Author Topic: Perussuomalaiset ja punainen risti  (Read 1439 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Schwa

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 324
Perussuomalaiset ja punainen risti
« on: September 06, 2010, 18:59:53 »
Perussuomalaiset ovat julkistaneet vaalijulisteensa. Julisteessa olisi varmasti paljonkin pottuilemista (jos olisin esimerkiksi suuri yksityisautoilun ystävä, katselisin valittuja liikennemerkkejä hiukan huolestuneena). Nyt kuitenkin ajattelin nostaa tapetille alarivin keskimmäisen symbolin.

Mainokseenhan on kuvattu ehta punainen risti valkoisella taustalla. Tämä on sikäli yllättävää, että kyseessä on erittäin vahvasti suojattu kansainvälinen tunnus, joka on tarkoitettu merkitsemään ja varjelemaan lääkintä- ja hätäavustustoimintaa. Korjatkaa jos olen jostain syystä täysin väärässä, mutta ymmärtääkseni Geneven sopimukset asettavat hyvin tiukkoja ehtoja valkoisella pohjalla olevan punaisen ristin käyttöön. Suomessa sitä suojaa myös laki eräiden kansainvälisesti suojattujen tunnusten käytöstä, jonka rikkomisesta on seurauksena sakkoja tai vankeutta. Punainen Risti itse kertoo tunnuksensa käytöstä tällaista.

Voin erehtyäkin, mutta minusta näyttää aika selvältä, ettei poliittisella puolueella ole mitään asiaa käyttää punaista ristiä, vaikka se olisikin nykäisty sairaalaa markkeeraavasta liikennemerkistä. Jos kämmi on käynyt, tilanne on perussuomalaisille pikkuisen nolo. Meinaan kun näistä kansainvälisistä sopimuksista on käytetty puolueen piirissä joitakin äänekkäistä ja tietäväisiä puheenvuoroja.

J. Mäki-Ketelä

 • Guest
Re: Perussuomalaiset ja punainen risti
« Reply #1 on: September 06, 2010, 19:13:09 »
Ihanko tosissasi tuon kirjoitit? Kyllä minulle ainakin tuli suhteellisen selväksi (100%), että kyseessä on liikennemerkki muiden liikennemerkkien joukossa. Eiköhän sitä saa ihan vapaasti käyttää. Informeeraa, jos olen väärässä.

Offline Schwa

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 324
Re: Perussuomalaiset ja punainen risti
« Reply #2 on: September 06, 2010, 19:26:05 »
Lue nuo linkit, etenkin SPR:n oma teksti ja lakilinkki. Valvonta on erittäin tiukkaa ja liikennemerkkiinkin on myönnetty erikseen Punaisen Ristin lupa. SPR on ahkerasti puuttunut merkin käyttöön mm. lehtijuttujen kuvituksessa. SPR:n tekstin kakkossivulla todetaan seuraavasti: "Punaista ristiä ei saa käyttää esimerkiksi mainonnassa, leluissa, lääkepakkauksissa tai muiden kuin Punaisen Ristin järjestämissä ensiapupäivystyksissä."

Ei kyse ole tietystikään mistään harhaanjohtamisyrityksestä vaan, kuten sanoinkin, ennemminkin mokasta. Senkin sanoin, että saatan olla väärässä. Jos joku foorumilla on Punaisen Ristin aktiivi tai perehtynyt kansainväliseen oikeuteen, niin korjata sopii.

« Last Edit: September 06, 2010, 19:32:27 by Schwa »

J. Mäki-Ketelä

 • Guest
Re: Perussuomalaiset ja punainen risti
« Reply #3 on: September 06, 2010, 19:44:07 »
Joo, kävin lukemassa. Kieltämättä tulkintasi saattaa olla oikeaan osuva. Ehkäpä joku persujen mainostoimistossa on luullut - kuten minäkin - että liikennemerkkejä voi vapaasti käyttää. Mikähän causti tästäkin taas tulee...

Offline Kylmä

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 240
Re: Perussuomalaiset ja punainen risti
« Reply #4 on: September 08, 2010, 15:27:43 »
Tuosta tulee mieleen rockyhtye Verenpisaran debyyttilevy, jonka kannessa oli myös punainen risti, joka ei edes varsinaisesti näyttänyt tuolta Punaiselta ristiltä, mutte levy piti vetää pois kaupoista ja se tuotiin sitten takaisin uusilla kansilla. Eli erittäin vahvasti suojattu merkki kyseessä.