Author Topic: 2018, uusinta vuodesta 1918?  (Read 27531 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #30 on: May 08, 2011, 20:32:10 »
Yhteiskunnallinen kehitys, historia, esitetään usein suurina linjoina, periaatteina, jonkin politiikan ajamisena (voittamisena tai häviämisenä). Mitä syvemmälle asiaan menee sitä hämmentävämmäksi agentuuri käy. Missä määrin kaikki johtuikin siitä, että joku pölli Ronald Reaganin fillarin 30-luvulla ja Ronald katkeroitui siitä? Kannattaa kuitenkin suhteellistaa näitä asioita; vaikka henkilöhistoriat ovat kovin kiehtovia, hassuja, pelottavia, jännittäviä, niin aika moni historiallinen kehityskulku olisi suurinpiirtein samanlaisessa muodossa tapahtunut ilman tietyn yksilön olemassaoloakin.

Kuinka moni? Omasta puolestani edustan sitä koulukuntaa, joka haluaa painottaa yksilön roolin merkitystä. Historiaa tekevät rakenteidenkin tasolla kuitenkin ihmiset, poislukien ne tapaukset, joissa itse luonto puuttuu asiaan ja vastuu siirtyy täysin korkeimmille voimille.

Tai no, kun nyt kerran aloitettiin, niin siteerataan narsistina nyt tätä artikkelia, mikä ei siis ole havainnoissaan mitenkään omaperäinen, mutta sattuu nyt olemaan kätevästi käsillä:

"A special problem is that alternate history requires alternate methodology. To start with, the causes and the nature of the proposed historical change can usually be identified easily enough. To simplify the matter, the change may take place in long, medium or short term.

For example, those historical forces which stem from the nature, such as geology, plate tectonics and developments in global climate, usually take place on the long term. The harsh climate of the "Little Ice Age-, which dictated the human ecology in Europe for centuries, is a class example. Occasionally, however, the nature can drastically intensify its tempo during various ecocatastrophes, as testified by the volcanic eruptions and earthquakes in the Skaptarjökull massif in 1783-1784, which had disastrous effects on the economy and the population of Iceland in very short term.  Likewise, whereas the historical developments in global or regional climate have, at least until recently, taken place gradually and in the long term, meteorology and everyday weather are highly contingent factors dictated by the chaos theory, and thus very likely to result in a change in a very short notice. Presenting counterfactuals based on sudden shifts of wind, for example, would thus be perfectly realistic and plausible.

When it comes to human actions, the changes almost always manifest themselves immediately in short or medium term. The medium-term category would include those historical forces that have a structural background, such as economics, ideologies, religion, culture, demographics and social developments. Needless to say, all of these can also be susceptible to sudden upheavals. Wartime in particular has often been an engine of drastic social change during the modern history, although there are also some cases when conflicts have actually made the status quo even more solid than before. The changes that stem from momentary individual decisions and completely random events belong firmly in the short-term category; this is the level where the historical importance of a single person and the impact of an individual on history, the so-called "Great Man Theory-, could sometimes be fruitfully assessed."Mutta mitä tuohon otsikon pohdiskeluun tulee, niin en pidä kehitystä kovinkaan todennäköisenä. Kriisiaikoina voi tietysti esiintyä muunlaista kuohuntaa, kuten 1990-luvulla kun heinäpaalit paloivat Helsingissä.
Best,

J. J.
« Last Edit: May 08, 2011, 20:34:00 by Jussi Jalonen »

Offline Kourumies

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3094
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #31 on: May 08, 2011, 20:40:15 »
Occasionally, however, the nature can drastically intensify its tempo during various ecocatastrophes, as testified by the volcanic eruptions and earthquakes in the Skaptarjökull massif in 1783-1784,

Se on kyllä Skaft¡rjökull, lausutaan [skaftaurjöökydl]. Jos haluat olla tarkka diakriittisista merkeistä, ole johdonmukainen ja käytä ö:n pilkkujen lisäksi akuuttia jälkimmäisen a:n päällä. Kuten näet, se vaikuttaa ääntämiseen.

-pt- ja -ft- äännetään molemmat [ft], joten on oikeastaan makuasia, kumpaa käytät, mutta kyllä juuri tuossa sanassa f on nykyään yleisempi.

