Author Topic: Ennuste: eduskuntavaalit 2015  (Read 9209 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jussi Jalonen

 • Guest
Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« on: July 17, 2011, 20:27:50 »
Pah, pitkästyttää näin sunnuntai-iltana. Koska olen jo pitkään tuumaillut tekeväni ennusteen vuoden 2015 eduskuntavaaleja koskien, voin yhtä hyvin tehdä sen nyt. Ohessa seuraa profetiani siitä, millainen eduskunta tässä maassa on neljän vuoden kuluttua. Puolueet on listattu suurimmasta pienempään:


SDP: 48
Keskusta: 42
Kokoomus: 37
PS: 30
Vasemmisto: 17
Vihreät: 11
RKP: 9 (+1)
KD: 5Vaalien voittajia ovat SDP, Keskusta ja Vasemmistoliitto. Vihreät elpyvät hieman ja RKP pitää asemansa, Perussuomalaiset menettävät kymmenen paikkaa ja Kokoomus tulee kärsimään tuntuvan vaalitappion menettäen kaiken kaikkiaan seitsemän paikkaa. Olettamukseni perustuu siihen, että kahden peräkkäisen hallitusvastuukauden, seuranneen yhden epämieluisain aikojen pääministerikauden ja yleisesti ottaen verraten pitkän suosiollisen poliittisen jatkumon jälkeen Kokoomuksen kannatus tulee väistämättä painumaan laskuun, minkä lisäksi puolueen asema samassa hallituksessa sekä SDP:n että Vasemmiston kanssa tulee hieman katkeroittamaan kovinta oikeistoa. Ennuste seitsemän paikan menetyksestä ei ole uskoakseni liian hurja, jos sitä vertaa vaikkapa Kokoomuksen tuloksiin vuosina 1991 (kolmentoista paikan menetys) ja 2003 (kuuden paikan menetys).

Rohkenen tehdä myös sen otaksuman, että SDP suoriutuu kohtalaisen hyvin tästä vaalikaudesta, korjaa hallitusvastuusta koituvan myönteisen huomion etenkin työllisyyspolitiikan merkeissä ja tekee vielä lisäksi onnistuneen kampanjan. Kokoomuksen imago jää sekä puolueen omien äänestäjien että liikkuvien äänestäjien keskuudessa heikommaksi. Edelleen oletan, että Vasemmisto kykenee kääntämään riviensä rakoilun tosiasiassa edukseen yksittäisten edustajien kannatuksen kohoamisena, eikä stigmatisoi itseään istumalla hallituksessa, ja voittaa sen minkä tuoreissa vaaleissa hävisi. Lopulta teen sen arvauksen, että Vihreiden uusi johtajuus ei sanottavammin hyödytä jos kohta ei haittaakaan heitä, ja puolue päättää vaalikautensa profiloitumalla luontevasti Kokoomuksen kupeeseen yleisliberaalina puolueena.

Samaten pidän todennäköisenä, että Perussuomalaisten kannatuksesta häviävät niinsanotut löysät pois, sillä säilyttääkseen asemansa on puolueen kyettävä neljän vuoden aikana rakentamaan toistaiseksi puuttuva vahva puoluekoneisto seuraavia vaaleja varten. Puolueessa on totta kai tekijöitä, mutta en usko että niitä tekijöitä on vain riittävästi ylläpitämään näin nopeasti paisunutta kannatusta entisellään. Puolue tulee silti edelleen varmasti hyötymään tämän hallituskauden vastakkainasettelusta maakuntien ja kaupunkien välillä ja säilymään vahvana vaikuttajana eduskunnassa. Suurin hyötyjä on kuitenkin Keskusta, jolla on Kiviniemen ja Tiilikaisen hahmossa koetellut, suositut ja karismaattiset johtajat sekä ennen kaikkea yhä se valmis koneisto. Keskusta on lisäksi lähimenneisyydessä tehnyt rajumpiakin vaalisuorituksia - nimenomaan noina samaisina vuosina, jolloin Kokoomus on hävinnyt - joten seitsemän paikan sieppaus vaikuttaa mielestäni aivan realistiselta. Ennusteeni nojaa muutamin paikoin siihen, että provinsseissa käydyssä kilpailussa perii Keskusta vahvan organisaatiokykynsä turvin tällä kertaa voiton Perussuomalaisista, jotka ovat yhä paljolti kansanliike. Poikkeuksena ovat ne vaalipiirit, joissa Perussuomalaisilla on heittää kehiin kokeneita, osaavia ja muutenkin suhteellisen hyvässä iskussa olevia ehdokkaita. Olen kuitenkin tehnyt otaksuman niinsanotusta luonnollisesta poistumasta vanhojen SMP:n veteraanien ja muutaman yksittäistapauksen kohdalla.

