Author Topic: PS ulkona hallituksesta  (Read 9387 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Pro Bono

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 672
 • Maahanmuuttajakriittinen- kriittinenkriittinen
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #15 on: May 12, 2011, 14:14:47 »
Vihaajat vihaa. On aivan sama mitä persut olisivat tässä tilantessa tehneet, heitä olisi täällä syytetty joko takinkääntäjiksi tai vastuunpakoilijoiksi, kuten nyt.

Mielestäni Soinin suoraselkäisyys on pelkästään kunnioitettavaa, että hän pitää kiinni niistä lupauksista, joita on äänestäjille antanut. Harvalta muulta poliitikolta onnistuu.  Hallituskiima my ass...

Jatkakaa vihaamista.
Onko faktan esiintuominen leimaamista?

- Kuuma peruna, 3.2.2011 -

Offline J. Pip

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 126
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #16 on: May 12, 2011, 14:19:16 »
Miten persujen käytös edesauttaa äänestäjiensä toiveita politiikan suunnasta? Vastaus: ei mitenkään.

Ei mitenkään, mutta rehellisyydellä itsellään on myös arvo, eikä rehellisyys veny loputtomiin selittelemällä, vaan jossain vaiheessa se muuttuu valheeksi. Minusta on surullista, jos kansa alkaa suhtautua valehteluun yleisenä tapana, koska silloin maailmasta tulee lopullisesti pelureiden maailma. Pelureiden kenttä ei ole oikeudenmukainen tai ennustettava, vaan sitä hallitsevat mielikuvilla vaikuttavat härskit ja sujuvasanaiset röyhkimykset.

Monet lienevät äänestäneet perussuomalaisia juuri siksi, että poliittinen järjestelmä saisi lisää ryhtiä. Minusta on kunnioitettavaa, että Soini asetti rehellisyyden vallan yläpuolelle. Hän tietää, että Persuilla oli tilaisuus, joka ei välttämättä enää koskaan toistu. Soini siis asetti luottamuksen oman ja puolueensa edun yläpuolelle. Se on minusta hienoa. Samasta syystä arvostan Päivi Räsästä, vaikka olen jyrkästi hänen kanssaan eri mieltä. Hänkin on mielestäni poliitikko, joka ymmärtää toden ja valheen rajan.

Mitä demokratiaa on sellainen demokratia, jossa äänestäjä ei tiedä, mihin vaikuttaa?  

Offline Schwa

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 324
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #17 on: May 12, 2011, 14:22:46 »
Kun ahkerasti veikkaa, voi joskus melkein osua oikeaan: 1, 2

Niin, sinä veikkasit, että persut jäivät tarkoituksella oppositioon.

Jep, sillä oletuksella, että perussuomalaisten vaalivoitto jäisi gallupeita selvästi pienemmäksi. Pieleen meni, ja persut saivat sekä painoarvomuskeleita että tietynlaisen moraalisen paineen osallistua hallitukseen. Itsekin pidin vaalien jälkeen hallitusta persuille todennäköisempänä vaihtoehtona kuin oppositiota.

Quote
Vastoin arveluani tässä saattoi kuitenkin käydä niin, että jytkyvoiton toteuduttua Soini itse olisi ollut aidosti kiinnostunut hallituspaikasta, mutta eduskuntaryhmän jyrkkä ja kompromisseista kieltäytyvä linja oli kantona kaskessa. Toisaalta Soini on varmasti varsin helpottunut -- sooloilevien Jääskeläisten, Hakkaraisten ja Halla-ahojen eduskuntaryhmän valjastaminen kurinalaiseksi hallituspuolueeksi olisi ollut oikeasti todella vaikeaa.
Ihme salaliittoteorisointia. Eikö mitenkään ole mahdollista se todennäköisin ja mitään salaliittoa tarvitsemattomin selitys, eli että hallitusohjelma, joka hyväksyy EU-tukipaketin, ei ole yhteensovitettavissa PS:n linjan kanssa?

Eihän tuossa mitään salaliittoteoretisointia ole. Soini olisi mahdollisesti ollut valmis neuvottelemaan tukiasiasta, mutta puolueen linja jyrkkeni heti vapun jälkeen. Joustomahdollisuuden väläyttämisen saama mediahuomio ja eduskuntaryhmän kanta vaikuttivat varmasti asiaan.

