Author Topic: Suuri urheilukeskustelu  (Read 26869 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kourumies

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3094
Re: Kansallisylpeys urheilukilpailuissa
« Reply #120 on: July 04, 2012, 18:32:47 »
Muutama ajatus tässä vaiheessa;

Quote from: Harri Mulari
En kyllä tosiaankaan hahmota mitään ristiriitaa.

Ristiriita on siinä, miten kansallisylpeyden teemaan (urheilukilpailuihin, joissa perinteisesti on saanut osoittaa sitä) yhdistetään voimallisesti rasismi ja muutaman mouhkaajan asiaton, huono käytös. Miksi tässä annetaan ikäänkuin ymmärtää, että kaikenlainen kansallisylpeyden tunteminen on huono asia, sillä se lisää mahdollisesti rasismia?

Siksi, että historian kokemukset ja jokapäiväinen käytäntö sen osoittavat. "Muutama mouhkaaja" käyttäytyy asiattomaksi juurikin siksi, että he ovat tulleet paikalle "kansallisylpeyttään" julistamaan, eivät esimerkiksi kannustamaan oman kylän poikia rehellisessä pelissä.

Täällä ovat minua viisaammatkin huomauttaneet, että yksi urheilun ideoita on alun pitäen ollut nimenomaan reilu kilpailu ja leikki tapana lähentää maailman kansoja toisiinsa. Siihen kuuluu oleellisesti esimerkiksi kiinnostus tiettyyn lajiin sen itsensä takia, ei "kansallisylpeyden".  Päin vastoin ulkomaalaisia urheilijoita ja joukkueita, jotka esim. ovat onnistuneet hyvin vaikeista olosuhteista ponnistamaan suuriin voittoihin tai jotka ovat luoneet itsestään sympaattisen vaikutelman, oikeat urheilun ystävät ihailevat yli kansallisten rajojen.

Ylipäätään kysymys "mitä vikaa kansallisylpeydessä on?" on yhtä tyhmä ja naiivi kuin kysymys "mitä vikaa viinassa on?" Sekä kansallisylpeys että viina ovat riskipitoista tavaraa, kummankin liikakäyttö on vaarallista, ja kummallakin on pahimmillaan todella vahingollisia vaikutuksia koko yhteiskuntaan. Joku voi tarvita kansallisylpeyttä heikon itsetuntonsa pönkäksi, jokin maahan muserrettu ja masennettu vähemmistöryhmä voi tarvita kansallisylpeyttä tajutakseen, että ao. ryhmään kuuluminen sinänsä ei ole häpeä, ja joku ujo poika voi tarvita viinaa uskaltaakseen kysyä Katilta ja Minnalta, tulisivatko he täksi yöksi hänen luokseen harrastamaan kolmestaan vapautunutta sateenkaariseksiä. Mutta ei se tarkoita, ettei kansallisylpeyteen ja viinaan liittyisi riskejä. Molempia ilman voi hyvin elää, eikä sitä viinaa (tai kansallisylpeyttä) kuulu nauttia aamuin, päivin ja illoin.
Aiemmin nimellä Köyry Väyränen tunnettu artisti.

Brandöt

 • Guest
Re: Kansallisylpeys urheilukilpailuissa
« Reply #121 on: July 04, 2012, 21:10:19 »
Mutta yhtä asiaa pyytäisin sinun pohtivan lisää, nimittäin sitä mihin kansalaisuuteen ja maahan ihmiset identifioituvat. Tämä Wilsonin näkeminen ja kuuleminen päiväkodissa voi olla hyvinkin merkityksellistä esimerkiksi lapselle, jolla on sama synnyinmaa, mutta jonka suomalaiset vanhemmat ovat adoptoineet itselleen Keniasta. Kumman maan asukkaisiin ajattelet tällaisessa tapauksessa lapsen enemmän identifioituvan? Luuletko syntyperäisen kenialaisen lapsen tuntevan kaivattua samankaltaisuutta Wilsonin kanssa? Hoitaako tämä tunne jotakin erityistä lapsessa? Tulisiko tämänkaltaista erityisyyttä vaalia? Ylipäätään ymmärtää maailmanlaajuisessa adoptiossa enemmän?

Vaikka nämä kysymykset olikin käsittääkseni tarkoitettu Reijalle, niin ei varmaan haittaa, jos kommentoin myös. Mutta teen sen myöhemmin, kun on enemmän aikaa. Palaan asiaan.

