Ensinnäkään ei ole mitenkään paranoidia olettaa joutuvansa tulevansa helpommin huijatuksi ulkomailla. Tämä ennen kaikkea siksi, että turistit ovat huonoja ryhtymään hakemaan oikeutta, jos menettävät jonkun verran rahojaan, mutta kotimaan kansalaiset ovat. Luonnollisesti tämä piirre on sitten eräänlainen lumipallo ja siis helposti huijattavat turistit vetävät puoleensa juuri niitä ihmisiä, jotka ovat valmiita huijaamaan. Tällä ei ole juuri tekemistä kansallisuuksien vaan turismin luonteen kanssa. Kroaattisi olisi siis voinut miettiä vähän asiaa ennen kuin kimpaantui.
Turisteja huijataan kolmesta syystä: 1. He ovat muualta eivätkä tunne systeemejä, tiedä oikeita hintoja tai ovat muuten vain paikallisten silmissä tyhmiä koska ovat erilaisia. 2. Heillä on varaa matkustaa tänne pelkäksi huvikseen. Siispä heillä on varaa maksaa enemmän. 3. He lähtevät pian pois eikä heitä siis nähdä enää uudelleen joten vaara joutua häpeämään että huijasi on minimaalinen.
Ei varmaan suomalaisissa ihmisissä juuri mitään ihmeellistä ole. Kulttuurissa sitten voikin olla. Kuten joku mainitsi tuossa, niin jossain basaarissa pitää ostajan osata toimia oikein tai tulee maksaneeksi rajua ylihintaa. Suomessa (ja monessa muussakin länsimaassa) taas, jos menet kauppaan ja maksat sen, minkä hintalapussa lukee, niin et varmasti tule huijatuksi ainakaan siinä mielessä, että olisit maksanut tuotteestasi enempää kuin joku muu.
Suomalainen siis ajattelee noin. Kaikki on hyvin kunhan muutkin joutuvat maksamaan saman ylihinnan. Sillä ei sitten ole väliä että Suomessa maksetaan jatkuvasti oikeastaan kaikesta ylihintaa mutta koska muutkin maksavat sitä ei pidetä ongelmana. Ei edes sitten vaikka yksi joutuu maksamaan sen ylihinnan kovalla työllä saamastaan palkasta ja toinen taas on saanut rahansa ylihintoina otettuina veroina.
Suomalaisen mielestä on epäeettistä että miljonäärin kuuluisi ravintolassa maksaa tippiä alipalkatulle tarjoilijalle jos ei naapuripöydän vieras joka käy joka päivä lounaalla samassa paikassa ja tuntee henkilökunnan joudu maksamaan. Suomalainen miljonääri saattaa vielä nostaa asiasta julkisen metelinkin kaikkien asiakkaiden edessä. Niin ikään suomalaisen mielestä on epäeettistä jos tarjoilija ei tilitä tippejään pomolleen ja maksa niistä 60% veroina jotta miljonäärille voisi maksaa lisää maatalous- ja yritystukia.
Ihmiset ovat kovin herkkiä kutsumaan toisiaan epärehellisiksi jos eivät ymmärrä mitä toinen tarkoittaa. Useimmissa maissa Alpeista etelään ja Tatrasta itään aina Tyynellemerelle ja Kapkaupunkiin asti sosiaalinen tilanne painaa enemmän kuin faktuaalisen väittämän totuusarvo. Suomalaisen mielestä kyse on valehtelusta ja epärehellisyydestä. Etelän tai idänmaalaisen mielestä taas kyse on suorastaan kohteliaisuudesta tai ainakin sosiaalisesta odotuksesta. Myönnän että itse olen tämän kulttuurieron suhteen erittäin suomalainen ja vähän väliä joudun valistamaan toisenlaiseen smalltalkiin tottuneita siitä että suomalainen ihan oikeasti odottaa yhdentekevänkin rupattelun tuntemattoman kanssa olevan sanasta sanaan totta. Tämä on monelle suuri ihmetyksen aihe. Olisihan se kiva jos kaikki maailman kansat puhuisivat samaa kieltä ja myös samaa kulttuurikieltä mutta en usko että vaikka kuinka kiukuttelisimme ravintoloissa ja yökerhojen edessä kadulla saisimme muun maailman käännytettyä suomalaiseen tapaan kommunikoida. Parempi idea voisi olla avoimesti kertoa kuinka suomalainen kommunikoi ja siten luoda jonkinlaista ymmärrystä kulttuurienväliseen kohtaamiseen.