Salaliittoteoreetikko olisi ehkä sitä mieltä, että tämä oli kaikki pelkkää teatteria ja persut olivat alun pitäen päättäneet jäädä hallituksesta. Kuten sanoin, en usko näin käyneen. Silloin Soini olisi vetänyt jääskeläismäisen tiukkaa poseerauslinjaa alusta saakka. Lopputulos on kuitenkin hauskasti yhteneväinen aiemman veikkaukseni kanssa.

Tai kysytään niin, että jos PS olisi mennyt hallitukseen tinkien yhdestä tärkeimmistä periaatteistaan, niin mitä he sillä hallituspaikallaan ajattelivat tehdä? Eikö hallitukseen mennä siksi, että halutaan edistää itse oikeana pitämiään asoita ja jos muut hallitukseen hakevat puolueet ajavat 180 astetta niiden kanssa eri suuntaan olevaa, niin niitä asioita ei siellä hallituksessa pysty ajamaan?

No, tähänhän en ottanut mitään kantaa, mutta mielestäni kuitenkin monipuoluejärjestelmässä ennakko-oletuksena on oltava, että kukaan ei pysty yksinään muodostamaan hallitusta. Siksi hallituspuolueiden on puolin ja toisin joustettava joistakin omista tavoitteistaan saadakseen toisia läpi. Persujen mielestä Portugali-paketin torppaaminen oli heille niin tärkeä tavoite, että siitä ei voinut tippaakaan joustaa muiden tavoitteiden läpisaamiseksi. Nyt persut ovat seuraaviin vaaleihin asti asemassa, jossa lähtökohtaisesti ei saa omia tavoitteitaan lainkaan läpi. Äänestäjät päättänevät sitten seuraavissa vaaleissa, oliko tämä saappaat jalassa kaatumisen linja heistä oikea vai ei.

Quote
Tuleva hallituspohja on nyt aika mielenkiintoinen. Käytännössä ainoa tolkullinen vaihtoehto vähemmistö- tai virkamieshallitukselle on keskustan ja/tai vihreiden tinkiminen ennakkoon ilmoitetusta oppositioon menosta. Kummatkin ottaisivat melkoisen riskin lähtemällä tässä tilanteessa ison tappion jälkeen hallitustielle.
Vihreiden uskon hyvinkin pystyvän muuttamaan kantaansa. Vastauksissaan Kataiselle eivät poissulkeneet hallitukseen menoa samalla tavoin kuin Keskusta teki. Mutta jos he eivät lähde, niin nippa nappa enemmistöhallituksen saa ottamalla RKP:n ja KD:n mukaan. Tuo hallituspohja olisi tosin niin yksittäisten edustajien riepoteltavissa ja teknisestikin ihan sen varassa, että kaikki hallituksen edustajat pääsevät kaikkiin äänestyksiin paikalle, että sillä hallitseminen olisi vaikeaa.

Juuri tuosta syystä en pidä kok-sdp-rkp-kd -pohjaa oikein mahdollisena, sitä pitäisi käytännössä kohdella vähemmistöhallituksena. Vasemmistoliiton liittyminen tuohon joukkoon tai tuleminen kd:n tilalle turvaisi kohtuullisen enemmistön, mutta se pohja taas ei näyttäydy poliittisesti järin mahdollisena.

Annushka

 • Guest
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #18 on: May 12, 2011, 14:24:33 »
Kun ahkerasti veikkaa, voi joskus melkein osua oikeaan: 1, 2

Niin, sinä veikkasit, että persut jäivät tarkoituksella oppositioon. Minusta siitä ei ole kyse, vaan käytännössä oli vain täysin mahdoton tehtävä yhteensovittaa persujen ja KOK+SDP:n kannat EU-tukipaketeista. Kun KOK+SDP listasi hyväksymänsä paketin, olisi persuilla ollut valittavana se, että menee hallitukseen hinnalla millä hyvänsä eli kääntää takkinsa täysin siitä, mitä oli ennen vaaleja luvannut äänestäjille tai sitten se, että hyväksyy sen, että ainoana, vaikkakin suhteellisen suurena, paketin vastustajana ei voi mitenkään tunkea hallitukseen muuttamatta kantaansa.

