Author Topic: Aseet ja laki  (Read 38885 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jussi Jalonen

 • Guest
Aseet ja laki
« on: May 10, 2011, 11:25:22 »
[Aselakikeskustelun vaikutus vaalitulokseen?]

Pohditaanpa hetkellisesti otsikossa mainitun seikan, eli uuden aselain ja sitä koskeneen keskustelun vaikutusta vaalitulokseen. Tällä palstalla ei ole tätä seikkaa sivuttu juuri ollenkaan, vaikka kyse on ollut sentään varsin laajan mittaluokan asiasta. Asiaa voinee hahmottaa, kun pitää mielessään, että esimerkiksi ampumaratoja, jotka ovat tiukkojen ympäristölupaehtojen vuoksi joutuneet vasaran alle, käyttää puoli miljoonaa kansalaista. Luvallisten käsiaseiden omistajia on yli satatuhatta, luvallisten aseiden omistajia ylipäätään kuusisataatuhatta. Kyse on siis varsin laajasta äänestäjäkunnasta.

Ennen vaaleja esittelin viime vuoden kesällä itse joitakin pohdiskeluja, mutta ne menivät kyllä lähes täydellisesti metsään. Tai no, ehkeivät sentään aivan täydellisesti. Tuossa viestissäni mainittu aselakia kritisoinut ja eduskunnassa tekemistään yhteenvedoista peräti Runo K. Kurkolta tunnustuksen saanut Kokoomuksen Anne-Mari Virolainen esimerkiksi sai tosiaan puolueensa Varsinais-Suomen kakkosharavana yli kymmenentuhatta henkilökohtaista ääntä ja uusi komeasti paikkansa. Sen sijaan Perussuomalaisten yleistä aselakilinjaa imitoinut mutta vailla henkilökohtaista uskottavuutta ollut Maria Lohela sai vajaa viisituhatta ääntä ja porhalsi eduskuntaan vain Kike Elomaan imussa. Perussuomalaisilla oli kuitenkin alusta asti ollut varsin selkeä linja aselaissa, ja sillä varmastikin oli vaikutusta maakuntien vaalitulokseen, Uusimaa mukaan lukien. Vastaavasti ainakin osa Keskustan ja Kokoomuksen notkahduksesta saattaa joissain vaalipiireissä selittyä puolueiden keskeisellä roolilla uuden aselain masinoinnissa.

Olettaisin, että aselaki saattoi kenties vaikuttaa kiinnostavalla tavalla myös Vasemmistoliiton suoritukseen ainakin joissakin piireissä. Aselakia vastustaneet Jyrki Yrttiaho, Markus Mustajärvi ja oma suosikkini Merja Kyllönen uusivat paikkansa. Heidän äänimääränsä ei tosin sanottavammin noussut edellisestä tuloksesta, joten aselain vastustaminen tuskin toi heille lisä-ääniä. Mielestäni voi silti olla hyvinkin mahdollista, että aselain kannattaminen olisi voinut ratkaisevasti leikata ainakin Mustajärven ja Kyllösen kannatusta nimenomaan näissä kahdessa korpi-Suomen vaalipiirissä. Toisaalta kuitenkin Keski-Suomessa, missä aselakia vastustanut ja kriisiaikaisista ruudin varmuusvarastoista eduskunnassa puhunut Vasemmistoliiton Matti Kangas päätti jäädä pois kuvioista, onnistui puolue säilyttämään edustajanpaikkansa; itse asiassa puolueen kannatus vaalipiirissä suorastaan kasvoi, vaikka valituksi tullut Eila Tiainen on kannattanut käsiaseiden täyskieltoa.

Kristillisdemokraatit olivat ehättäneet viime vaalikaudella profiloitua täpärästi uuden aselain vastustajina, mutta vaalituloksen valossa ei näytä siltä, että he olisivat tästä saaneet mitään etuja. Mahdolliset vaikutukset lienevät näkyneet korkeintaan äänten jakautumisena puolueen sisällä, ja tällöinkin kyse on ollut ilmeisesti marginaalisesta ilmiöstä.

