Author Topic: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa  (Read 66364 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #15 on: January 30, 2011, 19:29:41 »
Onko kenelläkään tietoa siitä mitä Egyptin mielenosoittajat ajavat takaa?
Vallan vaihtoa, mutta mihin suuntaan?
Liberaalimpaa, demokraattisempaa ja suvaitsevaisempaa Egyptiä vai onko Egypti matkalla radikaaliksi äärimuslimi valtioksi?
Egyptiä ja Tunisiaa käsittääkseni on pidetty ehkäpä "länsimaisimpina" arabivaltioista. Siinä mielessä yllätti, että näissä maissa tilanne alkoi. Tosin taidettiin kyllästyä korruptioon ja demokratian puutteeseen.

Aika väkivaltaiseksi on tilanne mennyt ja sananvapauden rajoitukset(puhelin&netti) eivät ainakaan helpota tilannetta.
Mitäköhän Israelissa ajatellaan Egyptin kuohunnasta?

Twitter sivu, jossa tilannetta seurataan Egyptissä.
http://twitter.com/#!/list/gilgul/jan25

Alaa Abd El Fattah  :  "This is something everyone has to know, I have never felt safer, well protected in my country as i did today."

El Baradei on CNN "(The Muslim Brotherhood agree) that the state in no way will be a state based on religion"

Tällä hetkellä arvion mukaan yli 100000 mielenosoittajaa on Kairossa ja meininki: Mubarakin on erottava. Toiveena rauhallinen vallanvaihto.

« Last Edit: January 30, 2011, 19:47:06 by Kellottaja »

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #16 on: January 31, 2011, 00:13:35 »
Selvä, eli Egyptissä armeija neuvottelee oppositiopuolueiden kanssa, ja presidentin palatsin nurkilla jysähtelee kranaatteja.

Noel Maurerin blogissa on muuten hauska muistutus siitä, että tiedotusvälineissä tällä hetkellä vallitseva internetin hehkuttaminen näiden oman aikamme vallankumousten mahdollistajana ja vauhdittajana on aika tyhjänpäiväistä. Havainnollistaakseen tarkoitustaan hän vertailee vuoden 2011 liikehdintää Pohjois-Afrikassa ja arabimaailmassa vuoden 1848 vallankumouksiin Euroopassa. Suora sitaatti:


I am at a loss as to why people keep coming back to the Internets. Here is a chronology of recent events:

Dec. 17 - Mohamed Bouazizi sets fire to himself in Sidi Bouzid, Tunisia.
Jan. 04 - Bouazizi dies of his burns.
Jan. 14 - After days of riots, President Ben Ali flees to Saudi Arabia.
Jan. 22 - Protests in Algeria.
Jan. 23 - Protests in Yemen.
Jan. 25 - Protests in Cairo.

And here is an even more impressive and more rapid chain of events:

Feb. 22 - French government bans protest meetings. Riots break out.
Feb. 23 - Prime Minister Guizot resigns.
Feb. 26 - King flees to Britain.
Feb. 27 - Protest marches in Germany. Governments give into demands.
Mar. 13 - Riots flare in Vienna. Metternich resigns.
Mar. 15 - Mass demonstrations in Budapest.
Mar. 18 - Demonstrations in Berlin.
Mar. 20 - Uprising in Poland.
Mar. 31 - Constitution drafted for Germany.
Apr. 08 - Revolt in Moldova.

The difference? The first group happened in 2010-11, and the second in 1848.Terveellinen muistutus siitä, että oman aikamme huipputeknisillä massatiedotusvälineillä on paljon vähemmän merkitystä vallankumouksellisen liikehdinnän leviämisessä ja sen tehokkuudessa kuin luulisi.


Best,

J. J.
« Last Edit: January 31, 2011, 00:16:34 by Jussi Jalonen »

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #17 on: January 31, 2011, 09:42:16 »
Amerikkalaisen sionistijärjestön juutalaiset ovat vedonneet pres. Obamaan:
Quote
"The United States must do everything possible to keep Mubarak in power even though he is a dictator - otherwise we risk someone even more radical and extremist taking over. Whoever were to take over would surely be an enemy to both the United States and Israel. Should a group like the Muslim Brotherhood take power, any chance of the peace treaty with Israel and Egypt will surely die."