Olisi hienoa, jos kommentoisit.  :) Sitten kun ehdit, ei mitään kiirettä.

Offline sr

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3079
Re: Kansallisylpeys urheilukilpailuissa
« Reply #122 on: July 04, 2012, 21:22:02 »
Quote from: Zakari
Ihmisten erilaiset ominaisuudet vaikuttavat joskus ihan arkielämään. Esimerkiksi afrokiharaa ei kannata pestä XZ tervashamppoolla (sitä ei muuten kannatta pestä yleensä yhtään millään). Mutta onko tuo hiuslaatu merkki samalla jostain toisesta ominaisuudesta? Määrääkö afrokihara kantajansa automaattisesti hengailemaan ostarin nurkilla pottunokkasuomalaisten laskuun tai raiskaamaan ensimmäisen vastaantulijan. Mitä haluamme tietää ja miksi?

Tuntuisi aika oudolta, että 70 000 vuotta ihmisiä eri ympäristöissä ohjanneessa evoluutiossa jollain ostareilla olisi ollut mitään merkitystä. Raiskauksilla voi olla, mutta niissä on kyllä nykyaikana aika hemmetin vaikea erottaa muita ympäristövaikutuksia, jotta mitään johtopäätöksiä voisi vetää.

Nuivalisto keskustelussa on verraten yleinen päätelmä, että jos ostarilla (tai jossain vastaavassa paikassa) on tummahipiäistä nuorisoa, he ovat automaattisesti vetelehtimässä yhteiskunnan varoilla. Päätelmä on tehty ihonvärin perusteella, siltä se ainakin näyttää. Näiden kommentojien mielestä asialla ilmeisesti on jotain tekemistä evoluution kanssa. Esimerkkejä voi löytää esim. Hommalta monikulttuuristen kohtaamisten ihanuudesta kertovissa tarinoissa, kukin voi sieltä tonkia halunsa mukaan.

Saat tilaisuuden selittää parhain päin ajatuksesi mahdollisesta yhteydestä raiskausten, afrokiharoiden ja evoluution välillä.

Mitä ihmettä sekoilet? Minä en esittänyt mitään yhteyttä raiskausten ja afrokiharoiden välillä. Tuo oli puhtaasti sinun keskusteluun heittämäsi juttu. Minä en väitä mihinkään suuntaan niin afrokiharoiden kuin muidenkaan ulkonäköseikkojen korrelaatioista. Spekuloin ainoastaan sillä, että evoluutiota ohjaava luonnonvalintapaine on voinut raiskaamisen suhteen olla erilainen eri puolilla maailmaa ja siten ohjannut sen yleisyyttä populaatiossa. Ennen ehkäsyvälineiden keksimistä raiskaus on hyvinkin voinut johtaa raskauteen ja sitä kautta raiskaajan geenien leviämiseen. Riippuen siitä, miten negatiivisesti yhteisön moraalikoodi on siihen suhtautunut (todennäköisesti kaikissa yhteisöissä suhtautuminen on ollut negatiivista välinpitämättömyyden saati positiivisuuden sijaan), on tuo voinut olla positiivinen tai negatiivinen valintapaine. Tässä suhteessa se eroaa jostain ostarilla vetelehtimisestä, joka ei tuota mitään valintaetua ja vaikka tuottaisi, niin ole voinut mitenkään vaikuttaa niin kauan, että olisi mitenkään voinut vaikuttaa evoluutioon. Joka tapauksessa en sanonut mitään sen valintapaineen suunnasta afroissa vs. ei-afroissa, vaan ainoastaan, että minusta on periaatteessa mahdollista, että eroa on.

Quote
Sitten modemoodi päälle:

Afrohiustyypin ja tummaihoisuuden esittäminen raiskausalttiutta indikoivana ominaisuutena on tällä foorumilla kielletty mielipide, kunnes pitävä tieteellinen näyttö on saatavilla.


Jos noin, niin sitten sinun ei kannattaisi varmaan sitten tuoda tuollaisia aiheita keskusteluun. Sinä olet tässä tällä hetkellä ainoa, joka on esittänyt mitään noiden kahden yhteydestä. Kaikkein huvittavinta tässä nyt on se, että  nyt vaadit itse esiintuomastasi aiheesta tieteellistä näyttöä, kun tuolla yllä olit ensin kyseenalaistanut sen, että meidän ei tulisi edes tietää asiasta mitään.

