Author Topic: Seuraava hallitus (veikkailuketju)  (Read 80119 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #15 on: April 18, 2011, 21:23:43 »
Voisin veikata kuntaministerin salkkua naispersulle, joka on kotoisin jostain landelta.

Montakohan eri teoreettista vaihtoehtoa on hallituspohjalle?
Voi olla että kok+sdp+ps voi olla turhan hankalaa sovittaa yhteen.

Ainakin yksi malli voisi olla sdp+vas+ps+kd. Tosin vain 101 paikkaa ei riitä oikein kestäväksi hallitukseksi.
« Last Edit: April 18, 2011, 21:27:27 by Kellottaja »

Kuuma peruna

 • Guest
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #16 on: April 18, 2011, 21:40:06 »
Ihmettelen kun kaikki tarjoavat KD:tä hallitukseen. Niiden pienen painoarvon ja suuren änkyryyden yhdistelmä on ihan mahdoton yhtälö mihin tahansa hallitukseen. Kannattaa unohtaa.

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #17 on: April 18, 2011, 21:51:40 »
Toisaalta Tuomiojaa ei välttämättä kiinnosta olla entisessä ministeriössään kakkosministerinä. Urpilainen ja Stubb saattaisivat tulla toimeen paremmin ja Tuomiojaa voisi kiinnostaa kokeilla jotain uutta (VMI).

Tämä on mielestäni aika epätodennäköistä, ihan jo siksi että en kuuna päivänä usko kokoomuksen hyväksyvän valtionvarainministeriöön Tuomiojan kaltaista sosialistidemaria.

Miksei? Sitä paitsi pääministerin paikka on jo aika kallis. Jos siihen lisätään vielä ulkoministeri, niin K+SDP+PS kokoonpanolla VM jaetaan varmaankin kahtia, kuten Lipposen hallituksissakin.

Eiköhän demarien "tärkeimmän" ministerinpaikan ota puolueen puheenjohtaja, vaikka kieltämättä uskottavampaa kalustoa olisi tarjolla riittävästi. Pääministerin paikan lisäksi Kokoomus halunnee valtionvarain ja ulkoministerin pallit. Tällä tavoin he luovuttavat puolueen nykylinjan mukaisesti hieman vähäpätöisempien paikallisten asioiden hoitamisen apupuolueille, mutta valvovat kuitenkin pääministerinä kaikkia asioita. Sisäministerin salkku se on tässä se, jonka päätyminen persujen käsiin on enemmän kuin todennäköistä ja myös heille mahdollisista ministerinpesteistä ehkä pahin.

Tuollainen järjestely voisi toteutua jos Kokoomuksella olisi vaikka 89 tai 95 paikkaa tai sitten 21, mutta kun ei ole, ja hallitus pitää muodostaa. Syön purkillisen mustikkajugurttia jos näin käy. Kaikki kolme kovaa salkkua samalla puolueella ovat sellainen näky jota en tosiaan odota näkeväni hetkeen.
Valtiovarainministeri oli viimeksi pääministeripuolueesta vuonna 1977-1979. Tätä ennen VVM oli pääministeripuolueesta Paasion aikana 1972, eli niin pitkälle taakse olisi syytä matkustaa. Koska Paasion hallitus on friikki, niin taaksepäin mentäessä seuraava esimerkki on vuodelta 1968! Ulkoministeri oli pääministeripuolueesta tosiaan viimeksi Lipposen kaudella, tätä ennen Ahon hallituksessa ja sitten pitääkin mennä vuoteen 1976.

Tilanne, missä kaikki salkut ovat olleet samalla puolueella löytyy siltä ajalta, jolloin moni tätä palstaa lukeneista on jo ollut elossa: Paasion 2. hallitus vuoden 1972 aikana. Tämä on jotain Kekkoslandian ihmeellisiä hetkiä, mutta vähemmistöhallitus oli kuitenkin kyseessä. Paasio 2 korvattiin aika nopeasti uudella enemmistöhallituksella, jolloin siirryttiin takaisin punamultaan ja salkkujen "perinteiseen" jakoon.

Eli nuo kaikki kolme salkkua samalla puolueella näin tasaisissa vaaleissa... ei mitään saumaa.

No, jos pääministerin lisäksi lasketaan 4-5 "avainsalkkua", meinaatko Kokoomuksen tyytyvän vain yhteen? Minä en ainakaan niin usko käyvän.

Se erikoistilanne tässä nimittäin on, että on vaikea kuvitella demaria kirstunvartijana Kokoomuksen isännöimässä hallituksessa ja vielä vaikeampi tietysti persua ja uskon heidän jäävän ulkopuolelle tästä kuviosta ihan omasta tahdostaan. Syitä on a) ei ole pätevää henkilöä ja b) se antaa vielä mahdollisuuden esiintyä eräänlaisena hallituksen "oppositiona", joka voi "vastustaa" tukipaketteja, mutta hallitusrauhan ja omien muiden tavoitteiden ajamisen vuoksi ikään kuin vasten tahtoaan joutuu olemaan siinä mukana. Sinne ministeriöön ei soinilaisilla siis kiinnostusta varmaankaan ole.

