Author Topic: Arvofilosofiaa peräänkuulutetaan  (Read 1187 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Warda

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2028
 • tunnustuksellinen rusinapullasynkretisti
Arvofilosofiaa peräänkuulutetaan
« on: April 26, 2011, 14:42:00 »
http://visioi.wordpress.com/2011/04/24/halla-ahohan-on-arvofilosofi-tosin-huono-sellainen/
...

"Kysymys on siis siitä, mitä seurauksia on arvovalinnoillamme. Halla-aho tekee selkeän arvovalinnan kirjoittaessaan: -Kunnes joku kertoo minulle, että miten niin kaikki ovat samanarvoisia, olen edellä sanotusta seuraten sitä mieltä, että erilaisuus on eriarvoisuutta ja että kaikki ovat eriarvoisia.- Tässä hän tekee siis arvovalinnan. Tästä tietysti seuraa eriarvoisuutta korostavaa politiikka ja muuta toimintaa. Tätä ei voi perustella arvorelativismilla. Sitä voi kyllä perustella eräänlaisella -itsekkyyden politiikalla-, jossa oma etu (yksilöllinen tai kansallinen) on aina ensisijainen. Arvovalintana se on selkeä vastakohta tasa-arvoa ja ihmisten välistä solidaarisuutta korostavalle valinnalle. Arvo-relativismin korostaminen antaa ikään kuin älyllisen suojamuurin tällaista arvovalintaa kritisoivia ääniä vastaan. Arvo-relativisti voi ikään kuin viitata kintaalla mihin tahansa kritiikkiin ja todeta, että meidän molempien kannat ovat -suhteellisia-."

...keskustelu arvorelativismista on aika lailla samankaltaista kuin filosofien keskustelu vapaasta tahdosta. Kukaan ei oikeasti ole arvorelativisti siinä mielessä, että hän vaihtaisi arvojaan päivittäin. Ihmiset toteuttavat omia arvojaan, ovat ne mitä tahansa ja suurin osa ymmärtää myös niiden suhteellisen luonteen."

...

"Lauseita -maa kiertää aurinkoa- ja -ihmiset ovat tasa-arvoisia- ei voi verrata samassa yhteydessä. Ensimmäinen lause on tosiasiarvostelma ja sen totuus voidaan todeta vertaamalla sitä maailmaan. Lause -ulkona sataa vettä- on tosi, jos ulkona todella sataa vettä. Arvoarvostelmat eivät ole samassa mielessä tosia kuin tosiasia-arvostelmat. Itse asiassa tässä ollaan jälleen yhdessä arvofilosofian keskeisessä kysymyksessä: millä tavoin arvoarvostelmat ovat -totta-. Oma kantani on tullut esiin jo edellä. Arvoarvostelmat ovat totta siinä mielessä, että voimme yhdessä sopia pitävämme niitä -totena-, antaa niiden ohjata yhteisömme elämää, jos olemme sitä mieltä, että näin kykenemme vähentämään inhimillistä kärsimystä ja tavoittelemaan parempaa elämää. On harhaanjohtavaa verrata arvoarvostelmia tosiasia-arvostelmiin. Näin johdetaan lukijaa harhaan, joko tahallaan tai tietämättömyydestä. "


edit: itseäni inhottaa (anteeksi voimakas ilmaisu) persumaniassa ja halla-aholaisuudessa nimenomaan ja erityisesti se seikka, että näen heidän edustavan täysin vastakkaista arvomaailmaa omalleni. Kuinka moni väittää äänestäneensä puoluetta, jonka teesit/mielipiteet eivät juurikaan vastaa omaa arvomaailmaa? Voiko pelkkä "halu protestoida ja näpäyttää isompia puolueita" nousta omaa arvomaailmaa tärkeämmäksi äänestyskimmokkeeksi?

edit: kiinnostavaa seurata, voiko PerSujen oman "kansan" ulkopuolisiin kohdistuva itsekkyyden politiikka rajautua riittävän selkeästi ja tiukasti kattamaan vain oikeutetun itsekkyyden muukalaisia kohtaan. Kuinka pitkälle riittää "kansan" keskinäinen solidaarisuus, jos ja kun tuonkaltaiselle arvolinjaukselle suunnataan?
« Last Edit: April 26, 2011, 14:52:26 by Warda »
"Jos Volvo-Markkanen perustaa nettiforumin, jossa hänen seuraajansa keskustelevat pankkien turvajärjestelmien kiertämisestä, kyllä sitäkin sanottaisiin pankkirosvoforumiksi, vaikka millaisella mölinällä sinne kirjoittavat sen kieltäisivät."
- Rasistikortti ja rikostuomiokortti yhdessä! Luuseri!

