Author Topic: Monivalintainen veroilmoitus  (Read 2837 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jussi Jalonen

 • Guest
Monivalintainen veroilmoitus
« on: April 20, 2011, 21:47:02 »

Tuokio sitten päättyneessä "45 minuuttia"-ohjelmassa esiteltiin tänään Perussuomalaisten uusia kansanedustajia. Erityisen hyvin esillä oli oululainen nuorimies Olli Immonen. A propos, juttelin puhelimessa taas tänään 73-vuotiaan porvarisäitini kanssa. Kyseinen allekirjoittaneen maailmaan saattanut suojeluskuntalaisen tytär oli sitä mieltä, että Oulun nuorella perussuomalaisedustajalla oli "natsinkiilto silmissä". Mutta mitäpä tuosta.

Immonen esitti haastattelussa oppi-isältään eiralaiselta filologilta omaksumansa idean kehitysavun korvaamisesta erityisellä vapaaehtoisella kehitysyhteistyömaksulla. Ajatus on kuulemma se, että jos joku kansalainen välttämättä haluaa parantaa maailmaa, niin tehköön sen omasta kukkarostaan, eikä muiden veronmaksajien kukkarosta.

Mielestäni tämä on aivan helvetin hyvä idea, mitä pitäisi soveltaa laajemminkin, koska verojen maksaminen yleisesti ottaen on ikävää ellei saa varmasti itse päättää, mihin ne menevät. Aika monia suomalaisia tympäisevät esimerkiksi 1960-luvulta periytyvät puoluetuet, jotka kaiken lisäksi ovat vanhan kansanrintamakauden perintöä. Allekirjoittanuttakaan ei kiinnosta pennin vertaa rahoittaa verovaroistaan esimerkiksi Perussuomalaista puoluetta eikä kovin montaa muutakaan puoluetta, joten veroilmoitukseen voisikin liittää näiltä osin kohdan vapaaehtoisesta puoluerahoitusmaksusta, mahdollisesti vielä sillä lisäyksellä, mitä nimenomaista puoluetta haluaa verorahoillaan tukea.

Veroilmoituksesta voisi oikeastaan tehdä kokonaan monivalintaisen. Tässä maassa on varmasti paljon pasifisteja, jotka eivät laisinkaan halua rahoittaa maanpuolustusta. Monet varmasti käyvät pelkästään yksityisillä lääkäreillä tai ovat muuten vain terveitä, joten miksipäs heidän pitäisi rahoittaa julkista terveydenhuoltoa elleivät he halua? Moni meikäläisen tapainen perheetön singlemies ei varmastikaan näe yhtään mitään syytä rahoittaa päiväkotijärjestelmää, lapsilisiä tai yleensäkään mitään toisten ihmisten jälkikasvuun liittyvää. On paljon ihmisiä, jotka eivät juuri koskaan käy kirjastoissa, eivätkä ehkä halua rahoittaa kirjastolaitosta.

Odottelenkin tässä Perussuomalaisten eduskuntaryhmältä selkeää aloitetta siitä, että ottaisimme käyttöön rasti ruutuun-pohjalta täytettävän veroilmoituksen, missä kansalainen voisi valita, mihin rahojaan käyttää. Käytännössähän tämä merkitsisi verotuksesta sellaisenaan luopumista, ja aivan kaikki valtion varat kerättäisiinkin tässä uudessa järjestelmässä yksittäisten, vapaaehtoisten maksujen kautta. Tietyn kansalaismaksun voisi kenties vielä jättää jäljelle - tavallaan kyseessä olisi vanhanaikainen henkiraha, eli nuppivero, eräänlainen Suomen valtion jäsenmaksu, jonka voisi mielellään säätiöidä - mutta muuten kerättäisiin esimerkiksi vapaaehtoinen terveydenhuoltomaksu, vapaaehtoinen kulttuurimaksu, vapaaehtoinen koulumaksu, vapaaehtoinen perhetukimaksu ja niin edelleen.

Olen täysin vakuuttunut, että tämä malli toimisi hyvin, ja mikäli joku tuore kansanedustaja sattuisi tätä forumia lukemaan, niin tässä esitetyt ajatukset voi huoletta kopioida ja esittää Arkadianmäellä. Alunperinhän ne ovat muutenkin muotoutuneet keskustelussa erään tämän palstan valvojan kanssa, joten ei minulla niihin tekijänoikeuksia ole.