Mutta voiko mitään muita johtopäätöksiä tehdä?Best,

J. J.
« Last Edit: March 11, 2014, 21:03:12 by Vongoethe »

Offline Virkamies

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1647
 • En sitten laupeutunut
Re: Aseet ja laki
« Reply #1 on: May 10, 2011, 11:38:21 »
Todennäköisesti vaikutti osaltaan. Sanoisin vielä, että vaikka PS:n ehdokkaat eivät välttämättä profiloituneet kaikki jämäkästi aselain uudistuksien vastaisesti, niin puolue on toisaalta profiloitunut melko selkeästi sellaiseksi "akkojen meininkiä vastaan" -puolueeksi, joka on saattanut kantaa sellaisena melko epämääräisenä resonaationa niissä ihmisissä, jotka eivät juuri oikein nauti aseiden rajoittamisista, uudesta bensiinistä, jätevesiasetuksesta ja muista sellaisista jokseenkin pienistä mutta näkyvistä asioista.

Kokoomuksen ja Kepun ehdokkailla on hieman sitä painetta, että vaikka yksilö olisi vaikka kuinka tällaisten miesten mieleen, niin hallitusvastuun aikana tehdyt päätökset ovat syöneet sitä uskottavuutta. Sama ongelma syntyy PS:n hepuille jos pääsevät/joutuvat hallitukseen eikä meiningissä olisi havaittavaa muutosta.
Irrelevanttia, koska mantsurian kalahuuhkaja.

Annushka

 • Guest
Re: Aseet ja laki
« Reply #2 on: May 10, 2011, 12:49:01 »
Sanoisin vielä, että vaikka PS:n ehdokkaat eivät välttämättä profiloituneet kaikki jämäkästi aselain uudistuksien vastaisesti, niin puolue on toisaalta profiloitunut melko selkeästi sellaiseksi "akkojen meininkiä vastaan" -puolueeksi, joka on saattanut kantaa sellaisena melko epämääräisenä resonaationa niissä ihmisissä, jotka eivät juuri oikein nauti aseiden rajoittamisista, uudesta bensiinistä, jätevesiasetuksesta ja muista sellaisista jokseenkin pienistä mutta näkyvistä asioista.

Tamperelainen naistutkija Jiri Nieminen pohtii blogissaan, onko Keskustassa tapahtunut tasa-arvokehitys johtanut osaltaan Perussuomalaisten menestykseen, kun akkojen meininkiä vastustavat perusmiehet ovat joutuneet etsimään itselleen uutta kotia. Pieni ote tekstistä:

Esitänkin hypoteesin (jonka pyrin varmentamaan myöhemmin kun teen varsinaisen pienoistutkielman aiheesta ja kirjoitan siitä kirjaani luvun, jonka ajattelin nimetä otsikolla "Maakuntien kalapuikkoviiksimiehet-), että aluepolitiikka kietoutuu kalapuikkomiesten puolustuksessa yhteen feminiinisyyden ja maskuliinisuuden vastakkainasettelun kanssa ja näin kalapuikkomiehet kykenevät uhriutumaan menettämättä maskuliinisuuteen perustuvaa valta-asemansa, viriiliyttään.

Samaa puolustusta käytti muuten myös vappua edeltäneellä viikolla hilpeyttä aiheuttanut perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen: koska hän on maalta ja helluntailainen, eivät hänen vanhempansa ole opettaneet pojalleen alkeellisimpiakaan käytöstapoja.

Helsinki nähdään Babylonian porttona, punavihreiden feministien tai ainakin Jan Vapaavuoren edustamana dekantenttina kaupunkina, jolle kehittyvien maakuntien Suomi on alisteinen. Varsinkin nuoret naiset ovat siellä luoneet oman herramoraalinsa ja syyttävät maakuntien miesten käyttäytyvän huonosti, koska nämä eivät ymmärrä kaupunkilaisnaisten sofistikoituneita käytöstapoja ja vaatimuksia.

