Raportti: Suomi on maailman onnistunein valtio21.8.2012 12:17Suomi on maailman onnistunein valtio kansainvälisen vertailun mukaan. Konfliktien ja valtion romahtamisen uhka on Suomessa vähäisin kaikista maista.
Ainoastaan Suomi saa 178 maan vertailussa arvosanan, jonka mukaan sen kehitys on "erittäin vakaalla pohjalla".
Jokavuotista
romahtaneiden valtioiden indeksiä (FSI) julkaisee riippumaton amerikkalainen säätiö.
Somalia on säilyttänyt johtopaikkansa maailman pahimmin romahtaneena, epäonnistuneimpana valtiona.
Vasta näinä päivinä Somalia yrittää muodollisesti irtautua 20 vuoden sisällissodasta.
Vain Kongo on raportin mittareilla lähes yhtä huonossa jamassa kuin Somalia.
Sudan, Afganistan, Haiti, Irak, Pakistan ja Nigeria ovat muutamia niistä maista, joiden tilanne on vain hieman Somaliaa parempi mutta silti "erittäin hälyttävä".
Arvio koskee vain kokonaisia valtioita ja perustuu vuoden 2011 tietoihin. Näin ollen Syyrian sisällissodan yltyminen tänä vuonna ei vielä näy Syyrian sijoituksessa.
Vuoden 2011 tietojen valossa Syyrian valtion romahdusuhka oli vähäisempi kuin Pohjois-Korean.
Muut pohjoismaat, Sveitsi, Hollanti ja Australiakin ovat Suomen jälkeen toiseksi parhaassa ryhmässä, eli "vakaalla pohjalla" (sustainable) olevia valtioita.
Kolmanneksi parhaassa, "hyvin vakaiden" (very stable) valtioiden ryhmässä ovat sitten muun muassa EU-maat Saksa, Belgia, Ranska, Britannia ja myös Yhdysvallat.
Raportin julkaisija The Fund for Peace (Rauhansäätiö) haluaa auttaa tunnistamaan ensi oireita konflikteista, jotka voisivat horjuttaa ja romahduttaa valtion - ja uhata myös naapurimaita.
Lopputulokseen päädytään analysoimalla miljoonia asiakirjoja. Valtioille annetaan arvosana 12 pääkriteerin ja sadan niistä johdetun ominaisuuden mukaan.
Ominaisuuksien luettelo on pitkä. Siinä ovat muun muassa kunkin valtion väestöpaine, pakolaisaste, köyhyys, talouden epätasainen kehitys ja taantuma, ryhmäkaunat, aivovuoto, ihmisoikeudet, laillisuus, asevoimien rooli, ja muut mahdolliset asejoukkiot.
Arviointiohjelmassa listataan myös kansainväliset siteet, velkaantumisaste, mahdolliset miehitysjoukot, rauhanturvaajat ja pakotteet.
Hesari