Sinällään tämä kyllä liittyy siihen, mitä alunperin kirjoitin (vaikken alunperin kirjoittanutkaan mistään raiskauksista). Ajatellaan hypoteettinen tilanne. Käännetään tuo asetelma nyt toisin päin, ettet sinä suutu. Sanotaan, että vaikuttaisi siltä, että "pottunokkaisuuden" ja raiskausalttiuden välillä vaikuttaisi olevan yhteys. Olisiko sinusta sallittava vai kiellettävä tutkimus, joka pyrkisi selvittämään sen, onko tuo yhteys sellainen, että populaatioissa, joissa pottunokkaisuus on vallitseva ulkonäköseikka, on myös keskimääräistä enemmän geenejä, jotka aiheuttavat raiskauksia?Periaatteessahan tämä on vähän samanlainen kuin se Kalevan väite, että suomalaispopulaatiossa olisi joku vallitseva geeni, joka aiheuttaisi keskimääräistä yleisempää väkivaltaisuutta humalassa oltaessa. En näe kummassakaan mitään periaatteellista syytä, miksei tuollaista yhteyttä voisi olla. Muistaakseni mh postaili jossain vaiheessa joitain viitteitä siihen, että asiaa oli tosiaan tutkittukin.
With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -Steven Weinberg

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Kansallisylpeys urheilukilpailuissa
« Reply #123 on: July 04, 2012, 21:50:00 »
Mielestäni pitäisi ensin tietää, että korrelaatio ja kausaliteetti eivät ole samoja asioita, pottunokkaisuus voi syntyä muidenkin geenien vaikutuksesta tai erilaisin geeniyhdistelmin eri syistä.

Se, että geenillä on yhteys vaikkapa juovuksissa riehumiseen, niin se ei vielä kerro mitä geeni tekee ja miksi se tekee sen mitä tekee. Monessa muussakin maassa kännissä riehuminen on tuttu juttu, Suomen alueella asustelee mitä ilmeisemmin ihmisiä, joilla verensokeri laskee liian alas alkomaholin vaikutuksesta. Tämän aiheuttaa ilmeisesti perinnöllinen geeni tai geenit, mutta miksi, sitä ei ilmeisestikin tiedetä.

Tämä taas muistutukseksi ettei unohdu ettei ympäristöä ja geenejä voi erottaa toisistaan. Aloittelevat toimintansa tietyssä kemikaalisessa ympäristössä, johon jo voi vaikuttaa ympäristötekijät.

Jopa täysin ei-biologista sukua olevan geenit voivat vaikuttaa sekä sinun geeneihisi, että sitä kautta esimerkiksi luonteeseesi. Jos jollain tuntemattomalla kasvattajalla on geneettinen taipumus tietyssä ympäristössä kasvaa hieman aggressiivisemmaksi, niin hän saattaa sinun ympäristönäsi vaikuttaa sinuun samaan aikaan, kun sinä vaikutat häneen ja olet osa hänen ympäristöään...

Ei ole mitenkään yksinkertainen asia...
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Kansallisylpeys urheilukilpailuissa
« Reply #124 on: July 04, 2012, 22:02:36 »
http://www.uusisuomi.fi/comment/348850

Mutaatiouutinen löytyi.

Mielestäni hyvin kirjoitettu siinä mielessä, että geeni saattaa selittää jne. Samoin uutisessa oli arvio, että noin 8 % humalaväkivallasta VOI selittyä sillä.

Ongelma ei ole siinä etteikö noita geenejä voi olla, vaan siinä, että toinen geeni voi kompensoida sitä, se voi toimia eri tavoin erilaisin geeniyhdistelmin ja erilaisin kasvuhistorioineen. Tämän lisäksi vaikuttavat kasvatus, ympäristö jne jotka voivat ehkäistä tai pahentaa ym ym... Niinkuin uutisessa olikin, 97:stä kantajasta 17 oli alkoholisteja sekä väkivaltarikollisia.
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Offline Zakari

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 494
 • Allons-y!
Re: Kansallisylpeys urheilukilpailuissa
« Reply #125 on: July 04, 2012, 22:39:07 »
Quote from: Zakari
Ihmisten erilaiset ominaisuudet vaikuttavat joskus ihan arkielämään. Esimerkiksi afrokiharaa ei kannata pestä XZ tervashamppoolla (sitä ei muuten kannatta pestä yleensä yhtään millään). Mutta onko tuo hiuslaatu merkki samalla jostain toisesta ominaisuudesta? Määrääkö afrokihara kantajansa automaattisesti hengailemaan ostarin nurkilla pottunokkasuomalaisten laskuun tai raiskaamaan ensimmäisen vastaantulijan. Mitä haluamme tietää ja miksi?