Best,

J. J.

Offline Ilkka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 805
Re: Monivalintainen veroilmoitus
« Reply #1 on: April 21, 2011, 00:31:32 »
Immonen revisited (et sitten malttanut olla kajoamatta uusiksi) :)

Ehkä tärkein argumentti: 25-vuotias.

Harva muuten pääsee eduskuntaan 25-vuotiaana, tämä poliittinen myllerrys on avannut ovia poliittisesti valveutuneille Suomen nuorukaisille. Aikahan tuon näyttää miten äijän käy, normipelin pakka tuntuu todellakin sekoittuneen kiitettävästi, kaikenlaisia jokerikortteja siellä Arkadianmäellä nyt seuraavat nelisen vuotta.

Noin muuten olen samaa mieltä kanssasi näistä kahden kerroksen kansalaisuuksista (jotka voisi perua tjsp./alunperinkään ei samat säännöt kantisten kanssa). Samoin samaa mieltä noista Ollin oppivuosien sammakoista. Enemmän matemaattisesti suuntautuneena yksilönä kiinnitin huomioni intinkäyntivuosiisi ja nyt äitisi ikään. Ihmettelin aiemmin miten kaltaisesi elämää selkeästi jo nähnyt yksilö olisi vasta niin myöhään harmaisiimme astunut vaan nythän tuo lisätiedonmurunen asemoi sinut melko tarkasti 70-luvun loppupuolelle joka tarkoittanee sitä että suoriuduit akateemisista velvoitteistasi osin jo ennen panostasi isänmaan eteen.

Ed. lausahdukseni tarkoituksena ei toki ollut julistaa mitään stalkkeroinnin ilosanomaa vaan auliisti kerron sen että itse lukeudun -72 ikäluokkaan, ensi vuonna sitten täysiä kymmeniä taasen.

Offline Warda

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2028
 • tunnustuksellinen rusinapullasynkretisti
Re: Monivalintainen veroilmoitus
« Reply #2 on: April 21, 2011, 00:38:08 »
Onneksi olkoon vain mainion syntymävuotesi ansiosta, Ilkka!

Saisipa tuohon veroilmoitukseen vielä pakollisesti täytettävän lokeron omaa puoluekantaa varten. En välttämättä haluaisi verovarojani ohjattavan tietyn poliittisen ryhmittymän kannattajien "hyysäämiseen"...
Saisivat toki vastavuoroisesti ohjata omat verosenttisensä itse haluamilleen/haluamalleen kannattajaporukalle.
"Jos Volvo-Markkanen perustaa nettiforumin, jossa hänen seuraajansa keskustelevat pankkien turvajärjestelmien kiertämisestä, kyllä sitäkin sanottaisiin pankkirosvoforumiksi, vaikka millaisella mölinällä sinne kirjoittavat sen kieltäisivät."
- Rasistikortti ja rikostuomiokortti yhdessä! Luuseri!

Annushka

 • Guest
Re: Monivalintainen veroilmoitus
« Reply #3 on: April 21, 2011, 00:45:51 »
Immonen revisited (et sitten malttanut olla kajoamatta uusiksi) :)

Ehkä tärkein argumentti: 25-vuotias.

Harva muuten pääsee eduskuntaan 25-vuotiaana

Paavo Väyrynen pääsi 23-vuotiaana. Esko-Juhani Tennilä taisi olla 28-vuotias, Ilkka Kanerva 27-vuotias, Esko Aho taisi olla 29-vuotias. Erkki Tuomioja valittiin ensimmäistä kertaa 24-vuotiaana. Noin jos muutamia tästä muistelen.

Kysymys on ikäluokkien koosta. Suomessa ei pääsääntöisesti ole pitkään aikaan päässyt eduskuntaan nuorten äänillä, koska heitä on vähän eivätkä he kovin aktiivisesti edes äänestä. Vanhemmilla taas on usein vähän syitä äänestää itseään kovasti nuorempia ehdokkaita. Nyt on ilmeisesti niin, että toisaalta moni "emmätiiä" -nuori on innostunut persuista, ja toisaalta niin, että Immosenkin edustama maahanmuuttokriittinen "ideologia" on sellainen tekijä, joka on ehdokkaassa tärkeämpi kuin ikä, joka siis ylittää ikäkysymyksen.