Seksuaalinen häirintä tai huonosti käyttäytyminen on pyrkimystä kieltää tai maskeerata työväenluokkaisuus, epätoivoinen pyrkimys säilyttämää oma valta-asema suhteessa keskiluokkaisiin naisiin.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Aseet ja laki
« Reply #3 on: May 10, 2011, 13:51:13 »
Tamperelainen naistutkija Jiri Nieminen pohtii blogissaan, onko Keskustassa tapahtunut tasa-arvokehitys johtanut osaltaan Perussuomalaisten menestykseen, kun akkojen meininkiä vastustavat perusmiehet ovat joutuneet etsimään itselleen uutta kotia.

Mikäli tämä pitäisi paikkansa, olisi myös maakuntien sosialidemokraateista pitänyt tapahtua vuotoa Perussuomalaisten suuntaan, ja vieläpä reilusti enemmän. Keskustassa profiloitui asia-Mari puoluejohtajana paljolti klassisin miehisin ottein, siinä missä SDP:n taakkana enimmän osan vaalikautta oli unelmahöttö sekä taivaskanavan videojuontajat.

Lisäksi, olettaen että tämä hypoteesi perusmiesten katoamisesta akkavallan seurauksena pitäisi tosiaan paikkansa, niin siinä tapauksessa Vasemmistoliitolla on viimeisimmän eduskuntaryhmän uusiutumisensa ja vasemmistonaisten vaalimenestyksen seurauksena totta vie syytä huoleen tällä vaalikaudella.


Quote
Varsinkin nuoret naiset ovat siellä luoneet oman herramoraalinsa ja syyttävät maakuntien miesten käyttäytyvän huonosti, koska nämä eivät ymmärrä kaupunkilaisnaisten sofistikoituneita käytöstapoja ja vaatimuksia.

Ei sen puoleen, onhan tässä tietysti perääkin. Oletan, että tuo "kaupunkilaisnaisten sofistikoituneet käytöstavat ja vaatimukset" on siis pohjimmiltaan sarkasmia.


Quote
Helsinki nähdään Babylonian porttona.

Sitähän se onkin.Best,

J. J.

Offline Schwa

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 324
Re: Aseet ja laki
« Reply #4 on: May 10, 2011, 14:01:14 »
Luulen, että aselain suurin merkitys oli yhtenä tekijänä aiheuttamassa yleistä äänten siirtymää keskustalta ja kokoomukselta perussuomalaisille. En usko yksittäisten kokoomus- tai keskustapoliitikkojen merkittävästi hyötyneen aselakikannastaan. Virolaisen äänimäärän nousu voisi selittyä luontevammin sillä, että vuonna 2007 eduskunnasta täpärästi pudonneen Maija Perhon äänestäjiä siirtyi nyt runsaasti hänen taakseen.

Sen sijaan voi olla, että moni aselakiesityksen kompromisseja ajanut, aiemmin asemyönteiseksi koettu kepu- ja kokkariedustaja putosi eduskunnasta äänestäjien siirryttyä persuihin. Huvikseen voi esimerkiksi laskea, kuinka moni tästä "asemyönteisen puheenvuoron" pitäjäksi laskettujen edustajien joukosta putosi eduskunnasta: Hakola, Nepponen, Mieto, Seurujärvi, Kaunisto, Nurmi... Kuten sanottu, veikkaisin tämän johtuneen kuitenkin lukuisten tekijöiden summasta, ei pelkästään aselaista. Siksi Holmlundkin piti paikkansa.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Aseet ja laki
« Reply #5 on: May 10, 2011, 14:24:34 »
Sen sijaan voi olla, että moni aselakiesityksen kompromisseja ajanut, aiemmin asemyönteiseksi koettu kepu- ja kokkariedustaja putosi eduskunnasta äänestäjien siirryttyä persuihin. Huvikseen voi esimerkiksi laskea, kuinka moni tästä "asemyönteisen puheenvuoron" pitäjäksi laskettujen edustajien joukosta putosi eduskunnasta: Hakola, Nepponen, Mieto, Seurujärvi, Kaunisto, Nurmi... Kuten sanottu, veikkaisin tämän johtuneen kuitenkin lukuisten tekijöiden summasta, ei pelkästään aselaista.