Olen kyllä Schwan ja Harrin kanssa samaa mieltä, että täsmälleen siitä on kyse. Portugalista ja vakausrahastoista tehtiin vaalien alla hyvin yllättäen iso kysymys, enkä osaa nähdä sitä minään Perussuomalaisten politiikan ja tavoitteiden kulmakivenä. Perussuomalaisilla, kuten sanottua, olisi ollut mahdollisuus mennä hallitukseen kiristämään demareiden kanssa kokoomukselta uudenlaista politiikkaa verotuksessa, palveluissa, monille perussuomalaisille tärkeissä maahanmuuttopolitiikassa, aselainsäädännössä, jätevesilaissa ja niin edespäin. Siis mikäli he olisivat voineet suostua EU-tukipakettien kanssa jonkinlaiseen kompromissiin. Ja tosiaan ennen vappuahan Timo Soini esiintyi sovinnonhaluisena Portugalipaketin suhteen, kunnes ilmeisesti eduskuntaryhmä torppasi moiset aikomukset.

Offline Tönnies

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 378
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #19 on: May 12, 2011, 14:26:50 »
Jatkakaa vihaamista.

Mitä vihaamista?
"Itse näen tämän skinitoiminnan vastavoimana maahanmuutajajengien vuosia jatkuneelle ja mediassa vaietulle terrorille." - nimimerkki Harry Vestbacka, HS.fi 02.11.2010

Offline sr

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3079
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #20 on: May 12, 2011, 14:27:44 »
Pikaisena arviona heittäisin, että päätös on sellainen mikä ei miellytä Soinia itseään. Hän olisi halunnut hallitukseen, ja yrittikin jo kertaalleen kääntää takkia Portugali-kysymyksessä. Puolue oli vain vaaleissa kasvanut liian suureksi liian äkkiä, eikä Soini voinutkaan enää sanella miten tehdään. Sinänsä Perussuomalaiset hassaavat tässä melkoisen tilaisuuden yhden Portugali-tuen takia, varsinkin kun oli selvää alusta saakka, että se jossain muodossa tulee toteutumaan. Perussuomalaisen kentän ehdoton EU-jyrkkyys pitkälti sulkee heidät pois hallituksesta.

Itse sanoisin, että minkäänlaista uskottavuutta äänestäjien keskuudessa säilyttääkseen heidän on pakko noin tehdä. Jopa siinä tapauksessa, että itse jopa uudestaan asiaa pohdittuaan tulisivat siihen tulokseen, että Portugalin paketti on hyväksyttävissä. Kyse on ennen kaikkea siitä, että osa kansasta näkee EU:n eräänlaisena eliitin kähmimisorganisaationa, jonka tarkoitus on jatkuvasti kusettaa tavallista kansaa ja etenkin tehdä se mahdollisimman salassa jossain kabineteissä. Eikä tämä varmaan ihan täysin pielessä oleva ajatus olekaan. PS oli vaaleissa se puolue, joka selvimmin profiloitui juuri tämän kannan edustajaksi (tai olihan se sellaiseksi profiloitunut jo edellisissä EU-vaaleissa ja siksi saikin jo siellä valtavan äänisaaliin).

Jos se nyt ensitöikseen valtavan vaalivoiton jälkeen olisi kääntänyt kelkkansa EU-asioissa ja vaikka se olisi sitten saanut muilta hallituspuolueilta rutkastikin myönnytyksiä muihin asioihin, sitä äänestäneet eivät tätä olisi mitenkään sulattaneet. Jotenkin tästä olisi ehkä voinut pelastua vielä sillä, että tästä Portugali-päätöksestä on pitkä matka seuraaviin vaaleihin ja sinä aikana ehtii tapahtua vaikka mitä, mutta KOK+SDP -sopimus ei sisältänyt vain tätä, vaan myös kannan myöhemmin tuleviin ratkaisuihin pysyvämmistä tukipaketeista.