Historiaan vetoamista en ole itse viitsinyt hirveästi tässä harrastaa, koska elämme nyt historiallista aikaa kun kolme suurinta puoluetta eivät ole ne samat, jotka ovat suunnilleen koko Suomen itsenäisyyden ajan olleet. Avainsalkkujen lisäksi minua kiinnostaa oikeastaan vain opetusministeri, mutta muilla ei ole minulle niin väliä, koska jokin "asuntoministeri", "Eurooppaministeri" tai vastaavat ovat kuitenkin toissijaisia tosipeleissä. Opetusministerin valinta kiinnostaa siksi, että hän kuitenkin määrittää linjaa, jolla nuoria suomalaisia kasvatetaan ja sillä on kauaskantoiset seuraukset. Oikeusministeri taas on tietysti lainsäätämisen prioriteettien suunnannäyttäjänä tärkeä pesti ja voidaan laskea puolustusministerin lisäksi painoarvoltaan hieman vähäisempiin avainsalkkuihin.

Anyways, jos pääministeriksi nyt suosiolla nimitetään se Katainen en usko kenenkään olevan tästä spekulaatiosta niin eri mieltä, että siitä kannattaa vääntää. Jäljelle jäävät siis sisä-, ulko-, valtionvarain-, puolustus- ja oikeusministerit. Näistä viidestä luetellusta Kokoomus tulee vaatimaan ja saamaan itselleen kaksi, koska nyt Kokoomus on suurin puolue ja määrää suuntaviivat. Jäljelle siis jää yksi demareille ja yksi persuille. Tottahan toki Kokoomuskin joutuu tinkimään tavoitteistaan, mutta uskoisin niiden olevan nimenomaan pää-, ulko- ja valtionvarainministeriöiden hallitseminen, joka sopii Katainen-Stubb johtoisen Kokoomuksen tavoitteisiin täydellisesti. Stubbihan on ollut erinomainen ulkoministeri, siitä ei pääse mihinkään, vaikka hänet monet muuten hieman ärsyttäväksi persoonaksi kokevatkin. Koskaan aiemmin ei meillä ole ollut yhtä kielitaitoista ja edustavaa ulkoministeriä, joka kaiken lisäksi edustaa ikäpolvea, jonka maailmankuva vastaa kylmän sodan jälkeistä todellisuutta eikä kanna mukanaan rasitteita edeltäneestä maailmanjärjestyksestä. Muutenkin miehen trans-atlanttiset näkemykset ja aito sitoumus operaatioihin, joihin Suomi ulkomailla osallistuu vastaavat melkolailla omiani. En voi siis ulkoministeriksi kuvitella ketään enemmän a) Kokoomuksen "visiota" paremmin ajavaa b) pätevämpää c) edustavampaa ulkoministeriä kuin Stubbia. Lipposen I ja II hallituksissa pää- ja ulkoministeri tulivat molemmat demareista. Tuomioja häviää kaikilla osa-alueilla ja on sitä paitsi jo vanha mies eikä Kokoomuksen isännöimässä hallituksessa voi olla nuivasti trans-atlanttiseen yhteistyöhön suhtautuvaa ulkoministeriä.

Valtionvarainministeri on tietysti sitten paljon kiemuraisempi kysymys, koska sinne demareilla tosiaan olisi tarjota kovan luokan kokemusta ja osaamista. Ehkä jopa paremmin kuin kokkareilla itsellään kun Käteisestä tulee PM, mutta miten voisi olla Kokoomusjohtoinen hallitus, jossa talouspolitiikkaa ohjaa sosialisti? Toisaalta jos vertailukohdaksi otetaan sinipunat SDP:n johdolla, on valtiovarainministeriö jätetty nimenomaan Kokoomukselle. Persuista tuskin apuja tähän kyssäriin löytyy kuten olen jo kirjoitellut.

Kukaan ei tiedä, miten tässä käy eikä historiasta ole katsottavissa ennakkotilannetta. Sen verran tietty, että Kokoomus on suurin, demarit onneksi toisena ja persut kolmantena tekee nokkimisjärjestyksestä ehkä lopulta jotenkin siedettävän, koska vaalituloksen perusteella on perusteltavissa, että PS saa vähemmän avainsalkkuja kuin SDP. Mene ja tiedä.