Ennusteeni on leikkikalumalli. Olen jättänyt huomiotta paljon suuria ja pieniä asioita, kuten maailmanpolitiikan tai maailmantalouden mahdolliset heilahdukset, skandaalien tai työtaistelujen kaltaiset yllätystekijät sekä väestösuhteiden muutoksen vaalipiirien välillä. En ole myöskään jaksanut vaivata päätäni vaalilain aiheuttamilla muutoksilla, vaikka vaaliliittojen kieltämisen seuraukset yritinkin pitää mielessäni tätä kirjoittaessani. Parissa kohtaa olen yrittänyt myös pitää mielessäni ensi vaaleissa joillekin puolueille mahdollisesti realisoituvan nuorisokannatuksen. En usko, että tämän vaalikauden aikana nousisi esille uusia puolueita, jotka suoriutuisivat eduskuntaan asti. Sitä seuraavalla kaudella näin saattaa käydäkin.

Tein piruuttani myös vaalipiirikohtaiset arviot. Koska en tosiasiassa ymmärrä politiikasta saati eri vaalipiirien tilanteesta yhtään mitään, ne saattavat olla päin honkia. Luovutan ne tässä arvosteltavaksi, ja pyrin esittämään arvioilleni kunkin vaalipiirin kohdalla perustelut:

--------------

Lappi: ounastelisin Markus Mustajärven tempausten voittavan hänelle takaisin Vasemmistoliiton tässä vaalipiirissä menettämää kannatusta vanhoilta änkyröiltä, mikä toisi puolueelle takaisin näissä vaaleissa menetetyn paikan. Keskusta piti paikkansa näissä vaaleissa tappiosta huolimatta, mutten oikein usko, että puolue saisi neljättä paikkaa, mikä sillä oli viimeksi vuosina 1999-2003. Kokoomuksen yksi paikka puolestaan on ollut Lapissa katkolla ennenkin, ja koska ennusteeni perustui Kokoomuksen kannatuksen laskuun hallitusvastuun seurauksena, sama ilmiö voi hyvinkin tapahtua toistamiseen. Mitä taas tulee Perussuomalaisiin, uskoisin että Lapissakin he hyötyvät provinsseissa orastavasta protestista kaupunkilaisten hallitusta vastaan ja pitävät yhden paikkansa, etenkin kun Sallasta näissä vaaleissa eduskuntaan kohonnut Hanna Mäntylä on nyt puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja. Lapin osalta tulos olisi siis seuraavanlainen:

Keskusta, 3
PS, 1
Vasemmisto, 2
SDP, 1


Oulu: Pentti Kettunen olisi seuraavissa vaaleissa jo 73-vuotias, ja on vanhana SMP:n aikojen veteraanina kaiketikin paljolti työnsä Perussuomalaisissa tehnyt. Perussuomalaisilla on epäilemättä riveissään Olli Immosen lisäksi muitakin nuoria kykyjä, jotka voivat kenties täyttää tämän aukon, mutta siitä huolimatta oletan, että Perussuomalaiset menettävät yhden paikan, yllämainituista syistä. Samaten otaksun, että Keskusta pystyy valtaamaan menettämistään paikoista toisen takaisin. Hössöttäväksi moralistitädiksi luonnehdittu Satu Haapanen ei vaikuta minusta kansanedustajalta, joka kykenisi ylläpitämään Vihreiden näissä vaaleissa jo pahoin kärsinyttä kannatusta, eikä Susi-Pulliaisella taida olla ikänsä puolesta paluuta. Silti, luulisi Oulun kokoisesta kasvukeskuksesta kyllä sen verran Vihreitä äänestäjiä löytyvän, että puolue saa sen paikkansa säilytettyä. Kokoomuksen, Vasemmistoliiton ja SDP:n kannatus vaikuttaisi olleen historiallisesti varsin stabiili. Vasemmistoliiton osalta tosin voi jälleen tapahtua kasvojen vaihtumista, mistä nämä vaalit antoivat jo viitteitä.

Keskusta, 7
PS, 3
Vasemmisto, 3
Kokoomus, 2
SDP, 2
Vihreät, 1


Keski-Suomi: Perussuomalaisten kannatus on tässä vaalipiirissä uskoakseni eniten vaarassa. Kauko Tuupainen on seuraavissa vaaleissa 75-vuotias, eikä välttämättä enää lähde ehdolle. Teuvo Hakkarainen taas on, no, Teuvo Hakkarainen. En pidä mitenkään poissuljettuna Perussuomalaisten molempien paikkojen menetystä, mutta uskoisin piiristä varmasti nousevan sen verran uutta voimaa, että toinen paikoista säilytetään. Mahdotontahan ei ole, että Marke Tuominen korvaa Hakkaraisen jo vaalikauden aikana, mikä antaisikin hänelle hyvän ponnahduslaudan seuraaviin vaaleihin. Vaikuttaa kuitenkin todennäköiseltä, että Keskusta ottaa menetetyn paikkansa takaisin. Kokoomuksen uskon säilyttävän paikkansa Henna Virkkusen ministerinaseman turvin, SDP pitää asemansa ja Vasemmistoliiton kannatushan oli tässä vaalipiirissä synkistä ennusteista huolimatta itse asiassa jo näissä vaaleissa nousussa.

Keskusta, 4
SDP, 2
Kokoomus, 2
PS, 1
Vasemmistoliitto, 1


Vaasa: tässä vaalipiirissä on melkoinen ministerimiehitys. Olettaisin sosialidemokraattien pitävän edelleen molemmat paikkansa, eikä vuonna 2007 menetetyn kolmannenkaan paikan takaisinvalloitus periaatteessa olisi mahdottomuus Urpilaisen suoriutumisesta riippuen. Rohkenen ennustaa, että hän suoriutuu valtiovarainministerinä kohtalaisen hyvin ja on ensi vaaleissa suorastaan oman piirinsä ääniharava. Kokoomuksenkin luulisi pitävän paikkamääränsa Risikon vetämänä. Peter –stman vaikuttaa henkilöltä, joka kykenee säilyttämään kristillisten aina 1980-luvulta tässä vaalipiirissä hallitseman eduskuntapaikan, ja RKP:n kannatus ei sanottavammin ole historiallisesti vaihdellut. Perussuomalaisten uudet edustajat ovat hienoinen kysymysmerkki, mutta Vesa-Matti Saarakkala vaikuttaa minusta suoraan sanoen eräänlaiselta Marja Tiuran pohjalaiselta miesvastineelta. Veikkaan, että Perussuomalaiset menettävät yhden paikan, vaikka tässä vaalipiirissä heidän kannatuksensa on Vistbackan perinnön seurauksena varmastikin muuten parhaiten turvattu. Keskusta pitänee asemansa, sillä paikan sieppaaminen muilta puolueilta vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä Urpilaisen ja Risikon ollessa mahdollisia äänikuningattaria.

Mahdollista - todennäköistäkin - totta kai on, että Urpilainen siirtyy kisaamaan Helsinkiin tai Uudellemaalle. Tässä tapauksessa arvioni heittää Vaasan osalta, ja lopputuloksena voikin olla yhden Perussuomalaisten paikan siirtyminen Keskustalle.

Keskusta, 4
RKP, 4
Kokoomus, 3
SDP, 3
PS, 2
KD, 1


Pohjois-Karjala: olen sen verran tylsällä päällä, että olen päättänyt antaa tämän minulle paljolti tuntemattoman pikkuisen vaalipiirin jämähtää aivan samaan tulokseen kuin näissäkin vaaleissa. Saa protestoida.

SDP, 2
Keskusta, 2
PS, 1
Kokoomus, 1


Pohjois-Savo: taas yksi vaalipiiri, mitä en erityisemmin tunne. Tein saman ratkaisun kuin edellä. Kokoomuksen, SDP:n ja Vasemmiston kannatus on jo parikymmentä vuotta ollut varsin tasaista, joten todennäköisemmin paikoista käyty tappelu tulee tapahtumaan Perussuomalaisten ja Keskustan välillä. Edellisten brändi vaikuttaa hauveli-Oinosen ja rovasti Kivelän luotsaamana kohtalaisen vakiintuneelta, joten tuloksena lienee pattitilanne.

Keskusta, 3
PS, 2
SDP, 2
Kokoomus, 1
Vasemmisto, 1


Etelä-Savo: tässä maakunnassa SDP on saanut vankkuriensa eteen ministerin Jouni Backmanin pystyvässä hahmossa, joten SDP tulee melko varmasti säilyttämään näissä vaaleissa takaisin voittamansa toisen paikan. Kokoomuksen asema on niin ikään ollut tässä vaalipiirissä varsin tasainen, ja Lenita Toivakka on puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja ääniharavana todennäköisesti uusimassa paikkansa, mikäli ehdolle asettuu. Perussuomalaisten ja Keskustan kannatus saattanee hyvinkin heilahtaa jälkimmäisen eduksi, mutta paikkamäärään tällä ei välttämättä vielä tarvitse olla vaikutusta. Tyydyn siis taas säilyttämään tuloksen sellaisenaan.

Keskusta, 2
SDP, 2
PS, 1
Kokoomus, 1


Kymi: Keskustan eduskuntaryhmän pomona on tässä vaalipiirissä kisaava Kimmo Tiilikainen saanut viime aikoina paljon myönteistä julkisuutta ja tehnyt vaikutuksen sekä retoriikallaan että jämptin ja rehdin miehen olemuksellaan, joten puolueella on hyvät mahdollisuudet siepata takaisin menettämänsä paikka. Kymi on kuitenkin myös Perussuomalaisten kenties vahvimpia linnakkeita, etenkin oman puolueensa ilmeisesti pystyvimpiin ja sympaattisimpiin hahmoihin lukeutuvan Juho Eerolan noustua toiseksi varapuheenjohtajaksi, joten Perussuomalaiset kykenevät todennäköisesti pitämään asemansa. Wonterghemin vaientaminen näin vaalikauden alussa luultavasti on sekin eduksi. Mahdollista on, että loppupeleissä hallitusvastuusta kärsinyt Kokoomus menettää toisen paikoistansa, Häkämiehen hallitsemasta raskaasta ministerinsalkusta huolimatta, etenkin jos Keskusta vetää Tiilikaisen johdossa onnistuneen yrittäjämyönteisen vaalikampanjan. Sosialidemokraattien kannatus on Kymessä ollut tasaista, Vasemmisto ei tule enää tässä maakunnassa nousemaan ja Sari Palm taas vaikuttaa sen verran sympaattiselta, että suon kristillisille heidän yhden paikkansa.