Quote
Mikäli Perussuomalaiset olisi kyennyt katsomaan asiaa hieman pidemmälle, siellä oltaisiin ehkä voitu tajuta, että heillä on yhdessä demareiden kanssa todella iso tilaisuus kiristää Kokoomus hyvinkin vasemmistolaiseen veropolitiikkaan (ja sitä kautta palvelu- ja työllisyyspolitiikkaan jne). Heitä kuitenkin ilmeisesti kiinnostaa yksi Portugalijuttu enemmän. Kokoomus varmaan aliarvioi tässä kuviossa sen, kuinka pöllöjä Perussuomalaiset tosiasiassa ovatkaan.

En usko pelkän Portugalin olevan se kanto kaskessa, vaan myös se kaikki tuleva EU-politiikka, jota tuon KOK+SDP-sopimuksen perusteella tultaisiin harjoittamaan.

Itse sanoisin, että jos KOK ja SDP oikeasti halusivat sinne hallitukseen jotain muita PS:n sijaan, niin tämä oli aika hieno tapa maalata PS nurkkaan. Nyt se tosiaan näkyy joillekin tuollaisena yhdestä asiasta kiukuttelijana ja sen jääminen oppositioon on sen omaa syytä, eikä sen, etteivät muut olisi halunneet tehdä sen kanssa yhteistyötä.

Quote
No mutta, tämä varmistanee Soinin presidenttiehdokkuuden ainakin.

Ketä kiinnostaa joku presidentti, jolla ei nykyaikana ole juuri mitään valtaa? Tosiaan Soinin voisi panna sille pallille räksyttämään, niin hänen kannattajansa luulisivat heillä olevan edustajan siellä herrojen pöydässä, vaikka hallitukset tekisivät ne todelliset päätökset ihan niin kuin ennenkin.
With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -Steven Weinberg

Annushka

 • Guest
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #21 on: May 12, 2011, 14:36:25 »
Itse sanoisin, että jos KOK ja SDP oikeasti halusivat sinne hallitukseen jotain muita PS:n sijaan, niin tämä oli aika hieno tapa maalata PS nurkkaan. Nyt se tosiaan näkyy joillekin tuollaisena yhdestä asiasta kiukuttelijana ja sen jääminen oppositioon on sen omaa syytä, eikä sen, etteivät muut olisi halunneet tehdä sen kanssa yhteistyötä.

No ei perussuomalaiset varmaan ole kenenkään toivekumppani hallitukseen. Mutta siihen arvioon en yhdy, että kok ja sdp olisivat tämän vaalituloksen kanssa pelanneet perussuomalaisia ulos, päinvastoin heille olisi ollut edullisempaa se että perussuomalaiset kantaa vaalituloksesta seuraavan vastuunsa. Enemmän perussuomalaiset maalasivat itse itsensä nurkkaan, minkä epäilen johtuvan siitä että arvaamaton, ehdoton ja kokematon eduskuntaryhmä oikeasti kuvittelee että asioita muutetaan yhteistyökyvyttömyydellä.

Offline Schwa

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 324
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #22 on: May 12, 2011, 14:50:39 »
No niin: Keskusta järjestää tiedotustilaisuuden muuttuneesta poliittisesta tilanteesta.

Puoluetoimistolla ovat laskelmat saattaneet mennä uusiksi. Paikka oppositiossa perussuomalaisten (suuremman ja kepulta hurjasti ääniä vieneen puolueen) peesarina ei kieltämättä vaikuta houkuttelevalta.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #23 on: May 12, 2011, 15:05:35 »
Ketä kiinnostaa joku presidentti, jolla ei nykyaikana ole juuri mitään valtaa?

Soini on ollut ehdolla jo yksissä presidentinvaaleissa - tosin tuolloin niitä käytettiin enemmänkin ponnahduslautana seuranneita eduskuntavaaleja varten - ja hän on osoittanut tiettyä mieltymystä siihen paljonpuhuttuun arvojohtajuuteen. Tämän voi nähdä hänen kannanottojensa sisällössä sekä yleisessä retoriikassa. Sen lisäksi häntä populistijohtajana epäilemättä kiehtoo ajatus suoran kansanvaalin voittamisesta.

Tämä on siis vain tämmöinen oma kyökkiprofilointini, mutta uskoisin Soinin kyllä tavoittelevan presidentin pestiä mieluummin kuin mitään ministerin virkaa. Ounastelisin, että nimenomaan tuo yllämainitsemani Soinin edustama omatekoinen populistinen ideologia on tässä avain hänen tavoitteittensa ymmärtämiseen. Ministerin työ kenties suo enemmän käytännön valtaa, mutta samalla se tuo mukanaan virkamiehen vastuun, kaiken sen harmaan ikävyyden ja kansalaisten vihat; kuka nyt sellaista haluaisi? Sen sijaan presidentin tehtävässä on arvovaltaa ja auktoriteettia, sekä mahdollisuus esiintyä hyvänä, kansalaisten puolella olevana ja heidän huoliaan kuuntelevana moraalisena johtajana. Tällä on vastineensa Suomen historiassa, missä kuningas on lähes aina ollut kansan keskuudessa rakastetumpi kuin aatelissääty.

Voin olla väärässäkin, mutta uskoisin tämän olleen Soinin todellinen tavoite jo hyvän aikaa. Varmasti hän olisi hallitukseenkin mielellään mennyt - tuo äskeinen tiedotustilaisuus puhui kyllä puolestaan - mutta sekin olisi ollut vain välivaihe.

Ikänsä puolestahan Soini ehtisi kyllä vielä kisaamaan seuraavissakin vaaleissa, mutta olettaisin hänen aavistelevan, että siihen mennessä aika on ajanut hänen ohitseen. Kysymys tulevasta Perussuomalaisten puoluejohdosta sekoittaa sekin pakkaa. Soinilla ja hänen puolueellaanhan on paljon yhteistä LukaÅ¡enkon ja Valko-Venäjän kanssa; kummassakaan tapauksessa se johtaja ei ole oikein tehnyt mitään valmistellakseen ennen pitkää väistämätöntä vallanvaihtoa.Best,

J. J.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #24 on: May 12, 2011, 15:09:20 »
No niin: Keskusta järjestää tiedotustilaisuuden muuttuneesta poliittisesta tilanteesta.

Puoluetoimistolla ovat laskelmat saattaneet mennä uusiksi. Paikka oppositiossa perussuomalaisten (suuremman ja kepulta hurjasti ääniä vieneen puolueen) peesarina ei kieltämättä vaikuta houkuttelevalta.


Tämä on kyllä se merkittävä tekijä, mikä voisi vielä kääntää Keskustan pään.

Toisaalta Kiviniemi antoi kyllä jo vaali-iltana varsin järeän vakuutuksen siitä, että puolue ei aio hallitusvastuuseen astua. Tietysti siitäkin on mahdollisuus peräytyä; ei tarvitse muuta kuin vaihtaa Kiviniemi.Best,

J. J.

Offline Sam Karvonen

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1416
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #25 on: May 12, 2011, 15:13:23 »
Oltiinpa persuista mitä mieltä tahansa, oppositioon jääminen lähettää huomattavan monelle perussuomalaisia äänestäneelle kyllä yksiselitteisen viestin: minun äänellä ei perussuomalaisista saatukaan muutoksen voimaa. Huippukohta tuli ja meni. Politiikka on julmaa. Sivusta räksyttäminen suoraselkäisellä kompromissittomuudella on laiha lohtu. Itse olisin suonut hallitukseen hieman tavanomaista enemmän säpinää. Toisaalta saadaan sitä varmasti nytkin.  :P
« Last Edit: May 12, 2011, 15:17:42 by Sam Karvonen »
"Ihmiskunnan hyvinvointia, sen rauhaa ja turvallisuutta, ei voida saavuttaa ennen kuin sen ykseys on lujasti vakiinnutettu." - Bahá'u'lláh(1817-1892)

Offline Sam Karvonen

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1416
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #26 on: May 12, 2011, 15:16:32 »
Toisaalta Kiviniemi antoi kyllä jo vaali-iltana varsin järeän vakuutuksen siitä, että puolue ei aio hallitusvastuuseen astua. Tietysti siitäkin on mahdollisuus peräytyä; ei tarvitse muuta kuin vaihtaa Kiviniemi.

Höps mitään noin radikaalia tarvita. Kepu voi poliittisena kehäraakkina aina vedota täysin poikkeukselliseen vaalitulokseen ja sen seurausten ennustamattomuuteen. Kiviniemen ennenaikaisia lausuntoja on tarkasteltava poikkeustilanteen vinkkelistä.