Suomessa on periaatteessa suuri turvallisuuden taso kaikessa niin kauan kuin elää rutiininomaista elämää eikä mikään poikkea edellisestä päivästä. Jos kuitenkin asiat ovatkin syystä tai toisesta pielessä, lompakko tai luottokortti on kadonnut, nettipankin tunnukset hävinneet tai vaimo on lukinnut ovet ja vaihtanut lukot, suomalaiselta puuttuu se turvaverkko joka suurimmassa osassa epävarmempaa maailmaa auttaisi: toiset ihmiset. Suomessa on täysin mahdollista nähdä että pieni lapsi tai sairauskohtauksen saanut vanhus jätetään kylmästi pulaan kymmenien kävellessä ohi ja katsellessa kauhun ja inhon sekaisesti muihin suuntiin. Turha väittää ettei näin olisi koska olen monta kertaa joutunut olemaan se joka on tehnyt asialle jotain, ensimmäisenä kymmenistä. Rehellisyyttä? Suoraselkäisyyttä? Minusta "ei koske minua" ei ole erityisen vastuullinen lähestymistapa. Toisaalta monissa muissa maissa kaipaisi suomalaista yksityisyyden kunnioittamista koska eiväthän
kaikki asiat aina kuulu kaikille.
Kulttuureissa on eroja. So what? Eroissa on puolensa ja puolensa. Suomalaiset ovat toisilleen tietysti helppoja ja rehellisiä koska ymmärtävät toisiaan. Mutta jos heitä tarkastelee ummikkona he eivät suinkaan ole maailman kulttuureista helpoimpia ymmärtää. Moni maahanmuuttaja tai vierailija saa suomalaisista alkuun hyvinkin kummallisia kielteisiä käsityksiä ennen kuin alkaa ymmärtää että ahaa ei tuo mykkäkoulu tarkoitakaan että se on loukkaantunut, ja ei tuo pissakakkahuumori tarkoitakaan että se on vähämielinen idiootti.
Ei lisää surkeita raamatunkäännöksiä, vanha saa kelvata vähintään kaksisataa vuotta. Olikohan tuo korruptiojuttu nyt sitten sitä sarkasmia, mutta muistaakseni ne ovat jotain ulkomaisia tutkimuksia joissa Suomi tapaa olla vähiten korruptoitunut maa. Kai sinä nyt rehtien basaarikauppiaitten tilastoja uskot?
Jos poliitikkoja olisi kymmenen kertaa enemmän tuomiolla, niin uskoni oikeusvaltioon olisi vahvempi eikä heikompi.
Suomen korruptoitumattomuudessa parasta on matalan tason korruption vähäisyys. Sen sijaan rakenteellinen korruptio korkeilla tasoilla niin julkihallinnossa kuin firmoissakin on usein niin rakenteellista etteivät suomalaiset edes käsitä sitä korruptioksi. Jollain muulla menetelmällä tarkasteltuna mitä ihmettä esimerkiksi puoluetuet ovat ellei korruptiota? Vallanpitäjät ottavat kansalaisten verorahoista ja jakelevat omille bulvaaneilleen ja tätä pidetään paitsi rehellisenä niin myös demokratian kannalta tärkeänä. Suomessa pidetään sen sijaan yksityishenkilöiden ja yritysten rehellistä vaalirahoitusta (omista rahoistaan) puolueille tai poliitikoille korruptiona. Amerikassa asia nähtäisiin todennäköisesti tasan päinvastoin.