Tuntuisi aika oudolta, että 70 000 vuotta ihmisiä eri ympäristöissä ohjanneessa evoluutiossa jollain ostareilla olisi ollut mitään merkitystä. Raiskauksilla voi olla, mutta niissä on kyllä nykyaikana aika hemmetin vaikea erottaa muita ympäristövaikutuksia, jotta mitään johtopäätöksiä voisi vetää.

Nuivalisto keskustelussa on verraten yleinen päätelmä, että jos ostarilla (tai jossain vastaavassa paikassa) on tummahipiäistä nuorisoa, he ovat automaattisesti vetelehtimässä yhteiskunnan varoilla. Päätelmä on tehty ihonvärin perusteella, siltä se ainakin näyttää. Näiden kommentojien mielestä asialla ilmeisesti on jotain tekemistä evoluution kanssa. Esimerkkejä voi löytää esim. Hommalta monikulttuuristen kohtaamisten ihanuudesta kertovissa tarinoissa, kukin voi sieltä tonkia halunsa mukaan.

Saat tilaisuuden selittää parhain päin ajatuksesi mahdollisesta yhteydestä raiskausten, afrokiharoiden ja evoluution välillä.Mitä ihmettä sekoilet? Minä en esittänyt mitään yhteyttä raiskausten ja afrokiharoiden välillä. Tuo oli puhtaasti sinun keskusteluun heittämäsi juttu. Minä en väitä mihinkään suuntaan niin afrokiharoiden kuin muidenkaan ulkonäköseikkojen korrelaatioista. Spekuloin ainoastaan sillä, että evoluutiota ohjaava luonnonvalintapaine on voinut raiskaamisen suhteen olla erilainen eri puolilla maailmaa ja siten ohjannut sen yleisyyttä populaatiossa. Ennen ehkäsyvälineiden keksimistä raiskaus on hyvinkin voinut johtaa raskauteen ja sitä kautta raiskaajan geenien leviämiseen. Riippuen siitä, miten negatiivisesti yhteisön moraalikoodi on siihen suhtautunut (todennäköisesti kaikissa yhteisöissä suhtautuminen on ollut negatiivista välinpitämättömyyden saati positiivisuuden sijaan), on tuo voinut olla positiivinen tai negatiivinen valintapaine. Tässä suhteessa se eroaa jostain ostarilla vetelehtimisestä, joka ei tuota mitään valintaetua ja vaikka tuottaisi, niin ole voinut mitenkään vaikuttaa niin kauan, että olisi mitenkään voinut vaikuttaa evoluutioon. Joka tapauksessa en sanonut mitään sen valintapaineen suunnasta afroissa vs. ei-afroissa, vaan ainoastaan, että minusta on periaatteessa mahdollista, että eroa on.

Jonkinlaista sekoilua se varmaan oli. On totta, että minä mainitsin raiskauksen ensin. Ei näköjään pitäisi vastailla kun on kiire. Ulkofoorumilaiset vaikutteet lisäsivät sekoiluani.

Tarkentava kysymykseni oli töykeän tyylinen, ei ollut tarkoitus. Halusin vain tarkennusta, koska lauseessasi saattoi olla piilomerkityksia (siis minusta tuntui siltä). Olet asiaa nyt selventänyt, kiitos.

Quote from: Zakari
Sitten modemoodi päälle:

Afrohiustyypin ja tummaihoisuuden esittäminen raiskausalttiutta indikoivana ominaisuutena on tällä foorumilla kielletty mielipide, kunnes pitävä tieteellinen näyttö on saatavilla.


Jos noin, niin sitten sinun ei kannattaisi varmaan sitten tuoda tuollaisia aiheita keskusteluun. Sinä olet tässä tällä hetkellä ainoa, joka on esittänyt mitään noiden kahden yhteydestä. Kaikkein huvittavinta tässä nyt on se, että  nyt vaadit itse esiintuomastasi aiheesta tieteellistä näyttöä, kun tuolla yllä olit ensin kyseenalaistanut sen, että meidän ei tulisi edes tietää asiasta mitään.

Viittaan akuuttiin kusipäisyyteeni juuri herättyäni :-[. Yritän parantaa tapani. Järjestin siis ongelman, jotta voin siihen puuttua. Anteeksi.