Quote
The changes that stem from momentary individual decisions and completely random events belong firmly in the short-term category; this is the level where the historical importance of a single person and the impact of an individual on history, the so-called "Great Man Theory-, could sometimes be fruitfully assessed."

Odotamme siis hedelmällistä arviointia otsikolla "Blogien kommenttiosastojen moderointipäätösten makrohistorialliset seuraukset suurmiesteorian valossa".

Quote
Mutta mitä tuohon otsikon pohdiskeluun tulee, niin en pidä kehitystä kovinkaan todennäköisenä. Kriisiaikoina voi tietysti esiintyä muunlaista kuohuntaa, kuten 1990-luvulla kun heinäpaalit paloivat Helsingissä.

Entä pesäpallomailoilla tehtyjä poliittisia murhia?
Aiemmin nimellä Köyry Väyränen tunnettu artisti.

Offline Sam Karvonen

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1416
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #32 on: May 08, 2011, 20:40:25 »
Jaloselle ja Annushkalle, on totta, että vain Hitler olisi voinut luoda hitlerimäisen kansallissosialismin. Mutta on yhtä totta, että ilman hitleriäkin militantti kansallismielisyys edusti tietyn ajan yleistä ilmiötä, joka olisi edelleenkin saattanut purkautua maailmansotana, joskin yksilötasolla toisten toimijoiden toimesta.
"Ihmiskunnan hyvinvointia, sen rauhaa ja turvallisuutta, ei voida saavuttaa ennen kuin sen ykseys on lujasti vakiinnutettu." - Bahá'u'lláh(1817-1892)

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #33 on: May 08, 2011, 20:44:38 »
Muistuttaisin lukijoita, kansan todellisen edustajan, kansanedustaja James Hirvisaaren ennen valitsemistaan esittämästä vaatimuksesta saattaa "kaikki kansanpetturit sotaoikeuteen". Eli, jos ymmärrän oikein, sotaoikeus voi koontua vain sotatilassa. Vai?

Suomessa ovat sotaoikeudet olleet rauhanaikaisia tuomioistuimia sotilaiden tekemien rikosten käsittelyä varten. Sotatilassa ovat toimineet tietysti kenttäoikeudet. Rauhanaikaisia sotaoikeuksia ei ole tässä maassa ollut sitten 1980-luvun, ja nyttemmin sotaoikeus voidaan tosiaan asettaa vain sotatilassa ja sotatoimialueelle.

Kansanomaisesti on käräjäoikeuksien istuntoja silti toisinaan yhä saatettu kutsua "sotaoikeuksiksi" silloin kun käsittelyssä on ollut sotilaan tekemä rikkomus. Tuomiothan ovat hyvin lieviä, ja kysäisinkin silloin Hirvisaaren lausahdettua tuon kommenttinsa, että onko kansanpettureille mahdollisesti tiedossa poistumiskieltoa, ylimääräistä palvelusta vaiko peräti sakkoa ja arestia?Best,

J. J.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #34 on: May 08, 2011, 21:08:46 »
Se on kyllä Skaft¡rjökull, lausutaan [skaftaurjöökydl]. Jos haluat olla tarkka diakriittisista merkeistä, ole johdonmukainen ja käytä ö:n pilkkujen lisäksi akuuttia jälkimmäisen a:n päällä. Kuten näet, se vaikuttaa ääntämiseen.

En tiedä, mistä tuo kirjoitusasu on omaksuttu, mutta se esiintyy aika yleisesti englanninkielisissä lähdeteoksissa, tämä yhtenä esimerkkinä. Englanninkielisissä julkaisuissa useimmiten halutaan nimet heikäläiseen tyyliin kirjoitettuna - Copenhagen, Nuremberg, Florence - joten kaipa tuo nyt menettelee. Saksankielisessä Klimageschichte Mitteleuropas-teoksessa tuo islanninkielinen nimitys on muuten kirjoitettu samalla tavoin, mutta erikseen: Skaptar Jökull.

Itse asiassa tuon artikkelin toimituksen yhteydessä minulle erikseen huomautettiin, että muuttaisin Portugalin pääkaupungin oikeinkirjoituksen englantilaisittain "Lisbon"-asuun. Kirjoitusvaiheessa olin sen enempiä miettimättä rustannut kotimaiseen tyyliin "Lissabon".


Entä pesäpallomailoilla tehtyjä poliittisia murhia?

