Author Topic: Työttömyys, ratkaisuja (5 ehdotusta)  (Read 1155 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tsarbombastic

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
Työttömyys, ratkaisuja (5 ehdotusta)
« on: June 03, 2011, 18:34:33 »
I. Työajan lyhentäminen
Euroopan kolmessa maassa, joissa työskennellään vähiten, työttömyys on keskimäärin 4-5%. Eniten työskentelevissä kolmessa se on 12 - 14%. EU:n keskiarvo on 10%.
Kaavio kaikkien maiden työttömyydestä ja työllisyydestä, OECD:n ja YK:n tietojen mukaan löytyy osoitteesta
http://tsarbombastic.wordpress.com/2011/05/28/vapaa-ajan-vauraus-vai-tyottomyys-2/

II. Lyhyiden työsuhteiden tukeminen
Osa-aikatyön osuuden ja työttömyyden välillä on vielä vahvempi korrelaatio.
Kaavio kaikkien maiden työttömyydestä ja osa-aikatyön osuudesta, OECD:n ja YK:n tietojen mukaan löytyy osoitteesta
http://tsarbombastic.wordpress.com/2011/05/28/vapaa-ajan-vauraus-vai-tyottomyys-2/


III. Flexicurity
Flexicurity on malli jossa irtisanomissuojaa heikennetään ja työttömyysturvaa kasvatetaan. Tanskassa työttömyydelle tapahtui näin Flexicurityn käyttöönoton (nuoli) jälkeen:
Yksityiskohtaisempaa selostusta flexicuritystä löytyy artikkeleista:
http://tsarbombastic.wordpress.com/2011/05/28/vapaa-ajan-vauraus-vai-tyottomyys-2/
http://tsarbombastic.wordpress.com/2011/03/22/tyottomyys-3-ratkaisua-tulonsiirrot-ja-tanskan-malli-flexicurity/

IV. Perustulo
Perustulo tekisi kaiken työn vastaanottamisesta kannattavaa, ja työn jakamisesta työntekijän kannalta hieman kannattavampaa. Pidempi perustelu löytyy artikkelista:
http://tsarbombastic.wordpress.com/2011/04/28/kaikesta-tyosta-kannattavaa-ja-kaikesta-kannattavasta-tyota-2/

V. Progressiivinen pääomavero
Pienyritykset työllistävät suhteessa kokoonsa hieman enemmän eivätkä anna yhtä helposti potkuja työttömyyden aikana kuin suuryritykset.

Tähän ketjuun vaan omia ehdotuksia ja kommentteja muiden ehdotuksiin. Työttömyys on kuitenkin aikamme keskeisimpiä, ehkäpä jopa keskeisin yksittäinen taloudellinen kysymys.
« Last Edit: June 03, 2011, 18:37:14 by tsarbombastic »

Offline suusilledot

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
Re: Työttömyys, ratkaisuja (5 ehdotusta)
« Reply #1 on: June 03, 2011, 19:13:52 »
Asiaa joka kohdassa.

Kaksi lisäpointtia:

1. Sotien jälkeen Suomessa tarvittiin jokaista käsiparia. Henkisesti yksinkertaista, suorittavaa työtä oli loputtomasti. Vähän tyhmempi ja viinaan menevä ojankaivaja oli hyödyllinen niinä päivinä kun töihin kykeni. Töitä oli kaikille. Nykypäivän työmarkkinoilla automaatio on tehnyt mekaaniset ja toisteiset työtehtävät tarpeettomaksi. Meillä ei yksinkertaisesti ole käyttöä ihan jokaiselle käsiparille. Yksi asia mitä ei ääneen saa sanoa on, enkä tiedä miten tämän kauniisti sanoisin, että osa työvoimasta on käyttökelvotonta työmarkkinoille. Liian tyhmää, liian kielitaidotonta, liian alkoholisoitunutta, elämänhallinnaltaan liian ailahtelevaa; ei tiedä milloin Pera tulee töihin vai tuleeko ollenkaan.

2. Kohdan 1 mukaista yksinkertaista suorittavaa työtä itse asiassa olisi vaikka kuinka paljon. Mainosten jakamista, aidan paikkamaalaamista, kahvin keittämistä, vastaanottovirkailijan tai talonmiehen työtä, pihan kunnostusta, kaupassakäyntiä, tarjoilijan hommia, siivoamista, tiskaamista, miksei vaikka osa-aikaista puhtaaksikirjoitusta tai sähköpostien käsittelyä. Mutta kun työvoiman palkkaaminen on niin kallista, ei assistentteja, sihteereitä, apuhenkilöitä jne. enää ole. Asiantuntijatason työntekijät käyttävät omaa työaikaansa byrokratiaan ja sekavien sähköpostien käsittelyyn ja kirjoitteluun. Perustulon - jonka mainitsitkin - avulla, samoin kuin alennettujen työvoimakustannusten myötä olisi pienimuotoisten keikkahommien - vaikka sen aidan maalaamisen tai satunnaisen pihan lakaisun - vastaanottaminen  kannattavaa työn tekijälle, sekä työstä maksaminen mahdollista työn teettäjälle.

Minä en ole sitä mieltä kuin protestantit, että työn tekeminen itsessään olisi jokin erityinen hyve. Se hyve mikä siitä seuraa on osallisuus - yhteiskuntaan, yhteisöön kuuluminen. Tämä on äärimmäisen tärkeää.

« Last Edit: June 03, 2011, 19:15:49 by suusilledot »
"Työttömyys on aina parempi vaihtoehto kuin tuhoisan työn tekeminen. Ja vaikutukset on nähtäväpohjia myöten, vuosituhansien päähän." (Pentti Linkola)