Mutta allekirjoitan edelleen sen, mitä modemoodissa kirjoitin, tulipa se nyt tässä yhteydessä julki kaikille. Ikäänkuin tietoisku.

Vaadin asiasta tieteellistä näyttöä. Ja kun sen saan, muutan kantani  näyttön ollessa pätevä. Siihen asti suhtaudun asiaan maailmankatsomuksellisen ideologisesti ja tunteella.

Sinällään tämä kyllä liittyy siihen, mitä alunperin kirjoitin (vaikken alunperin kirjoittanutkaan mistään raiskauksista). Ajatellaan hypoteettinen tilanne. Käännetään tuo asetelma nyt toisin päin, ettet sinä suutu. Sanotaan, että vaikuttaisi siltä, että "pottunokkaisuuden" ja raiskausalttiuden välillä vaikuttaisi olevan yhteys. Olisiko sinusta sallittava vai kiellettävä tutkimus, joka pyrkisi selvittämään sen, onko tuo yhteys sellainen, että populaatioissa, joissa pottunokkaisuus on vallitseva ulkonäköseikka, on myös keskimääräistä enemmän geenejä, jotka aiheuttavat raiskauksia?Periaatteessahan tämä on vähän samanlainen kuin se Kalevan väite, että suomalaispopulaatiossa olisi joku vallitseva geeni, joka aiheuttaisi keskimääräistä yleisempää väkivaltaisuutta humalassa oltaessa. En näe kummassakaan mitään periaatteellista syytä, miksei tuollaista yhteyttä voisi olla. Muistaakseni mh postaili jossain vaiheessa joitain viitteitä siihen, että asiaa oli tosiaan tutkittukin.

Tutkia mielestäni voi mitä vain, jos tutkimusongelma on lähtökohdiltaan tieteen periaatteiden mukainen. En edes välttämättä vaadi, että tutkimuksen pitäisi vastata johonkin tarpeeseen. Perustutkimusta tarvitaan myös. Kunhan tulokset ja niiden saavuttamiseksi käytetyt menetelmät alistetaan yleiseen tarkasteluun, en näe mitään periaatteellista ongelmaa asiassa. Tulokset tulee esittää kiihkottomasti ja turhaa leimaamista välttäen. Tärkeämpää itse asiassa on, että miten saavutettua tietoa käytetään.

"The way I see it, every life is a pile of good things and bad things. Hey. The good things don't always soften the bad things, but vice-versa, the bad things don't necessarily spoil the good things and make them unimportant." - The Eleventh Doctor

Offline Ilkka

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 805
Re: Kansallisylpeys urheilukilpailuissa
« Reply #126 on: July 04, 2012, 23:13:48 »
Joo sivusta seuranneena tuli huti sr:n kanssa tuossa. Ohan tässä ollut kaikennäköistä vääntöä muuten mutta sr ei kyllä ole rasisti, edes piilosellainen, mitä olen juttujansa lueskellut. Hyvinkin teoreettinen & analyyttinen kaveri toki mitä suurimmassa määrin :)

Offline Zakari

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 494
 • Allons-y!
Re: Kansallisylpeys urheilukilpailuissa
« Reply #127 on: July 05, 2012, 01:34:29 »
Mutta yhtä asiaa pyytäisin sinun pohtivan lisää, nimittäin sitä mihin kansalaisuuteen ja maahan ihmiset identifioituvat. Tämä Wilsonin näkeminen ja kuuleminen päiväkodissa voi olla hyvinkin merkityksellistä esimerkiksi lapselle, jolla on sama synnyinmaa, mutta jonka suomalaiset vanhemmat ovat adoptoineet itselleen Keniasta. Kumman maan asukkaisiin ajattelet tällaisessa tapauksessa lapsen enemmän identifioituvan? Luuletko syntyperäisen kenialaisen lapsen tuntevan kaivattua samankaltaisuutta Wilsonin kanssa? Hoitaako tämä tunne jotakin erityistä lapsessa? Tulisiko tämänkaltaista erityisyyttä vaalia? Ylipäätään ymmärtää maailmanlaajuisessa adoptiossa enemmän?

Vaikka nämä kysymykset olikin käsittääkseni tarkoitettu Reijalle, niin ei varmaan haittaa, jos kommentoin myös. Mutta teen sen myöhemmin, kun on enemmän aikaa. Palaan asiaan.

Olisi hienoa, jos kommentoisit.  :) Sitten kun ehdit, ei mitään kiirettä.

