Author Topic: Kansanvallan juhlapäivä  (Read 10620 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jussi Jalonen

 • Guest
Kansanvallan juhlapäivä
« on: April 17, 2011, 11:01:20 »
Hauskaa vaalipäivää! Pistän tähän ketjuun jotain haja-ajatuksia, joita mielessäni on liikkunut. Yksityisviestissä tulin jo eräälle forumin jäsenelle näistä maininneeksi, ja tähän voisin postittaa hieman toimitetun version.


-  Mielestäni ei ole liioiteltua sanoa, että nämä vaalit sinetöivät lopullisesti Suomen poliittisen historian siirtymisen uuteen aikakauteen. Itse olen tottunut näkemään Lipposen vuosien 1995-2003 sateenkaarihallituksen, jota pidettiin tuolloin kriisiaikojen ratkaisuna, eräänlaisena jatkoaikana vanhoille laajapohjaisille kansanrintama- ja punamultahallituksille sekä konsensuspolitiikalle kansallisten etujen nimissä. Puhun tässä nyt hallituksen funktionaalisesta tarkoituksesta, en niinkään sen perustana olevasta puolueiden kokoonpanosta; voinee perustellusti sanoa, että Keskusta oli vuosina 1995-2003 oppositiossa samanlaisista "yleisistä syistä" kuin Kokoomus ennen vuotta 1987. Selkeä irtautuminen tästä linjauksesta tapahtui vasta vuoden 2003 vaaleissa, joissa tuli ensimmäisen kerran myös selväksi, miten skandaalit voivat horjuttaa suomalaista politiikkaa rajustikin. Kaikki muodikas puhe "lumedemokratiasta" ei muuta sitä tosiseikkaa, että Suomen poliittinen järjestelmä on nyt elänyt kahdeksan vuoden ajan jälleen kerran samanlaisissa kansanvaltaisissa oloissa jotka vallitsivat välittömästi sotaaedeltäneenä aikana, ja hallitukset ovat muotoutuneet vapaasti reiluun äänestystulokseen perustuvan parlamentaarisen prosessin pohjalta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että mikään ei ole enää ennalta-arvattavissa, ja poliittisessa elämässä on jälleen tasapaino puolueiden ja äänestäjien vaikutusvallan välillä.


- Uuteen poliittiseen elämään kuuluu sekin, etteivät muodostetut hallitukset tai ainakaan niiden pääministerit välttämättä istu koko vaalikautta, mistä saatiin jo esimakua vuosina 2003 ja 2010. Samaten voi vähemmistöhallituksen muotoutuminen olla täysin mahdollinen vaihtoehto.


- Koska kuluneen kahdeksan vuoden aikana on koettu punamulta- ja porvarihallitukset, pidän Keskustan siirtymistä oppositioon todennäköisenä asiana. Uskon myös, että Kiviniemi tulee olemaan pääministerinä saavuttamansa kokemuksen ja auktoriteetin nojalla verrattomasti vahvempi oppositiojohtaja kuin mitä Urpilainen on ollut. Tämä tulee olemaan seuraavan neljän vuoden aikana Keskustalle eduksi, ja Keskusta tulee varmasti haastamaan etenkin maakunnissa Perussuomalaiset avoimeen taisteluun. Politiikka ei ole enää tylsää tai passivoivaa, ja vanhat puolueet kyllä osaavat sen pelin siinä missä uudetkin. Vuonna 2015 on Suomen Keskustalla täysi mahdollisuus seisauttaa veret jälleen kerran.


- Kokoomus on mahdollisesti siirtymässä astetta oikeammalle, tai ainakin paine tähän on ilmeinen. Puolue voi samalla omaksua ainakin pitkällä tähtäimellä taas niinsanottua arvokonservatiivista leimaa; kuluneina vuosinahan on Kokoomuksen linja ollut verraten vapaamielinen, mikä myös selittää sen menestystä. Koska tämänhetkinen Kokoomuksen vahva asema laajan teltan puolueena perustuu ennen kaikkea liikkuvien äänestäjien ratkaisuihin, uskoisin liian oikeistolaisen tai liian konservatiivisen asemoitumisen - millä ei Suomen oloissa ole kovin vahvaa kaikupohjaa useimpien maltilliseen keskitiehen perinteisesti uskoneiden äänestäjien keskuudessa - merkitsevän väistämättä puolueen kutistumista. Tämä ei tietenkään toteudu näissä vaaleissa, mutta saattaa hyvinkin olla todennäköinen lopputulos vuonna 2015.