SDP, 4
Keskusta, 3
PS, 3
Kokoomus, 1
KD, 1


Pirkanmaa: Kokoomus otti näissä vaaleissa torjuntavoiton, minkä toistumiseen en jaksa uskoa. Vähintäänkin yksi paikka menee, mistä hyödyn korjaa paalupaikalle suoriutunut SDP. Perussuomalaisista jättäytynee Lea Mäkipää pitkän linjan veteraanina pois kuvioista, ja Veltto Virtasen vanha show saanee viimein päätöksensä, miehen ollessa oikeutettu jo kohtalaisen hyvään kansanedustajan eläkkeeseen, joten Perussuomalaisten paikkamäärä tulee puolittumaan. Vasemmistoliitosta saa Kontula täpärästi uusittua paikkansa ja minulle Keskustorilla karkin antanut ja kiltisti hymyillyt Minna Sirnö tekee comebackin. Keskusta nappaa taas kerran yhden paikan lisää, ja sallittakoon nyt kristillisten pitää kannatuksensa tällä kotiseudullanikin. Oras Tynkkynen jatkaa eläkeläisten terrorisoimista.

Kokoomus, 4
SDP, 5
Keskusta, 3
Vasemmisto, 2
PS, 2
Vihreät, 1
KD, 1


Häme: pitää tunnustaa, etten pahemmin tiedä mitään naapurivaalipiirin kuvioista, joskin olettaisin Kokoomuksen kannatuksen näissä maisemissa kohtalaisen vakaaksi ja pysyväksi. Häme on muutenkin ollut perinteisesti varsin sinertävä vaalipiiri, joten Kokoomus tuskin pudonnee nykyisistä lukemistaan. Samaten myös SDP:n kannatus on historiallisesti ollut hyvin tasaista. Keskusta saattanee kuitenkin siepata yhden paikan Perussuomalaisilta, etenkin jos James Hirvisaari tekee jonkun hulvattoman tempauksen vaalikauden aikana. Perverssinä miehenä olen myös päättänyt, että piirin ehdoton äänikuningatar olisi ministerinasemansa turvin vaalikaudella julkisuutta saanut ja mahdollisesti parin kolmen aluepoliittisen päätöksen yhteydessä kotiinpäin vetänyt Päivi Räsänen. Tunnen suurta kiusausta uskotella itselleni, että hän voisi nykäistä mukaansa ylimääräisen kristillisen, mikä sekin olisi Perussuomalaisilta pois, mutta ehkäpä näin ei kuitenkaan tapahdu; Räsänen oli jo näissä vaaleissa toisiksi eniten ääniä saanut ehdokas Johannes Koskisen jälkeen. Vasemmiston näissä vaaleissa saavuttama yllätyspaikka näyttäisi olleen paljolti oudon vaalimatematiikan tulos, ja mahdollista on, että Aino-Kaisa Pekonen jää samanlaiseksi yhden kauden edustajaksi kuin Katja Syvärinen aikoinaan Satakunnassa. Toisaalta en oikein usko, että Vasemmistoliitto vielä ensi vaaleissa menettäisi sen perinteisen yhden paikkansa kokonaan, joten menköön nyt toistaiseksi.

SDP, 4
Kokoomus, 3
Keskusta, 3
PS, 2
KD, 1
Vasemmisto, 1


Satakunta: Kristillisten eduskuntapaikka on vaaliliiton seurausta ja menee automaattisesti takaisin Keskustalle. Sosialidemokraatit sieppaavat todennäköisesti yhden ylimääräisen paikan Krista Kiurun ministeriaseman imussa, ja mikäli Kiuru hoitaa tonttinsa hyvin, hän saattaa olla piirinsä äänikuningatar. Perussuomalaisilta menevät rovasti Joutsenlahden äänet uudestaan jakoon suurimman osan valuessa Keskustalle, mutta Porista pitänee tahollaan onnistuneesti maakunnan puolustajana profiloitunut ja muutenkin ilmeisen suosittu Ari Jalonen paikkansa, vaikka SDP yrittäneekin vyöryttää. Kokoomuksen kannatus jää tässä kuviossa väistämättä muiden varjoon, mutta Vasemmistosta säilyttää Myllykoski fiksuna miehenä ja puolueensa aitona duunarisiiven edustajana paikkansa.

SDP, 3
Keskusta, 3
PS, 1
Kokoomus, 1
Vasemmisto, 1


Varsinais-Suomi: teen ennusteen, että Ilkka Kanerva ei ole enää ensi vaaleissa ehdolla. Toisaalta Kanerva nyt on Kanerva, ja onhan Kokoomuksella sekä Petteri Orvon että Anne-Mari Virolaisen hahmossa vahvat ehdokkaat ja näiden takana kyvykkäät taustajoukot, joten Kokoomus pitänee johtoasemansa ja säilyttänee kaikki neljä paikkaansa. Vihreät saavat kenties Niinistö-ilmiön merkeissä yhden ylimääräisen ehdokkaan lävitse. Vasemmisto kykenee ehkä Li Anderssonin noustua nuorisojärjestön johtoon masinoimaan uutta kannatusta tässä vaalipiirissä, mutta olettaisin maltillisesti tämän riittävän korkeintaan paikkamäärän säilymiseen, vaikka kasvot toki voivatkin vaihtua. Keskusta ja SDP pitävät asemansa ja RKP uusii paikkansa. Tämän kuvion seurauksena käy paikkamäärän pysyessä samana väistämättä niin, että Perussuomalaiset menettävät yhden paikan.


Kokoomus, 4
SDP, 4
PS, 2
Keskusta, 2
Vasemmisto, 2
Vihreät, 2
RKP, 1Uusimaa: tämä on tunnetusti se vaalipiiri, missä puolueiden tulokset ovat saattaneet heitellä vaalista toiseen parilla kolmella, tai viime vaaleissa peräti viidellä paikalla. Teen sen otaksuman, että Jungner ja Ihalainen voivat olla tulevissa vaaleissa ääniharavia, ja SDP ottaa kaksi paikkaa lisää. Nämä tulevat liikkuvilta perheellisiltä äänestäjiltä ja ovat paljolti pois Kokoomukselta. Soini-ilmiö ehtii laantua neljässä vuodessa, ja Perussuomalaiset ovat menettämässä yhden paikan. Vihreät, kristilliset ja RKP pitänevät asemansa, Keskusta samaten ja näissä vaaleissa todella täpärästi yhden paikan menettänyt Vasemmisto saa sen paikkansa takaisin.


Kokoomus, 9
SDP, 9
Persut, 6
Vihreät, 3
RKP, 3
Kepu, 2
Vasurit, 2
KD, 1


Helsinki: ylempänä olen esittänyt mahdollisuuden Urpilaisen kisaamisesta Helsingissä, mutta ounastelen että ilman häntäkin SDP tulee saamaan Helsingistä yhden lisäpaikan. Vihreät pitänevät asemansa, samoin myös RKP, ja näissä vaaleissa kannatustaan kohottanut Vasemmisto tulee säilyttämään molemmat paikkansa. Perussuomalaisten kannatus saattaa notkahtaa hieman filologi-ilmiön väistämättäkin hieman hiipuessa, mutta uskon kyllä puolueen pitävän kaikki kolme paikkaansa, sillä hallintovaliokunnan puheenjohtajan kannatus on kovalta ytimeltään hyvin hitsautunutta ja muillakin ehdokkailla, etenkin komisario Packalénilla, tulee varmasti olemaan näyttöjä toiminnastaan neljän vuoden sisään. Helsingissä pidän myös todennäköisenä, että Kokoomuksen kova oikea laita tulee hallitusvastuun ja sinipunayhteistyön stigman seurauksena hieman vuotamaan sikäläisten oikeistosiipeä edustavien Perussuomalaisten suuntaan, mikä oli aistittavissa jo näissä vaaleissa. Uskoakseni edes Zyskowicz ei kykene tätä kehitystä patoamaan. Kokoomus menettää siis yhden paikan, enkä oikein usko Keskustankaan kykenevän paikkamääränsä tuplaamiseen, vaikka lukumääräinen kannatus toki voikin nousta. Keskusta on loppujen lopuksi saanut historiansa aikana Helsingissä kaksi paikkaa vain tasan kerran, vuonna 2003.

Kokoomus, 5         
SDP, 5             
Vihreät, 4         
Vasemmisto, 2       
PS, 3           
RKP, 1               
Keskusta, 1


----------


No niin. Saa repiä kappaleiksi. Otaksumani kuitenkin on edelleen, että 2015 tässä maassa nähdään ensi kerran pitkästä aikaa se perinteinen kansanrintamahallitus, ja Suomi palaa menneisyyteen jo toistamiseen. Tämä puolestaan tulee luomaan pohjan uudelle oikeistolaiselle reaktiolle, mutta ehkä tässä kohtaa on parempi, että sammutan kristallipalloni.
Best,

J. J.

J. Mäki-Ketelä

 • Guest
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #1 on: July 17, 2011, 20:38:48 »
Aika hyvää ja perusteellista settiä, sano. Varmaan jotain tuommoista on odotettavissakin, hitaastihan nää junat kääntyy ja jos vähän kääntyy, niin kohta palaavat takaisin samoille vanhoille kiskoilleen.

Tosin unohdit meikän tuolta persujen, kokkarien, vasemmistoliiton, demarien ja vihreiden edustajista. Oliko niitä vielä jotain muita puolueita, joiden agentti ja tuleva pyrkyriehdokas varmasti olen? Olikohan krisutkin jossain vaiheessa mainittu?

Onneksi Supo ja KGB ei aseta ehdokkaita, ei meikällä aika riittäisi millään.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #2 on: July 17, 2011, 20:52:29 »
Tosin unohdit meikän tuolta persujen, kokkarien, vasemmistoliiton, demarien ja vihreiden edustajista. Oliko niitä vielä jotain muita puolueita, joiden agentti ja tuleva pyrkyriehdokas varmasti olen?


No itse asiassa ajattelin ehdottaa jos mentäisiin molemmat huomenna liittymään Pirkanmaan Keskustaan. Se vaikuttaa tällä hetkellä mielestäni todella tiukalta peliliikkeeltä, melkein kuin ostaisi Nokian osakkeita vuonna 1990.

Eihän niillä sitä paitsi ole kuin joku helvetin Alatalo. Takuulla kaipaavat jo uusia naamoja, ja vastahan muutit sinne puutarhakaupunkiin. Sitä paitsi, vähänkö olis helvetin siistiä kun puolue maksais meidät joittenkin seminaarien merkeissä aina välillä Kangasalan kuntoutuskeskus Apilaan hiukan elpymään.Best,

J. J.

Offline metrics

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1255
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #3 on: July 17, 2011, 20:57:22 »
EU:n velkakriisi aiheuttaa niin suuren epävarmuustekijän, että neljän vuoden päähän näkemyksellisinkään ennuste ei voi olla juuri arvausta kummempi.

Arvauksen asemesta toivomus: perssuomalaiset ottakoon takapakkia sellaiset 10-15 paikkaa.

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #4 on: July 17, 2011, 21:05:10 »
JJ on tehnyt aikamoisen paketin.
Gallupeissa PS:n nousu on jatkunut ja jopa meppi Tarja Cronberg ennusti PS:lle 50% kannatusta.
Kuntavaalit ovat ensimmäinen paikka. Kun (jos) Euromaat kaatuvat kuin dominopalikat voi olla niin, että kovat lukemat tauluun PS takoo. Sen sijaan Keskusta saa puolestani kutistua pienpuolueeksi. Vihreillä on myös hankalaa. Ihmiset kannattavat järkevää ekoilua, mutta eivät nykyistä siirretään verot ympäristöveroksi = tasaveroja -linjaa. Esim. EU:n rikkipäästöjen rajoituksen(1/15-osaan) tarkoitus on nostaa päästöjä, kustannuksia ja heikentää Suomen kilpailukykyä. (lähteet netissä)

EDIT: JJ otitko huomioon vaalitavan muutoksen, siis  3% äänikynnyksen?

Offline Kourumies

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3094
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #5 on: July 17, 2011, 21:09:46 »
Tosin unohdit meikän tuolta persujen, kokkarien, vasemmistoliiton, demarien ja vihreiden edustajista. Oliko niitä vielä jotain muita puolueita, joiden agentti ja tuleva pyrkyriehdokas varmasti olen?


No itse asiassa ajattelin ehdottaa jos mentäisiin molemmat huomenna liittymään Pirkanmaan Keskustaan. Se vaikuttaa tällä hetkellä mielestäni todella tiukalta peliliikkeeltä, melkein kuin ostaisi Nokian osakkeita vuonna 1990.

Eihän niillä sitä paitsi ole kuin joku helvetin Alatalo. Takuulla kaipaavat jo uusia naamoja, ja vastahan muutit sinne puutarhakaupunkiin. Sitä paitsi, vähänkö olis helvetin siistiä kun puolue maksais meidät joittenkin seminaarien merkeissä aina välillä Kangasalan kuntoutuskeskus Apilaan hiukan elpymään.

Kontaktini keskustan sisällä on kertonut, että puolueessa on kovastikin halua padota äärioikeisto nyt, aivan kuten se teki viimeksikin eli 30-luvulla. Niin että olette takuulla tervetulleita talkoisiin mukaan. Ja kuolemanvaarassa oleva isänmaa tarvitsee sankareita, eikä Xenakaan taida ehtiä hätiin.
« Last Edit: July 17, 2011, 21:11:59 by Köyry Väyränen »
Aiemmin nimellä Köyry Väyränen tunnettu artisti.

Offline metrics

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1255
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #6 on: July 17, 2011, 21:19:03 »
eikä Xenakaan taida ehtiä hätiin.

Onneksi leffateattereissa pyörii "Conan: 3D" traileri.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #7 on: July 17, 2011, 21:28:28 »
EU:n velkakriisi aiheuttaa niin suuren epävarmuustekijän, että neljän vuoden päähän näkemyksellisinkään ennuste ei voi olla juuri arvausta kummempi.


No juu, Yhdysvaltain velkakriisistä puhumattakaan. Siinä tilanteessahan saattaa vielä koko maailma mennä perseelleen.