Kuten porilaiset ja lahtelaiset tietävät, ovat pesäpallomailoilla tehdyt murhat valitettavasti täysin mahdollisia. Poliittisen motiivin liittymistä murhaan en valitettavasti näkisi mitenkään mahdottomana, vaikka olettaisin että tapahtuma edellyttäisi tekijältä myös jonkinlaista mielenhäiriötä, päihteiden väärinkäyttöä tai muuta vastaavaa kiihoketta.


Jaloselle ja Annushkalle, on totta, että vain Hitler olisi voinut luoda hitlerimäisen kansallissosialismin. Mutta on yhtä totta, että ilman hitleriäkin militantti kansallismielisyys edusti tietyn ajan yleistä ilmiötä, joka olisi edelleenkin saattanut purkautua maailmansotana, joskin yksilötasolla toisten toimijoiden toimesta.

Kyllä vain, mutta yksilöiden vaihtuessa olisi tietysti myös maailmansota voinut olla hyvinkin erilainen. Rohkenisin esimerkiksi väittää, että Hitlerin päätös nostaa nimenomaan Sudeettialue keskeiseksi kiistakapulaksi ja eliminoida TÅ¡ekkoslovakia selittyi paljolti hänen itävaltalaisella taustallaan ja Wienissä nuorena omaksutulla tÅ¡ekkivastaisella propagandalla. Syntyperäinen valtakunnansaksalainen johtaja olisi saattanut suhtautua koko Sudeettialueeseen samalla tavoin kuin Hitler itse aluksi Etelä-Tyroliin - siis toisin sanoen olla piittaamatta koko maakaistaleesta - ja keskittää koko energiansa alusta asti Puolaa vastaan. Tai vaihtoehtoisesti osoittaa paljon enemmän mielenkiintoa vaikkapa Baltian maiden saksalaisvähemmistöjä kohtaan.

Sanomattakin on tietysti selvää, että näistä lähtöasetelmista olisi toinen maailmansota kaikkine rintamalinjoineen ja loppuseurauksineen voinut sukeutua varsin erilaiseksi kuin se historiallisesti muistamamme.Best,

J. J.
« Last Edit: May 08, 2011, 21:15:27 by Jussi Jalonen »

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #35 on: May 08, 2011, 21:27:15 »
Muistuttaisin lukijoita, kansan todellisen edustajan, kansanedustaja James Hirvisaaren ennen valitsemistaan esittämästä vaatimuksesta saattaa "kaikki kansanpetturit sotaoikeuteen". Eli, jos ymmärrän oikein, sotaoikeus voi koontua vain sotatilassa. Vai?

Vähän sen oloisia kommentteja, että toivottavasti hän ei kuitenkaan koe olevansa sotatilassa. Odotamme pian kommentointia kuinka Hirvisaarta kuitenkin motivoi vain huoltosuhteen heikkeneminen maahanmuuton seurauksena eikä hänellä ole minkäänlaista piilotettua agendaa.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Annushka

 • Guest
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #36 on: May 09, 2011, 13:20:25 »
Yhteiskunnallinen kehitys, historia, esitetään usein suurina linjoina, periaatteina, jonkin politiikan ajamisena (voittamisena tai häviämisenä). Mitä syvemmälle asiaan menee sitä hämmentävämmäksi agentuuri käy. Missä määrin kaikki johtuikin siitä, että joku pölli Ronald Reaganin fillarin 30-luvulla ja Ronald katkeroitui siitä? Kannattaa kuitenkin suhteellistaa näitä asioita; vaikka henkilöhistoriat ovat kovin kiehtovia, hassuja, pelottavia, jännittäviä, niin aika moni historiallinen kehityskulku olisi suurinpiirtein samanlaisessa muodossa tapahtunut ilman tietyn yksilön olemassaoloakin.

Kuinka moni? Omasta puolestani edustan sitä koulukuntaa, joka haluaa painottaa yksilön roolin merkitystä. Historiaa tekevät rakenteidenkin tasolla kuitenkin ihmiset, poislukien ne tapaukset, joissa itse luonto puuttuu asiaan ja vastuu siirtyy täysin korkeimmille voimille.

No aika moni. Otetaan nyt vaikka joku tieteen tai tieteellisen maailmankuvan kehitys, usein samat läpimurrot tehdään useammassa paikassa suurinpiirtein yhtä aikaa ja yksilöiden toisistaan riippumatta.

En minä nyt tuossa ylläolevassa kiellä yksilön merkitystä, on varmasti totta että juutalaisia olisi uunitettu vallan toisella tapaa ilman Adolfia ja Viipurikin olisi pidetty jos Armas Kempin tilalla olisi ollut joku toinen.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #37 on: May 09, 2011, 14:39:21 »
En minä nyt tuossa ylläolevassa kiellä yksilön merkitystä, on varmasti totta että juutalaisia olisi uunitettu vallan toisella tapaa ilman Adolfia ja Viipurikin olisi pidetty jos Armas Kempin tilalla olisi ollut joku toinen.

Mitä tulee jälkimmäiseen, niin ei oikeastaan.Best,

J. J.

Offline suusilledot

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 60
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #38 on: May 11, 2011, 11:05:40 »
Ihan mielenkiintoinen ketju. Aloituksellani hain lähinnä kommentteja siihen, olenko kovin yksinäni tuntemuksineni että jonkinlainen nuiva meemi on vallannut päällisin puolin lähes normaalejakin ihmisiä ja tehnyt heistä vieraan oloisia, aiempaa fanaattisempia, vihamielisempiä sekä ahdasmielisempiä. Kärjistetysti voisi kai sanoa, että tietyssä mielentilassa he alkavat muistuttaa robotteja joiden puhe/kirjoitukset on omaksuttu suoraan hommafoorumilta sanamuotoja myöten. Tietyllä tavalla vaikuttaa, että he ovat hukanneet itsensä, heidät on manipuloitu. Jos tällainen kiihkoilu leviää, eikö sisällissodan mahdollisuus ole realistinen? Ainakaan tällä nyt ei ole enää mitään tekemistä "maahanmuuttopolitiikan kritiikin kanssa". Otokseni on toki erittäin pieni ja ehkä olen turhaan huolissani, mutta kommentoi nyt Jalosen Jussi sinäkin tähän jotakin.
"Työttömyys on aina parempi vaihtoehto kuin tuhoisan työn tekeminen. Ja vaikutukset on nähtäväpohjia myöten, vuosituhansien päähän." (Pentti Linkola)

Offline Sam Karvonen

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1416
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #39 on: May 11, 2011, 11:15:58 »
En ole Jussi Jalonen, mutta kommentoisin silti lyhyesti.

Sisällissodan riskiä en näe varteenotettavana, joskin yksittäisten väkivaltaisten rikosten (ja ehkä jopa yhteenottojen) riski saattaa hieman kasvaa. Sen sijaan jos sodista ja todellisista uhkakuvista puhutaan, yleinen muukalaisvihamielisen ja islaminvastaisen retoriikan koveneminen Euroopassa on hunajaa islamilaisessa maailmassa toimivien ääripuolueiden ja liikkeiden korville. Sikäläisten ääriliikkeiden propaganda voi tavanomaista tehokkaammin vedota suuren saatanan juonimaan salaliittoon islamin tuhoamiseksi nimenomaan sellaisessa tilanteessa, missä lännessä asuvat maltilliset rivimuslimit yhä useammin raportoivat lähtömaissa asuville sukulaisilleen päivittäisiä kokemuksiaan kiristyneestä ilmapiiristä. Maltilliset puolueet esim. juuri Pakistanissa joutuvat em. syistä koventamaan myös retoriikkaansa (vrt. Kokoomus ja SDP Suomessa) ja kansainvälinen jännite suurten valtojen välillä kasvaa, ainakin tilapäisesti.

Retoriikan kovenemisen ulkopoliittiset seuraamukset huolestuttavat ainakin itseäni enemmän, joskaan en silläkään saralla ole valmis myöskään maalailemaan peruuttamattomia piruja seinille.
« Last Edit: May 11, 2011, 11:20:23 by Sam Karvonen »
"Ihmiskunnan hyvinvointia, sen rauhaa ja turvallisuutta, ei voida saavuttaa ennen kuin sen ykseys on lujasti vakiinnutettu." - Bahá'u'lláh(1817-1892)

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #40 on: May 11, 2011, 16:38:32 »
Samin huoli on ilmeisen uskottava ja aito, mutta ongelmaksi muodostuukin se, että millä me saadaan tietynlaisen kynnyksen ylittävä (alittava?) määrä ihmisiä suhtautumaan muslimeihin siten, että al-Qaidat eivät saa ravintoaan...?!?
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Harri

 • Guest
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #41 on: May 11, 2011, 19:23:53 »
Perussuomalaisten kannattaja valmistautuu jo sisällissotaan:

Quote from: Herätys191
Suomi ei ole enään Demokraattinen maa.