- SDP on näiden vaalien alla palannut selkeästi juurilleen ja on muuttumassa jälleen rehelliseksi sosialidemokraattiseksi puolueeksi. Urpilaisen alkuaikojen puheet "keskustasosialidemokratiasta" ovat hävinneet, ja puolue on jälleen tunnistettavasti oma itsensä. Tämä on jo nyt padonnut tehokkaasti vuodon Perussuomalaisiin, mutta sen laajempia seurauksia on vaikea arvioida. Uskoisin, että vaalitulos voi ainakin auttaa Urpilaista säilyttämään asemansa puolueen johtajana, mikä voisi olla hyväkin asia Jutan nyttemmin löydettyä tyylinsä. Sinänsä kiintoisaa olisi pohdiskella, miten Kiviniemi ja Urpilainen selviytyisivät keskenään tilanteessa, missä molemmat ovat oppositiossa.


- Vihreät ovat uskoakseni saavuttaneet luonnollisen kokonsa, eivätkä sanottavammin enää kykene nykylinjansa puitteissa kasvattamaan kannatustaan. Keskiluokkaistunut puolue ei ole menossa hallitukseen enää vähään aikaan. Vasemmistoliitto on sen sijaan vastikään päässyt eroon muutamista vanhoista reliikeistään, puolueen nuorisokannatus on realisoitumassa ja Fukushiman jälkeiset mielialatkin näyttäisivät hyödyttäneen selvästi Vasemmistoliittoa eivätkä Vihreitä. Mielipidemittausten perusteella näyttää siltä, että Vasemmiston kannatuksen laskusuhdanne olisi katkeamassa näissä vaaleissa, minkä voi tulkita joko pohjakosketukseksi tai torjuntavoitoksi; joka tapauksessa siitä ei oikein voi enää kuin nousta. Pidän todennäköisenä, että Vasemmiston kannatus tulee seuraavan neljän vuoden aikana väkisinkin kohoamaan osaksi myös vastareaktiona Perussuomalaisille, eräänlaisen "kulttuurisodan" väistämättömänä seurauksena. Politiikassa heiluri nyt vain tapaa kulkea edestakaisin.


- On täysin mahdotonta sanoa, ovatko Perussuomalaiset tulevassa hallituksessa vai eivät. Vaalien kalkkiviivoilla tapahtuneiden ulostulojen perusteella en pidä täysin mahdottomana, että Kokoomus olisi voittaessaan valmis ottamaan Perussuomalaiset hallitukseen - tai ainakin näön vuoksi hallitusneuvotteluihin. SDP tekisi uskoakseni saman vielä paljon pienemmin varauksin, mutta Keskusta ei näissä oloissa ikinä. Hallituksen muodostamisesta on joka tapauksessa tulossa tuskaisempaa kuin milloinkaan sitten 1970-luvun, etenkin kun tällä kertaa valtionpäämies ei enää voi vaikuttaa asiaan.


- Perussuomalaisilla on monia heikkouksia; puoluekoneiston puute, puolueen voimavarojen hukkakäyttö erilaisiin hengennostatustilaisuuksiin, kehnonpuoleinen suhde tiedotusvälineisiin silloinkin kun nämä ovat heitä kohtaan myötämielisiä, sekä hyvin erikoinen piirre jättää kokeneiden ja osaavien jäsentensä asiantuntemus täysin hyödyntämättä. Näitä asioita nyt on sivuttu tällä forumilla ennenkin, joten niistä ei nyt sen enempää.Eipä sitten muuta kuin huoneistojen sulkeutumista odottamaan ja illalla selviävää tulosta ihmettelemään. Valmistaudun tässä jo pyörtämään ylempänä tekemiäni arvioita ja tunnustamaan, etten selvästikään tajunnut mistään mitään.
Best,

J. J.
« Last Edit: April 17, 2011, 16:31:13 by Jussi Jalonen »

Offline Sam Karvonen

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1416
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #1 on: April 17, 2011, 11:30:53 »
Laajapohjaiset parlamenttivaalit ovat todellakin aina onnistuneesti toteutuessaan kansanvallan juhlapäiviä. Edellä mainitsemiesi näkökohtien lisäksi perussuomalaisten vaalimenestys puolueen lähtötilanteeseen verrattuna on myös taattua, vaikka kaikkein hurjimmat odotukset jäävätkin täyttymättä. Ilmiössä kiinnostavinta ei ole mielestäni puolueen agenda, kannat, eikä edes kannatuksen mahdollisesta lyhytkestoisuudesta kiistely, vaan merkittävän suomalaisen äänestäjäjoukon saaminen kansanvallan toteuttamiseen ensimmäistä kertaa. Perussuomalaisten hiljattainen alamäki kannatusluvuissa kielii myös siitä, että tuohon uuteen protestiäänestäjien nimelläkin (ehkäpä virheellisesti) kutsuttuun joukkoon voivat myös vanhat puolueet vedota. Kyse onkin nimenomaisesti juuri kansanvallan pohjan laajenemisesta Suomessa. Ainakin tilapäisesti.
"Ihmiskunnan hyvinvointia, sen rauhaa ja turvallisuutta, ei voida saavuttaa ennen kuin sen ykseys on lujasti vakiinnutettu." - Bahá'u'lláh(1817-1892)

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #2 on: April 17, 2011, 12:53:09 »
Laajapohjaiset parlamenttivaalit ovat todellakin aina onnistuneesti toteutuessaan kansanvallan juhlapäiviä.

Tarkennukseksi pitänee mainita, että kirjoitustani ei tietystikään pidä tulkita kannanotoksi kansanvallan puolesta tai sitä vastaan.

Oikeiston ja vasemmiston sekä vanhoillisten ja vapaamielisten välisten jakolinjain lisäksi on myös syytä pitää mielessä jakolinjat kaupunkien ja maaseudun välillä sekä tietysti sukupuolirajat. Kellottajan ja Soininvaaran taannoin tekemään uuteen puoluejaotteluun pitäisi lisätä myös nämä kaksi ulottuvuutta, jolloin saataisiin luonteva arvopohjainen monipuoluejärjestelmä. Tarjolla olisi esimerkiksi sellaisia kovan linjan puolueita kuin Oikeistokonservatiivit Maaseudun Misogyynit (OKMM) sekä Vasemmistoliberaalit Kaupunkilaisfeministit (VLKF).

Omasta puolestani tietysti liittyisin Keskustaliberaalien Perheettömien Puutarhakaupunkilaisten puolueeseen, koska vahvin määrittäjäni olisi tässä järjestelmässä ehdottomasti Helsinki-vastaisuus.

Tässä vaiheessa sopisi myös palauttaa mieleen takavuosien "Prossapressa"-nettipelissä määritellyt kohderyhmät. Miten he äänestävät näissä vaaleissa, ja mitä muita uusia eturyhmiä mahdollisesti on syntynyt? Tässä luettelo:

1. Nettijuppi citystä
2. Punavihreä kasvissyöjä
3. Pienviljelijä syrjäseudulta
4. Maatilan perillinen
5. Valkokaulustyöläinen rivitalossa
6. Moraalin esitaistelija
7. Duunari betonilähiöstä
8. Vastarannan punakiiski


Oma veikkaukseni siitä, miten puolueet kilpailevat eturyhmien kannatuksesta, menisi näin:

Kokoomus: 1, 5, 4
Keskusta: 4, 5, 3
SDP: 7, 5, 1/2
Perussuomalaiset: 5, 7, 3
Vasemmistoliitto: 7, 8, 2
Vihreät: 2, 5, 6
KD: 6, 5, 4


Mikäli jotakuta hämmästyttää se, että sisällytin "moraalin esitaistelijat" sekä Vihreisiin että Kristillisdemokraatteihin, niin siihen on tietysti perusteena se kuuluisa Kukkahattu.Best,

J. J.

Offline Palava pensas

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 94
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #3 on: April 17, 2011, 13:12:33 »
Kävin äsken äänestämässä, vasemmistoliitolle meni oma ääneni. Saas nähdä miten käy, illalla sitten jännitetään.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #4 on: April 17, 2011, 14:42:26 »
Oheinen uutinen synnyinmaakunnastani ei hämmästytä, ja kuten olen aiemmin sanonutkin, siihen on selityksensä. Se selitys on Anne Holmlund ja aselaki. Tai oikeastaan Holmlundin esiintyminen kokonaisuudessaan.