Israelin entinen suurlähettiläs Egyptissä toteaa seuraavaa:
Quote
It’s good that Israel is keeping quiet, but there is no doubt that what is happening in Egypt is not good for Israeli interests,- Shaked said. "It will only be a matter of time before a leader of the revolution arises and he will come from the Muslim Brotherhood.-

Yahoo News:
Quote
The uprising united the economically struggling and the prosperous, the secular and the religious. The country's most popular opposition group, the Islamist Muslim Brotherhood, did not advertise its presence and it was not immediately clear how much of a role it played in bringing people to the streets.


Many protesters chanted "God is great!" and stopped their demonstrations to pray.

Quote
Reporting from Cairo -" The medical students marched and sweated in protest.

"The fear is broken," yelled Bahaa Mohammed. "We want freedom."

"And Islam," said his friend. "We need Islam."

Niin kauan kun Muslimiveljeskunta on mukana Egyptin kansannousussa, on pelko heidän vallankaappauksestaan aivan aiheellinen. Varsinkin Israelissa pelätään aiheellisesti aikovatko uudet vallanpitäjät noudattaa rauhansopimusta. Mikäli egyptiläiset oikeasti haluavat demokraattista ja sekulaaria valtiota, pitää Muslimiveljeskunta dumpata välittömästi pois.

Tässä voi siis helposti käydä niin, että islamistit kuitenkin ottaisivat vallan, vaikka siltä ei nyt näyttäisi. Vallankumouksen jälkeen helposti syntyvässä valtatyhjiössä he kuitenkin saattavat olla ainoa tarpeeksi hyvin järjestäytynyt ryhmä vallankahvassa olemista varten. Eräät tahot tietysti tulevat heti housuihinsa nähdessään naamioituneita mielenosoittajia hyökkäämässä poliisin kimppuun, mutta asiaa kannattaa miettiä myös hieman syvemmältä. Egyptin joutuminen islamistien käsiin olisi huono asia Euroopalle ja Israelille. Myös Iranin vallankumouksessa 1979 kaikki oppositioryhmät olivat vallankaappauksen takana, mutta silti islamistit nappasivat vallan häikäilemättömimpänä ja parhaiten organisoituna ryhmänä. Muslimiveljeskunta kuitenkin on Egyptin voimakkain, suosituin ja suurin oppositioryhmä.
« Last Edit: January 31, 2011, 09:45:00 by Julmuri »
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #18 on: January 31, 2011, 10:14:07 »
Quote
"The United States must do everything possible to keep Mubarak in power even though he is a dictator - otherwise we risk someone even more radical and extremist taking over."

Tässä palataan siihen, mitä aiemmin tuli jo sanottua. Mubarak on menossa pois kuvioista. Mikäli hänet halutaan pitää vallassa, se vaatii verta. Olettaen, että se menee tuolle asteelle - everything possible, mikä ilmeisesti sisältää sotilaallisen intervention - se vaatii paljon verta. Sen seurauksena vasta radikaalit ääriainekset pinnalle pääsevätkin, ja se seuraava vallankumous on tosiaan takuuvarmasti islamistinen.

On se kumma, että yhdessä säikeessä postittaja hehkuttaa Saddam Husseinin kukistamisen välttämättömyyttä seuranneesta kaaoksesta huolimatta, mutta Mubarakin pitäisi antaa pysyä vallassa, ettei herrammakiesus vain ne radikaalit pääse jonkun ihme mutkan kautta valtaan. Pitääkö tästä tehdä se johtopäätös, että arabimaassa tapahtuva vallanvaihto on OK, silloin kun se tehdään länsimaisin sotavoimin, mutta jos se tehdään sikäläisen väestön vaatimuksesta ja omasta aloitteesta, se on paha-paha ja vaarallinen asia?

Niin kauan kun Muslimiveljeskunta on mukana Egyptin kansannousussa, on pelko heidän vallankaappauksestaan aivan aiheellinen. Varsinkin Israelissa pelätään aiheellisesti aikovatko uudet vallanpitäjät noudattaa rauhansopimusta.