Jos Perussuomalaiset jäävät hallituksen ulkopuolella on Suomesta tulossa hyvää vauhti Stalinismin kaltainen valtio, jota johtavat jo korruptoituneet Sdp ja Kok. pelkään vai, että suomi on ajautumassa kohti sisällisotaa, johan siitä edellisestä on aikaa..

Offline Kourumies

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3094
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #42 on: May 11, 2011, 19:44:02 »
Perussuomalaisten kannattaja valmistautuu jo sisällissotaan:

Quote from: Herätys191
Suomi ei ole enään Demokraattinen maa.

Jos Perussuomalaiset jäävät hallituksen ulkopuolella on Suomesta tulossa hyvää vauhti Stalinismin kaltainen valtio, jota johtavat jo korruptoituneet Sdp ja Kok. pelkään vai, että suomi on ajautumassa kohti sisällisotaa, johan siitä edellisestä on aikaa..

Ja mitä uutta tuossa oli? Sisällissodallahan nuo halla-aholaiset ovat uhkailleet jo puoli vuosikymmentä.
Aiemmin nimellä Köyry Väyränen tunnettu artisti.

Offline Kourumies

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3094
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #43 on: May 11, 2011, 19:50:01 »
Ihan mielenkiintoinen ketju. Aloituksellani hain lähinnä kommentteja siihen, olenko kovin yksinäni tuntemuksineni että jonkinlainen nuiva meemi on vallannut päällisin puolin lähes normaalejakin ihmisiä ja tehnyt heistä vieraan oloisia, aiempaa fanaattisempia, vihamielisempiä sekä ahdasmielisempiä. Kärjistetysti voisi kai sanoa, että tietyssä mielentilassa he alkavat muistuttaa robotteja joiden puhe/kirjoitukset on omaksuttu suoraan hommafoorumilta sanamuotoja myöten. Tietyllä tavalla vaikuttaa, että he ovat hukanneet itsensä, heidät on manipuloitu. Jos tällainen kiihkoilu leviää, eikö sisällissodan mahdollisuus ole realistinen? Ainakaan tällä nyt ei ole enää mitään tekemistä "maahanmuuttopolitiikan kritiikin kanssa". Otokseni on toki erittäin pieni ja ehkä olen turhaan huolissani, mutta kommentoi nyt Jalosen Jussi sinäkin tähän jotakin.


Nuo zombie-elkeet ja robottimaisuuden olen kyllä minäkin huomannut. On melko hyviä kavereitakin mennyt sinne pimeälle puolelle, ja vaikutelma kyllä on, että on tapahtunut kokonainen persoonallisuuden muutos. On tietysti vaikea sanoa olisiko siitä sisällissodaksi asti, mutta kyllähän aivopestyssä mielentilassa oleva ainakin kykenee suorittamaan yksittäisen väkivallanteon, veikkaisin.
Aiemmin nimellä Köyry Väyränen tunnettu artisti.

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Sisällissodan mahdollisuus Suomessa
« Reply #44 on: May 11, 2011, 22:52:30 »
Perussuomalaisten kannattaja valmistautuu jo sisällissotaan:

Quote from: Herätys191
Suomi ei ole enään Demokraattinen maa.

Jos Perussuomalaiset jäävät hallituksen ulkopuolella on Suomesta tulossa hyvää vauhti Stalinismin kaltainen valtio, jota johtavat jo korruptoituneet Sdp ja Kok. pelkään vai, että suomi on ajautumassa kohti sisällisotaa, johan siitä edellisestä on aikaa..

Ja mitä uutta tuossa oli? Sisällissodallahan nuo halla-aholaiset ovat uhkailleet jo puoli vuosikymmentä.

Tuskin nyt kuitenkaan, mutta jos siihen asti mennään lopputulos olisi sama kuin viimeksikin. Kapinoitsijat laitetaan seinää vasten.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla