Author Topic: Islamintulkinta murroksessa - Koraani, hadithit, fiqh ym...?  (Read 12052 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Zaphod Beeblebrox

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 79
Re: Islamintulkinta murroksessa - Koraani, hadithit, fiqh ym...?
« Reply #75 on: September 19, 2010, 21:05:53 »
Otetaan vaikkapa sellainen yksityiskohta, että muslimin on tiedettävä missä päin Mekka on voidakseen rukoilla, ja oletetaan että tämä on edesauttanut tähtitiedettä. Tästä voitaisiin edelleen johtaa, että tässä tapauksessa islam on siis uskontona tieteitä suosiva. Uskonnon syntyaikana tosin islam rajoittui hyvin pienelle alueelle, ja on ajateltavissa että Mekan suunta ei Arabian niemimaalla ole ollut kovin vaikea pääteltävä. Tarpeet määrittää tuo suunta syntyivät vasta myöhemmin.

Äkkiseltään luulisi, että mitä pienemmällä alueella liikutaan, sitä enemmän oma asema muuttuu asteissa mitattuna suhteessa kiinteään kohteeseen. Tällöin suunnistustaitoa vasta tarvitaankin, ellei kohteeseen ole suoraa näköyhteyttä.

Niinhän sitä äkkipäätään luulisi. Mutta toisaalta pienet muutokset ovat paljon hankalampia hahmotettavia, kuin suuret muutokset.

Apropoo, mitenkähän on, joko muhammedin aikana ymmärrettiin maapallon olevan pallo, vai kuviteltiinko maa litteäksi?

Offline Sam Karvonen

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1416
Re: Islamintulkinta murroksessa - Koraani, hadithit, fiqh ym...?
« Reply #76 on: March 12, 2011, 10:37:59 »
Kuriositeettina laitettakoon tähän vanhaan ketjuun yhdeksänneltä vuosisadalta peräisin oleva hadith (perimätieto), jossa Muhammed ennustaa islamin tulevasta rappiosta (perustuu Shoghi Effendin tekemään englanninnokseen 1900-luvun alkupuolelta):

"Minun väkeni on todistava päivästä, jolloin islamista ei ole jäljellä muuta kuin nimi, ja Qur'anista ei muuta paitsi pelkkä ulkomuoto. Tuon ajan uskonoppineet ovat oleva pahanilkisimpiä kaikista maailmassa koskaan tavatuista. Ilkivaltaisuus on heistä kummunnut ja heidän ympärilleen se on kiristyvä."

Tekstin autenttisuudesta vallan riippumatta (l. onko kyseessä todellakin profeetan alkuperäiset sanat), varmaa on, että teksti on peräisin hadith-kokoelmasta ennen ensimmäisen vuosituhannen vaihdetta.
"Ihmiskunnan hyvinvointia, sen rauhaa ja turvallisuutta, ei voida saavuttaa ennen kuin sen ykseys on lujasti vakiinnutettu." - Bahá'u'lláh(1817-1892)

Oh Dearism

  • Guest
Re: Islamintulkinta murroksessa - Koraani, hadithit, fiqh ym...?
« Reply #77 on: March 23, 2011, 12:11:29 »
Eilisessä International Herald Tribunessa oli juttu Intiasta Mullah in Debate of Tradition vs. Modern Schooling
http://www.nytimes.com/2011/03/21/world/asia/21cleric.html?pagewanted=2&_r=1&sq=mullah vastanvi&st=cse&scp=1

Artikkelissa lainattu Yoginder Sikandin blogia Intian madrassosen reformista kannattaa myös lueskella, jos haluaa saada asian vaikeuksista hyvän kuvan:
http://madrasareforms.blogspot.com/2011/03/media-and-mullahs.html