En nyt tiedä, tekeekö sanan "aiheellinen" viljely siitä yhtään sen todennäköisempää. Mitä taas tulee tuohon viittaukseen rukouksista sekä Jumalan ja islaminuskon pelkästä mainitsemisesta, niin ei helvetti. Silläkö se islamilaisen vallankumouksen uhka nyt tuli todistettua? Samoilla kriteereillä oli Puolassa 1980-luvulla sitten kai meneillään fundamentalistinen katolilainen vallankumous. Sataviisikymmentä raatoa viikonlopun aikana, kyllä siinä ihmiset alkavat jo väkisinkin rukoilla.

Eräät tahot tietysti tulevat heti housuihinsa nähdessään naamioituneita mielenosoittajia hyökkäämässä poliisin kimppuun, mutta asiaa kannattaa miettiä myös hieman syvemmältä.

Pistää miettimään, hakiko se Annushka ehkä tätä reaktiota. En tiedä, mistä tahoista on kysymys, mutta itse sain kyllä kiksit enemmänkin siitä kun armeijan sotilaat ja mielenosoittajat heiluttivat lippuja toisilleen ja paiskasivat kättä. Asevoimien väliintulo kansan etujen puolesta kuulostaa noissa oloissa varsin hyvältä.

Palataanpa muunlaiseen raportointiin:

Via the Al-Jazeera Egypt liveblog: 12:48 am New York-based Palestinian-American writer Ismail Khalidi makes an apt social media joke on Twitter: #U.S. and #Israel change relationship status with #Egypt to "It's complicated" on facebook. Another Twitter user, Rubadubadu, has offered essentially the same message, but has added: #Lebanon, #Syria & #Palestine 'like' this.


Kun nyt kerran sosiaalinen media tuli mainittua, niin otetaanpa lisäksi aivan huvin vuoksi Facebook-jutustelua amerikkalaisen uutisoinnin tasosta:


Lucas F. Schleusener: CNN's coverage of the Middle East and Egypt is backward, slow, and shameful
          o
            Doug Hoff: if they are interested in getting CNN's attention, all the Egyptian protesters need to do is kidnap a blond girl. boom, done.          
          o
            Lucas F. Schleusener: Zing! They have CNN's attention, but it's always about 12 hours behind Al-Jazeera, the BBC, and other sources. It is hobbled by its stable of navel gazing American analysts and the fact that it treats viewer comments as if they had authenticity and authority. Garbage.
           o
            William Kent: At least CNN is almost reporting on things based in reality, FoxNews has followed their corporate model and just decided to make up a story about a fictitious, far away, and exotic country called "Egypt."
           o
            Lucas F. Schleusener: Yup. with that lingering Al-Qaeda takeover...sigh...
           o
            Doug Hoff: Arab Democracy brought to you by ElBaredei and Al Jazeera = neocons in hell.
          o
            Lucas F. Schleusener: Hilarity will continue because morale has improved. Did you see Elliot Abrams try to take credit for this this morning?
          o
            Doug Hoff: glad I missed it, since I enjoyed my breakfast and would not have liked to lose it.
         o
            Lucas F. Schleusener: It made me yearn for a chance to waterboard him. After all, it's a fratboy prank in the name of democracy, so it's totally OK.
           o
            Randall Kent Stagner: Last good international CNN coverage--Operation Desert Shield/Storm. Last good international FOX News coverage--never. First interaction with Al J was Doha before OIF kicked off. Good guys who completely got what was going to happen in Iraq wrong (see "Control Room").

            As for Eliott Abrams, he's a non-reformed criminal who owes his few bona fides to Bush 43. I would sit (uncomfortably) in meetings at the State Department with him. Baker and Scowcroft are kicked to the curb and W goes with Abrams--go figure.LISÄYS: yhdistin pari linkkiä taustoittaakseni kommentoivia persoonallisuuksia. Luke on tietääkseni jo suorittanut yliopistotutkintonsa.Best,

J. J.
« Last Edit: January 31, 2011, 10:28:24 by Jussi Jalonen »

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #19 on: January 31, 2011, 10:34:41 »
Quote
"The United States must do everything possible to keep Mubarak in power even though he is a dictator - otherwise we risk someone even more radical and extremist taking over."