Se, mikä muuten nyt unohtuu on, että RKP saattaa historiallisesti jäädä oppositioon, koska sinipunaniskat saavat jo riittävän pohjan ilman mitään muita puolueita. Jotenkin tuntuu, että hallituksessa tosiaan istuvat vain nämä kolme.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Offline Sam Karvonen

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1416
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #18 on: April 18, 2011, 22:38:54 »
Heinäluomallakin on mahkut hallitukseen, ehkäpä jopa Tuomiojan korvikkeeksi.
"Ihmiskunnan hyvinvointia, sen rauhaa ja turvallisuutta, ei voida saavuttaa ennen kuin sen ykseys on lujasti vakiinnutettu." - Bahá'u'lláh(1817-1892)

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #19 on: April 18, 2011, 23:02:53 »
Se erikoistilanne tässä nimittäin on, että on vaikea kuvitella demaria kirstunvartijana Kokoomuksen isännöimässä hallituksessa ja vielä vaikeampi tietysti persua ja uskon heidän jäävän ulkopuolelle tästä kuviosta ihan omasta tahdostaan. Syitä on a) ei ole pätevää henkilöä ja b) se antaa vielä mahdollisuuden esiintyä eräänlaisena hallituksen "oppositiona", joka voi "vastustaa" tukipaketteja, mutta hallitusrauhan ja omien muiden tavoitteiden ajamisen vuoksi ikään kuin vasten tahtoaan joutuu olemaan siinä mukana.

Tämä voi päteä Perussuomalaisten kohdalla - vaikka suoraan sanoen Kokoomus kyllä tulisi suhtautumaan moiseen sisäisenä oppositiona esiintymiseen kylmästi - mutta ei SDP:n kohdalla. Sosialidemokraatit eivät tällä hetkellä halua esiintyä minään vastentahtoisena Kokoomuksen hallituskumppanina, koska se loisi jo aiemmin Vihreiden kohdalla tuhoisaksi osoittautuneen julkikuvan porvarien panttivankina olemisesta pelkän hallituspaikan toivossa. Urpilainen ei enää korpivaelluksestaan selviydyttyään pilaisi puolueensa mahdollisuuksia tällä tavalla. Sen sijaan heillä on tämän vaalituloksen jälkeen vahva motivaatio muovata aktiivisesti hallitusohjelmaa ja osallistua hallituksen politiikan muovaamiseen selkeämmin omansa näköiseksi. Urpilainen tulee laittamaan kovat ehdot, ja lyön vetoa, että valtiovarainministerin salkku on yksi niistä. Hän saa sen, jos haluaa. Kokoomuksessa ei kukaan ole niin hullu, että antaisi sen Perussuomalaisille, ja tavoitteena kuitenkin on se enemmistöhallitus.

Anyways, jos pääministeriksi nyt suosiolla nimitetään se Katainen en usko kenenkään olevan tästä spekulaatiosta niin eri mieltä, että siitä kannattaa vääntää. Jäljelle jäävät siis sisä-, ulko-, valtionvarain-, puolustus- ja oikeusministerit. Näistä viidestä luetellusta Kokoomus tulee vaatimaan ja saamaan itselleen kaksi, koska nyt Kokoomus on suurin puolue ja määrää suuntaviivat. Jäljelle siis jää yksi demareille ja yksi persuille. Tottahan toki Kokoomuskin joutuu tinkimään tavoitteistaan, mutta uskoisin niiden olevan nimenomaan pää-, ulko- ja valtionvarainministeriöiden hallitseminen, joka sopii Katainen-Stubb johtoisen Kokoomuksen tavoitteisiin täydellisesti.

Stubbin kohdalla voidaan tehdä poikkeus maan tavasta, ja Kokoomus saattanee saada hoitaakseen pää- ja ulkoministerin salkut. Urpilaisella ei ole kokemusta eikä mielenkiintoa ulkoministerin pestiin, ja vaikka Tuomioja mahdollinen kandidaatti onkin, ounastelen ettei Erkkiä taida erityisemmin inspiroida samassa hallituksessa istuminen Perussuomalaisten kanssa. Kokoomus voi mahdollisesti yrittää tyrkyttää ulkoministerin salkkua helpoksi ja hämääväksi syötiksi Sosialidemokraateille, mutta tällä hetkellä ei Demareista oikein saa sitä vaikutelmaa, että mainittu pesti houkuttelisi heitä. Mutta siitä valtiovarainministerin salkusta on Kokoomuksen kyllä suosiolla luovuttava. Ei tämä heille miellyttävä tilanne ole, mutta se nyt vain taitaa olla pakko kuin köyhän kuolema.

Pohdiskelemasi opetusministerin salkku todennäköisesti menee Sosialidemokraateille. Sillä suunnalla on käsittääkseni ollut tiettyä nihkeyttä Sarkomaan-Virkkusen politiikkaa kohtaan. Yksityiskoulujen lisääntyminen on muistaakseni hieman häirinnyt Sosialidemokraatteja, ja tämän ohella SDP otti kärkkäästi kantaa yliopistolakiin. Tässä profiloitui nimenomaan puolueen varapuheenjohtaja, tamperelainen Pia Viitanen, joten hän voisi olla hyvin mahdollinen nimi opetusministeriksi. Kokoomuksen todennäköisesti on uhrattava tämäkin ministeriö.

Mutta otetaan lyhyesti:

Kokoomukselle todennäköisesti menevät pää-, ulko-, ulkomaankauppa- ja liikenneministerin pestit (Katainen, Stubb, Häkämies ja vaikka Holmlund).