Tämä on tietysti sikäli pulmallista, että on hankala arvioida lobbauksen voimaa, ja myös ase- ja metsästysharrastajat ovat aika kirjava ryhmä. Esimerkiksi tuossa Erä-lehden luettelossa Arto Satonen on mainittu "asemyönteisen puheenvuoron pitäjänä". Sen sijaan aseharrastajain kaikkein särmikkäintä laitaa edustanut Kansallinen Kivääriseura luokitteli Satosen ei-toivottavaksi edustajaksi, sillä perusteella että hän "väitti uutta lakia hyväksi". Satonen nyt kuitenkin piti paikkansa.

Mieto vaikuttaisi hyvinkin mahdolliselta tuon asian vuoksi ääniä menettäneeltä tapaukselta. Hieman muuten ihmettelen, ettei hiihtälälegenda loikannut Perussuomalaisiin jo vaalikauden aikana. Tavallaan häneltä sitä olisi odottanut enemmän kuin Uuspaavalniemeltä.


Siksi Holmlundkin piti paikkansa.

Se onkin minulle edelleen aivan käsittämätöntä. Ei siis yksinomaan aselain vuoksi, vaan myös Stasi-sekoilun takia, mutta ehkä niillä ei sitten vain ollut merkitystä. Oman puolueen suosiminen ja kotimaakuntaan päin vetäminen olivat paremminkin uudelleenvalintaa edesauttavia tekijöitä, sillä sitähän Kokoomuksen satakuntalaisäänestäjät odottavatkin.

Voi olla, että Holmlundin mehevä letkautus Rajamäelle onnistui myös mukavasti kohentamaan hänen aiemmin hataraa imagoaan. Keskusrikospoliisin toimintakertomuksen iskeminen entisen SDP:n sisäministerin nenän eteen eduskunnassa kieltämättä oli sitä performatiivista aktia parhaimmillaan, ja Rajamäki tietysti oli mukavan helppo maali.


Best,

J. J.

Offline Virkamies

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1647
 • En sitten laupeutunut
Re: Aseet ja laki
« Reply #6 on: May 10, 2011, 15:14:02 »
Mikäli tämä pitäisi paikkansa, olisi myös maakuntien sosialidemokraateista pitänyt tapahtua vuotoa Perussuomalaisten suuntaan, ja vieläpä reilusti enemmän.

Luulen, että hallitusvastuu painoi sen verran paljon, että vaikutus on erilainen. Olen Schwan analyysin kannalla.
Irrelevanttia, koska mantsurian kalahuuhkaja.

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Aseet ja laki
« Reply #7 on: May 10, 2011, 19:17:32 »
Luulen aselain vaikutuksen olleen aika vaatimatonta vaalitulokseen.

Halla-aho kumpaneineen ei kannata aselain uusia tiukennuksia. Laissa on ihme pointteja kuten joku ampuma-asekouluttajan tarvitseminen ja ampumaluvan saamisen tekeminen todella työlääksi ja vaikeaksi. Muistaakseni luvan hakuprosessi kestää jatkossa min. 2 vuotta. Taitaa nyt olla hieman liioittelua tässä laissa. Kouluampumisskeissien jälkeen jotenkin piti reagoida, mutta mentiinkö jo liian pitkälle.

Tarvitaan ampuma-asekouluttajia? Kuka lähtee moiseen hommaan? Vapaaehtoisduunia ilman korvausta ja suuri vastuu, ettei anna kenellekään tulevalle kouluampujalle lupaa.  Ei taida onnistua. (Siirretään vastuuta poliisilta --->aseseuroille/asekouluttajille)

Jalkajousien luvan varaisuus, eikö ole turhaa?

Oliko siinä vielä , että lääkärien on pakko ilmoittaa, jos epäilee henkilön "aseenkantokykyä" eli ovat ns. sopimattomia aseluvan hakijoita? (Siirretään vastuuta poliisilta-->lääkärille.)

Mitä tämä koko byrokratia maksaa/kuka maksaa?
Ampuma-asekouluttajan/seuran korvaukset , lääkärin lausunnot, lisääntynyt poliisin byrokratia??

Omituista , että Suomeen tehdään super-tiukkaa lainsäädäntöä. Täällä yli 80% miehistä suorittaa armeijan ja heillä on perustaito hallussa. Ehkä tässä voisi olla idean tynkä. Armeijassa voisi suorittaa ns. aseen käsittelykortin, joka oikeuttaa aseenkantolupaan jos ja vain jos muut kriteerit täyttyvät.
« Last Edit: May 10, 2011, 19:30:29 by Kellottaja »

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Aseet ja laki
« Reply #8 on: May 10, 2011, 20:04:37 »
Luulen aselain vaikutuksen olleen aika vaatimatonta vaalitulokseen.

Minä taas luulen, että sillä on saattanut hyvinkin olla kautta linjan huomattavasti suurempi vaikutus kuin sillä eräällä toisella teemalla. Erotuksena on ollut ennen kaikkea se, että se eräs toinen teema on vedonnut kiinteään ja yhtenäiseen äänestäjäryhmään. Aseenomistajat ovat olleet paljon laajempi ja hajanaisempi äänestäjäkunta.


Muistaakseni luvan hakuprosessi kestää jatkossa min. 2 vuotta.

No ei se nyt niin ole. Käsiasetta koskevan aseluvan saamiseksi edellytetään minimissään kaksi vuotta jatkunutta ampumaharrastusta, ja lähtökohtaisesti siis ensimmäistä lupaa ei koskaan myönnetä käsiaseelle. Eihän tämä ole mikään mahdoton rasti, jollakin pienoiskiväärillä tai haulikollahan se ampuminen muutenkin yleensä aloitetaan.

Sen sijaan kyseenalaisempaa on se, että käsiaseiden luvat myönnetään ensi vaiheessaan määräaikaisina viideksi vuodeksi. Ajatus siitä, että kansalaisella olisi vain määräaikainen käyttöoikeus itse hankkimaansa omaisuuteen, ei kyllä vastaa ainakaan omaa käsitystäni siitä, miten asiain pitäisi olla.


Jalkajousien luvan varaisuus, eikö ole turhaa?

Ei oikeastaan, ja tätä ovat kyllä vaatineet eräät asekauppiaatkin. Kyseessä on varsin tehokas ase, jonka rekisteröiminen on kyllä vähintäänkin perusteltua, etenkin kun sen käyttö metsästyksessä on perinteisesti kielletty.


Mitä tämä koko byrokratia maksaa/kuka maksaa?

Ei se mitään maksa. Poliisin odotetaan toimivan niillä resursseilla, jotka heille on annettu.Best,

J. J.Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Aseet ja laki
« Reply #9 on: May 11, 2011, 00:13:44 »
Kiitokset JJ:lle. En ole aihepiirin asiantuntija. Mun kanta on aika liberaali. Aikuinen täysissä järjissä ja ilman rikostaustaa oleva ihminen voi omistaa aseen. Suomalaisten mielenlaadun ja humalassa toiminta mielestäni hieman rajaa aseenkanto-oikeutta. Täällä onneksi lyödään nyrkillä , mutta ei räiskitä aseella, jos pientä(yleensä turhaa) riitaa ihmisten välillä on.