Tässä palataan siihen, mitä aiemmin tuli jo sanottua. Mubarak on menossa pois kuvioista. Mikäli hänet halutaan pitää vallassa, se vaatii verta. Olettaen, että se menee tuolle asteelle - everything possible, mikä ilmeisesti sisältää sotilaallisen intervention - se vaatii paljon verta. Sen seurauksena vasta radikaalit ääriainekset pinnalle pääsevätkin, ja se seuraava vallankumous on tosiaan takuuvarmasti islamistinen.

On se kumma, että yhdessä säikeessä postittaja hehkuttaa Saddam Husseinin kukistamisen välttämättömyyttä seuranneesta kaaoksesta huolimatta, mutta Mubarakin pitäisi antaa pysyä vallassa, ettei herrammakiesus vain ne radikaalit pääse jonkun ihme mutkan kautta valtaan. Pitääkö tästä tehdä se johtopäätös, että arabimaassa tapahtuva vallanvaihto on OK, silloin kun se tehdään länsimaisin sotavoimin, mutta jos se tehdään sikäläisen väestön vaatimuksesta ja omasta aloitteesta, se on paha-paha ja vaarallinen asia?

Ei oikeastaan. Postasin tuon katkelman osoittaakseni vain sen, että maltilliseksi ja sekulaariksi mainostettu vallankumous ei aivan kaikilta osiltaan ole sellainen. Mitä tulee Mubarakin valta-aseman säilyttämiseen, mielipide on yksin USAn sionistijärjestön. Minusta hän voi aivan hyvin mennä. Tietenkin silloin kun ulkopuolisia joukkoja on paikalla, islamistien on vaikeampi päästä vallankahvaan.

Niin kauan kun Muslimiveljeskunta on mukana Egyptin kansannousussa, on pelko heidän vallankaappauksestaan aivan aiheellinen. Varsinkin Israelissa pelätään aiheellisesti aikovatko uudet vallanpitäjät noudattaa rauhansopimusta.
En nyt tiedä, tekeekö sanan "aiheellinen" viljely siitä yhtään sen todennäköisempää. Mitä taas tulee tuohon viittaukseen rukouksista sekä Jumalan ja islaminuskon pelkästä mainitsemisesta, niin ei helvetti. Silläkö se islamilaisen vallankumouksen uhka nyt tuli todistettua? Samoilla kriteereillä oli Puolassa 1980-luvulla sitten kai meneillään fundamentalistinen katolilainen vallankumous. Sataviisikymmentä raatoa viikonlopun aikana, kyllä siinä ihmiset alkavat jo väkisinkin rukoilla.

Uutisvirrasta voit myös helposti lukea, että Muslimiveljeskunta on tietoisella päätöksellä pitänyt julistamisen vähemmällä taktisista syistä. Mikäli pelko Egyptin suurimman ja vaikutusvaltaisimman oppositioryhmän vallankaappauksesta ei ole aiheellinen, en tiedä mikä sellainen aiheellinen pelko sitten oikein voisi olla?

Asevoimien väliintulo kansan etujen puolesta kuulostaa noissa oloissa varsin hyvältä.

Periaatteessa kyllä. Täytyy vain toivoa, ettei Muslimiveljeskunta pääse määrittelemään tätä "kansan etua", jota armeija lähtee toteuttamaan.Kun nyt kerran sosiaalinen media tuli mainittua, niin otetaanpa lisäksi aivan huvin vuoksi Facebook-jutustelua amerikkalaisen uutisoinnin tasosta:
            Doug Hoff: if they are interested in getting CNN's attention, all the Egyptian protesters need to do is kidnap a blond girl. boom, done.           
 

Mitähän halusit tällä ja muilla viesteillä oikein sanoa? Että tuet "vasemmistoliittolaista" näkemystä USAsta ja sen pahuudesta? Ollaksesi omien sanojesi mukaan kova konservatiivi, aika usein kuulee sinulta näitä enemmän vasemmiston piirissä suosittuja näkemyksiä. CNN yms. ei uutisoi oikein, koska rasismi?

"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #20 on: January 31, 2011, 10:40:41 »
Quote
Mitähän halusit tällä ja muilla viesteillä oikein sanoa? Että tuet "vasemmistoliittolaista" näkemystä USAsta ja sen pahuudesta? Ollaksesi omien sanojesi mukaan kova konservatiivi, aika usein kuulee sinulta näitä enemmän vasemmiston piirissä suosittuja näkemyksiä. CNN yms. ei uutisoi oikein, koska rasismi?

Julmuri taitaa tässäkin käydä nuivaan osuvan kritiikin ytimessä, nää "vasemmistoliittolaiset", kun yrittävät välttää tälläisiä yleistyksiä, että koko USA viimeistä alligaattoria myöten on paha...

Mustavalkoisuus ja itsekritiikin puute, voiko sellainen kehittää?
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Offline Julmuri

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3920
 • Pienimunainen fasisti
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #21 on: January 31, 2011, 10:45:50 »
Quote
Mitähän halusit tällä ja muilla viesteillä oikein sanoa? Että tuet "vasemmistoliittolaista" näkemystä USAsta ja sen pahuudesta? Ollaksesi omien sanojesi mukaan kova konservatiivi, aika usein kuulee sinulta näitä enemmän vasemmiston piirissä suosittuja näkemyksiä. CNN yms. ei uutisoi oikein, koska rasismi?

Julmuri taitaa tässäkin käydä nuivaan osuvan kritiikin ytimessä, nää "vasemmistoliittolaiset", kun yrittävät välttää tälläisiä yleistyksiä, että koko USA viimeistä alligaattoria myöten on paha...

No eivät taatusti yritä välttää sellaista.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #22 on: January 31, 2011, 11:01:39 »
Mitähän halusit tällä ja muilla viesteillä oikein sanoa? Että tuet "vasemmistoliittolaista" näkemystä USAsta ja sen pahuudesta?

Mistäköhän kummasta Vasemmistoliitto ja Yhdysvaltain pahuus tähän singahtivat?


Ollaksesi omien sanojesi mukaan kova konservatiivi, aika usein kuulee sinulta näitä enemmän vasemmiston piirissä suosittuja näkemyksiä. CNN yms. ei uutisoi oikein, koska rasismi?

Ei suinkaan. Kuten tuossa - lähinnä vain esimerkiksi - postittamassani keskustelussa todetaan, niin CNN on ilmeisesti Egyptiä koskevassa uutisoinnistaan vain muuten jälkijunassa ja toistaitoinen, jos uskomme amerikkalaisten omiin sanoihin, ja miksipä emme uskoisi. Sen sijaan esimerkiksi BBC näyttää olevan varsin hyvin tilanteen tasalla, mutta Fox News taas on totaalisen perseestä, mikä nyt varmaankaan ei ole yllätys.

Sivumennen, tuo juttu blondista tytöstä, mikä ilmeisesti kiinnitti huomiosi, on muuten noin kolmekymmentä vuotta vanha vitsi. Aikoinaan jo 1980-luvulla kiersi urbaani legenda länsimaisesta kirjeenvaihtajasta, jonka ensimmäinen kysymys kolmannen maailman kriisipesäkkeeseen saapuessaan oli "Onko yhtään englantia puhuvaa valkoista nunnaa raiskattu?". Ensimmäinen kerta kun kuulin sen olevan "vasemmistolainen" läppä, mutta hyvä kun valistit. Tähän saakka olen nimittäin pitänyt sitä täysin kyynisenä ja epäpoliittisena herjana.

Mutta pistä kuule Julmuri tuolle Irakissa sotineelle evp-eversti Randy Stagnerille vaikka naamakirjan kautta viestiä tästä aiheesta. Hän varmasti päästää kelpo röhönaurut kun kuulee sinun samaistavan hänet johonkin Koivulaaksoon.Best,

J. J.

Offline Jussi Marttila

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 636
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #23 on: January 31, 2011, 11:04:37 »
Ainakin tähän asti Muslimiveljeskunta on tyytynyt olemaan kokonaan sivussa käynnissä olevassa vallankumouksesta ja en näkisi syitä olla hysteerinen.

Ja jos nyt jostain mysteerisyystä kävi niin että Muslimiveljeskunta demokraattisissa vaaleissa nousisikin valtaan (saivat muistaakseni vuoden 2005 vaaleissa 20% äänistä, äänestysprosentin ollessa 25%), niin mikäs siinä, kyllähän kansalla on oikeus äänestää vaikka Keskustapuoluetta.
Sun bikinipöksyt on seeprannahkaa
Ja eniten inhoat maitorahkaa
Ja sitäkun hiutaleet paakkuuntuu veteen
Ja sitäkun miehelläei ota eteen

Offline Username1

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 4383
 • Populismi = energiataloudellisin maailmankuva!
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #24 on: January 31, 2011, 11:20:10 »
Quote
No eivät taatusti yritä välttää sellaista.

Tähän voisi auttaa täsmälleen sama asia kuin islamfobiaankin, eli mene kysymään joltain asianomaiselta asiasta.
Monikulttuurisuus on rikkaus.

Offline sr

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3079
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #25 on: January 31, 2011, 12:07:01 »
Ainakin tähän asti Muslimiveljeskunta on tyytynyt olemaan kokonaan sivussa käynnissä olevassa vallankumouksesta ja en näkisi syitä olla hysteerinen.

Ja jos nyt jostain mysteerisyystä kävi niin että Muslimiveljeskunta demokraattisissa vaaleissa nousisikin valtaan (saivat muistaakseni vuoden 2005 vaaleissa 20% äänistä, äänestysprosentin ollessa 25%), niin mikäs siinä, kyllähän kansalla on oikeus äänestää vaikka Keskustapuoluetta.

Tuo on hyvä kysymys. Oleellista on kai tässä huomata se, että demokratia ei yksinään ole kaiken hyvän tuoja. Jos ajatellaan länsimaista liberaalia oikeusvaltiota, tarvitsee demokratia ehdottamasti tuekseen perustuslain, joka takaa a) vähemmistöjen oikeudet ja b) yksilön oikeudet valtiota vastaan. Puhdas demokratia voi tietenkin tuoda valtaan Muslimiveljeskunnan ja johtaa teokratiaan (kyllä Iranissakin moni ihminen oikeasti äänesti Ahmenidejadia, vaikka kai siinä vaalivilppiäkin käytettiin, jotta hänet saatiin valtaan). Yksi ongelma (siis liberaalin sekulaarin oikeusvaltion kannalta) Egyptin perustuslaissa on se, että 1980 siihen asti suhteellisen maalliseen perustuslakiin tehtiin muutos, jonka mukaan kaiken lainsäädännön pitää olla sharian mukaista. Periaatteessa siis Muslimiveljeskunnan ei tarvitse edes kaapata valtaa saadakseen toteutettua shariaa, vaan riittää vain, että huolehtii siitä, ettei vallankumous johda siihen, että perustuslakia alettaisiin rukkaamaan liberaaliin sekulaariin suuntaan ja sen jälkeen vain vaatia, että perustuslakia noudatetaan niin kuin se on kirjoitettu.
With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. -Steven Weinberg

Offline Kontturi

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 123
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #26 on: January 31, 2011, 15:05:34 »
Sekulaari arabinationalismi on korttinsa pelannut, ja alueen valtapolitiikkaa seuraaville tavallisille kansalaisille on kautta arabimaailman aivan selvää että ihmisoikeudet ovat lännelle herttaisen yhdentekeviä niin kauan kuin kunkin arabimaan pääkaupungista puheluihin vastaa paikkansa tietävä paikallisjohtaja. Muslimiveljeskunta ja vastaavat liikkeet muissa arabimaissa ovat siis kierosti hieman samankaltaisessa tilanteessa kuin populistiliikkeet länsimaissa - kun valtaapitävät tuntuvat kaikki olevan sitä samaa hallitsijan perheen ympärille pesiytynyttä rosvojoukkoa, houkutus koettaa mitä tahansa toista vaihtoehtoa on valinnanvapauden puutteessa täysin ymmärrettävä. Ja kaiken huipuksi Egypti on sijaintinsa kannalta niin keskeisellä paikalla ja väestöltään niin suuri että radikaalit muutokset siellä heijastuvat muualle Lähi-Itään takuuvarmasti.