Sosialidemokraatit kuittaavat valtiovarainministeri-, viestintä- ja opetusministerin salkut (Urpilainen, Jungner, Viitanen).

Perussuomalaisille menee elinkeino-, sisä- ja puolustusministerin vakanssit (Soini, Vistbacka, Niinistö).

Sitten ne muut. Kuntaministerin salkun suhteen on aivan sama kelle se menee, koska sekä Kokoomus että SDP ovat vähentämässä kuntien määrää, ja Soinille koko asia on loppujen lopuksi aivan yksi lysti. Todennäköisesti pestin saa ruletissa Kokoomus, esimerkiksi Petteri Orpo on todennäköinen vaihtoehto, jonka kuntien tappolinja kelpaisi kyllä Demareillekin. Oikeusministerin palliin voi Sosialidemokraateilla olla tiettyä mielenkiintoa, mutta todennäköisesti Persut hamuavat sitä niin paljon, että kaksi muuta puoluetta suostuvat tyydyttämään Soinin mielihalun tässä asiassa. Sosiaaliseen puoleen liittyvät kolme ministerinsalkkua ovatkin sitten paljon kiinnostavampi juttu, ja mahdollisesti salkut jaetaan tasan puolueiden kesken. Kokoomuksesta varmaan voi Risikon heilauttaa sosiaali- ja terveysministeriksi, ja SDP haluaa taatusti peruspalveluministerin salkun, mutten kyllä tiedä kelle se menee. Työministerin duuni on perinteisesti ollut paskahomma, johon tulokkaat on pistetty rauhoittumaan, joten kaiketikin se menee Perussuomalaisille. Tämä itse asiassa voisi sopia jollekin Ruohonen-Lernerille, joka varmaan pestaisi Teemu Lahtisen omaksi valtiosihteerikseen.

Ympäristöministerin salkku on hieman kinkkinen. Koska olen tuossa ylhäällä jo laskeskellut hiukan mielivaltaisesti kuusi salkkua Kokoomukselle, neljä Demareille ja peräti viisi Persuille, niin heitetään nyt tämä pesti jollekin kivalle punavihreälle Demarille. Kulttuuriministerin salkun voinee pistää Persuille, sovitaan niin että Kokoomus voi pitää asuntoministerin salkkunsa ja tekaistaan nyt vielä Eurooppa-ministerin virka Demareille, niin heilläkin on jotain sanottavaa ainakin EU-asioihin liittyvässä ulkopolitiikassa. Tilanne on siististi tasan Persujen ja Demareiden kesken ja Kokoomuksella on yksi salkku enemmän, ellen nyt aivan päin honkia laskenut. Sukupuolijakaumaa tosin en nyt jaksanut pahemmin mietiskellä.

Maa- ja metsätalousministerin salkun voi tunkea vaikka jollekin virkamiehelle, sillä lailla Lipposen hallituksessakin toimittiin.


Se, mikä muuten nyt unohtuu on, että RKP saattaa historiallisesti jäädä oppositioon, koska sinipunaniskat saavat jo riittävän pohjan ilman mitään muita puolueita.

Se on aika selvä asia, ainakin itse tein sen olettamuksen jo eilen.

Sekin sopii muistaa, että tosiasiassa Soini kyttää melko varmasti jo ensi vuoden presidentinvaaleja. Iso jytky takana, katsos, ja muilla puolueilla ei ole vahvoja ehdokkaita tarjolla. Demareilla ei ole enää mitään jakoa niissä vaaleissa, Niinistö ei lähde, ja Stubb on sellainen mahdollinen ehdokas, jonka Soini uskoo voittavansa. Keskusta voi tosin vielä yllättää ja pelastaa kansakuntamme Timo Soinin uudenvuodenpuheilta.Best,

J. J.
« Last Edit: April 18, 2011, 23:10:31 by Jussi Jalonen »

Annushka

 • Guest
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #20 on: April 18, 2011, 23:31:42 »
Sekin sopii muistaa, että tosiasiassa Soini kyttää melko varmasti jo ensi vuoden presidentinvaaleja. Iso jytky takana, katsos, ja muilla puolueilla ei ole vahvoja ehdokkaita tarjolla. Demareilla ei ole enää mitään jakoa niissä vaaleissa, Niinistö ei lähde, ja Stubb on sellainen mahdollinen ehdokas, jonka Soini uskoo voittavansa. Keskusta voi tosin vielä yllättää ja pelastaa kansakuntamme Timo Soinin uudenvuodenpuheilta.

Demarit saattavat olla niin typeriä, että laittavat ehdolle jonkun Lasse Lehtisen, joka on nimimerkki Steffersiä lainatakseni tässä maassa niitä ainoita ihmisiä, jotka tosiasiassa eivät ole jonkin sortin sosialidemokraatteja.

Stubbin ehdokkuuteen en oikein jaksa uskoa: seremoniapresidenttinä piipahtaminen katsottaisiin kansainvälisissä yhteyksissä pätevälle ja nuorekkaalle poliitikolle jopa miinukseksi, merkiksi laskusuhdanteisesta urasta. Seremoniapresidenttiyteen yhdistyy oikeastaan melko universaalisti jäähdytteleminen, pitkän uran loppupäässä viisauksia muutama vuosi lateleminen. Tulevaisuudessa yhden kauden presidentit varmaankin yleistyvät.

Mikäli Niinistö ei lähde ehdolle, niin Kokoomuksella on tietysti aika vähän mistä heittää. Joku Salolainen ehkä? Mutta sekin on kyllä vanhoilla päivillään sosialidemaroitunut niin kuin ikääntyville kokoomuslaisille tuppaa käymään.

Tavallaan minulla on ollut sellainen kotimaakuntani Lapin hengessä hieman kalervopalsamainen postmoderni fantasia, että Soinin lisäksi ehdolle saataisiin Niinistö ja että demarit ystävällisesti kaivaisivat jostain kaapista Paavo Lipposen esille. Niitä vaalikeskusteluja olisi nimittäin todella päräyttävää katsella; siinä olisi sitä todellista jytkyttämistä, jos tiedätte mitä tarkoitan.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #21 on: April 18, 2011, 23:44:40 »
Sosialidemokraattisesta ympäristöministeristä puheenollen, SDP:n niinsanottua krypto-Persu-siipeä edustava Maria G. Ulkomainen-Kaksoisnimi näyttäisi saaneen paitsi korkean äänimäärän, myös 81% tuloksen Greenpeacen vaalikoneessa. Sinne vaan. Peruspalveluministeriksi voi tunkea Heli Paasion.

Eurooppa-ministerin tehtävä on juuri omiaan Heinäluomalle. Taisin tosin tekaista Demarien ministeriryhmästä nyt varsin naispainotteisen. Huomasin muuten juuri, että Päivi Lipponen ohitti Nasima Razmyarin vajaalla sadalla äänellä. Nyt on pakko sanoa että siis ei helvetti.

Mutta yritetäänpä katsoa, jos saataisiin sukupuolten tasapaino aikaiseksi.

Miehet: Katainen, Stubb, Häkämies, Orpo, Jungner, Heinäluoma, Soini, Vistbacka, Niinistö, Havansi
Naiset: Urpilainen, Viitanen, Paasio, Holmlund, Risikko, Elomaa, Ruohonen-Lerner, Lindell-Guzenina-Richardson-St. John-Smythe-Bouquet

Asuntoministerin paikan jätin avoimeksi, joten laitetaan siihen vaikka Henna Virkkunen. Maa- ja metsätalousministeriksi voi pistää naispuolisen virkamiehen, esimerkiksi vaikka sen yhden Kirsin joka soitti joskus yliopiston bändissä alttosaksofonia ja oli siellä ministeriössä töissä. Se on siinä.Best,

J. J.
« Last Edit: April 18, 2011, 23:46:56 by Jussi Jalonen »

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #22 on: April 18, 2011, 23:53:31 »
Seremoniapresidenttiyteen yhdistyy oikeastaan melko universaalisti jäähdytteleminen, pitkän uran loppupäässä viisauksia muutama vuosi lateleminen. Tulevaisuudessa yhden kauden presidentit varmaankin yleistyvät.

Selvä, eli se on sitten kuusi vuotta putkeen Soinismeja joka ikinen uudenvuodenpäivä.

Paljosta on vastuussa, muttei kaikesta. Myötätuulessa ei tarvitse luovia. Herrat syökööt samaa leipää kuin kansa. Päälle Wienin uudenvuodenkonsertti, ja muistakaa myös Presidenttifoorumit I-VI: Kyllä kansa tietää.Best,

J. J.

Offline sr

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3079
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #23 on: April 19, 2011, 11:56:04 »
No, jos pääministerin lisäksi lasketaan 4-5 "avainsalkkua", meinaatko Kokoomuksen tyytyvän vain yhteen? Minä en ainakaan niin usko käyvän.

Jos hallituksen muodostaa kolme käytännössä samankokoista puoluetta, niin kuudesta avainsalkusta (pm+nuo 4-5) on jaettava kaksi jokaiselle. Etenkään se, joka saa pääministerin salkun, ei voi mitenkään olettaa kahden muun tyytyvän siihen, että se vielä rohmuaisi itselleen kaksi muuta tärkeää ministerisalkkua.

Quote
Se erikoistilanne tässä nimittäin on, että on vaikea kuvitella demaria kirstunvartijana Kokoomuksen isännöimässä hallituksessa

Eikös noin ollut tilanne, kun viimeksi oli Kokoomuksen PM? Liikanen oli VVM. Itse luulen, että juuri tuo jako on se, jolla hallituksen talouspolitiikka saadaan myytyä kansalle. Jos Kokoomuksella on molemmat pestit, touhu vaikutta superporvarihallitukselta, vaikka juuri porvarihallitus sai pahan kerran neniilleen vaaleissa.

Quote
ja vielä vaikeampi tietysti persua ja uskon heidän jäävän ulkopuolelle tästä kuviosta ihan omasta tahdostaan. Syitä on a) ei ole pätevää henkilöä ja b) se antaa vielä mahdollisuuden esiintyä eräänlaisena hallituksen "oppositiona", joka voi "vastustaa" tukipaketteja, mutta hallitusrauhan ja omien muiden tavoitteiden ajamisen vuoksi ikään kuin vasten tahtoaan joutuu olemaan siinä mukana. Sinne ministeriöön ei soinilaisilla siis kiinnostusta varmaankaan ole.

Tästä olen samaa mieltä. En kuitenkaan näe mitään syytä, mikseivät demarit haluaisi tuota ennemmin kuin vaikkapa UM:n paikkaa, johon on hyvin suuren kansansuosion omaava ja ulkomaillakin suosittu kokoomuslainen tarjolla.

Quote
Historiaan vetoamista en ole itse viitsinyt hirveästi tässä harrastaa, koska elämme nyt historiallista aikaa kun kolme suurinta puoluetta eivät ole ne samat, jotka ovat suunnilleen koko Suomen itsenäisyyden ajan olleet. Avainsalkkujen lisäksi minua kiinnostaa oikeastaan vain opetusministeri, mutta muilla ei ole minulle niin väliä, koska jokin "asuntoministeri", "Eurooppaministeri" tai vastaavat ovat kuitenkin toissijaisia tosipeleissä. Opetusministerin valinta kiinnostaa siksi, että hän kuitenkin määrittää linjaa, jolla nuoria suomalaisia kasvatetaan ja sillä on kauaskantoiset seuraukset. Oikeusministeri taas on tietysti lainsäätämisen prioriteettien suunnannäyttäjänä tärkeä pesti ja voidaan laskea puolustusministerin lisäksi painoarvoltaan hieman vähäisempiin avainsalkkuihin.

Opetusministerin salkku voi olla tärkeä persuille, koska tässä olisi nyt poliittinen ikkuna poistaa pakkoruotsi, kun RKP:tä ei tarvita hallituksen täytteeksi.

Quote
Anyways, jos pääministeriksi nyt suosiolla nimitetään se Katainen en usko kenenkään olevan tästä spekulaatiosta niin eri mieltä, että siitä kannattaa vääntää. Jäljelle jäävät siis sisä-, ulko-, valtionvarain-, puolustus- ja oikeusministerit. Näistä viidestä luetellusta Kokoomus tulee vaatimaan ja saamaan itselleen kaksi, koska nyt Kokoomus on suurin puolue ja määrää suuntaviivat.

Voihan se vaatia, mutta jos sillä on jo pääministerin palli, niin kaksi muuta tuskin siihen suostuu. Oma veikkaus: UM Stubb, VVM Urpilainen, SM se mainittu Vistbacka, Soinille en osaa sanoa sopivaa paikkaa, ehkä PLM tuntuu liian köykäiseltä, tosin hän saattaisi itse olla siitä kiinnostunut, OM joku toinen demari, tämän pitää kai olla juristi, joten en osaa sanoa kuka.
With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -Steven Weinberg

Harri

 • Guest
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #24 on: April 19, 2011, 11:59:42 »

Opetusministerin salkku voi olla tärkeä persuille, koska tässä olisi nyt poliittinen ikkuna poistaa pakkoruotsi, kun RKP:tä ei tarvita hallituksen täytteeksi.


Luulen, että tällainen voi tapahtua voi Kataisen kuolleen ruumiin yli. Sellaisella tarmolla mies jyräsi oman puoluekokouksen päätöksen yli pakkoruotsin poistamista vastaan.

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #25 on: April 20, 2011, 00:11:34 »
Se erikoistilanne tässä nimittäin on, että on vaikea kuvitella demaria kirstunvartijana Kokoomuksen isännöimässä hallituksessa ja vielä vaikeampi tietysti persua ja uskon heidän jäävän ulkopuolelle tästä kuviosta ihan omasta tahdostaan. Syitä on a) ei ole pätevää henkilöä ja b) se antaa vielä mahdollisuuden esiintyä eräänlaisena hallituksen "oppositiona", joka voi "vastustaa" tukipaketteja, mutta hallitusrauhan ja omien muiden tavoitteiden ajamisen vuoksi ikään kuin vasten tahtoaan joutuu olemaan siinä mukana.

Tämä voi päteä Perussuomalaisten kohdalla - vaikka suoraan sanoen Kokoomus kyllä tulisi suhtautumaan moiseen sisäisenä oppositiona esiintymiseen kylmästi - mutta ei SDP:n kohdalla. Sosialidemokraatit eivät tällä hetkellä halua esiintyä minään vastentahtoisena Kokoomuksen hallituskumppanina, koska se loisi jo aiemmin Vihreiden kohdalla tuhoisaksi osoittautuneen julkikuvan porvarien panttivankina olemisesta pelkän hallituspaikan toivossa.

Valtion rahanjaosta pois jättäytymällä persut voivat kuitenkin poliittisilla lehmänkaupoilla kiristää itselleen tuntuvia myönnytyksiä kun joutuvat esiintymään tulevien "tukipakettien" tai vastaavien kohdalla hallituksen kanssa yhteisessä rintamassa. Persut eivät siinä poikkea muista, että poliitikkoja hekin ovat, joten oikeastaan mikä tahansa asia on neuvoteltavissa oleva. Leikkimielisesti voisi todeta, että Soini esimerkiksi varmaan laillistaisi vaikka kannabiksen jos katolisuudesta tulisi Suomen valtionuskonto. Mikä tahansa on myytävissä ja ostettavissa kunhan julkisivu säilyy jotenkin eheänä.

Jollakin tavalla persuilla on kuitenkin vaikea olla täysin ei-julkisena sisäisenä oppositiona silloin kun kyse on esim. lainapaketeista. SDP ja Kokoomus löytänevät vanhasta muistista yhteisen sävelen hyvinkin helposti, joten persut on se, joka joka tapauksessa tulee olemaan jonkinlainen villi kortti ja halllituksen oppositio. Uskoisin, että Lipposen I ja II hallitukset Kokoomuksen kanssa tulevat paikkajaoltaan muistuttamaan seuraavaa osien tietenkin ollessa toisinpäin.

Ulko- ja valtionvarainministeriöiden salkkujen hallitseminen pääministerin postin lisäksi taitaa tosiaan olla hieman liikaa, mutta sitä kirstunvartijaa varten demareilla pitää olla esitellä joku oikeistodemari paikkaa hallitsemaan. Puheenjohtaja tietysti saa ykköspallin jos haluaa, mutta minun on hyvin vaikea nähdä Jutta Urpilaista Suomen tulevana valtionvarainministerinä. Ennemminkin joku opetusministeriö sopisi hänelle paremmin. AY-taustainen "don" Heinäluoma ei taas varmasti kokkareille kelpaa. Ko. ministerin pestiä aiemmin hoitanut Kalliomäki voisi ehkä olla neutraali valinta, mutta on jo ilmeisesti jättänyt aktiivipolitiikan. Jaakonsaari olisi ehkä Kokoomukselle mieluinen demari hallituksessa, mutta hänen ansionsa ovat enemmän ulkopolitiikan puolella enkä tiedä haluaako demarit kutsua ainoata vakavasti otettavaa europoliitikkoaan Brysselistä takaisin.

Kokoomuksen tulevia vaatimuksia arvioitaessa kannattaa muistaa, että he ovat nyt yhtä voimansa tunnossa kuin persutkin. Puolue on nyt uudessa asemassa pääministeripuolueena. Katainen ja Stubb ovat edellisestä hallituksesta kaikista lainapaketeista huolimatta ne, jotka ovat parhaiten säilyttäneet kasvonsa avainministereistä.


Stubbin kohdalla voidaan tehdä poikkeus maan tavasta, ja Kokoomus saattanee saada hoitaakseen pää- ja ulkoministerin salkut. Urpilaisella ei ole kokemusta eikä mielenkiintoa ulkoministerin pestiin, ja vaikka Tuomioja mahdollinen kandidaatti onkin, ounastelen ettei Erkkiä taida erityisemmin inspiroida samassa hallituksessa istuminen Perussuomalaisten kanssa. Kokoomus voi mahdollisesti yrittää tyrkyttää ulkoministerin salkkua helpoksi ja hämääväksi syötiksi Sosialidemokraateille, mutta tällä hetkellä ei Demareista oikein saa sitä vaikutelmaa, että mainittu pesti houkuttelisi heitä. Mutta siitä valtiovarainministerin salkusta on Kokoomuksen kyllä suosiolla luovuttava. Ei tämä heille miellyttävä tilanne ole, mutta se nyt vain taitaa olla pakko kuin köyhän kuolema.


No, jälleen Lipponen-Halonen ja Lipponen-Tuomioja hoitelivat pää- ja ulkoministerin hommat. Kokoomus ei tähän lisäksi tosiaan varmaan kirstunvartijan roolia saa, mutta ainakin se pääsee vaikuttamaan millainen demari paikan ottaa.

Kokoomukselle todennäköisesti menevät pää-, ulko-, ulkomaankauppa- ja liikenneministerin pestit (Katainen, Stubb, Häkämies ja vaikka Holmlund).

Sosialidemokraatit kuittaavat valtiovarainministeri-, viestintä- ja opetusministerin salkut (Urpilainen, Jungner, Viitanen).

Perussuomalaisille menee elinkeino-, sisä- ja puolustusministerin vakanssit (Soini, Vistbacka, Niinistö).

Viitasta en tarkemmin tunne, joten en osaa häntä kommentoida. Jungner on minusta YLEltä lähtönsä jälkeen osoittautunut yllättävänkin järkeväksi kaveriksi, joten mene ja tiedä olisiko hänestä jopa tuohon kirstunvartijan rooliin? Hänelläkään ei tosin ole minkäänlaista taloustieteen tutkintoa, mutta sai hän sentään YLEn muutamassa vuodessa taloudellisesta kankkulan kaivosta plussan puolelle, joten ei aivan turha jätkä. Jungnerista tuli mieleeni myös Microsoft ja siitä tietenkin Nokia. Koska kyse on kuitenkin ihan yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta, johon hallituskin joutuu ottamaan vielä kantaa, Microsoftin luotettu saattaa olla hallitukseen hyvä valinta.  Jungner kelvannee myös Kokoomukselle toisin kuin sellaiset demarit, joihin on polttomerkitty SAK.

Perussuomalaisista ei voi sanoa kuin, että he saavat tuossa kaavailussa juuri sen mitä ovat halunneetkin. Tuo Niinistö puolustusministerinä ei nyt minua suuremmin häiritse, mutta toisaalta jäsenkirja on sama kuin muillakin persuilla. Vistbacka on pitkän linjan ammattipoliitikkona kelvollinen ja Soini taas on Soini. Jotenkin tuossa kaavailussa kuitenkin tuntuu, että persuille jäisi hieman enemmän käteen kuin demareille, mikä ei taas vaalitulosta oikein noudattaisi.

Se, mikä muuten nyt unohtuu on, että RKP saattaa historiallisesti jäädä oppositioon, koska sinipunaniskat saavat jo riittävän pohjan ilman mitään muita puolueita.
Se on aika selvä asia, ainakin itse tein sen olettamuksen jo eilen.

Sekin sopii muistaa, että tosiasiassa Soini kyttää melko varmasti jo ensi vuoden presidentinvaaleja. Iso jytky takana, katsos, ja muilla puolueilla ei ole vahvoja ehdokkaita tarjolla. Demareilla ei ole enää mitään jakoa niissä vaaleissa, Niinistö ei lähde, ja Stubb on sellainen mahdollinen ehdokas, jonka Soini uskoo voittavansa. Keskusta voi tosin vielä yllättää ja pelastaa kansakuntamme Timo Soinin uudenvuodenpuheilta.

No, ensi vuosi on sitten ensi vuosi. Politiikassa asiat voivat muuttua nopeasti ja päivän kunkku voi huomenna olla narri niin, että napsahtaa. Aika puskista se Halonenkin presidentiksi silloin ponkaisi, joten siltä osin kaikki kuviot ovat aivan auki. Presidentin rooli muuttunee Niinistön luovuttua kuitenkin yhä enemmän seremoniamestarin suuntaan, koska Kokoomuksella ei ole intressiä vahvaan presidenttiin, joten todellisten kysymysten kohdalla vaikutusvalta muuttuu nimelliseksi, ellei jo sitä ole.

Mitä muihin puolueisiin tulee, jo näiden kolmen kesken neuvotteluissa lienee tarpeeksi puitavaa enkä usko yhdelläkään osapuolella olevan liiemmin halukkuutta päästää muita saaliinjaolle. Persujen nuivista ehdokkaista aika moni pääsi lävitse, mutta en usko ministeriksi asti heillä olevan kellään asiaa.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Offline kolyma

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 143
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #26 on: April 20, 2011, 00:31:55 »
Persujen nuivista ehdokkaista aika moni pääsi lävitse, mutta en usko ministeriksi asti heillä olevan kellään asiaa.

Meinaatko, että suostuvat tuohon? Heitä on kuitenkin se kymmenkunta 39:stä.

Harri

 • Guest
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #27 on: April 20, 2011, 00:47:40 »
Persujen nuivista ehdokkaista aika moni pääsi lävitse, mutta en usko ministeriksi asti heillä olevan kellään asiaa.

Meinaatko, että suostuvat tuohon? Heitä on kuitenkin se kymmenkunta 39:stä.Soini tai hallitus eivät niitä varsinaisesti kaipaa. Jos Kok-SDP-persut linjalla mennään, niin tarvittaessa vikuroivilla nuivilla voi heittää vesilintua. Hallituksessa olisi silti enemmistö. RKP vielä mukaan, niin äänestyksissä ei ole taatusti mitään hätää.

Offline Tönnies

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 378
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #28 on: April 20, 2011, 01:30:47 »
Puhumattakaan siitä, millaisen railon jo muutenkin jakaantuneeseen kansaan vetäisi joku ministerinsalkkujen jakaminen nuiville.
"Itse näen tämän skinitoiminnan vastavoimana maahanmuutajajengien vuosia jatkuneelle ja mediassa vaietulle terrorille." - nimimerkki Harry Vestbacka, HS.fi 02.11.2010

Offline Kuntsa

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 129
Re: Seuraava hallitus (veikkailuketju)
« Reply #29 on: April 20, 2011, 10:21:43 »
Persujen nuivista ehdokkaista aika moni pääsi lävitse, mutta en usko ministeriksi asti heillä olevan kellään asiaa.
Meinaatko, että suostuvat tuohon? Heitä on kuitenkin se kymmenkunta 39:stä.
Kaikki 6-7 ensimmäistä kautta eduskunnassa. Ei niitä yhden kauden ihmeitä yleensä ole heti ministereiksi valkattu. 
SS-miehet ovat natseja.