Quote
Minä taas luulen, että sillä on saattanut hyvinkin olla kautta linjan huomattavasti suurempi vaikutus kuin sillä eräällä toisella teemalla.

Ei varmaan ainut teema äänestyspäätökselle, mutta osa pakettia. Monet äänestävät konkreettisesti, kukkaron ja oman kokemuksen perusteella.


Quote
Ei oikeastaan, ja tätä ovat kyllä vaatineet eräät asekauppiaatkin. Kyseessä on varsin tehokas ase, jonka rekisteröiminen on kyllä vähintäänkin perusteltua, etenkin kun sen käyttö metsästyksessä on perinteisesti kielletty.

OK. Mietin, että ei näillä massamurhia tehdä, kun lataaminen on hidasta ja ase on aika suuri. Tiedätkö JJ jousiammuntaurheilusta? Suomihan aikanaan voitti , jopa mitaleja olympiakisoista. En tiedä ovatko eri vehkeitä?

Quote
Ei se mitään maksa. Poliisin odotetaan toimivan niillä resursseilla, jotka heille on annettu.

Helsingin poliisi raportoi, että 3 miljoonaa budjetista puuttuu. Kai tämä uusi lainsäädäntö vähintään
"tuplaa" byrokratian?


JJ missasit myös tärkeän ampuma-asekouluttaja kysymyksen??
Oletko sinä valmis tähän vapaaehtoistyöhön ?

 

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Aseet ja laki
« Reply #10 on: May 11, 2011, 09:02:11 »
OK. Mietin, että ei näillä massamurhia tehdä, kun lataaminen on hidasta ja ase on aika suuri. Tiedätkö JJ jousiammuntaurheilusta? Suomihan aikanaan voitti , jopa mitaleja olympiakisoista. En tiedä ovatko eri vehkeitä?

Olympialaisissa ammutaan perinteisesti kaarijousella, ja sillä Tapio Rautavaarakin aikoinaan ne mitalinsa hankki. Varsijousta ei olympialaisissa noteerata, mutta sillä on kyllä omat maailmanmestaruuskisansa. Itse en ole eläissäni varsijousella ampunut, taljajousella kylläkin harjoituksen vuoksi nuorempana. Paremmin jousiammuntaa tuntee tämän forumin nimimerkki "Paappa".

Helsingin poliisi raportoi, että 3 miljoonaa budjetista puuttuu. Kai tämä uusi lainsäädäntö vähintään "tuplaa" byrokratian?

Suomessahan on monasti käynyt niin, ettei paperille kirjoitettu, viranomaisille uusia velvoitteita asettava laki suinkaan velvoita valtiovaltaa lisäämään niitä resursseja asioiden hoitamiseksi. Sitä vain odotetaan, että ne uudet asiat hoidetaan vanhoilla resursseilla, ja jos se tarkoittaa käsittelyaikojen viivästymistä, niin sitten tarkoittaa.

En minä oikein usko, että poliisin määrärahoja lisättäisiin ainakaan minkään aselain ja sen valvomisen takia. Viime vuosina tapetilla ovat olleet poliisin resurssien lisääminen tietoturvaverkkorikollisuuden, laittoman maahantulon ja ihmiskaupan torjumiseksi, ja tällä vaalituloksella en kyllä hetkeäkään usko priorisoinnin ainakaan muuttuvan.

JJ missasit myös tärkeän ampuma-asekouluttaja kysymyksen?? Oletko sinä valmis tähän vapaaehtoistyöhön ?

No en. Ei minusta ole minkään sortin kouluttajaksi, enkä ole mikään kaksinen ampuja käsiaseella.Best,

J. J.

Offline Paappa

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 276
Re: Aseet ja laki
« Reply #11 on: May 11, 2011, 10:15:30 »
OK. Mietin, että ei näillä massamurhia tehdä, kun lataaminen on hidasta ja ase on aika suuri. Tiedätkö JJ jousiammuntaurheilusta? Suomihan aikanaan voitti , jopa mitaleja olympiakisoista. En tiedä ovatko eri vehkeitä?

