Author Topic: Hautala & Essayah ykkösen Eurooppa-keskustelussa  (Read 2411 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jussi Jalonen

 • Guest
Hautala & Essayah ykkösen Eurooppa-keskustelussa
« on: March 10, 2011, 22:04:51 »
Katselin tuossa äskettäin Heidi Hautalan ja Sari Essayahin jutustelua television ykköskanavalla. Ajatustenvaihto oli kohtalaisen kiintoisaa seurattavaa. Essayah jutteli aika kattavasti siitä, miten akuuttien pakolaiskriisien tullen auttamisen tarve on välttämätöntä, mutta ilmaisi myös skeptisyytensä laajennettua humanitaarista maahanmuuttoa kohtaan. Essayah nosti esille käsittääkseni integraation pulmat, muttei kuitenkaan sälyttänyt ongelmia missään vaiheessa maahantulijoiden niskoille, vaan viittasi vastaanottajamaiden puutteellisiin järjestelyihin tällä saralla. Hän myös huomautti siitä, miten täten saapuneet turvapaikanhakijat ovat tällä hetkellä alttiita hyväksikäytölle ja syrjäytymisvaarassa. Essayahin kanssa voi olla eri mieltä, mutta mielestäni hänen näkemyksensä perusteluissa ei ollut sinänsä mitään väärää tai kielteistä.

Hautala puhui niin ikään pitkään ja toivoi EU:n pakolaispolitiikkaan parempia järjestelyjä, viitaten muun muassa Dublin-käytännön ongelmiin ja Euroopan valtioiden keskinäiseen vastuunpakoiluun. EU:n yhteisen pakolaispolitiikan mahdollisuuksista keskusteltiin enemmänkin. Itseäni kiinnosti maininta Pohjois-Afrikan tapahtumista, missä yhteydessä Essayah nosti esille "satojen tuhansien pakolaisten" mahdollisuuden. Huomasin tämän sikäli, koska olin vastikään lukenut tutkija Hein de Haasin bloggauksen aiheesta. Voi tietysti olla, että Libyan tapahtumat sysäävät liikkeelle vielä pahemman kriisin, mutta ainakaan tällä hetkellä tapahtumat eivät oikein näyttäisi heijastavan Essayahin ounasteluja:

"Where are the hundreds of thousands of refugees that were predicted to arrive on European shores as a result of the Libyan revolt? They have not come. Most migrants simply want to go home.

Let’s remind ourselves that just a week ago the media were abuzz with predictions of a "biblical exodus- towards Europe. Italian and other European politicians stated that Europe should brace itself for the mass arrival of hundreds of thousands of refugees on European shores. As usual, developments on the ground have proven the doomsayers wrong. The large majority of migrants fleeing the violence in Libya are returning to Egypt, Tunisia, Turkey, the Philippines, China, Bangladesh and various European and African countries.

There have been some boats carrying some 6,000 migrants arriving on the Italian island of Lampedusa, but what few realise is that this is part of the -˜normal’ springtime boat migration of prospective migrant workers from the Tunisian coast. This should not be confused with the much more large-scale overland cross-border movement of migrants out of Libya who wish to return home.

The whole idea of an "immigrant invasion- was flawed from the start. It was based on the misunderstanding that most migrants in Libya are in transit to Europe, while it was already widely known that most migrants had come to Libya to work, and now want to return home. "Tämä tosin oli vain kuriositeetti. Hautala näytti olevan hyvin innoissaan Pohjois-Afrikan tapahtumista, ja oli myös mielissään siitä, miten Suomi oli ensimmäisten joukossa vaatinut Libyalle pakotteita. Kiinnostavaa sinänsä, Hautala ja Essayah näyttivät olevan paljolti samaa mieltä länsivaltain kaksinaismoralismista ja siitä, miten Euroopan maat ovat osaltaan tukeneet kyseisiä diktatuureja.

Mitä ajatuksia muille tuli ohjelmasta?


Best,

J. J.
« Last Edit: March 10, 2011, 22:07:28 by Jussi Jalonen »

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Hautala & Essayah ykkösen Eurooppa-keskustelussa
« Reply #1 on: March 10, 2011, 23:18:50 »
Hieman ohimennen tuli kuunneltua.

Jäi mielikuva, että Hautala tahtoo vahvasti auttaa koko maailmaa. Hän kritisoi Dublin palautuksia Kreikkaan ja )oliko?) Puolaan. Hautala kannatti myös Euroopan yhteistä turvapaikkapolitiikkaa. Mainitsi myös , että EU-maita tuetaan jostain yhteisestä potista. Onko tästä tietoa?
Hän oli innoissaan myös kehityksestä Pohjois-Afrikassa. Hän ei tuntunut juuri olevan huolissaan Egyptin, Tunisian ja Libyan mahdollisista pakolaisvirroista Suomeen.(Hommassa joku huomasi Hautalan valehdelleen.)
Taitaa Hautala ajaa hyvin liberaalia maahanmuuttopolitiikka, jos hän saisi päättää määrät olisit hyvin suuret Suomessa.