Offline M.K.Korpela

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 129
Re: Arvofilosofiaa peräänkuulutetaan
« Reply #1 on: April 28, 2011, 15:19:00 »
Kuinka moni väittää äänestäneensä puoluetta, jonka teesit/mielipiteet eivät juurikaan vastaa omaa arvomaailmaa? Voiko pelkkä "halu protestoida ja näpäyttää isompia puolueita" nousta omaa arvomaailmaa tärkeämmäksi äänestyskimmokkeeksi?

edit: kiinnostavaa seurata, voiko PerSujen oman "kansan" ulkopuolisiin kohdistuva itsekkyyden politiikka rajautua riittävän selkeästi ja tiukasti kattamaan vain oikeutetun itsekkyyden muukalaisia kohtaan. Kuinka pitkälle riittää "kansan" keskinäinen solidaarisuus, jos ja kun tuonkaltaiselle arvolinjaukselle suunnataan?


Idea, koskien kysymyksenasetteluasi ... Ellen "Warda" Ripley haluaa tietää mitä Alien miettii ?   :D  No, lupaan palata tähän paremmalla ajalla.
« Last Edit: April 28, 2011, 15:32:19 by M.K.Korpela »

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Arvofilosofiaa peräänkuulutetaan
« Reply #2 on: April 28, 2011, 16:48:45 »
Kuinka moni väittää äänestäneensä puoluetta, jonka teesit/mielipiteet eivät juurikaan vastaa omaa arvomaailmaa? Voiko pelkkä "halu protestoida ja näpäyttää isompia puolueita" nousta omaa arvomaailmaa tärkeämmäksi äänestyskimmokkeeksi?

Persujen osalta uskon, että erittäin moni äänesti puoluetta, jonka vaaliohjelma on täysin päinvastainen kuin omat arvot todellisuudessa ovat. Mitä itse tiedän Persuja äänestäneitä, moni heistä on aiemmin äänestänyt esim. Vihreitä tai muita PK-seudun valtapuolueita. Vähemmän tarkasti asioita seuranneille saattoi yhä mennä läpi myytti "ennen Vihreitä ja demareita äänestäneestä kaupunkilaisliberaalista", joka nyt vain sattuu olemaan huolissaan juuri maahanmuutosta. Ainakaan yhdellekään tuntemalleni Persujen äänestäjälle ei ollut selvää, että puolue haluaa vaaliohjelmassaan lapset marssimaan lipun perässä kansallismielisen kuorolaulun säestyksellä ja isännille vapaan oikeuden päättää, minkä metsänelävän ampuu.

Ylipäänsä ihmisille tuntuu olevan epäselvää kuinka arvolatautuneesta liikkeestä on kyse, koska siinä kohtaa sordiinoa on tarkoituksella pidetty hiljaisemmalla, jotta vaalikarja ei "pelästyisi", vaikka todellinen tarkoitus on aina ollut arvojen ja moraalin vartiointi.

Helsinkiläiselle Persujen äänestäminen tarkoittaa suunnilleen samaa kuin puutikun tai neulan työntäminen pakaralihakseensa. Ei siihen kuole, mutta ei se kovin kivaltakaan tunnu.

Kyllähän ihan Perussuomalaisen puolueen sisälläkin vaikuttaa noin suurin piirtein järjissään olevaa porukkaa, mutta heitä voi luonnehtia Leninin tapaan "hyödyllisiksi idiooteiksi" tai sitten kyse on ihan puhtaasta vallanhalusta kun uusia reittejä siihen avautui. Periluterilaisessa maassa on lisäksi kaikkien paavilaisten tekemien ilkeyksien ja kolttosten jälkeen todella vastenmielistä jos ministeriksi tärkeään postiin laitetaan kaveri, jonka korkein käskijä on Hitlerjugendissa uransa aloittanut Roomassa majaileva saksalainen pappi. Minulla ei ole sinänsä mitään sitä vastaan jos joku haluaa tällaisiin arvoihin uskoa kunhan jaksaa kyllästymiseen asti muistuttaa siinä olevan kyse vain henkilökohtaisesta valinnasta.

"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla