Author Topic: Vaatteet = aatteet (ulkoinen olemus)  (Read 1037 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Outo Lintu

  • Guest
Vaatteet = aatteet (ulkoinen olemus)
« on: August 10, 2011, 17:21:03 »
Maailma on täynnä pinnallisia ja vapautta rajoittavia tekijöitä ja asioita, joiden kaikkien listaaminen veisi tuhottomasti aikaa. Siksipä valitsen näistä aiheista yhden, jota olen erityisesti viime aikoina hämmästellyt ja kummastellut.

Valitettavan monelle ihmiselle pukeutuminen tuntuu olevan elämää suurempi asia (enkä nyt tarkoita vain naisia  ;) ). Vastasyntyneiden kohdalla, vanhemmat varmistavat, että poikavauvat puetaan sinisiin ja tyttövauvat vaaleanpunaisiin asuihin, ei missää nimessä päinvastoin ("muuthan luulisivat, että muuten rohkaisisin lastani hinttimäiseen/lesbomaiseen käyttäytymiseen").
Viimeistään ala-asteella aletaan kaveriporukoissa kiinnittämään huomiota tovereiden pukeutumistyyliin. Jos toisella on hieman vaatimattomammat vaatteet, tivataan: "eikö sulla ole varaa ostaa siistejä vaatteita?"


Teini-iästä näihin päiviin asti rap-musiikki on ollut sydäntäni lähellä. Yläasteella idoleitani olivat Eminem jne. Kirjoitellessani riimejä ja haaveillessani rap-muusikon urasta törmäsin usein seuraaviin kommentteihin: "et sä voi olla räppäri, jos sulla ei ole hip hop-tyylisiä kuteita." Sitä sitten yritettiin olla niin kovaa pukeutumalla Virosta ostettuun Eminem-paitaan ja 50 Cent-koruun. Noloahan se oli.
Teini-iässä pukeutumisen tärkeys siis korostuu. Markkinavoimat, ystäväpiiri ja pinnalliset vanhemmat tyrkyttävät ideaa "oikeanlaisen" pukeutumisen tärkeydestä.


Sama näkyy työpaikoilla, virallisissa tilaisuuksissa, kirkoissa ja monessa muussa paikassa. Jos et pukeudu virkamiesmäisen jäykästi, et ole edustava ja annat itsestäsi nolon vaikutelman. Muistui tässä myös mieleen eräs uutinen MTV3-sivuilla:

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/08/1371321/opettajat-kokevat-kovia-ulkonakopaineita-kommentit-ovat-raakoja


"Väitöskirjatutkija Marjo Kamila on tutkimassa 130 opettajaa siitä, miltä opettaja saa näyttää, ja millaista heidän sosiaalinen vuorovaikutuksensa on. Kamilan mukaan opettajat kyttäävät toistensa pukeutumista aktiivisesti, ja erityisesti naisten pukeutuminen on suurennuslasin alla."

- Peruskoulussa opettajien on oltava edelleen kansankynttilöitä, eli opettajien on oltava täydellisiä ja näytettävä opettajalta, Kamila sanoo.

"Esimerkiksi tatuoinnit ja lävistykset saavat joidenkin niskavillat pystyyn. Ammattikorkeakouluissa opettajat pyrkivät olemaan roolimalleja ja näyttämään esimerkillään miten oppilaiden tulisi pukeutua tulevissa työpaikoissaan."

Naisten pukeutumisessa kiinnitetään erityisesti huomiota epäsopivuuteen, kaula-aukko ja hameen pituus ovat tarkkoja asioita.

- Vaikka naisopettajalla on paksut sukkahousut ja kahden sentin korot, mutta polvet ovat näkyvissä, se voi olla jollekin liikaa, Kamila sanoo.

"Miesten kohdalla huomiota kiinnitetään toistuvasti yllä oleviin vaatteisiin, polvipusseihin ja yleiseen nuhjuisuuteen."Luulisi, että se opettaminen ja ne luovat opetusmetodit olisivat tärkeämpiä, kuin pinnallinen edustavuus.

Miksi maailmassa ei voitaisi järjestää enemmän "tule sellaisena, kuin olet"-tilaisuuksia? Miksi rajoittaa oma ja toisten identiteetti vaatteisiin? Emmehän me mitään riikinkukkoja ole?

Toisaalla pakotetaan miehiä kasvattamaan pitkä parta ja naisten on pukeuduttava burkhaan, toisaalla halutaan kieltää uskonnolliset symbolit kokonaan. Erilaisuus on näemmä synti


Minkä vuoksi pukeutumisella on niin suuri merkitys? Minkä vuoksi identiteetti rajoitetaan vaatteisiin ja ulkoiseen olemukseen?