Ohjelmalle pisteet. Välillä on kiva tarkastella Euroopan tilannetta myös Suomen näkökulmasta.
Europarlamentaarikkojen työstä on kaiken kaikkiaan liian vähän tiedotusta mediassa, vaikka tärkeitä päätöksiä siellä tehdään jatkuvasti.
« Last Edit: March 10, 2011, 23:20:37 by Kellottaja »

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Hautala & Essayah ykkösen Eurooppa-keskustelussa
« Reply #2 on: March 11, 2011, 00:21:48 »
Jäi mielikuva, että Hautala tahtoo vahvasti auttaa koko maailmaa.

Pahin mahdollinen rikos.

Hän kritisoi Dublin palautuksia Kreikkaan ja )oliko?) Puolaan.

No itse asiassa tästä voisi todeta, että Puolassa eräät tahot ovat taipuvaisia näkemään asian niin, etteivät vanhat EU-maat oikein suostu auttamaan heitä tässä asiassa. Puolalaisilla itsellään ei ole edelleenkään pahemmin resursseja tai kokemusta käsitellä entisen Neuvostoliiton alueelta tulevien turvapaikanhakijoiden tapauksia. Suhteellisesti näitä siis ei ole kovinkaan paljoa, mutta koska puolalaisille tilanne on tosiaan täysin uusi, niin ne muutamat vastaanottokeskukset pursuilevat nälkälakkoilevia tÅ¡etÅ¡enejä ja georgialaisia. Asiaa ei helpota se, että Sarkozy lemppaa tavan takaa joka ikisen Ranskassa kiinni saadun, entisen neuvostomaan papereilla varustetun siirtolaisen suoraa päätä Puolaan - muttei sitten missään nimessä hyväksy sitä ajatusta, että Ranska jeesaisi EU:n kautta tai muutenkaan jollain tavoin Puolaa näissä periaatteessa unionin yhteisten pakolaisasiain ratkaisemisessa. Tämä tietysti herättää Varsovassa hieman ns. nuivaa suhtautumista Pariisia kohtaan, eikä siinä auta enää edes Napoleonin-sotien aikainen aseveljeys.

Hän oli innoissaan myös kehityksestä Pohjois-Afrikassa. Hän ei tuntunut juuri olevan huolissaan Egyptin, Tunisian ja Libyan mahdollisista pakolaisvirroista Suomeen.(Hommassa joku huomasi Hautalan valehdelleen.)

Tähänkö viittaat? Ei nyt mikään erityisen vakuuttava havainto. Egyptissä ja Tunisiassa on vallanvaihdos päättynyt, joten pakolaisvirtoja tuskin on odotettavissa. Libyan osalta voinet lukaista tuon linkittämäni de Haasin bloggauksen.

Tietysti, jos viittaatkin tähän, niin siinäkin on luovaa totuutta, mutta tärkeintähän on niitata Vihreää Naista. Olen menossa yöpuulle, joten Annushka voinee halutessaan ruotia nuo paremmin tuntemansa EU-asiat.

Taitaa Hautala ajaa hyvin liberaalia maahanmuuttopolitiikka, jos hän saisi päättää määrät olisit hyvin suuret Suomessa.

Itse kun katselin ohjelmaa, niin Hautala paremminkin viittasi siihen, ettei mitään suunnatonta ryntäystä ole odotettavissa. Juontaja sen sijaan yritti kyllä polemisoida "pakolaisvirroilla" sekä "väestömäärillä", mitä nyt ei oikein voi pitää kovinkaan maltillisena lähestymistapana. Essayahin "sadat tuhannet" eivät nekään oikein korreloi sen kanssa, mitä on tapahtumassa.Best,

J. J.

Annushka

 • Guest
Re: Hautala & Essayah ykkösen Eurooppa-keskustelussa
« Reply #3 on: March 11, 2011, 16:00:56 »
Tietysti, jos viittaatkin tähän, niin siinäkin on luovaa totuutta, mutta tärkeintähän on niitata Vihreää Naista. Olen menossa yöpuulle, joten Annushka voinee halutessaan ruotia nuo paremmin tuntemansa EU-asiat.

Jahas, no kiitoksia luottamuksesta. Tuon linkin takanahan Homman nimimerkki "Roope" kertoilee seuraavanlaisia:

Quote
Heidi Hautala kierteli monet kohdat ihan ammattitaitoisesti. Esimerkiksi hän väitti, että pakolaisleirejä ei aiota tyhjentää Eurooppaan, vaikka juuri tämä on ollut motiivina aikeille kasvattaa EU-maiden vastaanottamien kiintiöpakolaisten määrää kymmeniin tuhansiin uusilla EU-tukirahoilla.