Olympialaisissa ammutaan perinteisesti kaarijousella, ja sillä Tapio Rautavaarakin aikoinaan ne mitalinsa hankki. Varsijousta ei olympialaisissa noteerata, mutta sillä on kyllä omat maailmanmestaruuskisansa. Itse en ole eläissäni varsijousella ampunut, taljajousella kylläkin harjoituksen vuoksi nuorempana. Paremmin jousiammuntaa tuntee tämän forumin nimimerkki "Paappa".Nykyiset varsijouset ovat tehokkaita, eivät kuitenkaan juuri sen tehokkaampia kuin modernit taljajouset (http://fi.wikipedia.org/wiki/Jousi_%28ase%29#Taljajousi) Taljajousi on nopeampi käsitellä ja virittää kuin varsijousi, mutta varsijousella voi ampua kuten kiväärillä eli huomattavasti helpompi kuin taljajousi, jonka virittäminen vaatii kuitenkin jonkin verran voimaa ja osuminen sillä harjoittelua.

Kumpaakaan ei sitten ampumisen kannalta kannata verrata perinteisiin vastakaari- ja pitkäjousiin, joilla osuminen vaatiikin sitten runsaasti harjoittelua, varsinkin kun useimmiten niillä ammutaan "vaistolla" eli käyttäen nuolen kärkeä tähtäimenä. Vaistoammunta on minusta harhaanjohtava nimitys, koska yleensä ihminen ampuu, jos yhtään harjoittelee vain yhden laukauksen vaistolla, sen elämänsä ensimmäisen. Kaikki muu perustuukin sitten tähtäämiseen, jos yhtään yrittää osua.
Olisi pitänyt käyttääjotain geneeristä, mutta vaikutusvaltaista Übermokuttajatarta, jonka raiskauksesta olisi itse asiassa kaksinkertainen ilo: viaton sää styy ja maahanmuuton ongelmille aletaan oikeasti tekemään jotain.
Hagbard

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Aseet ja laki
« Reply #12 on: June 13, 2011, 09:28:01 »
No niin, koska uusi aselaki on astunut voimaan tänään, niin nostetaanpa tätäkin ketjua. Aamutelevisiossa myös esiteltiin vastikään tuota uutta kiintoisaa soveltuvuustestiä, joka on tarkoitus suorittaa tietokoneella samalla kun pistäytyy poliisilaitoksella. Muuten nämä ehdot eivät vaikuta mielestäni mitenkään mahdottomilta, etenkin kun tuo viiden vuoden määräaika ilmeisesti pätee vain siihen ensimmäiseen käsiaseelle myönnettyyn lupaan. Vaivalloisia ne tietysti ovat, mutta ehkäpä niin on parempi.

Huolestuttavampaa on se, että aamutelevisiossa myös mainittiin uuden lupauudistuksen olevan jo vireillä sisäministeriössä, mistä voinee päätellä toimitusministeriön olevan tosiaan hyvinkin uuttera. Seuraavaksi on tarkoitus tutkia - näin muistinvaraisesti uutistenlukijaa siteeraten - onko olemassa käsiasetyyppejä, jotka ovat urheilu- tai harrastuskäytössä tarpeettomia ja jotka voitaisiin kieltää.

Ounastelisin, että sixpack-hallitus tulee aivan varmasti viemään tämän uusia kiristyksiä ehdottavan lakiesityksenkin eduskuntaan. Saa nyt nähdä, miten oppositiopuolueet reagoivat, ja onko asiaa käsittelevällä valiokunnalla kukaties mitään huomautettavaa tätä esitystä vastaan.Best,