Ei silti kannata automaattisesti olettaa että Egyptillä olisi edessään Iranin kaltainen tilanne, tai etteikö muslimienemmistöinen maa voisi olla demokratia.
Esimerkiksi Turkilla ja Indonesialla on molemmilla kieltämättä takanaan pitkä tie, mutta kumpikin maa täyttää ongelmistaan huolimatta toimivan demokratian kriteerit.

Offline Kontturi

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 123
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #27 on: January 31, 2011, 15:36:18 »
Time on kirjoittanut sivuilleen ja myös painettuun lehteen hyviä näkökantoja aiheeseen, suosittelen tutustumaan ja aloittamaan vaikkapa tästä:
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,2043331-1,00.html

Koko jutussa on lisäksi selkeästi kysymys maahanmuutosta  ::)
"...Faced with dismal prospects, previous generations would have left for Europe, joining the millions of Tunisian migrants already there. But the E.U. has drastically tightened its immigration laws, and its labor market now includes millions of Poles, Romanians and other Eastern Europeans who will do low-paying jobs that were once the domain of North Africans. "With the closure of European borders, the youth felt trapped," says Moncef Marzouki, an opposition leader who returned to Tunis on Jan. 18 after many years of exile in Paris. Without that escape route, he says, young Tunisians "had no choice. They had to fight."

Offline Pro Bono

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 672
 • Maahanmuuttajakriittinen- kriittinenkriittinen
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #28 on: January 31, 2011, 17:13:01 »
Time on kirjoittanut sivuilleen ja myös painettuun lehteen hyviä näkökantoja aiheeseen, suosittelen tutustumaan ja aloittamaan vaikkapa tästä:
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,2043331-1,00.html

Koko jutussa on lisäksi selkeästi kysymys maahanmuutosta  ::)
"...Faced with dismal prospects, previous generations would have left for Europe, joining the millions of Tunisian migrants already there. But the E.U. has drastically tightened its immigration laws, and its labor market now includes millions of Poles, Romanians and other Eastern Europeans who will do low-paying jobs that were once the domain of North Africans. "With the closure of European borders, the youth felt trapped," says Moncef Marzouki, an opposition leader who returned to Tunis on Jan. 18 after many years of exile in Paris. Without that escape route, he says, young Tunisians "had no choice. They had to fight."
No niin, saahan ne siellä jotain aikaiseksi, kun on pakko. Taikaseinä kiinni vain niin johan alkaa tapahtua Afrikassa!
Onko faktan esiintuominen leimaamista?

- Kuuma peruna, 3.2.2011 -

Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Demokratiakehitystä Pohjois-Afrikassa
« Reply #29 on: January 31, 2011, 19:19:47 »
Ollaksesi omien sanojesi mukaan kova konservatiivi, aika usein kuulee sinulta näitä enemmän vasemmiston piirissä suosittuja näkemyksiä.

Odottelen muuten sitten niitä esimerkkejä, koska tuossa luki "aika usein". Sivumennen, parempi sitten toimittaa ne sellaisessa muodossa, mikä on ymmärrettävissä myös valtavirran vasemmisto-keskusta-oikeisto-jaottelussa.

Tässä odotellessa lisää matskua sosiaalisesta mediasta:


From Jonathan Stone: There is an unconfirmed rumor circulating in Cairo (apparently from an officer himself) that *Police* Special Forces will be deploying snipers tomorrow, and they will be focused on Tahrir. It is suggested they will take out protesters if necessary. Please, please be careful everyone.

o

Well and he also stressed this could just be a rumor to scare everyone, so who knows how accurate it is. I just thought it best to spread the word just in case.

o        

Well, yes. But, I do worry that sooner or later, Mubarak will have to start killing people.Saa nyt sitten nähdä, päästäänkö siihen mainittujen tahojen toivomaan everything possible-vaiheeseen huomenna vai ei.Best,

J. J.