Kommenttini löytyy aloittamastani kv.adoptiolapsia käsittelevästä ketjusta: http://todellisuus.org/index.php?topic=1971.msg57002#msg57002
"The way I see it, every life is a pile of good things and bad things. Hey. The good things don't always soften the bad things, but vice-versa, the bad things don't necessarily spoil the good things and make them unimportant." - The Eleventh Doctor

Offline sr

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3079
Re: Kansallisylpeys urheilukilpailuissa
« Reply #128 on: July 05, 2012, 12:13:02 »
Ehkä olin vähän liian tyly vastaheitossani. Tunnumme olevan suht samalla kannalla loppujen lopuksi

Tutkia mielestäni voi mitä vain, jos tutkimusongelma on lähtökohdiltaan tieteen periaatteiden mukainen. En edes välttämättä vaadi, että tutkimuksen pitäisi vastata johonkin tarpeeseen. Perustutkimusta tarvitaan myös. Kunhan tulokset ja niiden saavuttamiseksi käytetyt menetelmät alistetaan yleiseen tarkasteluun, en näe mitään periaatteellista ongelmaa asiassa. Tulokset tulee esittää kiihkottomasti ja turhaa leimaamista välttäen. Tärkeämpää itse asiassa on, että miten saavutettua tietoa käytetään.

Niin, tiedon käyttämisessä on aina hyvä muistaa Humen giljotiini. Aivan riippumatta siitä, mitä korrelaatioita löydämme tieeteellisessä tutkimuksessa, nämä eivät minusta oikeuta esim. ihmisten syrjintään näillä perusteilla.
With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -Steven Weinberg

Offline Zakari

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 494
 • Allons-y!
Re: Kansallisylpeys urheilukilpailuissa
« Reply #129 on: July 05, 2012, 22:00:51 »
Ehkä olin vähän liian tyly vastaheitossani. Tunnumme olevan suht samalla kannalla loppujen lopuksi

Tutkia mielestäni voi mitä vain, jos tutkimusongelma on lähtökohdiltaan tieteen periaatteiden mukainen. En edes välttämättä vaadi, että tutkimuksen pitäisi vastata johonkin tarpeeseen. Perustutkimusta tarvitaan myös. Kunhan tulokset ja niiden saavuttamiseksi käytetyt menetelmät alistetaan yleiseen tarkasteluun, en näe mitään periaatteellista ongelmaa asiassa. Tulokset tulee esittää kiihkottomasti ja turhaa leimaamista välttäen. Tärkeämpää itse asiassa on, että miten saavutettua tietoa käytetään.

Niin, tiedon käyttämisessä on aina hyvä muistaa Humen giljotiini. Aivan riippumatta siitä, mitä korrelaatioita löydämme tieeteellisessä tutkimuksessa, nämä eivät minusta oikeuta esim. ihmisten syrjintään näillä perusteilla.

Juuri näin, samaa mieltä olemme.
"The way I see it, every life is a pile of good things and bad things. Hey. The good things don't always soften the bad things, but vice-versa, the bad things don't necessarily spoil the good things and make them unimportant." - The Eleventh Doctor

Offline mh

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1704
Maajoukkue
« Reply #130 on: September 09, 2013, 09:32:39 »
Kaikki muistavat varmaan Jussi Halla-ahon kirjoituksen siitä miten ranskalaiset eivät voi samaistua jalkapallon maajoukkueeseen mustaihoisten pelaajien takia. Niemelä on käsitellyt kirjoitusta tuolla. Suomalaisista urheilijoista hän sanoi aiemmin näin:

Quote from: Jussi Halla-aho"
Vaikka rationaalisena olentona tiedänkin, ettei ole mitenkään minun ansiotani, jos joku Seppo Räty voittaa olympialaisissa, hänen voittonsa tuntuu hyvältä, koska Seppo Räty on rakennettu samoista etnokulttuurisista ja geneettisistä palikoista kuin minut. Näin ollen Seppo Räty muistuttaa minua siitä, että vaikka olemme syrjäinen ja pieni kansa, niillä aineksilla, joista minut on veistetty, on mahdollista pärjätä suuressa maailmassa. Jos joku Wilson Kirwa voittaisi jotain jossakin, hänessä ei olisi mitään, mihin voisin samaistua. Ei minusta tuntuisi siltä, että suomalainen on voittanut jotakin. Kirwa olisi edelleen afrikkalainen musta, maksimaalisesti minusta eroava, jonka selässä jostakin syystä olisi Suomen lippu.

Mitenköhän nuivat suhtautuivat viikonlopun edesottamuksiin urheilun saralla? Tietenkin perjantaina Erfan Zeneli antoi ratkaisevan harhasyötön, jonka seurauksena Espanja varmisti 2-0 voiton. Sitten taas Roman Eremenko oli ehdoton avainpelaaja. Myös epäsuomalaisella nimellä varustettu ja Saksassa kasvanut Alexander Ring teki hyviä nousuja ja pelasi paikkoja hyökkäyspäässä. Halla-ahon opetuslapsilla oli varmasti rankkaa, kun he tuskin pystyivät edes katsomaan ottelua, kun me suvismokuttajat taas elimme tunteella mukana niin Pohjoiskaarteessa kuin kotikatsomoissa.

Eilen taas nähtiin huikaiseva koristrilleri, jossa ratkaisijaksi nousi Shawn Huff ja myös Suomen korislegenda Gerald Leen poika "Junnu Lee" pelasi hyvää koripalloa. Siinä kun Huff donkkasi Suomen kahden pisteen päähän vain joitakin sekunteja ennen loppusummeria, nuivat tuskin hyppäsivät huutamaan tai ajattelivat Suomen mitään koria tehneen, olihan donkkaaja sellainen "neekeri", väärä suomalainen.  

Quote from: YLE


- Ihan uskomaton voitto! Kukaan ei antanut periksi, vaikka väsytti. Taistelimme ja taistelimme. Ratkaisijoita nousi koko ajan uusia. Uskoimme omaan tekemiseemme, Huff hehkutti Yle Urheilulle ottelun jälkeen.

- Oli vain pakko jaksaa. Yleisö kannusti hienosti!

Sitten kun sisulaiset ovat päättämässä uuden kansallismielisen Suomen asioista niin epäilemättä tuollaiset tapaukset suljetaan ulos maajoukkueesta, koska kukaan Oikea Suomalainen ei osaa samaistua tuollaisiin mokutusjoukkueisiin.
« Last Edit: September 09, 2013, 09:44:20 by mh »

Offline Kourumies

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3094
Re: Maajoukkue
« Reply #131 on: September 09, 2013, 09:57:21 »
Minun suuri urheilusaavutukseni on, että Kansallinen Kivääriyhdistys julisti Perparim Hetemajn ja minut nettiuhkailijoiksi ja -häiriköiksi, samalla sivulla ja samassa tekstissä. Olen edelleenkin ylpeä siitä, että olen päässyt edes yhdessä asiassa suuren urheilutähtemme veroiseksi.
Aiemmin nimellä Köyry Väyränen tunnettu artisti.

Offline mh

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1704
Re: Maajoukkue
« Reply #132 on: September 09, 2013, 10:10:16 »
Tähän sopinee kuva tuosta Köyryn mainitsemasta muslimipakolaisesta, joka oli hetken aikaa Suomen maajoukkueen kapteeni.


Offline Vongoethe

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6074
Re: Maajoukkue
« Reply #133 on: September 09, 2013, 10:22:49 »
27.3.2014. Urheiluketjuja yhdistetty - vG -

Jos nyt jättäisi nuiville vittuilut vähemmälle - Jalonen harrasti sitä vanhemmassa ketjussa riittämiin - ja koettaisi lähestyä Halla-ahonkin tuntemusta vähän toista kautta. Näkyy olleen niin ikään puhetta niin Kirwasta kuin Krugeristakin, Wilson kirwoittanut kommentin poikineen. Kovasti ollaan jämähdetty ihonväriin ja kielitaitoon, vähemmän muita aspekteja noissa.

Urheilua voidaan jollain tapaa pitää sublimaationa, siinähän jäljitellään taistelutaitoja sekä harjoitellaan yhteistoimintaa kunnon kohottamisen lisäksi. Antiikin urheilijat olivat tietysti itsensä, myös kaupunkiensa edustajia, sosiaalisen nousun väline olympiamenestys oli jo silloin mitä suurimmassa määrin. Ylemmille luokille urheilu oli vain jotain, mitä katsella, vaikka olympialaisissa tai gladiaattoriareenoilla.

Kivellä taas vastakkain olivat Jukolan ja Toukolan kylät, kylätappelun sublimointia siinäkin. "Juko" näkyy muuten tarkoittaneen marjakuusta. Eteläisessä Hämeessä kai niitä on kasvanut luonnostaan, näillä korkeuksilla vain istutettuina.

