen »

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #397 on: July 25, 2011, 21:31:19 »
En ole niin taitava ammuksien luokitteluissa, mutta google ei oikein yhdistänyt ontelokärkeä käsiaseissa käytettäviin ammuksiin. Onko sinulla antaa englanninkielistä termiä?

Se olisi kaiketi "hollow-cavity bullet" tai toimintansa mukaan yksinkertaisesti "fragmenting bullet". Aamutelevisiossa kun näytettiin ohimennen kuvia niiden luotien läpileikkauksesta, niin olin huomaavinani, että se ontelo tosiaan oli huomattavan laaja. Voi olla, että erehdyin vain äkkiä vilkaistessani ja sen uutistenlukijan maininnan "dum-dum-luodeista" kuullessani. Mutta tämä nyt on tosiaan loppujen lopuksi sivuseikka.

Voi olla, että puhun ihan eri asiasta kun en ole asiantuntija, mutta olen kuullut käytettävän termiä "hollow point" synonyymina dum-dum-luodeille.

Breivik ei muuten ole keksinyt aseellista kamppailua maahanmuuttokriittisessä liikkeessä vaan siitä on kyllä puhuttu muuallakin. Itse muistan esim. tämän tekstin, joka järkytti minua suuresti, koska kyseessä on niin selkeä väkivaltafantasia.

Vastuukysymyksiä terroritekojen kohdalla on muuten näemmä pohdittu aiemmin ihan kansanedustajan toimesta hänen kirjoituksessaan, jossa käsiteltiin vihasaarnaja Abu Hamzaa.
http://www.halla-aho.com/scripta/oikeasta_islamista_ja_vastuukysymyksista.html
Quote
Kun muslimit räjäyttävät New Yorkissa, Balilla, Madridissa ja Lontoossa, tai puukottavat ja ampuvat kaikkialla, vastuullisia ja tilivelvollisia ovat vain ne, jotka fyysisesti painoivat nappia tai liipaisinta.

...

Muslimit eivät kuitenkaan ole kollektiivisesti vastuussa siitä, että muslimit polttavat, räjäyttävät ja tappavat ympäri maailmaa. Heidän tapauksessaan ei saa yleistää eikä demonisoida.

Kuka on vastuussa siitä, että maahanmuuttokriitikko räjäyttää ja tappaa ihmisiä julistaen tasan niitä samoja iskulauseita, joita skenen julkaisut ovat pullollaan? Kuka tai ketkä olivat hänen "abuhamzojaan"?
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Offline kolyma

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 143
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #398 on: July 25, 2011, 22:06:13 »
Kuka on vastuussa siitä, että maahanmuuttokriitikko räjäyttää ja tappaa ihmisiä julistaen tasan niitä samoja iskulauseita, joita skenen julkaisut ovat pullollaan? Kuka tai ketkä olivat hänen "abuhamzojaan"?

Jos imaami Taqiyya Abu Jihad kiihottaa seurakuntalaisiaan pyhään sotaan vääräuskoisia vastaan, ja yksi näistä käy räjäyttämässä pommin ostoskadulla, niin epäilemättä häntä voidaan pitää tähän osasyyllisenä.

Toisaalta jos maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuva henkilö kirjoittaa maahanmuuttoa kritisoivia tekstejä, ja jossain muualla on toinen henkilö, joka sekä suhtautuu maahanmuuttoon kriittisesti että toimeenpanee joukkomurhan, niin tuskin ensimmäistä voidaan sen pahemmin syyllistää jälkimmäisen tekemisistä. Ei ainakaan sen enempää kuin Vihreä liitto rp:tä voidaan syyllistää siitä, jos joku ruotsalainen "suvaitsevainen" käy räjäyttämässä pommin ruotsidemokraattien puoluetoimistolla.

Zack

 • Guest
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #399 on: July 25, 2011, 22:12:50 »
Poliisi tehostaa äärioikeistolaisen vihapuheen valvontaa.

Jokos poliisin Nettivinkkiin on ilmoitettu Köyry Väyräsen äärioikeistolaisesta vihakiihotuksesta, jonka mukaan suomalainen köyhä roskaväki pitäisi ampua helikoptereilla hengiltä, jos kehtaavat vaatia sosiaaliturvaa?

Offline Ville Leskinen

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 73
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #400 on: July 25, 2011, 22:15:14 »
Poliisi tehostaa äärioikeistolaisen vihapuheen valvontaa.

Jokos poliisin Nettivinkkiin on ilmoitettu Köyry Väyräsen äärioikeistolaisesta vihakiihotuksesta, jonka mukaan suomalainen köyhä roskaväki pitäisi ampua helikoptereilla hengiltä, jos kehtaavat vaatia sosiaaliturvaa?

Henkilökohtaisesti olisin vain tyytyväinen mikäli näin joku olisi tehnyt.