Itse asiassa ennen näitä vaaleja Keskusta oli hyvin pitkään se puolue, josta nuoria pääsi jonkin verran - ja erittäin hallitusti - läpi. Nykyisistä keskustapoliitikoista mieleeni tulee tietysti pitkään eduskunnan nuorimpana keikkunut Tuomo Puumala (25-vuotiaana eduskuntaan), mutta myös esimerkiksi Paula Lehtomäki on keskustakoneiston aivan tarkoituksella ja organisoidusti nuorena eduskuntaan nostama broileri (Paula oli 27-vuotias).

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Monivalintainen veroilmoitus
« Reply #4 on: April 21, 2011, 10:11:19 »
Immonen revisited (et sitten malttanut olla kajoamatta uusiksi) :)

Oulun suunnan hommanhenkisissä on kuulemani mukaan aivan omanlaisensa elementti, mikä lisää heidän kiintoisuuttaan.

Enemmän matemaattisesti suuntautuneena yksilönä kiinnitin huomioni intinkäyntivuosiisi ja nyt äitisi ikään. Ihmettelin aiemmin miten kaltaisesi elämää selkeästi jo nähnyt yksilö olisi vasta niin myöhään harmaisiimme astunut vaan nythän tuo lisätiedonmurunen asemoi sinut melko tarkasti 70-luvun loppupuolelle joka tarkoittanee sitä että suoriuduit akateemisista velvoitteistasi osin jo ennen panostasi isänmaan eteen.

Olen syntynyt armon vuonna 1975, ja kävin armeijan tosiaan aivan perkeleen vanhana, kymmenen vuotta nuorempien sällien seurassa enkä mitenkään erityisen hyväkuntoisena, mutta pysyinpä kuitenkin menossa mukana. Muuan tupakaveri pisti kerran kämppämme CD-soittimesta raikumaan Olavi Virtaa, koska välillä oli hyvä soittaa musiikkia "niiltäkin ajoilta, kun Jalonen oli vielä nuori".

Akateemisista velvoitteistanihan en ole vieläkään suoriutunut, koska niihinhän menee koko elinikä. Yhtä virstanpylvästä seuraa aina se uusi.
Best,

J. J.

Offline Sam Karvonen

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1416
Re: Monivalintainen veroilmoitus
« Reply #5 on: April 21, 2011, 10:23:53 »
Olen syntynyt armon vuonna 1975, ja kävin armeijan tosiaan aivan perkeleen vanhana, kymmenen vuotta nuorempien sällien seurassa enkä mitenkään erityisen hyväkuntoisena, mutta pysyinpä kuitenkin menossa mukana. Muuan tupakaveri pisti kerran kämppämme CD-soittimesta raikumaan Olavi Virtaa, koska välillä oli hyvä soittaa musiikkia "niiltäkin ajoilta, kun Jalonen oli vielä nuori".

Yksi absurdeimmista episodeista Afganistanissa oleskellessani vuosina 2007-9 oli halkoa Balkhin paahtavaa autiomaata Suomen puolustusvoimain täyspanssaroidussa mersufarkussa vanhemman reserviupseerin (kuski) ja nuoremman kessun väitellessä siitä, laitetaanko soimaan Topi Sorsakoskea vai Metallicaa. Lopulta päädyttiin sotaoikeudellisesti kelvollisimpaan ratkaisuun, eli sotilasarvon mukaisesti Sorsakoskea ensin ja sitten vasta Lars Ulrichin uzi-komppia. Vastaantulevat turbaanipäiset aasinratsastajat vilkuttivat iloisesti 'Enter the Sandmanin' raikuessa äänieristetyn ajopelimme sisuksissa.
"Ihmiskunnan hyvinvointia, sen rauhaa ja turvallisuutta, ei voida saavuttaa ennen kuin sen ykseys on lujasti vakiinnutettu." - Bahá'u'lláh(1817-1892)