"Ihmiskunnan hyvinvointia, sen rauhaa ja turvallisuutta, ei voida saavuttaa ennen kuin sen ykseys on lujasti vakiinnutettu." - Bahá'u'lláh(1817-1892)

Offline metrics

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1255
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #27 on: May 12, 2011, 16:33:37 »
Vaalituloksesta myöhästynyt kommentti: En toivonut Ps:n kahdeksankertaistumista, 4-5x olisi ollut sopivampi skaala.

Soini olisi mahdollisesti ollut valmis neuvottelemaan tukiasiasta, mutta puolueen linja jyrkkeni heti vapun jälkeen. Joustomahdollisuuden väläyttämisen saama mediahuomio ja eduskuntaryhmän kanta vaikuttivat varmasti asiaan.

Soini vaikuttaa olevan vakausjärjestelmän vastustajana kuitenkin huomattavan vakaumuksellinen, ilmeisesti omaksunut tämän kannan Nigel Faragelta. Arvioisin, että Soinin kannalta neuvottelupöydällä oli vain, että Ps saa äänestää hallituksessa vakausjärjestelmää ja kriisimaiden lainoittamista/takauksia vastaan. Ei ollut realistista odottaa, että Portugali-paketti olisi ollut merkittävästi avattavissa.

Oppositioon jääminen EU:n rahoituskriisin perusteella saattaa tuottaa Soinille toisen, mittavamman jytkyn uusien euromaiden ajautuessa tämän vaalikauden aikana rahoituskriisiin ja lainoitettaviksi, ellei jonkinlaista jumalaista interventiota ala ilmaantumaan. Kreikka menee joka tapauksessa velkajärjestelyyn, todennäköisesti myös Portugali ja mahdollisesti myös Irlanti. Jos nyt vakausjärjestelmän kautta otettavat taloudelliset riskit täysimittaisina realisoituvat, lupaan äänestää Ps:ia, jos he lupaavat, kaikista maan edun vastaisista lainoitus- ja takaussitoumuksista sanoudutaan yksipuolisesti irti.
« Last Edit: May 12, 2011, 17:22:32 by metrics »

Offline sr

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3079
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #28 on: May 12, 2011, 17:02:21 »
Ihme salaliittoteorisointia. Eikö mitenkään ole mahdollista se todennäköisin ja mitään salaliittoa tarvitsemattomin selitys, eli että hallitusohjelma, joka hyväksyy EU-tukipaketin, ei ole yhteensovitettavissa PS:n linjan kanssa?

Eihän tuossa mitään salaliittoteoretisointia ole. Soini olisi mahdollisesti ollut valmis neuvottelemaan tukiasiasta, mutta puolueen linja jyrkkeni heti vapun jälkeen. Joustomahdollisuuden väläyttämisen saama mediahuomio ja eduskuntaryhmän kanta vaikuttivat varmasti asiaan.
Tuossa haastattelussa Soini siis sanoi:"Tämä on nyt se mistä käydään neuvottelut, ja se katsotaan sitten mitä on tulossa. Siitä päättää puolue, ei Timo Soini itse". Nyt sitten KOK ja SDP lyö pöytään keskenään neuvotteleman sopimuksen, joka on aika lailla ota tai jätä kaikille hallitukseen haluaville. Minusta tuossa sinun linkissäsi on oleellista juuri se, että Soini ehkä olisi voinut jotain myötäilläkin, mutta puolue ei. Minä puhuin yllä koko puolueesta. Minusta ei tarvita mitään salaliittoteoriaa siihen, että puolue olisi oikeasti halunnut oppositioon ja siihen tarvittiin vain tekosyy, vaan puolue vain näki, että yhteistä säveltä ei ollut mahdollista löytää noiden kahden puolueen kanssa PS:llä tärkeän asian suhteen.

Quote
Salaliittoteoreetikko olisi ehkä sitä mieltä, että tämä oli kaikki pelkkää teatteria ja persut olivat alun pitäen päättäneet jäädä hallituksesta. Kuten sanoin, en usko näin käyneen. Silloin Soini olisi vetänyt jääskeläismäisen tiukkaa poseerauslinjaa alusta saakka. Lopputulos on kuitenkin hauskasti yhteneväinen aiemman veikkaukseni kanssa.