No nyt: ainakin meikäläistä ihan väristä riippumatta ostourheilijat yleensäkin pikkuisen ihmetyttävät. Mitä ihmeen mieltä on jonkin kylän tai maan hankkia vierastyövoimaa jonkin urheilun takia? He edustavat vain itseään, eivät minkäänlaista paikallista osaamista, he eivät ole kasvaneet paikkakunnalla, valmennuksensa on muualta, juurtumisenkin laita vähän niin ja näin. Paksumpaa tilipussia nenän edessä heilutetaan ja hups, urheilija "edustaakin" jotain aivan muuta kuin mitä oli äsken edustavinaan. Tahtoo sanoa, palkkaurheilija ei sillä tavoin enää edusta paikkakuntaa, maata, kansaa, sen elämisen tapoja, kulttuuria, historiaa, jatkuvuutta vaan vain itseään. Häneen ei voi samastua oman kylän poikana - ellei hän ole asunut riittävän kauan paikkakunnalla, syntynyt siellä; että hänellä on pysyväisluontoisempia siteitä paikkakuntaan tai maahan kuin pelkkä urheiluseuran tai maajoukkueeen jäsenyys tai että hän osaisi edes puhua suomea kunnolla.

Mitä se maasta tai paikkakunnasta kertoo, että suurin osa heitä edustamaan laitetuista urheilijoista on mistä sattuu kotoisin, ei oman pitäjän, paikkakunnan kasvatti? Joku Eduard Haemaelaenen ei tuntunut suomalaiselta lainkaan, kiekonheittäjä Frantz Kruger vain vähän enemmän, hänellä kun oli sentään suomalainen vaimo ja hän puhui jonkin verran suomea. Kymmenottelija, mestarismies Dan O’Brien on äitinsä puolelta suomalainen. Hänet olisi hänen aktiiviaikoinaan ilman muuta hyväksynyt suomalaiseksi, paljon mieluummin kuin Krugerin ja Hämäläisen. Semmoista atavismia, sukulainen, mikä sukulainen, vaikkakin vierasta kieltä puhuva. Hämäläinen kaukaisempaa sukua kuin O'Brien, Kruger väärän koivun kautta, niin sanotusti.

Jonkun Qatarin juoksijat on järjestään ostettu jostain Keniasta, vaikea heitä on qatarilaisiksi mieltää, he eivät kerro qatarilaisten liikuntaharrastuksista ja elämäntavoista, arvoista, asenteista, perinteestä younameit mitään. Tuota taustaa vasten ymmärrän kyllä Halla-ahonkin tuntemukset aivan mainiosti, ei siihen ihonväriä tarvitse kytkeä ollenkaan. Joukkuepeleissä ja -leikeissä kai jokunen vahvistus käy, kuinka monta kerrallaan, se kai vaihtelee.
« Last Edit: March 27, 2014, 19:46:20 by Vongoethe »
Solitudinem faciunt, pacem appellant.

Offline mh

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1704
Re: Maajoukkue
« Reply #134 on: September 09, 2013, 10:36:07 »
Muistelinkin, että joku ketju tästä oli. Ylläpito voinee yhdistää.

Halla-aholla oli kyllä keskeisenä kriteerinä tuo genetiikka. Eli Eduard Hämäläinen on enemmän suomalainen kuin Shawn Huff, vaikka jälkimmäinen onkin Suomessa syntynyt ja kasvanut ja äitinsä kait ihan täältä kotoisin. Myöskään Wilson Kirwa ei ole mikään "ostourheilija" vaan tuli Suomeen täkäläisen ystävänsä kutsumana ja aloitti urheilunsa vasta Suomessa. Hölkkäkilpailun hyvien tulosten perusteella porilainen juoksuseura haki kaverille oleskelulupaa ja sitä puolsi ennen kaikkea opiskelupaikka Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Tietenkin juoksijanlahjat olivat peräisin siitä, että lapsuus vietettiin paimentolaiskylässä eikä television ääressä. Samaan tapaan ne takavuosien suomalaiset juoksijasuuruudet tulivat siitä, että kehitysmaassa liikuttiin lapsesta asti jalkaisin paikasta toiseen.

Se paljon puhuttu Ranskan jalkapallomaajoukkuekin on kaikkea muuta kuin ostojoukkue. Ranskan kasvatteja, väristä välittämättä.
« Last Edit: September 09, 2013, 10:39:24 by mh »