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Monivalintainen veroilmoitus
« Reply #6 on: April 21, 2011, 10:36:10 »
Yksi absurdeimmista episodeista Afganistanissa oleskellessani vuosina 2007-9 oli halkoa Balkhin paahtavaa autiomaata Suomen puolustusvoimain täyspanssaroidussa mersufarkussa vanhemman reserviupseerin (kuski) ja nuoremman kessun väitellessä siitä, laitetaanko soimaan Topi Sorsakoskea vai Metallicaa. Lopulta päädyttiin sotaoikeudellisesti kelvollisimpaan ratkaisuun, eli sotilasarvon mukaisesti Sorsakoskea ensin ja sitten vasta Lars Ulrichin uzi-komppia. Vastaantulevat turbaanipäiset aasinratsastajat vilkuttivat iloisesti 'Enter the Sandmanin' raikuessa äänieristetyn ajopelimme sisuksissa.


Tähän sopiikin kappale tästä jo aiemmin mainostamastani blogista:


Last night, some rebel fighters in Brega put us up and shared their dinner with us. We talked foreign affairs and the politics of intervention. This morning, one of them -" Khalid, a 39-year-old bakery owner from Benghazi -" called me over.

"Hey Ryan -" come here for a second.-

"What’s up?-

"You like Sabaringasteen?- he asked.

"Huh?-

"Sabaringasteen? You don’t know Sabaringasteen? He’s American.-

I drew a blank.

"Listen to this,- Khalid said, punching buttons on his phone.

I recognized the opening snare hits and guitar riff immediately -" they brought me back to the eighties. Then the Boss’s voice kicked in. "I was-¦ born in the USA-¦-

"I love Sabaringasteen,- said Khalid with a broad smile. "And Kenny Rogers. You know Kenny Rogers? Kantaree [country] music. I love kantaree music.- Khalid was wearing a red turtleneck and stone-washed jeans. He has a handlebar mustache and a bit of a paunch. It worked. All he needed was a ten-gallon hat.

I smiled back. "Bruce Springsteen -" he’s from the same state as me in America,- I said. Gotta rep Jersey when I can.

Kenny Rogers itse asiassa jotenkin sopii tähän poliittiseen tilanteeseen. Sen kunniaksi, mutta ehkä itse Mestarin versio on rujossa tunnelmassaan osuvampi.


Best,

J. J.
« Last Edit: April 21, 2011, 10:42:00 by Jussi Jalonen »

Offline Sam Karvonen

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1416
"Ihmiskunnan hyvinvointia, sen rauhaa ja turvallisuutta, ei voida saavuttaa ennen kuin sen ykseys on lujasti vakiinnutettu." - Bahá'u'lláh(1817-1892)

Timo Anttila

 • Guest
Re: Monivalintainen veroilmoitus
« Reply #8 on: April 21, 2011, 13:39:49 »

Tuokio sitten päättyneessä "45 minuuttia"-ohjelmassa esiteltiin tänään Perussuomalaisten uusia kansanedustajia. Erityisen hyvin esillä oli oululaine...
Mielestäni tämä on aivan helvetin hyvä idea, mitä pitäisi soveltaa laajemminkin, koska verojen maksaminen yleisesti ottaen on ikävää ellei saa varmasti itse päättää, mihin ne menevät. Aika monia suomalaisia tympäisevät esimerkiksi 1960-luvulta periytyvät puoluetuet, jotka kaiken lisäksi ovat vanhan kansanrintamakauden perintöä. Allekirjoittanuttakaan ei kiinnosta pennin vertaa rahoittaa verovaroistaan esimerkiksi Perussuomalaista puoluetta eikä kovin montaa muutakaan puoluetta, joten veroilmoitukseen voisikin liittää näiltä osin kohdan vapaaehtoisesta puoluerahoitusmaksusta, mahdollisesti vielä sillä lisäyksellä, mitä nimenomaista puoluetta haluaa verorahoillaan tukea.

Veroilmoituksesta voisi oikeastaan tehdä kokonaan monivalintaisen.

J. J.

Juuri näin. Tähän se johtaa ja siksi monetkin Suomen libskut ja muutoslaiset ovatkin ihan fänällään PS:n erityisesti, sisulaisten suuntaan. Onneksi tai näin luulen, että ainakin osa peesläisistä ymmärtää mihin moinen meno johtaa.
« Last Edit: April 21, 2011, 13:45:47 by Timo Anttila »