Ellei hälytyskeskusta olisi saatu Poriin, niin notkahdus olisi ollut vieläkin suurempi. Hälytyskeskuskin tosin oli varsin yhdentekevä asia, ja laiha lohtu Porin panimon sulkemisen jälkeen. Nykyäänhän ei keravalaista Karhua voi edes juoda, koska Eino P. on saattanut tehdä sille ties mitä.
Best,

J. J.Offline turha jätkä

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 351
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #5 on: April 17, 2011, 15:42:10 »
Kävin äsken äänestämässä, vasemmistoliitolle meni oma ääneni. Saas nähdä miten käy, illalla sitten jännitetään.

Mä äänestin Anna Kontulaa jo ennakkoon, pieni mahku on läpipääsystä.

Odotukset illan suhteen ovat noin muuten korkealla, kavereita on kutsuttu kylään ja persujen vaalivoittoa ennakoiden illan teema on "kaljaa ja karjalanpiirakoita". Toivon repäisevää lopputulosta, ihan sama mihin suuntaan. Eli joko persujen kannatus saisi jäädä alle kymmenen prosentin, mikä aiheuttaisi kovan parun yhtäällä, tai sitten ne saisivat puolestani saada ainakin sen 18 %, mikä aiheuttaisi kammoa toisaalla.

Näkyvistä nuivista symppaan eniten varmaan Eerolaa, se saisi mennä läpi.
Myötäihminen

Offline M.K.Korpela

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 129
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #6 on: April 17, 2011, 16:21:19 »
Valmistaudun tässä jo pyörtämään ylempänä tekemiäni arvioita ja tunnustaneeni, etten selvästikään tajunnut mistään mitään.

Väitän tietäväni, että se mitä luulen tietäväni tulevien vaalien vaikutuksesta, osoittautuu vääräksi.

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #7 on: April 17, 2011, 16:24:08 »
Quote
   
Kansanvallan juhlapäivä

Olen skeptinen. Viime viikkoina on vaikuttanut, että kok+kesk. jatkaa jos se vain jotenkin on mahdollista. Niin hyviä kavereita Katainen ja Kiviniemi tuntuvat olevan. Uusi hallitusohjelma on jo lähes valmis , leikkauslistoineen. Nyt pelkäävät, ettei demarit ja PS yllätä , vaan voidaan jatkaa nykymenolla 2. suurimman puolueen voimin seuraavat 4 vuotta. Paljon on rahaa euromaihin jakamatta, paljon tasaveroja nostettava ja hyvä tuloisten verotusta laskettava.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #8 on: April 17, 2011, 17:13:02 »
Koska hallitusvaihtoehdotkin puhuttavat, niin heitän tähän jotain omia arvioitani. Kellottajasta poiketen on mielestäni selvää, että nykyinen hallitus ei tule jatkamaan. Vähemmistöhallitus toki voi yllättäen syntyä, mutten kyllä usko, että se tapahtuisi nykyiseltä pohjalta. Päivänselvää myös on, että paljonpuhutun kestävyysvajeen järjestämiseksi voittavan puolueen, olipa se mikä tahansa, ensisijainen tavoite on koota enemmistöhallitus.

Sitten ne vaihtoehdot, ja pidetään mielessä että Perussuomalaisten läsnäolo koalitiossa sulkee tosiaan lähtökohtaisesti pois Vihreiden ja/tai RKP:n osallistumisen. Luettelen vaihtoehdot oman - melko varmasti pieleen menevän - arvioni mukaan todennäköisimmästä epätodennäköisimpään:

- Sinipunapersu. Tämä tuntuisi minusta todennäköiseltä vaihtoehdolta, mutta siinä on ongelmansa. Katainen ei ole ulostuloissaan suhtautunut mitenkään nurjasti Perussuomalaisiin mahdollisena hallituskumppanina, ja Kokoomuksen ylimielisyys oletetun vaalivoiton jälkeen voi hyvinkin lisätä uskoa mahdollisuuksiin suitsia Perussuomalaiset kelvolliseksi apupuolueeksi. SDP ei välttämättä suhtautuisi mitenkään epämieluisasti Perussuomalaisiin yhtenä hallituskumppanina, ja Kokoomuksen kannalta Sosialidemokraatit voisivat toimia kenties eräänlaisena ukkosenjohdattimena. Mitä tulee kysymykseen vakausrahastosta, niin en erityisemmin usko Soinin olleen niin ehdoton kuin hän antoi ymmärtää, ja neuvotteluissa hän voisi hyvin taipua kannattamaan demarien ehdotusta. Toisaalta nimenomaan siksi tässä asetelmassa on Kokoomuksen kannalta liiaksi uhkapelin makua. Tietenkään puolue ei halua jäädä altavastaajaksi itse luotsaamassaan hallituksessa vaalivoiton jälkeen, ja tämä asetelma edellyttäisi myös Kokoomukselta valmiutta tehdä kompromisseja nimenomaan Sosialidemokraattien mieliksi, mikä voi olla liikaa vaadittu. Perussuomalaiset olisi kuviossa kolmospuolue, mikä melko varmasti näkyisi myös salkuissa. Puolustusministerin, kulttuuriministerin, maa- ja metsätalousministerin ja jopa oikeusministerin tehtävät olisi helppo lykätä Persuille, mutta työministerin ja sisäministerin salkusta tulisi melko varmasti jo tappelu. SDP haluaisi ensimmäisen, Kokoomus puolestaan jälkimmäisen.

- Porvaripersu. Epätodennäköinen, koska uskon Keskustan jättäytyvän mieluummin vaikka oppositioon. Lisäksi tämä edellyttäisi Soinilta sen luokan kompromisseja EU-politiikan ja vakausrahastokysymyksen suhteen, että hänenkin olisi niitä vaikea selitellä kannattajilleen enää paremmin päin.

- Punamultapersu. Kiviniemen ja Urpilaisen jäätävät välit sekä Keskustan torjuvan asenteen Perussuomalaisia kohtaan huomioiden en pidä tätä kovinkaan todennäköisenä vaihtoehtona. Sitä paitsi tämä edellyttäisi SDP:n suoranaista voittoa, mikä ei sekään vaikuttaisi todennäköiseltä.

- Kolmen suuren hallitus. Urpilaisen suljettua pois tämän vaihtoehdon - ja uskon, että hän teki pitävän ennakkositoumuksen - pidän tätä hyvin epätodennäköisenä. Urpilainen jätti käsittääkseni tämän mahdollisuuden avoimeksi vain siinä tapauksessa, jos SDP voittaisi vaalit.

- Sateenkaarihallitus. Gallup-tuloksia kun vilkaisee, niin meidän kaikkien 1990-luvulla rakastamalla Kokoomuksen, SDP:n, Vasemmistoliiton, Vihreiden ja RKP:n yhdistelmällä olisi mukavasti lähes 60% kannatus. Toisin kuin Lipposen valtakaudella, nykytilanne kuitenkin tekee tämän hallituskoalition sikäli vaikeaksi toteuttaa, koska pääministerin salkku lankeaisikin SDP:n sijasta Kokoomukselle. Muutenkin hienoisten oikeistopaineiden alla oleva porvarispuolue, jolla lisäksi olisi voittajana kova halu toteuttaa omaa ohjelmaansa, todennäköisesti kammoksuisi moisen yhdistelmän lippulaivana toimimista. Kynnyskysymyksiä olisi liian paljon, ydinvoimasta alkaen. En myöskään pidä todennäköisenä, että esimerkiksi Vasemmistoliitto olisi halukas lähtemään tämänlaiseen hallitukseen. Vihreät ja RKP sen sijaan olisivat tästä aloitteesta taatusti riemuissaan - Sinnemäki onkin ilmoittanut suosikeikseen hallituskumppaneina Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton.


Kaksi viimeistä olisivat toisaalta turvallisimpia vaihtoehtoja, koska uskoisin lähes kaikkien puolueiden pitävän Perussuomalaisia eräänlaisena aikapommina. Soinin ehdokkailleen tekemä sitoumusvaade on kenties hieman hätkähdyttänyt muita puolueita. Moisia vaatimuksiahan ei yleensä tehdä, ellei tosiaan ole jotain perusteltua syytä pelätä eduskuntaryhmän eheyden puolesta - ja koska sitoumus on puhtaasti moraalinen, sillä ei lopultakaan ole riittävän vakuuttavaa painoarvoa. Kukaan ei halua mennä hallitukseen sellaisen puolueen kanssa, jonka eduskuntaryhmä saattaa hajota kesken vaalikauden.

Mutta katsotaan, miten käy. Vaalihuoneistot ovat vielä auki, ja mitä vain voi olla tapahtumassa.Best,

J. J.
« Last Edit: April 17, 2011, 18:46:18 by Jussi Jalonen »

Harri

 • Guest
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #9 on: April 17, 2011, 17:35:41 »
Kyllä persut täytyy saada hallitukseen. Oi sitä ilon päivää, kun Soini syö kynnyskysymyksensä ja selittelee kuinka hän on vain muuttanut mieltänsä. Niin on käynyt EU:n, ydinvoiman, ilmastonmuutoksen torjunnan, herra paratkoon minkä suhteen. Sittenpä kansa näkee ja tietää.

Täytyy varmaan vetää paskaiset kalsarit ikkunan raosta puolitankoon.

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #10 on: April 17, 2011, 18:10:19 »
Heitetään vielä Jokeri peliin. Aavistelisin, että Perussuomalaisten osuus on ennakkoäänissä suurempi kuin lopullisessa äänimäärässä.Best,

J. J.

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #11 on: April 17, 2011, 19:05:25 »
Onneksi tänään on ahkerasti nautittu kansanvallasta ja käytetty äänioikeutta. Käyn yleensä näin illalla äänestämässä, koska silloin saa hyvän käsityksen äänestysprosentista ja innosta vaaleja kohtaan. Odotin että äänestysprosentti nousee , mutta että mitä! Sivu jolla äänioikeutettujen listalla olin oli vain 2 , jotka eivät olleet jo äänestäneet. Muistan surulliset EU-vaalit jolloin oli aika orpo olo, kun kukaan muu ei ollut paikalla...
Todella iloisella tuulella vaikutti ihmiset olevan ja suorastaan jono ihmisiä virtasi , niin äänestyspaikalle ja sieltä pois. En tosin tätä Kataisen ja kokoomuksen suosiota ymmärrä. Vaikutti , että vain kokoomuksen lista kiinnosti. Herätys! Meneekö nyt muka kaikilla niin pirun hyvin?
Myös teinejä oli paikalla äänestämässä eli jopa nuoria kiinnosti vaalit.

Hyvä fiilis jäi.

Offline M.K.Korpela

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 129
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #12 on: April 17, 2011, 19:08:05 »
Kuinkahan muuten maaseudun/kaupungin äänet vaikuttavat tällä kertaa ääntenlaskuun sen edetessä ? Sillä (realistisella) oletuksella että vihreiden kannatus on korkeampaa kaupungeissa ja eritoten pääkaupunkiseudulla, on aika todennäköistä että vihreät nousevat ääntenlaskun edetessä. En ole tullut panneeksi merkille kuinka on persujen laita näissä yhteyksissä, jos persut ovat kaupunkilaisten hyljeksimä puolue niin silloin PS laskee illan mittaan.

Jos PS:n äänet ovat suurelta osalta kepulta pois, niin silloin tämä kehitys on mahdollinen.

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #13 on: April 17, 2011, 19:14:46 »
Vihreän ehdokasta käyty äänestämässä. Lyhyesti perustellen, motivoitunein puolue tekemään kestävää kehitystä. Vaikka se ei auta, että Suomi yksin suojelisi luontoa ja taistelisi mm. ilmastonmuutosta vastaan, niin se on ehdottomasti enemmän kuin se ettei Suomikaan tekisi mitään, jostain se on aloitettava.
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Kansanvallan juhlapäivä
« Reply #14 on: April 17, 2011, 19:18:25 »
Quote
Kuinkahan muuten maaseudun/kaupungin äänet vaikuttavat tällä kertaa ääntenlaskuun sen edetessä ?

Yleensä keskusta tippuu ääntenlaskun edetessä ja vihreät nousevat.

Viime kuntavaaleissa PS (koko maa: PS 5,4%) sai vahvan kannatuksen   Espoossa 7,5% , Vantaalla 9,8% ja Tampereella 6,9%
Nyt odotusarvo suureen vaalivoittoon myös Helsingissä on olemassa, joten arvaus on että PS:n kannatus ei juuri laske ääntenlaskennan edetessä vaan jopa hieman nousee, kun pk-seudun äänet saadaan laskettua.