J. J.

Offline Kaptah

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1145
Re: Aseet ja laki
« Reply #13 on: May 26, 2012, 20:14:07 »
Hyvinkäällä perjantai-iltana tapahtuneessa ammuskelussa on kuollut nyt kaksi nuorta ja yksi poliisi on edelleen vakavasti loukkaantunut. 18-vuotias kantaväestöön kuulunut ammuskelija avasi tulen keskustassa talon katolta yökerhojen ja kaupan eteen. Tämänhetkisten tietojen mukaan ampuja ei tuntenut uhreja, eli kyseessä oli ilmeisesti vain halu tappaa ihmisiä. Aseet oli saatu ilmeisesti murtautumalla tuttavan, mahdollisesti perheenjäsenen asekaappiin. Aseina käytettiin pienoiskivääriä ja järeämpää kivääriä, jollaista käytetään esimerkiksi hirvenmetsästyksessä.

Jokainen lienee lukenut aiheesta ainakin muutaman uutisen, eikä hyvää yleiskuvaa antavaa lehtiartikkelia löydy tähän kopioitavaksi.

Hommalla aiheesta on jo kymmensivuinen keskustelu, johon allekirjoittanutkin on osallistunut. Toivoisin, että tässä ketjussa ei ryhdyttäisi irvailemaan Hommalaisten kannanottoja, joissa ampuja on tuomittu hulluksi kusipääksi, hänen epäillään kyrsiintyneen nyky-yhteiskunnan kovuuteen ja muuta vastaavaa. Mikä on tämän foorumin kirjoittajien näkemys siitä tärkeimmästä kysymyksestä, eli miten tällaiset tapahtumat voitaisiin välttää? Mikä ajaa ihmisen tällaiseen, ja mitä voisimme tehdä, että vastaavaa ei tapahtuisi?

Itse epäilen, että tästä tulee jälleen yksi merkkipaalu sillä tiellä, joka vaikeuttaa kunniallisten ammunnan- ja metsästysharrastajien elämää, mutta toisaalta esimerkiksi aseensäilytyspykälien tiukentuminen on pieni hinta siitä, jos tämän kaltaiset teot oikeasti saataisiin edes vähenemään tuntuvasti. Pahoini kuitenkin pelkään, että vaikka pykäliä tiukennettaisiinkin, toimet olisivat tehottomia ja väärin kohdistettuja. Ei kuitenkaan tehdä tästä suurta aseensäilytyskeskusteluakaan, vaikka asiasta toki saa puhua, koska se on oleellinen osa tätä tapahtumasarjaa.

Ammuskelussa kuollut nainen oli muuten tuttavani ystävä ja ammuskelun kohteena ollut yökerho on minullekin teinivuosiltani tuttu paikka, kerran olen siellä käväissyt kavereitani tervehtimässä. Ei sillä että se asiaa mitenkään muuksi muuttaisi, mutta jotenkin koko tilanteen kauheus konkretisoituu aivan eri tavalla, kun tapahtumapaikka on tuttu.

Voimia omaisille ja haavoittuneille.

edit:motiivina tälle avaukselle siis se, että tämä on yhteiskunnallisesti aktiivisten ja usein jopa fiksujen ihmisten kansoittama foorumi, joten olisi mielenkiintoista ja toivottavasti jopa hyödyllistä pohtia sitä, mikä tällaisen saa aikaan (sikäli kun se tässä vaiheessa ja näillä tiedoilla on edes mahdollista) ja miten tällaiset voitaisiin jatkossa välttää.
« Last Edit: May 26, 2012, 20:16:40 by Kaptah »
Kaikki kehitys on muutosta, mutta kaikki muutos ei ole kehitystä.

Offline Taha Islam

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1968
Re: Aseet ja laki
« Reply #14 on: May 26, 2012, 20:56:23 »
Pitäisi tuntea motiivit, että voisi ehdottaa parannuksia, mutta ihan ensimmäinen voisi olla se, että aseita ei pidetä kodeissa, vaan poliisin säilössä.
"Minusta Linkolan ajatukset ovat vastenmielisiäja misantrooppisia, mutta en oikein voi olla hänen kanssan eri mieltäkään." Tuntematon humanisti 2012