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #401 on: July 25, 2011, 22:27:43 »
Quote
Jos imaami Taqiyya Abu Jihad kiihottaa seurakuntalaisiaan pyhään sotaan vääräuskoisia vastaan, ja yksi näistä käy räjäyttämässä pommin ostoskadulla, niin epäilemättä häntä voidaan pitää tähän osasyyllisenä.

Toisaalta jos maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuva henkilö kirjoittaa maahanmuuttoa kritisoivia tekstejä, ja jossain muualla on toinen henkilö, joka sekä suhtautuu maahanmuuttoon kriittisesti että toimeenpanee joukkomurhan, niin tuskin ensimmäistä voidaan sen pahemmin syyllistää jälkimmäisen tekemisistä.

"Vihreä liike" ei demonisoi mitään ihmisryhmää aktiivisesti.

Ongelma on siinä, että joku imaami, joka kehottaa pyhään sotaan länsimaalaisia/vääräuskoisia kohtaan, ei yleensä vain kehota. Hän perustelee hyvin miksi ne muut ovat vihollisia. Hän on omasta mielestään vain rationaalinen kriitikko.

Ja lopulta tätä tehdään Hommaforumilla, tietoisesti tai tiedostamatta, toki ilman taistelukäskyä. Luodaan yksipuolisella* uutisvirralla, joko tulkittuja tai aitoja tapauksia, pelkoa tiettyä ihmisryhmää vastaan. Näin lopulta maahanmuuttokritiikki saattaakin olla seuraus toiseuden pelosta, samoin isänmaallisuus. Näin sieltä löytyy ytimestä samanlainen propagointi, joka lopultakin on myös ääri-islamistien tyyli.

Yhtä kaikki, sekä islamistien pelon lietsonta että hommaforumilainen pelon lietsonta on väärin. Kenen tahansa pelon lietsonta jotain ihmisryhmää kohtaan on väärin. Missä tahansa ahdasmielistä asennetta esiintyy, niin se on ongelma.

* Tähän on ihan pakko lisätä, että järkevinä ihmisinä tiedetään ja osataan sanoa ettei nyt ihan kaikki, mutta todella moni. Näin ollen ei sinällään ole kyse suoraan sen sanomisesta, että kaikki muslimit sitä tai kaikki muslimit tätä, sellainen tuskin edes menisi läpi kenellekään. Kyse onkin yksipuolisesta uutisvirrasta ja pitkän ajan suggerointi prosessista, jossa yksipuolinen uutisten hekumointi ja tulkinta tekee tehtävänsä.

** Ehkä oleellisen tärkeää on myös huomata, että pelkoja kiihotetaan hekumoimalla sillä, että muut eivät ymmärrä nyt käsissä olevaa uhkaa, eivät ota tosissaan, siksi juuri meidän on otettava tämä erittäin vakavissaan.
« Last Edit: July 25, 2011, 22:31:04 by ateisti19+ »
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Esa Kärnä

 • Guest
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #402 on: July 25, 2011, 22:42:02 »
Kyse onkin yksipuolisesta uutisvirrasta ja pitkän ajan suggerointi prosessista, jossa yksipuolinen uutisten hekumointi ja tulkinta tekee tehtävänsä.

Norjan tapauksessa tämä pitkäaikainen yksipuolisen uutisvirran hekumointi johti siihen, että joukkomurhaaja näki sairaassa päässään sekä maan hallituksen että demarinuoret uhkana omalle kulttuurikäsitykselleen.

Alkoholiton Lager

 • Guest
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #403 on: July 25, 2011, 22:52:08 »
Kyse onkin yksipuolisesta uutisvirrasta ja pitkän ajan suggerointi prosessista, jossa yksipuolinen uutisten hekumointi ja tulkinta tekee tehtävänsä.

Norjan tapauksessa tämä pitkäaikainen yksipuolisen uutisvirran hekumointi johti siihen, että joukkomurhaaja näki sairaassa päässään sekä maan hallituksen että demarinuoret uhkana omalle kulttuurikäsitykselleen.

"Demarinuoret, tuo pohjoismaalaisen yhteiskunnan pahin uhka."

Offline kolyma

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 143
Re: Norjan terrori-iskut
« Reply #404 on: July 25, 2011, 22:57:38 »
"Vihreä liike" ei demonisoi mitään ihmisryhmää aktiivisesti.

Ainakin maahanmuuttokriittisiä demonisoidaan aika vahvasti vihreiden suunnalta. Leimataan kollektiivisesti "natseiksi", "muukalaisvihamielisiksi", "demokraattisen yhteiskunnan vastaisiksi voimiksi, joihin ei tule koskea tikullakaan" jne. Tämä riippumatta siitä, miten hyvin maahanmuuttoa kritisoiva henkilö tai ryhmä asiansa perustelee.

Myös todenmukainen argumentti voi olla vihreässä retoriikassa "muukalaisvihamielinen", jos se ei ole linjassa vihreiden oman politiikan kanssa.
« Last Edit: July 25, 2011, 22:59:17 by kolyma »