Samoin hän kertoi, että mitään pakkokiintiöitä turvapaikanhakijoille ei ole tulossa, vaan EU-maita vain tuetaan vastaanotossa. Tuo on sanoilla kikkailua. Kiintiöitä suunnitellaan ns. "pakollisen solidaarisuuden" nimekkeellä ja niistä kiistellään, mutta itse pakkokeinoista ei ole vielä tietoa. Kiintiöt voidaan hoitaa esimerkiksi niin, että joko jäsenmaa ottaa vastaan sille kiintiöidyn osuuden turvapaikanhakijoita tai sitten se maksaa muille vastaanottaville maille kompensaatiota. Kyse ei tuolloin ole enää mistään vapaaehtoisuudesta, vaan pakosta.

Ymmärrän kyllä, että Hautala ei halua järkyttää ketään tällaisilla ikävillä asioilla vaalien alla.

Tuotahan ei ole lähteistetty mitenkään, joten vaikea oikeastaan tietää mistä tuossa puhutaan. En esimerkiksi ymmärrä millä valtuuksilla EU muka kasvattaisi jäsenmaidensa vastaanottamien kiintiöpakolaisten kiintiöitä (niitä ei edes ole kovin monessa), tai mistä nämä uudet EU-tukirahat muka tulevat. EU-tason suunnitelmissa lisäksi oikeasti "kymmenet tuhannet" ei kuulosta minkään tason uhkakuvalta jos on yhtään suhteellisuudentajua jäljellä; EU:ssa on 27 jäsenmaata ja 500 miljoonaa asukasta.

Turvapaikanhakijat taas ovat edelleen aivan eri asia kuin kiintiöpakolaiset. Nimimerkki tuossa hieman sotkee asioita toisiinsa. Mitä tulee noihin kiintiöityihin määriin turvapaikanhakijoissa, kyse on oletettavasti siis siitä jo 90-luvulta asti EU-ympyröissä pyörineestä taakanjakoesityksestä. Sitä on esittänyt erityisesti Saksa. Idea on se, että turvapaikanhaku ei kohdistu EU-maihin tasaisesti, vaan jotkut maat saavat moninkertaiset määrät hakemuksia toisiin verrattuna, ja maakohtaisilla kiintiöillä tätä saataisiin tasattua - turvapaikanhakijat siis ikään kuin hajasijoitettaisiin EU:n alueelle, vähän samaan tapaan kuin Perussuomalaiset haluavat hajasijoittaa työttömät maahanmuuttajat. Esitys on kuitenkin sekä poliittisesti että käytännöllisesti hankala, enkä ole tietoinen että siitä oltaisiin mitään varsinaista päätetty. Se varmasti edellyttäisi todella myös kustannusten jakoa.

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Hautala & Essayah ykkösen Eurooppa-keskustelussa
« Reply #4 on: March 11, 2011, 18:58:35 »
http://www.statewatch.org/news/2010/nov/eu-com-final-report-relocation-of-refugees.pdf

Tässä "pakolaisten" uudelleen sijoitus dokumentissa Suomelle kaikki laskelmat osoittavat hyvin suuria "kiintiöitä". (Korkein hieman yli 20000, matalin hieman alle 10000 vuodessa)

Quote
Se varmasti edellyttäisi todella myös kustannusten jakoa.
Taidettiin mainita maksimisummaksi 6000€/vuosi (Suomessa hinnaksi oli laskettu n. 20000/vuosi, vaikka lukuja joita vastaanottokeskuksista on vuotanut on 33000-57000 tai jopa vielä enemmän varsinkin lasten kohdalla.), jota maksettaisiin jotenkin porrastaen 3 vuoden ajan. Tosin koko rahoitus on täysin auki, eikä mitään rahastoa asiaan ole.
« Last Edit: March 11, 2011, 19:03:53 by Kellottaja »

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Hautala & Essayah ykkösen Eurooppa-keskustelussa
« Reply #5 on: March 11, 2011, 19:25:56 »
http://www.statewatch.org/news/2010/nov/eu-com-final-report-relocation-of-refugees.pdf

Tässä "pakolaisten" uudelleen sijoitus dokumentissa Suomelle kaikki laskelmat osoittavat hyvin suuria "kiintiöitä". (Korkein hieman yli 20000, matalin hieman alle 10000 vuodessa)


Niin, siis kai nyt tajuat että tuo on simulaatio, missä harkitaan per capita bruttokansantuotteeseen ja/tai väestötiheyteen perustuvia malleja. Selvitys, tiedäthän.

Ei ihme, että Suomi on noilla kriteereillä analysoitaessa kärjessä. Vaikka itse kyllä katselen parhaillaan sellaista taulukkoa, missä myönnettävien turvapaikkojen lukumäärä vaihtelisi siinä kahden ja neljän tuhannen välillä. Käsiteltäviksi arvioitavien hakemusten määrä näyttäisi vastaavasti vaihtelevan kahdeksasta kuuteentoista tuhanteen.

Toisaalta nyt on perjantai-ilta, en jaksa tulkita tuota kaaviota ja .pdf (tai luultavammin Vista) tuntuu hieman yskivän, mikä tekee tuon paperin lukemisesta vaivalloista. Voinet kertoa, mitä kohtaa tuosta mahdat itse selailla, ja mistä nuo numerot nykäisit. Parhaillaan itse silmäilen sivuja 27-31.Best,

J. J.

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Hautala & Essayah ykkösen Eurooppa-keskustelussa
« Reply #6 on: March 11, 2011, 19:42:12 »
Tulla sivun n. 120 tietämillä on eri malli laskettu
Mallit 1-4 tarjoavat Suomelle seuraavat lukemat:
Finland 20,054 14,980 12,703 9,647

JJ eikö niissä alkupuolen laskelmissa kerrota, että nämä eri "osa-alueet" lasketaan yhteen eri malleissa?

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Hautala & Essayah ykkösen Eurooppa-keskustelussa
« Reply #7 on: March 11, 2011, 20:16:11 »
Tulla sivun n. 120 tietämillä on eri malli laskettu
Mallit 1-4 tarjoavat Suomelle seuraavat lukemat: Finland 20,054 14,980 12,703 9,647

Jaa siellä. Kiitoksia. Vielä yhtenä tekijänä on näemmä huomioitu myös jäsenmaan hyväksymien turvapaikanhakijain aikaisempi lukumäärä.

JJ eikö niissä alkupuolen laskelmissa kerrota, että nämä eri "osa-alueet" lasketaan yhteen eri malleissa?

En minä tiedä, tätä on hyvin hankalaa lukea mainitsemistani syistä. Loppupuolella mielestäni kyllä väännetään taas rautalangasta, että tässä on kyseessä simulaatio. Näemmä joku "Oikeuden, vapauden ja turvallisuuden kenraalidirektoraatti" - kaikennimisiä laitoksia siellä Euroopan Unionissa onkin - on tilannut laskelmat joltain konsulttifirmalta, niin että komissio voi sitten katsella näitä laskelmia pähkäillessään asioita.

Ei tuo mikään dokumentti ole, tuo on ajatusleikki. Vaikka ei sen puoleen, tekeehän se tavallaan ymmärrettäväksi sen, miksi niin monet kriitilliset ovat myös hanakasti EU-vastaisia.Best,

J. J.

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Hautala & Essayah ykkösen Eurooppa-keskustelussa
« Reply #8 on: March 12, 2011, 16:40:24 »

Annushka

 • Guest
Re: Hautala & Essayah ykkösen Eurooppa-keskustelussa
« Reply #9 on: March 12, 2011, 16:52:52 »
En minä tiedä, tätä on hyvin hankalaa lukea mainitsemistani syistä. Loppupuolella mielestäni kyllä väännetään taas rautalangasta, että tässä on kyseessä simulaatio. Näemmä joku "Oikeuden, vapauden ja turvallisuuden kenraalidirektoraatti" - kaikennimisiä laitoksia siellä Euroopan Unionissa onkin - on tilannut laskelmat joltain konsulttifirmalta, niin että komissio voi sitten katsella näitä laskelmia pähkäillessään asioita.

Ei tuo mikään dokumentti ole, tuo on ajatusleikki. Vaikka ei sen puoleen, tekeehän se tavallaan ymmärrettäväksi sen, miksi niin monet kriitilliset ovat myös hanakasti EU-vastaisia.

Directorates General, eli pääosastot, http://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_komissio#Komission_p.C3.A4.C3.A4osastot. Tuttavallisemmin DG:t. Mikäli komission ymmärtäisi tietynlaisena hallituksena, niin DG:t olisivat tavallaan ministeriöitä.

Pikanttina yksityiskohtana komission sisällä ei yleensä puhuta näiden ministeriöiden nimillä niiden toimialojen mukaan, vaan numeroilla. Eli siis vaikkapa että DG 12 teki nyt sitä ja tätä. Tämä riemastuttava käytäntö tietysti hyvin tehokkaasti estää keskustelujen seuraamisen niiltä, jotka eivät ole komissiossa itse töissä.

Mutta joo, pääosastoissa nyt puuhaillaan kaikenlaisten esitysten, tutkimusten ja tilattujen tutkimusten kanssa. Niin tehdään suomalaisissa ministeriöissäkin. Nämä eivät kuitenkaan ole suoraan tulkittavissa miksikään sellaisinaan implementoitaviksi.