Olen tästä edelleen eri mieltä. Sinusta persut pelasivat itsensä tarkoituksella ulos hallituksesta esittämällä vaatimuksia, joihin muut eivät voineet suostua. Minusta persujen tarkoitus ei ollut hallituksen ulkopuolelle jääminen, vaan ne heidän ja muiden vaatimukset eivät vaan olleet yhteensovitettavissa. Minusta näissä kahdessa on eroa. Itse veikkasin juuri tuolla toisessa ketjussa hallitustunnustelujen alkaessa, että EU-kysymys on se, johon KOK+SDP+PS hallitus voi kaatua, jos on kaatuakseen. Oikeastaan ainoana läpiluovimismahdollisuutena näin sen, että persujen annettaisiin äänestää EU-asioissa hallitusta vastaan (kuten vihreiden annettiin tehdä ydinvoimakysymyksessä) toivoen oppositiopuolueiden kannattavan KOK+SDP-linjaa tarpeeksi, mutta EU-kysymykset taitavat olla kyllä sen verran isompia juttuja kuin joku ydinvoima, että tällaisella idealla ei ole todellisuudessa juuri realistisia toteutumismahdollisuuksia.

Quote
No, tähänhän en ottanut mitään kantaa, mutta mielestäni kuitenkin monipuoluejärjestelmässä ennakko-oletuksena on oltava, että kukaan ei pysty yksinään muodostamaan hallitusta. Siksi hallituspuolueiden on puolin ja toisin joustettava joistakin omista tavoitteistaan saadakseen toisia läpi. Persujen mielestä Portugali-paketin torppaaminen oli heille niin tärkeä tavoite, että siitä ei voinut tippaakaan joustaa muiden tavoitteiden läpisaamiseksi. Nyt persut ovat seuraaviin vaaleihin asti asemassa, jossa lähtökohtaisesti ei saa omia tavoitteitaan lainkaan läpi. Äänestäjät päättänevät sitten seuraavissa vaaleissa, oliko tämä saappaat jalassa kaatumisen linja heistä oikea vai ei.

Niin tämä jää nähtäväksi. Hyvin paljon riippuu tietenkin siitä, miten niiden tukitoimien ansiosta käy. Jos käy niin kuin Soini kirjoitti WSJ:ssa, eli veronmaksajien rahaa vain pumpataan pankkiireille, ja nämä tuettavat maat vain kitumistaan kituvat velkataakkansa alla ilman mitään toiveita ylös pääsemisestä, niin tuosta tiukasta vastustamisesta voi tulla paljonkin poliittisia pisteitä. Jos taas toisaalta tästä kriisistä selvitään pelästyksellä, eikä mihinkään takausrahoihin tarvitse missään vaiheessa koskea, niin sitten tuo esittämäsi syy voi tosiaan viedä ne äänestäjät, jotka toivoivat toimintaa räksytyksen sijaan.
With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -Steven Weinberg

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: PS ulkona hallituksesta
« Reply #29 on: May 12, 2011, 18:04:26 »
Pettymys PS:n hallituksen ulkopuolelle on. Toiveissa oli, että PS yhteistyössä muiden puolueiden kanssa olisi laittanut Suomen maahanmuuttopolitiikan kuntoon ja olisin voinut lopettaa koko nuivailun ja keskittyä tärkeämpiin teemoihin tulevaisuudessa.
Myös toiveissani oli PS+SDP olisi ollut mahdollisuus laittaa Katainen&co:lle kampoihin oikeistolaiseen "rikkaat rikastuu", uusliberaalille kaikki on "kiva yksityistää", lisää valtion velkaa=lisää rahaa pankkiireille&yrityksille jaettavaksi;  talouspolitiikalle.
Myös harmittaa, kun kansa äänesti ei pakko ruotsille, ei holtittomalle maahanmuutolle&mokutukselle, ei höpsölle ekoilulle, ei tuloerojen kasvulle ja ei eurotukipaketeille.

Lopputulos kansa saa täysin päinvastaisen hallituksen.