Mutta tulipahan nyt vähän viikolla sadepäivinä rustailtua. Katsotaan neljän vuoden päästä kuinka väärässä olin.EDIT: JJ otitko huomioon vaalitavan muutoksen, siis  3% äänikynnyksen?


En. Siitähän jo mainitsinkin, etten jaksanut liikoja päätäni vaivata. Kunhan väsäilin leikkikalumallin.Best,

J. J.

Offline Schwa

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 324
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #8 on: July 17, 2011, 22:06:02 »
EDIT: JJ otitko huomioon vaalitavan muutoksen, siis  3% äänikynnyksen?


En. Siitähän jo mainitsinkin, etten jaksanut liikoja päätäni vaivata. Kunhan väsäilin leikkikalumallin.

Hyvä ettet jaksanut, koska se hanke haudattiin hallitusohjelman teon yhteydessä. Äänikynnystä ei tule ikävä, mutta tasausäänet olivat kyllä mielestäni lähtökohtaisen hyvä juttu.

Uuden vaalilain hyväksyminen olisi vaatinut nykyisessä eduskunnassa 2/3 enemmistön. Kun ilmeisesti etenkin sdp suhtautui viime kaudella ensimmäistä kertaa hyväksyttyyn lakiin hyvin kielteisesti ja vihreät olivat sen ainoa aktiivinen puolustaja, niin se vaihdettiin melko vähin äänin huomattavasti vähemmän kunnianhimoiseen vaalipiirien yhdistämiseen, joka voi mahdollisesti olla voimassa jo ensi vaaleissa (koska siihen ei tarvita raskainta perustuslainsäätämisjärjestystä). Aiheesta ihan hyvä koonti täällä ja mustaa valkoisella hallitusohjelman sivulla 89.

Itse en ehkä vielä uskaltaudu spekuloimaan mitään, olipa vaalipiirijako mikä hyvänsä. Jalosen ennuste on sinänsä ihan uskottava enkä usko EU:n taloustilanteen olevan melkein neljän vuoden päästä likikään yhtä kuuma vaalienratkaisuperuna kuin se oli nyt, mutta vasta parin vuoden päästä alkaa edes hieman tuoksua, minkä seikkojen ympärillä vaalit tullaan olennaisesti käymään.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #9 on: July 17, 2011, 22:31:17 »
Kun ilmeisesti etenkin sdp suhtautui viime kaudella ensimmäistä kertaa hyväksyttyyn lakiin hyvin kielteisesti ja vihreät olivat sen ainoa aktiivinen puolustaja, niin se vaihdettiin melko vähin äänin huomattavasti vähemmän kunnianhimoiseen vaalipiirien yhdistämiseen, joka voi mahdollisesti olla voimassa jo ensi vaaleissa (koska siihen ei tarvita raskainta perustuslainsäätämisjärjestystä).


Haa, vaalipiirien yhdistäminen! Tämähän olisikin kiinnostavaa. Tuloksena voisi siis olla kahdenkymmenenyhden paikan yhtenäinen Itä-Suomen vaalipiiri. Olettaen siis, että paikkajaossa eri piirien välillä tapahdu muutoksia.

Mitkähän puolueet tästä järjestelystä hyötyisivät eniten? Vihreiden kannatus oli näissä vaaleissa hienoisessa nousussa kahdessa noista kolmesta Itä-Suomen vaalipiiristä (kuten muuten on Vasemmistonkin). Riittäisikö yhtenäisessä vaalipiirissä Vihreillä kenties myös rahkeita yhden ehdokkaan ponnistamiseksi lävitse? Näissä vaaleissahan Vihreiden kannatus tosin olisi ollut yhdistetyssäkin vaalipiirissä vielä alle neljän prosentin, mutta niitä kohottamismahdollisuuksiahan luulisi olevan. Samaten voisi kuvitella Vasemmiston ehkä saavan lävitse yhtenäisessä Itä-Suomen vaalipiirissä kaksi ehdokasta, kun pitää mielessä heidänkin kannatuksensa olleen nousussa kahdessa vaalipiirissä kolmesta (hassu juttu, siinä piirissä missä se oli laskussa he saivat ehdokkaan lävitse).


Itse en ehkä vielä uskaltaudu spekuloimaan mitään, olipa vaalipiirijako mikä hyvänsä. Jalosen ennuste on sinänsä ihan uskottava enkä usko EU:n taloustilanteen olevan melkein neljän vuoden päästä likikään yhtä kuuma vaalienratkaisuperuna kuin se oli nyt, mutta vasta parin vuoden päästä alkaa edes hieman tuoksua, minkä seikkojen ympärillä vaalit tullaan olennaisesti käymään.

Tämmöinen ennusteleminen on periaatteessa hauskaa, kun voi sitten jälkikäteen katsoa kuinka pieleen se on mennyt. Vuonna 2007 kirjoittelin uutisryhmiin samanlaisen selostuksen siitä, miten sosialidemokraatit ovat kuolemaantuomittu puolue. Sen voi lukea täältä. Kyseessä nyt ei ollut mikään alkuperäinen idea, samanlaista tekstiä oli silloin levityksessä muuallakin.

Kun lukee tuota neljän vuoden takaista tekstiäni ja vertaa sitä tämän ketjun kirjoitukseeni, niin voisi luulla että olen tullut pessimistisemmäksi.


Best,

J. J.
« Last Edit: July 17, 2011, 22:35:46 by Jussi Jalonen »

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #10 on: July 17, 2011, 22:44:27 »
Olisiko vaalipiirien yhdistäminen huono asia?

Luulen, että muutaman vaalipiirin kimppaan laittaminen . esim Savot olisi OK ja uudenmaan jakaminen kahteen osaan.

Offline Schwa

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 324
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #11 on: July 17, 2011, 23:19:47 »
Haa, vaalipiirien yhdistäminen! Tämähän olisikin kiinnostavaa. Tuloksena voisi siis olla kahdenkymmenenyhden paikan yhtenäinen Itä-Suomen vaalipiiri. Olettaen siis, että paikkajaossa eri piirien välillä tapahdu muutoksia.

Hallitusohjelman kirjausta olisi johdonmukaista lukea tosiaan niin, että yhdistämisten tuloksena olisi joko tuo kolmesta vaalipiiristä yhdistetty 21 kansanedustajapaikan Itä-Suomen piiri (joka olisi jo varsin iso, yhdessä Helsingin kanssa Suomen toiseksi suurin vaalipiiri) tai sitten vain kaksi itäsuomalaispiiriä yhdistettäisiin ja Uusimaa jaettaisiin kahtia. Nähtäväksi jää sitten, mihin tuloksiin yksimielisyyteen sitoutuneessa työryhmässä päästään.

Mitkähän puolueet tästä järjestelystä hyötyisivät eniten?

Käytännössä eniten etua olisi varmaankin tuon "piilevän äänikynnyksen" alle täpärimmin jäävillä puolueilla eli ainakin Itä-Suomen kohdalla juuri vihreillä ja vasemmistoliitolla.

Olisiko vaalipiirien yhdistäminen huono asia?

Luulen, että muutaman vaalipiirin kimppaan laittaminen . esim Savot olisi OK ja uudenmaan jakaminen kahteen osaan.

En itse ainakaan pidä sitä huonona vaan päinvastoin selvänä parannuksena nykytilanteeseen nähden. Hukkaan menevien äänten ongelmaa se ei kuitenkaan poista läheskään samassa mitassa kuin keväällä eduskunnassa hyväksytty esitys (on tosin myönnettävä, että siinäkin oli näiltä osin ongelmansa -- se, mistä vaalipiireistä tasauspaikat tarkalleen tulivat, vaikutti ainakin jonkin lehden tekemän demonstraation mukaan hieman hämmentävän ja satunnaisenkin oloiselta).

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #12 on: July 18, 2011, 02:08:13 »
Ruotsissa on toi (suhteellinen)tasaus. Aikamoista lottoa se on olisiko ollut viime vaalien 349 paikasta 17(tai 19) näitä ns. tasauspaikkoja. Eli sitten läpi voi mennä mistä vaan , millä tahansa äänimäärällä, Listavaali eli listalta. Turhan vaikeaa edes yrittää selittää.

Sinänsä kyllä kannatan , että puolueet saavat niin monta paikkaa, kuin heidän saama äänimäärä on. En tiedä kuinka tämä on mahdollista toteuttaa.

Kuuma peruna

 • Guest
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #13 on: July 18, 2011, 07:08:42 »
JJ on tehnyt aikamoisen paketin.
Gallupeissa PS:n nousu on jatkunut ja jopa meppi Tarja Cronberg ennusti PS:lle 50% kannatusta.


Neljän vuoden aikana useimmille persuja äänestäneille valkenee että eiväthän nuo pysty mihinkään. Edustajamäärä putoaa puoleen nykyisestä.

Timo Anttila

 • Guest
Re: Ennuste: eduskuntavaalit 2015
« Reply #14 on: July 18, 2011, 15:09:53 »
Keskusta saattanee kuitenkin siepata yhden paikan Perussuomalaisilta, etenkin jos James Hirvisaari tekee jonkun hulvattoman tempauksen vaalikauden aikana.
Best,
J. J.

Warda ja ylläpito! Käsittääkseni meillä on hiljainen kollektiivinen sopu siitä että mun suojatille, maskotille ja syöttiläälle, kansanedustaja Hirvisaarelle ei pottuilla täällä. Olkaa siis hyviä, valtiotiedemaisterimaisia modeja ja poistakaa Herra Jalosen analyysistä ko. kohta.

Kiitos jo etukäteen -ja mikäli tuo ei ole poistunut viikon kuluessa tai Herra Jalonen fiksannut sitä vastaamaan enemmän todellisuutta, syötän tämän palstan ketunnahkoineen asianajajilleni ja sittepähän näätte.